Hva kan hunder ikke spise (Ny info!)

Vi elsker å ha hunder som kjæledyr, men det er viktig å være oppmerksom på hva vi fôrer dem. Noen matvarer kan skade hundene våre, og det er essensielt at vi vet hva de ikke bør spise.

I denne artikkelen vil vi gi deg en liste over hva en hund ikke bør spise, slik at du kan holde din firbente venn sunn og frisk!

Les videre for å lære mer om matvarer som du aldri bør gi til din hund.

Hunder bør unngå å spise sjokolade, løk, hvitløk, avokado, druer, rosiner, nøtter og sukkerholdige matvarer. Disse matvarene kan føre til alt fra oppkast og diaré til alvorlige forgiftninger og død. Det er viktig å holde giftige matvarer utenfor rekkevidde og oppsøke veterinær umiddelbart hvis man mistenker at hunden har spist noe farlig.

Mat som er giftig for hunder

Mange steder finner vi lister over matvarer som ikke er anbefalt å gi til hunder, da de er giftige. Dette inkluderer produkter som sjokolade, kaffe og te, druer og rosiner, rødt løk og hvitløk, alkohol, avokado og nøtter.

Når det gjelder nøtter, kan det være vanskelig å komme med en generell anbefaling om hvilke som skal unngås. Macadamia-nøtter har blitt rapportert å forårsake alvorlige problemer for hunder. Det samme gjelder valnøtter. Pecan-nøtter er heller ikke anbefalt da de kan skade mage-tarmkanalen til hunden din.

Også noen matvarer som egentlig ikke skal være farlige for hunden din, bør du være forsiktig med å la den spise. Dette inkluderer sterk smak som løk og hvitløk. Litt av disse ingrediensene i et måltid er ofte helt greit; men en for stor mengde kan faktisk få alvorlige konsekvenser for helsen til hunden din.

Det samme gjelder sukkerholdige produkter. Selv om det ikke er direkte giftig for hunder å spise sukkerholdige produkter, kan det faktisk ha negative effekter på helsen deres over tid. Det vil si at selv om det kanskje ikke ser ut til at det har noen umiddelbare konsekvenser når du gir dem is eller sjokolade nå – ettersom de synes å like det veldig godt – så vil du kunne merke tegn på helseproblemer på lang sikt.

Som eier av en firbeint venn bør man alltid huske på at noen matvarer kan være farlige eller uheldige over tid selv om de oppfattes som uskyldige godsaker av enkelte matsortimenter. Her er en liste over giftige matvarer som du bør holde deg unna:

 • Sjokolade
 • Kaffe og te
 • Druer og rosiner
 • Rødt løk og hvitløk
 • Alkohol
 • Avokado
 • Macadamia-nøtter
 • Valnøtter
 • Pecannøtter 

Noen matvarer som er farlige for hunder

Noen matvarer som er vanlige i menneskekost, kan være ekstremt skadelige for hunder. Dette skyldes at hunder har en annen fordøyelsessystem og metaboliske funksjoner enn mennesker. Det er viktig å vite hvilke matvarer som kan være farlige, slik at man kan unngå å gi disse til sin hund.

Mange typer sjokolade og kakaoprodukter inneholder stoffer som kalles theobromin og koffein, som er giftige for hunder. Symptomer på forgiftning inkluderer oppkast, diaré, svimmelhet og tretthet. I alvorlige tilfeller kan det føre til hjerteproblemer, økt respirasjon og nyresvikt.

Løk og hvitløk inneholder sulfhydryler som er giftige for hunder. Disse stoffene raskt når leveren der de kan skade den alvorlig. Symptomer på forgiftning inkluderer oppkast, diaré, magesmerter, tap av appetitt, svakhet og døsighet.

Avokado inneholder persin som kan irritere mage-tarmkanalen til enkelte dyr. Symptomer på forgiftning inkluderer oppkast, diaré og magesmerter. Avokado-frø har et sterkt toksisk potensial og bør ikke gis til noen type dyr.

Gjærdeig er også giftig for hunder. Når gjærdeig brukes i baking prosessen gir det ut CO2 gasser som kan føre til alvorlige bukspyttkjertel problemer i noen dyr. Symptomer inkluderer oppblåst mage, smerter i magen, oppkast eller diaré.

Alle disse matvarene bør unngås når du fôrer din firbeinte venner:

 • Sjokolade
 • Kakaoprodukter
 • Løk
 • Hvitløk
 • Avokado
 • Gjærdeig

.

Produkter som ikke er trygge for hunder å spise

Mange produkter som vi mennesker spiser, er ikke trygge for hunder. Dette inkluderer populære snacks som sjokolade, løk og hvitløk, druer og rosiner, sjokoladeprodukter, salte snacks og nøtter. Disse matvarene kan være giftige for hunden din og bør derfor ikke gis til dem.

Noen produkter som ikke er trygge for hunden din inneholder koffein – dette inkluderer kaffe, te og noen brus. Alkoholholdige drikker er også farlige for hunder, så pass på at ditt kjæledyr aldri får tilgang til disse varene.

Ditt kjæledyr bør heller ikke ha tilgang til noen form for stoffer eller medisiner som ment å være for mennesker – herunder acetaminophen (paracetamol), ibuprofen (ibux), aspirin, vitamintilskudd eller andre reseptbelagte legemidler. Hvis du mistenker at din hund har fått i seg et slikt stoff, må du umiddelbart ta den med til veterinæren.

Det er også viktig å huske på at mange planter kan være skadelige for hunder – disse inkluderer avokadoer, blomsterbulber (som tulipaner og narcisser), appelsinskall, potetstilk og eføy. Sørg derfor alltid for å holde disse planter unna ditt kjæledyr!

Hva du bør unngå å mate din hund med

Mat som er giftig for hunder er mat som kan skade helsen deres. Dette inkluderer noen typer mat, som for eksempel sjokolade, løk og hvitløk, avokado, druer og rosiner, kaffe og te, alkohol og salt. Noen typer kjøtt kan også være farlige for hunder, inkludert svinekjøtt, saltet fisk og rå egg.

Noen typer mat kan være helseskadelig fordi de forstyrrer energibalansen i kroppen til hunden din. Mat som er rik på mettet fett eller sukkerholdig mat er ikke egnet til å mate en hund. Mat som inneholder mye animalske biprodukter eller animalske rester bør unngås. Disse produktene inneholder ofte rester av kjemikalier fra gartnerier eller andre steder hvor dyrene har blitt behandlet.

Din hund trenger næring for å beholde en sunn vekt og energi-nivåer, så du bør unngå å mate dem med snacks som er laget av raffinert mel eller sukkerholdige produkter. Det samme gjelder bearbeidede produkter som chips og smaksatt yoghurt. I tillegg bør du unngå å la din hund spise brød da dette ofte inneholder skadelige ingredienser som natrium nitrit eller natrium benzoat.

Mat som din hund bør ikke spise inkluderer noen typer nøtter og frø: Mandler, valnøtter, peanøtter og solsikkefrø kan alle være giftig for hunder. I tillegg bør du unngå å la dem spise tomater og tomatsauce da disse inneholder et stoff som er giftig for dem.

Uønskede ingredienser i hundemat

Hundemat inneholder ofte ingredienser som ikke er ønsket av eierne. Disse ingrediensene kan være skadelige for hundens helse og velvære. Det er derfor viktig å kjenne til disse ingrediensene og unngå dem når du handler hundemat.

De vanligste uønskede ingrediensene i hundemat inkluderer:

 • Transfett: Transfett er kunstige fettsyrer som ikke er sunt for hunder. De har vist seg å øke risikoen for vektøkning, diabetes og andre helseproblemer.
 • Konserveringsmidler: Konserveringsmidler brukes til å holde fôret friskt lenger, men de kan også være skadelige for hunder. De vanligste kjemiske konserveringsmidlene som finnes i hundemat er propylenglykol, BHA og BHT.

 • Raffinerte sukkerarter: Sukkerarter som melasse, mais sirup og brunt sukker er raffinert sukkerarter som ofte finnes i fôret. Disse sukkerartene har ingen næringsverdi og kan gi uønsket vektøkning.

 • Animalske biprodukter: Animalske biprodukter inkluderer slaktekroppen eller rester av dyret etter at den har blitt slaktet. Disse biproduktene kan inneholde bakterier eller fremmedlegemer som kan være skadelig for hunder.

For å unngå disse uønskede ingrediensene i hundematen din, bør du alltid lese på ingredienslisten på selve produktet før du kjøper det. Det vil gi deg en god oversikt over innholdet i produktet du har valgt. Du bør også velge et produkt som er godkjent av Veterinærinstituttet (VET) eller Norsk Veterinærforening (NVF). Dette vil sikre at produktet inneholder trygge og nyttige næringsstoffer som passer til alderen og livsperioden til din firbente venn.

Faresignaler når det gjelder mat for hunder

Hunder trenger et balansert kosthold, og ofte kan deres helsetilstand avhenge av kvaliteten på maten de får. Det er derfor viktig å være oppmerksom på faresignalene som kan indikere at hunden din ikke får det næringsstoffene den trenger. Det er flere tegn du bør være oppmerksom på:

 • Mangel på energi. Du bør se etter tegn på sløvhet eller manglende interesse for å spille og leke. Dette kan tyde på at hunden din ikke får tilstrekkelig med energi fra maten sin.
 • Uregelmessige avføringer. Uregelmessig avføring eller diaré kan indikere at hunden din har et ubalansert kosthold.
 • Vekttap. Hvis hunden din plutselig begynner å gå ned i vekt, kan det være et tegn på at den ikke får tilstrekkelig med næringsstoffer.

Det beste du kan gjøre for å sikre at hunden din har et balansert kosthold, er å alltid sjekke innholdsfortegnelsen til maten du gir den. Se etter ingredienser som er rike på proteiner, vitaminer og mineraler. Unngå mat som inneholder mye tilsatt sukker, salt og andre skadelige tilsetningsstoffer. Du bør også undersøke om produktet har en passende alder og størrelse-angivelse, slik at du vet om det er egnet for hundens alder og størrelse.

Hvis du mistenker at hundens kosthold ikke er balansert eller egnet til dens behov, bør du raskt ta kontakt med en veterinær for å få profesjonell veiledning. Veterinæren vil kunne gi deg riktig informasjon om hva slags type mat som best passer for hundens unike behov.

Oppsummering

Hunder bør ikke spise mat som er skadelig for deres helse, og det er viktig å vite hva slags mat som er trygg eller usikker å gi til dem. Noen typer mat som hunder ikke kan spise inkluderer sukker, kaffe, løk, hvitløk, rå eller ukokte egg og fisk, alkoholholdige drikker og store mengder fett. Dette er bare noen av de tingene som kan være skadelige for hundens helse; derfor bør du alltid sjekke med en veterinær før du gir hunden din noe annet enn godkjent mat. Det er også viktig å huske på at noen medisiner bare kan brukes til mennesker, så det anbefales sterkt at du holder dem vekk fra dine kjæledyr. Når du følger disse retningslinjene, vil du ha et friskt og lykkelig kjæledyr som lever et langt og sunt liv.

Til slutt bør man aldri glemme at det beste alternativet for å holde hunden din frisk og sunn er å gi den balansert kosthold med de nødvendige næringsstoffene fra en godkjent veterinærgodkjent kilde. Ved å sørge for at hunden din får tilstrekkelig med næringsstoffer kan man unngå mange vanlige helserelaterte problemer som oppstår på grunn av usunn mat. Det er alltid best å holde seg til anbefalinger om næringsrik mat som passer til rasen din, sammen med regelmessige veterinærtimer for å identifisere eventuelle problemer tidlig. Da vil man kunne ha et friskt og lykkelig kjæledyr i mange år fremover!

Vetle Sjøberg er autorisert veterinær med spesiell interesse for hundens helse og atferd. Han har jobbet med hunder av alle raser og har en lidenskap for å hjelpe hunder med å leve sitt beste liv.

Han jobber jevnlig med klienter for å gi forebyggende behandling, diagnostikk og behandling for ulike tilstander, og gir også adferdskonsultasjoner.