Alt du trenger å vite om Border terrier: En komplett raseguide

Lurer du på om en Border terrier er den rette hunden for deg? Denne lille, men tøffe rasen kan være akkurat det du trenger, men det er viktig å vite hva du går til. I denne guiden vil du finne alt du trenger for å forstå om Border terrieren passer inn i din livsstil.

Border terrieren er kjent for sin robuste natur og sjarmerende personlighet, noe som gjør den til en favoritt blant hundeentusiaster. Men, som med alle raser, kommer den med sine egne særegenheter og behov. Vi skal ta deg gjennom de viktigste aspektene ved å ha en Border terrier, fra pleie til trening, slik at du kan ta en informert beslutning.

Historien om Border terrieren

Border terrieren har en fascinerende historie som speiler dens robuste og energiske natur. Denne lille, men tøffe hunden stammer fra grenseområdene mellom England og Skottland, kjent for sitt krevende landskap. Rasens opprinnelse kan spores tilbake til 1700-tallet hvor den først ble brukt som en jakthund. Målet var å drive ut rødrev fra deres gjemmesteder under jorden.

Opprinnelsen i Grenselandet

I dette barske miljøet måtte hundene være små nok til å komme seg inn i revene sine hi, men samtidig raske og sterke nok til å holde tritt med hestene og andre jakthunder. Derfor ble border terrierens fysiske og mentale egenskaper formet av både natur- og menneskeskapte utfordringer.

Fra Jakt til Familievenn

Over tid har border terrieren beveget seg fra jaktmarker til hjemmet. Dens vennlige vesen sammen med evnen til å lære raskt gjorde den ikke bare verdifull som arbeidshund, men også som et elsket familiemedlem. Selv om rasen nå er mer kjent for sin rolle som følgesvenn enn jakthund, bevares dens energiske personlighet og fysiske evner.

ÅrHendelse
1700-talletRasens opprinnelse i grenseområdene mellom England og Skottland
1920Offisiell anerkjennelse av rasen av The Kennel Club i Storbritannia

Gjennom århundrene har border terrieren demonstrert en bemerkelsesverdig evne til å tilpasse seg ulike roller, fra en uunnværlig arbeider på gårder og ved jakt, til et kjært medlem av familien. Den kombinerer det beste fra to verdener – arbeidsvilje når det kreves, og rolig familiekos når dagen er over.

Fysiske egenskaper og personlighetstrekk

Border terrieren er en liten, men robust hund som har blitt elsket av mange gjennom århundrene. Dette avsnittet vil gi deg et innblikk i deres unike fysiske egenskaper og personlighetstrekk.

Fysiske Egenskaper

Border terrieren veier normalt mellom 5 til 7 kg og står omtrent 25 til 28 cm høy ved skuldrene. Deres karakteristiske otter-lignende hodet, med store øyne og V-formede ører, gir dem et klokt utseende. Pelstypen er en annen bemerkelsesverdig egenskap; den er dobbel med en kort, tett underpels og en grov ytterpels. Denne kombinasjonen beskytter dem mot vær og vind under jakt i det kuperte grenselandskapet.

EgenskapBeskrivelse
Vekt5-7 kg
Høyde25-28 cm
PelsDobbelt; kort underpels, grov ytterpels

Personlighetstrekk

Til tross for sin lille størrelse har border terrieren en stor personlighet. De er kjent for å være:

 • Energiske: De elsker lange turer og lek.
 • Modige: Opprinnelig jakt-hunder, de frykter ikke utfordringer.
 • Vennlige: De kommer godt overens med barn og andre hunder.

Disse trekkene gjør dem til flotte familiehunder så lenge de får nok mental stimulering og fysisk aktivitet.

Tilpassingsdyktige Familiekjæledyr

En viktig del av Border terrierens appell ligger i dens fleksibilitet. Disse hundene kan tilpasse seg ulike leveforhold så lenge de føler seg inkludert i familielivet. Enten du bor i en leilighet eller et hus med stor hage, vil denne rase finne seg godt til rette så lenge den får daglig mosjon.

I hverdagen viser de også stor læringsvilje når det kommer til lydighetsøvelser eller triks – noe som styrker båndet mellom dere ytterligere.

Når du vurderer å ta inn en Border terrier i hjemmet ditt, tenk på at denne energiske lille sjarmøren trenger både kjærlighet og disiplin for å trives fullt ut.

Pleie og vedlikehold av Border terrieren

Å ta vare på en Border terrier krever ikke mye, men det er viktig å vite hva som trengs for at hunden din skal være sunn og lykkelig.

Pelsstell

Selv om denne rasen har en kort pels, trenger den regelmessig stell for å holde seg i topp tilstand. Striping er en teknikk du bør lære deg. Dette innebærer å fjerne død pels for hånd. Det hjelper med å opprettholde pelsens naturlige tekstur og beskyttende egenskaper.

 • Børst hunden ukentlig
 • Strip pelsen to ganger i året

Ikke glem at regelmessig sjekk av ører og negler også er viktig.

Trening og Aktivitet

Border terrieren elsker aktivitet og mental stimulering:

 • Planlegg daglige turer
 • Lek aktiveringsleker
 • Tren lydighet eller agility for mental stimulering

Disse hundene trives med varierte aktiviteter som holder dem engasjerte både fysisk og mentalt.

Kosthold

Et balansert kosthold er essensielt:

 • Velg kvalitetsfôr tilpasset små raser
 • Unngå overfeeding; hold et øye med vekt

Husk, hver hund er unik så tilpasning etter deres spesifikke behov kan være nødvendig.

Ved å følge disse rådene vil du sørge for at din Border terrier lever et langt, sunt og glad liv ved din side.

Trening og mental stimulering

Når du har en Border terrier, er det viktig å huske på at de trenger både fysisk og mental stimulering for å være lykkelige og sunne. Disse hundene ble avlet for jakt, noe som betyr at de har mye energi og intelligens som må kanaliseres på riktig måte.

Daglige Turer

Start med daglige turer. Ikke bare en liten tur rundt kvartalet, men lange turer der hunden får utforske og bruke nesen sin. Dette er ikke bare bra for deres fysiske helse, men også for deres mentale velvære.

Lek og Spill

Introduser lek og spill hjemme eller i en trygg utendørs miljø:

 • Gjemsel er en flott måte å stimulere hundens instinkter på.
 • Aktiveringsleker som krever at de tenker for å få belønninger holder dem engasjerte.
 • Trekkeleker hjelper til med å bygge styrke samtidig som det er gøy.

Trening

Border terrieren din vil elske utfordringer:

 • Start med grunnleggende lydighetstrening. Det styrker båndet mellom deg og din hund samt gir mental trening.
 • Agility eller sporarbeid kan være spennende aktiviteter som utnytter rasens naturlige evner.

Sikre at treningsøktene er korte men hyppige. Border terriere kan bli lei hvis øktene er for lange, så hold dem engasjerte med varierte aktiviteter.

Ved å følge disse tipsene sikrer du ikke bare at din Border terrier får den fysiske aktiviteten den trenger, men også den mentale stimuleringen som holder dem balansert og lykkelig.

Er en Border terrier riktig for deg?

Før du bestemmer deg for å ta med en Border terrier hjem, er det viktig å vurdere om deres unike egenskaper passer godt med din livsstil. Her er noen aspekter du bør tenke gjennom.

Din Daglige Rutine

En Border terrier krever regelmessig mosjon og mental stimulering. Spør deg selv:

 • Har du tid til daglige turer?
 • Kan du sette av tid til lek og trening hver dag?
 • Er hagen din sikret slik at den kan utforske trygt?

Hvis svaret ditt er ja, kan en Border terrier passe godt inn i ditt liv.

Familiens Behov

Denne rasen er kjent for sin gode natur rundt barn og andre kjæledyr, men de har også et sterkt jaktinstinkt. Vurder følgende:

 • Har familien små kjæledyr som kan trigge hundens jaktinstinkt?
 • Er alle i familien komfortable med en energisk hund?

Din evne til å introdusere og sosialisere hunden fra ung alder vil være nøkkelen her.

Ditt Engasjement for Trening

Border terriere responderer godt på positiv forsterkning og korte, engasjerende treningsøkter. Tenk over dette:

 • Er du villig til å lære grunnleggende lydighetstrening?
 • Ser du verdien i mentalt stimulerende spill?

Deres intelligens gjør dem raskt lærende, men de trenger veiledning for å oppføre seg bra.

Ta disse faktorene i betraktning når du vurderer om en Border terrier ville bli et lykkelig tillegg til hjemmet ditt. Med riktig omsorg og oppmerksomhet vil denne rasen gi mye glede og selskap.

Oppsummering

Å velge en Border terrier betyr å invitere en livlig og lojal venn inn i hjemmet ditt. Deres historie som jakthunder har gitt dem en robusthet og energi som krever ditt engasjement for både fysisk og mental stimulering. Husk at disse små hundene trenger mer enn bare kjærlighet; de trenger også din tid og oppmerksomhet for å trives. Med det rette engasjementet vil din Border terrier ikke bare være en lykkelig og sunn følgesvenn, men også en kilde til uendelig glede og eventyr for hele familien. Så før du tar steget, tenk nøye gjennom om din daglige rutine og familiebehov matcher det en Border terrier trenger. Gjør du det, vil du oppdage at livet med en Border terrier kan være utrolig berikende.

Ofte Stilte Spørsmål

Hva er historien bak Border terrieren?

Border terrieren stammer fra grenseområdene mellom England og Skottland på 1700-tallet der de ble brukt som jakthunder for å jakte rødrev.

Hva er unikt med Border terrierens utseende?

Border terrieren er kjent for sitt robuste utseende, veier mellom 5 til 7 kg, og måler 25 til 28 cm i høyde, med en distinkt grov pelsstruktur.

Hvilke personlighetstrekk kjennetegner Border terrieren?

De er energiske, modige, og vennlige hunder som er flotte som familievenner. Rasen krever både mental stimulering og fysisk aktivitet for å være lykkelig.

Hvor mye mosjon trenger en Border terrier?

En Border terrier krever regelmessig mosjon og mental stimulering. Dette inkluderer daglige turer, lek, og treningsøkter for å oppfylle deres behov.

Er Border terrieren en god familiehund?

Ja, med deres energiske og vennlige natur, sammen med et behov for både fysisk og mental aktivitet, kan de være utmerkede familiehunder gitt riktig omsorg og oppmerksomhet.

Hva bør potensielle eiere tenke på før de tar en Border terrier hjem?

Det er viktig å vurdere familiens behov, ens daglige rutine og engasjement for regelmessig mosjon, mental stimulering, og positiv forsterkning i treningen for å sikre at rasen kan trives og oppføre seg bra.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment