Alt du må vite om svensk lapphund: En komplett raseguide

Har du noen gang lurt på hvilken hund som passer best for deg i det kalde nordiske klimaet? Kanskje en hund som er like glad i snø og natur som deg? Da kan svensk lapphund være rasen for deg. Denne guiden vil gi deg alt du trenger å vite om denne fantastiske rasen.

Svensk lapphund er ikke bare kjent for sin vakre pels og lojale natur, men også for sin allsidighet og evne til å tilpasse seg forskjellige livsstiler. Enten du bor i byen eller på landet, kan denne hunden bli din beste venn.

I denne artikkelen vil vi utforske hva som gjør svensk lapphund til et unikt valg for hundeeiere. Fra deres historie til hvordan du best tar vare på dem, vil denne guiden hjelpe deg å forstå om denne rasen er den rette for deg.

Historie og opprinnelse av Svensk Lapphund

Svensk lapphund, kjent for sin vakre pels og lojale natur, har røtter langt tilbake i tid. Denne hunderasen stammer fra de nordlige delene av Sverige, hvor den opprinnelig ble brukt av samene til å vokte og drive rein. Dette arbeidet krevde en hund med både utholdenhet og intelligens, noe som definitivt beskriver svensk lapphund.

På 1900-tallet begynte rasestandarden for svensk lapphund å ta form. Det var et ønske om å bevare rasens unike egenskaper, både når det gjelder utseende og arbeidsevne. I dag anerkjennes rasen offisielt av de fleste internasjonale kennelklubber.

Viktige Fakta:

 • Opprinnelse: Nord-Sverige
 • Bruksområde: Vokte og drive rein

Omsorgsbehov

Til tross for sin historie som arbeidshund i kalde klimaer, er svensk lapphund overraskende tilpasningsdyktig. Den trives godt både på landet og i bymiljøer så lenge den får nok mental stimulering og fysisk aktivitet. Pelsen krever regelmessig stell for å holde seg vakker og sunn.

For potensielle eiere kan det være nyttig å vite at denne rasen verdsetter selskapet til mennesket sitt høyt. De er kjent for å være spesielt gode familiehunder på grunn av sitt milde temperament og sterke bånd til sine eiere.

Når du vurderer en svensk lapphund som et nytt familiemedlem, husk at deres behov for aktivitet og samvær betyr at de passer best hos aktive mennesker som har tid til å engasjere seg i hunden sin. Deres bakgrunn som voktere gjør dem også utmerket i ulike hundeidretter, noe som kan være en fin måte å knytte bånd på samtidig som man holder dem fysisk og mentalt stimulert.

Egenskaper og temperament hos Svensk Lapphund

Svensk lapphund er kjent for sitt livlige temperament og vennlige natur. Denne hunderasen har en rekke egenskaper som gjør dem til et populært valg for familier og enkeltpersoner.

Intelligent og Læringsvillig

Disse hundene er svært intelligente og elsker å lære nye ting. Dette gjør trening både morsomt og givende. Det er viktig å starte tidlig med positiv forsterking, da de responderer godt på dette. Variasjon i treningen holder dem engasjerte.

 • Bruk korte treningsøkter
 • Hold det positivt og gøy

Sosial og Familieorientert

Svensk lapphund trives best når de kan være sammen med familien sin. De er ekstremt lojale og har sterke bånd til sine eiere.

 • Passer godt i aktive familier
 • Trenger mye samvær

Aktive Og Lekne

Med røtter som arbeidshunder, har svensk lapphund et høyt energinivå. Daglig mosjon er nødvendig for å holde dem lykkelige.

 • Lange turer anbefales
 • Hundeidretter kan være en god aktivitet

Vokal Men Vennlig

De liker å uttrykke seg, så vær forberedt på noe bjeffing. Men med riktig trening kan dette håndteres.

Det er disse unike egenskapene hos svensk lapphund som gjør dem til mer enn bare kjæledyr; de blir en del av familien. Husk at individuelle forskjeller finnes, så bli kjent med din hunds personlighet.

Svensk Lapphund som familiehund

Svensk Lapphund gjør en utmerket familievenn. Denne hunden har en mild og kjærlig natur som passer godt inn i de fleste hjem. Deres sosiale instinkter betyr at de knytter seg sterkt til sine menneskelige familiemedlemmer, inkludert barn. Men husk, god introduksjon mellom hund og små barn er viktig for å sikre et trygt og lykkelig samspill.

Tilpasningsdyktighet

Disse hundene er kjent for deres evne til å tilpasse seg ulike livsstiler og miljøer. Enten du bor i en leilighet eller har et stort hus med hage, kan en Svensk Lapphund trives så lenge den får nok mosjon og oppmerksomhet.

 • Daglig mosjon er nøkkelen
 • Regelmessig mental stimulering holder dem lykkelige

Familiedynamikk

Svensk Lapphund elsker å være midtpunktet i familien. De nyter familiesammenkomster og er alltid klar for et spill eller en tur. Dette gjør dem ikke bare til et kjæledyr, men også til et aktivt familiemedlem som bidrar til hjemmets glede.

 • Inkluder dem i daglige rutiner
 • Engasjer dem i familieaktiviteter

Tips for Harmonisk Samliv

For å sikre at din Svensk Lapphund blir den beste familievennen:

 1. Start trening tidlig: Disse hundene responderer godt på positiv forsterking.
 2. Sett av tid til daglig lek: Det bygger bånd og holder dem fysisk aktive.
 3. Vær konsekvent med regler: Det hjelper dem å føle seg trygge og balanserte.

Ved å følge disse rådene vil du finne at Svensk Lapphunds kvaliteter virkelig kommer til sin rett innenfor familielivet ditt.

Pleie og stell av Svensk Lapphund

Å ta vare på en Svensk Lapphund krever litt tid og oppmerksomhet, spesielt når det gjelder pelsen deres. Her er noen steg du kan følge for å sørge for at hunden din er sunn, glad, og ser bra ut.

Pelsstell

Pelsen til en Svensk Lapphund er vakker men trenger regelmessig vedlikehold:

 • Børsting: Planlegg børsting minst to ganger i uken. Dette reduserer felling og holder pelsen fri for floker.
 • Bad: Gi dem et bad når nødvendig, men ikke for ofte da dette kan tørke ut huden deres. Bruk en mild sjampo som er laget for hunder.

Klipping av Klør

Klipp klørne regelmessig for å unngå ubehag eller skade når de går eller løper. Hvis du hører klirring mot gulvet, betyr det at det er på tide med en klipp.

Øre- og Tannpleie

Sjekk ørene jevnlig for tegn til infeksjon eller parasitter og rengjør dem forsiktig med et produkt anbefalt av veterinæren. Å pusse tennene flere ganger i uken med tannkrem laget for hunder bidrar til å forebygge tannstein og dårlig ånde.

Mosjon

Svensk Lapphund har mye energi:

 • Gi dem daglige lange turer.
 • Engasjer dem i aktiv lek som hjelper med mental stimulering.

Ved å følge disse rådene kan du holde din Svensk Lapphund både fysisk og mentalt stimulert. Husk at hver hund har individuelle behov, så vær oppmerksom på hva akkurat din hund trenger.

Konklusjon

Å velge en Svensk Lapphund som familiemedlem er en beslutning som bringer med seg glede og selskap. Deres tilpasningsdyktige natur gjør dem til en perfekt match for både landlige og urbane miljøer så lenge de får den nødvendige mosjonen og mental stimuleringen. Husk at regelmessig pleie av den vakre pelsen og tidlig trening vil bidra til en lykkelig og veltilpasset hund. Med sitt vennlige vesen og sterke bånd til familien vil en Svensk Lapphund utvilsomt berike livet ditt med kjærlighet og eventyr. Så lenge du er forberedt på å møte deres behov for aktivitet og samvær vil du ha en lojal og kjærlig følgesvenn ved din side.

Ofte stilte spørsmål

Hva er opprinnelsen til Svensk Lapphund?

Svensk Lapphund har sine røtter i de nordlige delene av Sverige, brukt av samene til å vokte og drive rein. Rasestandarden ble etablert på 1900-tallet for å bevare deres unike egenskaper.

Er Svensk Lapphund tilpassningsdyktig til forskjellige miljøer?

Ja, Svensk Lapphund er tilpasningsdyktig og trives både på landet og i bymiljøer. Det er viktig med regelmessig stell av pelsen og at de får nok aktivitet.

Hva kjennetegner Svensk Lapphund som familiehund?

Svensk Lapphund verdsetter selskapet til mennesker og er kjent for sitt milde temperament og sterke bånd til eierne. De er gode familiehunder som knytter seg tett til familiemedlemmene.

Hva slags aktivitetsnivå har Svensk Lapphund?

Svensk Lapphund har et høyt energinivå og trenger daglig mosjon og mentalt stimulerende aktiviteter for å være lykkelige. De passer for aktive eiere som kan engasjere seg i hundens velvære.

Er Svensk Lapphund en sosial hunderase?

Ja, Svensk Lapphund er svært sosial og familieorientert. De trives best i selskap med sin familie og deltar gjerne i familieaktiviteter og rutiner.

Hvordan steller man en Svensk Lapphund?

Stell av Svensk Lapphund krever regelmessig børsting av pelsen, bading ved behov, jevnlig klørneklypping, samt tann- og ørepleie. Tilstrekkelig mosjon og mental stimulering er også viktig for hundens velvære.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment