Kan hunder spise erter (Er det trygt?)

Har du noen gang undret deg om kan hunder spise erter? Dette er et vanlig spørsmål blant eiere av hunder. Vi vet alle at hunder er kjæledyr som trenger næring og omsorg. Derfor vil vi sørge for at de får det de trenger, og da også å vite om det er trygt å gi dem erter.

I denne artikkelen vil vi undersøke om hunder kan spise erter, samt diskutere fordelene og ulempene ved å gi dem dette.

Ja, erter er en sunn og næringsrik mat for hunder, så lenge de spises i moderate mengder og tilberedes riktig. Erter er en kilde til protein, fiber og vitaminer som hunder trenger for å opprettholde god helse.

Er det trygt å gi hunden din erter?

Erter er kjent for å være en sunn og næringsrik snack som kan gi hunden din mange helsemessige fordeler. De inneholder fiber, vitaminer og mineraler som kalsium, magnesium og kalium. Det er imidlertid viktig å huske på at erter ikke skal gis til hunden i store mengder.

Erter kan være veldig nyttige for hunder som trenger ekstra næring eller energiforsyning. Noen hunder har problemer med fordøyelsen og tåler ikke animalsk protein godt, så erter kan være et godt alternativ for slike hunder.

Det finnes noen ting du må huske på når du gir hunden din erter:

 • Forsikre deg om at du gir riktig mengde. Erter skal bare gis i moderate mengder.
 • Kontroller at de er tørre og friske før du gir dem til hunden.
 • Saltet og hermetisk erteblanding bør unngås.
 • Kokte, mosede erter bør utelukkende gis til hunder som har problemer med å tygge maten sin.

Hvis du overholder disse enkle retningslinjene, kan du fint la hunden din nyte denne sunne snacksen!

Hva skjer hvis en hund spiser for mange erter?

Hvis en hund spiser for mange erter, kan den føle seg uvel og kan utvikle symptomer som:

 • Kvalme: Oppkast og diaré.
 • Magesmerter: Smertefulle magesmerter.
 • Anoreksi: Tap av appetitt.
 • Leverproblemer: Leverbetennelse.

I tillegg til disse symptomene kan giftige toksiner fra ertene føre til alvorlige komplikasjoner som leversvikt eller enda død. Dette gjelder særlig for små raser av hunder eller eldre dyr som har et svakere immunforsvar. Hvis du mistenker at din hund har drukket store mengder av ertebaserte produkter, må du ta den med til veterinæren umiddelbart for å få behandling.

Fordeler med å gi hunden din erter

kan hunder spise erter norge

Erter er et godt tillegg til en hunds kosthold. De inneholder mange næringsstoffer som bidrar til å holde hunden din frisk og sterk. Erter inneholder også fiber som kan bidra til å holde fordøyelsessystemet i orden. Dette kan hjelpe hunden din å opprettholde et sunnere vekttap.

Erter er rike på vitaminer og mineraler som er viktige for hunder, og de har en del antioksidanter som kan motvirke skade på cellene. De inneholder også omega-3 fettsyrer, som har veldig gunstige effekter for hunder, inkludert bedre mental helse, glattere pels og sterkere ledd.

Hvis du legger til erter i kostholdet ditt, vil du se at vekten på hunden din stabiliserer seg og at de utvikler seg sunnere. Dette skyldes at erter har lite fett og gir en god dose næringsstoffer sammen med fiber. Dette betyr at det gir mer energi uten å legg til ekstra fett til kroppen.

En annen fordel med å gi hunden din erter er at det kan bidra til å holde dem aktive. Erter inneholder mye protein, noe som betyr at det gir mer energi til kroppen deres over lengre perioder. Dette betyr at de vil føle seg mindre trett etter et løp eller lek, noe som vi alle elsker!

Til slutt bør man nevne at erter har lite natrium, noe som betyr at de ikke vil øke blodtrykket til hundene dine. Dette gjør dem ideelle for eldre eller syke dyr som trenger et næringsrikt alternativ uten risiko for helseproblemer knyttet til natriuminnholdet i maten deres.

Alt i alt bør du absolutt prøve å legge til erter i kostholdet ditt om du har muligheten! De vil sikkert elske den ekstra smaken sammen med alle fordelene det gir dem!

Ulemper med å gi hunden din erter

Erter kan være et nyttig kosttilskudd for hunder, men det er viktig å huske på at det ikke er uten risiko å gi hunden din erter. Før du gir hunden din erter, bør du lese nøye gjennom disse ulempene som følger med:

 • Erter inneholder et stort antall kalorier per gram, noe som kan føre til overvekt og fedme hos hunder. Overvekt og fedme kan få alvorlige helsekonsekvenser, så det er viktig å måle mengden av mat som du gir til hunden din.
 • Erter inneholder tannstenger og en hard skall som kan skade tennene eller fordøyelseskanalen til hunden din. Dette bør unngås, så kok eller moser erter før du gir dem til hunden.
 • Erter inneholder en stor mengde blodsukker-heve karbohydrater. Dette kan gjøre det vanskeligere for diabetiske eller overvektige dyr å holde seg på sporet.
 • Erter kan forårsake forstoppelse hos noen dyr, noe som bør unngås ved å starte med små mengder og se om det virker bra for dem.

Husk at det beste alternativet alltid er å rådføre deg med veterinæren din når du velger matvarer for hunden din. Veterinæren vil kunne gi deg informasjon om den beste typen matvarer for rasen og alderen til hunden din.

Når bør du ikke gi hunden din erter?

Erter kan være en god kilde til protein for hunder, men det er viktig å vite når man ikke bør gi hunden sin erter. Erter inneholder et stoff som heter fytinsyre, som kan forårsake alvorlige magesmerter og diaré hos hunder. Dette stoffet blir ikke godt nok fordøyd av hundens magetarmkanal. Dette betyr at selv små mengder erter kan skade hunden din.

Noen andre risikoer knyttet til å gi hunden din erter inkluderer:

 • Kvelning: Ertene har en tendens til å gli ned i luftrøret og forårsake kvelning.
 • Forstoppelse: Et overforbruk av erter kan resultere i forstoppelse, noe som kan føre til ubehag og smerte.
 • Allergier: Noen hunder kan være allergisk mot erter, noe som kan føre til alvorlig utslett og pustevansker.

Derfor bør du alltid konsultere veterinæren din før du gir hunden din noe å spise. Hvis du velger å gi hunden din erter, må du alltid huske på å skjære dem opp i mindre biter slik at de ikke utgjør noen risiko. Spesielt små raser bør unngå å spise store stykker av erteblandinger eller helerteblandinger, da dette kan være farlig.

Hvordan servere erter til hunden din?

Serverende erter til hunden din kan være en morsom og nyttig opplevelse for både deg og hunden din. Erter er en kilde til mange næringsstoffer, som protein, kostfiber, jern, magnesium og vitamin B1, som alle bidrar til å styrke immunforsvaret. Det er viktig å huske at erter ikke bør gis til hunder i store mengder, da det kan føre til fordøyelsesproblemer.

erter til hunder

Her er noen tips for å sikre at du gir hunden din riktig mengde erter:

 • Kok erter: Kokte erter gir den beste smaken og opplevelsen for hunden din. Ertene bør kokes i ca 10-15 minutter eller til de blir myke.
 • Bland med annet mat: For å unngå å overfôre hunden med erteoppskrifter, prøv å blande dem med andre ingredienser som ris eller kjøtt. Dette vil holde ham mett lenger samtidig som det gir næringsstoffer.
 • Snacks: Snacks lager av kokte erter kan være en god måte å gi hunden noe sunnere snacks på. Du kan blande kokte erter med gulrotbiter og honning for ekstra smak.

Ved å følge disse tipsene kan du sikre at du gir hunden din et godt og sunt alternativ til tradisjonelle snacks!

Avsluttende ord

Hunder har mange forskjellige behov når det gjelder kosthold. Det er viktig å finne balansen mellom riktig næringsrik mat og vitaminer. Erter kan være et godt tillegg til et hundes kosthold, men det er ikke eneste ingrediens som bør tilbys. Hunder kan spise erter, men de bør ikke få det som eneste kilde til næring og variasjon. Før du introduserer erter i kosten til hunden din, anbefales det at du rådfører deg med veterinæren din om hvilke matvarer som passer best for din hunds vekst og helse.

Erter inneholder mange nyttige mineraler og vitaminer som kan være gunstige for hunder. Men dette bør ikke være den eneste maten som serveres til en hund, da overdreven inntak av noen av disse vitaminene og mineralene kan skade helsen deres. Det er derfor viktig å finne balansen mellom riktig næringsrik mat og tilstrekkelige mengder vitaminer og mineraler, slik at hundens helse blir optimalisert.

Vetle Sjøberg er autorisert veterinær med spesiell interesse for hundens helse og atferd. Han har jobbet med hunder av alle raser og har en lidenskap for å hjelpe hunder med å leve sitt beste liv.

Han jobber jevnlig med klienter for å gi forebyggende behandling, diagnostikk og behandling for ulike tilstander, og gir også adferdskonsultasjoner.