Kan man ta med hund på tog i Norge?

 • Ja, det er tillatt å ta med hund på tog i Norge.
 • Det er imidlertid noen regler og retningslinjer som må følges for å sikre en trygg og behagelig reise for både hunden og de andre passasjerene.
 • Hunden må være i bånd eller i bur under hele togturen.
 • Det er vanligvis tillatt å ta med hund i alle togtyper, inkludert regiontog, lokaltog og langdistansetog.
 • Noen togselskaper kan ha begrensninger når det gjelder antall hunder som tillates per avgang, så det kan være lurt å sjekke dette på forhånd.
 • Hunder blir vanligvis ikke belastet ekstra billettpris, men det kan være unntak for store eller spesielle raser.
 • Det er viktig å sørge for at hunden oppfører seg rolig og ikke skaper uro eller ubehag for andre passasjerer. Hvis hunden viser tegn til aggresjon eller uønsket atferd, kan togselskapet nekte adgang til toget.
 • Husk å ta med deg nødvendig utstyr som vannskål, mat og eventuelle leker eller tepper som kan bidra til at hunden føler seg komfortabel under reisen.

Har du noen gang lurt på om du kan ta med hunden din på tog i Norge? Dette er et spørsmål som mange hundeeiere stiller seg, og det kan være frustrerende å ikke få et klart svar. I denne artikkelen skal vi dykke inn i reglene og retningslinjene for å ta med hunden din på tog i Norge. Vi vil også se på eventuelle begrensninger og utfordringer som kan oppstå underveis, slik at du kan være godt forberedt når du ønsker å ta med deg din firbente venn på togtur.

Det er ingen tvil om at hunden vår er en viktig del av familien, og det å kunne reise sammen med den betyr mye for mange av oss. Men det er ikke alltid like enkelt å finne ut av hvilke regler som gjelder, og dette kan skape usikkerhet og bekymring. I denne artikkelen vil vi derfor gi deg svar på dine spørsmål, samt dele nyttige tips og råd for en smidig togreise med hunden din. Så bli med oss på denne informative reisen, slik at du kan nyte tiden sammen med din trofaste følgesvenn uten unødvendig stress eller bekymringer.

Reglene for å ta med hund på tog i Norge er at små og mellomstore hunder kan tas med gratis, men større raser kan trenge en egen billett. Hunden må være i bånd eller forsvarlig sikret, og eieren må sørge for at den ikke forstyrrer andre passasjerer. Hygiene er viktig, så hunden skal ikke sitte løs på setene eller i bagasjerommet. Førerhunder har spesielle regler og kan være med uten ekstra kostnad.

Hvilke regler gjelder for å ta med hund på tog i Norge?

Når det gjelder å ta med hund på tog i Norge, er det visse regler og retningslinjer som må følges. Ifølge reglementet til Vy (tidligere NSB) kan man ta med seg en hund gratis på de fleste togstrekninger i landet, så lenge hunden holdes i bånd eller er forsvarlig sikret under reisen. Det er imidlertid viktig å merke seg at dette gjelder kun for små eller mellomstore hunder.

For større raser kreves det ofte at man kjøper en egen billett til hunden. Dette skyldes begrensninger når det gjelder plass og kapasitet på toget. Det anbefales derfor å sjekke Vy sine nettsider eller kontakte kundeservice for informasjon om spesifikke krav og begrensninger for ulike raser.

Videre er det viktig å merke seg at man som eier har ansvar for å holde hunden under kontroll og sørge for at den ikke forstyrrer andre passasjerer. Hvis hunden skaper uro eller bråk, kan togpersonalet be deg om å forlate toget. Derfor bør man trene og sosialisere hunden sin godt før man tar den med på togreiser.

Krav til hygiene

En annen viktig regel når det gjelder å ta med hund på tog i Norge er kravet til hygiene. Hunder skal ikke være løse på setene eller sitte i bagasjerommet. I stedet skal de plasseres på gulvet eller i fanget til eieren. Dette bidrar til å opprettholde rensligheten og hygiene om bord.

Spesielle regler for førerhunder

Det finnes spesielle regler for førerhunder som assisterer personer med nedsatt syn. Disse hundene har lov til å være med på alle togstrekninger i Norge uten ekstra kostnad, uavhengig av rase eller størrelse. Førerhunden skal ha synlig merking og være under kontroll av den synshemmede eieren.

Noen generelle retningslinjer som gjelder for å ta med hund på tog i Norge:

 • Hunden skal holdes i bånd eller forsvarlig sikret under reisen.
 • Hunden skal ikke forstyrre eller skape uro blant andre passasjerer.
 • Hunden skal ikke få plass på setene, men kan ligge på gulvet eller sitte i fanget til eieren.
 • Dersom hunden er stor, kan det være nødvendig å kjøpe en egen billett.

Er det tillatt å ha med seg en hund på alle togstrekninger i landet?

Ja, det er tillatt å ha med seg hund på de fleste togstrekninger i Norge. Norske togselskaper tillater generelt at passasjerer tar med seg hunder om bord, men det kan være noen unntak og spesifikke regler som må følges avhengig av togselskapet og typen tog. Det er viktig å sjekke reglene for den aktuelle togstrekningen før man reiser.

Regler for Vy-tog

For Vy-tog gjelder følgende regler for å ta med hund:
– Hund må være i bånd eller i bur under hele reisen.
– Det er tillatt å ha med inntil to hunder per person.
– Passasjerer med allergi mot hundehår kan kreve at hunden blir plassert i et eget rom.

Unntak

Det er imidlertid noen unntak der hunder ikke får være med på Vy-tog:
– Hunder er ikke tillatt på nattog mellom Oslo og Stavanger/Bergen.
– På grunn av begrenset plass, kan store eller aggressive raser bli nektet adgang til Vy-togene.

Regler for Flytoget

Flytoget tillater også passasjerer å ta med seg hunder om bord, så lenge de følger visse regler:
– Hunden må være i bur eller i bånd under hele reisen.
– Det er kun tillatt å ha med én stor eller to små hunder per person.
– Hunden må reise i samme klasse som eieren.

Unntak

Flytoget har noen begrensninger på hvilke togstrekninger hunder kan være med på. Hunder er ikke tillatt på Flytoget mellom Drammen og Asker, samt på nattavganger mellom Oslo Lufthavn Gardermoen og Drammen/Sandvika.

Må man betale ekstra for å ta med hunden sin på toget i Norge?

Ja, det kan være nødvendig å betale ekstra for å ta med hunden sin på toget i Norge. Togselskapene har ulike praksiser når det gjelder avgifter for å ha med dyr om bord. Det er derfor viktig å sjekke reglene og eventuelle kostnader før man reiser.

Vy-tog

For Vy-tog må man vanligvis kjøpe en egen billett til hunden sin. Prisen varierer avhengig av lengden på reisen og type tog. Det er også mulig å kjøpe periodebillett for hund dersom man skal reise ofte.

Flytoget

På Flytoget er det gratis å ha med seg hund om bord, men man må likevel gi beskjed til konduktøren ved ombordstigning. Dette gjelder både for burhunder og hunder i bånd.

Finnes det spesielle krav eller begrensninger for størrelse eller rase når det gjelder å ta med hund på norske tog?

Ja, det finnes spesielle krav og begrensninger når det gjelder størrelse og rase for å ta med hund på norske tog. Togselskapene har ulike regler som må følges for å sikre trygghet og komfort for alle passasjerer.

Vy-tog

Vy-tog tillater generelt alle typer hunder om bord, men det kan være unntak for store eller aggressive raser. Dette er på grunn av begrenset plass og hensynet til andre passasjerer. Det anbefales å sjekke Vy sine nettsider eller kontakte kundeservice for nærmere informasjon om hvilke raser som kan bli nektet adgang.

Flytoget

Flytoget har ingen spesifikke krav eller begrensninger når det gjelder størrelse eller rase for å ta med hund om bord. Alle typer hunder er tillatt så lenge de holdes i bur eller i bånd under hele reisen.

Hvordan skal man sikre og oppføre seg korrekt når man har med seg en hund på toget i Norge?

Når man har med seg en hund på toget i Norge, er det viktig å sikre og oppføre seg korrekt for å ivareta både egen og andres sikkerhet og komfort. Her er noen retningslinjer som bør følges:

– Hunden bør alltid være i bånd eller i bur under hele reisen.
– Sørg for at hunden ikke tar opp ekstra plass ved å holde den nær deg.
– Ha gjerne et teppe eller en matte tilgjengelig for å beskytte setet eller gulvet.
– Hold hunden rolig og unngå at den bjeffer eller forstyrrer andre passasjerer.
– Ta med nødvendige forsyninger som vann, mat og eventuelle toalettbehov for hunden.

Det er også viktig å respektere eventuelle allergikere om bord. Dersom det er noen med allergi mot hundehår, kan man bli bedt om å plassere hunden i et eget rom dersom dette er tilgjengelig.

Er det noen unntak eller særskilte situasjoner hvor man ikke kan ta med seg en hund på tog i Norge?

Ja, det finnes noen unntak og særskilte situasjoner der man ikke kan ta med seg en hund på tog i Norge. Disse varierer avhengig av togselskapet og typen tog.

Vy-tog

På nattog mellom Oslo og Stavanger/Bergen er det ikke tillatt å ha med seg hunder. Dette gjelder både for burhunder og hunder i bånd. Det kan også være begrensninger på hvilke raser som får adgang på grunn av plassmangel eller sikkerhetshensyn.

Merknad:

Informasjonen ovenfor gjelder per nå, men regler og retningslinjer kan endre seg over tid. Det anbefales alltid å sjekke de siste oppdateringene fra togselskapene før man planlegger reisen med hund.

Oppsummering

Etter å ha undersøkt reglene og retningslinjene angående transport av hunder på tog i Norge, kan det konkluderes med at det er tillatt å ta med hund på tog i landet. Imidlertid er det viktig å merke seg at det finnes visse begrensninger og krav som må oppfylles for å sikre en trygg og behagelig reise for både eier og hund.

Ifølge reglene til NSB, må hunden være godt oppdratt, ha bånd eller være forsvarlig innpakket i bur under hele reisen. Eiere må også kjøpe en egen billett til hunden sin, med mindre den er liten nok til å bli båret i fanget. Videre anbefales det sterkt at man reserverer plass til seg selv og hunden på forhånd, spesielt under travle perioder.

Det er viktig å merke seg at hver jernbaneselskap kan ha sine egne spesifikke retningslinjer og begrensninger når det gjelder transport av dyr på tog. Derfor er det alltid lurt å sjekke selskapets nettside eller kontakte kundeservice for oppdatert informasjon før man planlegger reisen med hunden sin.

Alexandra Bryhn er en profesjonell hundetrener og atferdsekspert med over ti års erfaring med å jobbe med et bredt utvalg av raser. Hun er sertifisert medlem av International Association of Canine Professionals og spesialiserer seg på treningsmetoder med positiv forsterkning.

Med en dyp kjærlighet og forståelse for hunder, er Alexandras lidenskap å bidra til å skape sterke, positive relasjoner mellom mennesker og deres firbente bestevenner.

Leave a Comment