Finn den perfekte allergivennlige hunderasen for din familie: Store og små alternativer

Har du noen gang tenkt på å få deg hund, men stoppes av allergi i familien? Du er ikke alene. Mange tror at drømmen om en firbeint venn må settes på vent på grunn av nysing og kløende øyne. Men fortvil ikke!

Det finnes faktisk en rekke allergivennlige hunderaser, både store og små, som kan passe perfekt inn i ditt hjem. I denne artikkelen skal vi utforske disse rasene, slik at du kan finne din nye beste venn uten bekymringer.

Med vår guide blir valget enklere, og du vil se at det å ha hund er mulig, selv for allergikere. La oss se nærmere på verdenen av allergivennlige hunder og finne den perfekte matchen for din familie.

Vanlige symptomer på hundeallergi

Når du vurderer å skaffe deg en allergivennlig hund, er det viktig å kjenne til de vanlige symptomene på hundeallergi. Dette hjelper deg med å identifisere om noen i familien din kan ha en reaksjon før dere tar det store steget.

Hva Ser Du Etter

Allergisymptomer kan variere fra person til person, men her er noen typiske tegn:

 • Nysing og rennende nese: Dette er blant de mest merkbare tegnene. Nesen kan begynne å klø og renne nesten umiddelbart etter kontakt med en hund.
 • Kløende øyne: Øynene dine kan bli røde, kløende og hovne opp. Noen ganger kan dette forveksles med sesongbetonte allergier.
 • Hudreaksjoner: Utslett eller eksem kan oppstå på hud som har vært i direkte kontakt med et dyr.
 • Pusteproblemer: For de med alvorligere allergier, kan astma symptomer som tung pust eller piping i brystet forekomme.

Tips for Å Minimere Risiko

Det finnes måter å redusere risikoen for allergiske reaksjoner hvis du eller noen i familien ønsker seg en hund:

 • Vurder en av de mange allergivennlige rasene.
 • Oppretthold god hygiene ved regelmessig bading og grooming av hunden.
 • Rengjør hjemmet ofte, inkludert støvsuging av tepper og møbler hvor dander (hundens flass) lett samler seg.

Forståelse av disse symptomene gir dere muligheten til bedre å forberede dere og håndtere eventuelle allergiske reaksjoner. Ved å ta smarte valg når det gjelder valg av rase og hjemmets renslighet, kan selv familier med allergikere nyte selskapet av en firbeint venn.

Store allergivennlige hunderaser

Når du tenker på store hunder, kan det være vanskelig å forestille seg at noen av dem faktisk kan være allergivennlige. Men sannheten er at størrelsen ikke alltid bestemmer om en hund vil utløse allergier eller ikke. Det handler mer om rasens pels og mengden allergener de sprer.

Puddel

Den store puddelen er et perfekt eksempel på en stor, allergivennlig hund. Med sin krøllete pels som sjelden feller, holder denne rasen dander (hudflak som ofte forårsaker allergi) til et minimum. De trenger regelmessig stell for å holde pelsen i god stand.

Portugisisk Vannhund

En annen flott kandidat for familier med allergikere er den portugisiske vannhunden. Denne aktive og intelligente rasen har en tykk, bølgende pels som må trimmes jevnlig, men som sjeldent fører til allergiske reaksjoner.

Irsk Vannspaniel

Med sin karakteristiske frisyre og minimale shedding er den irske vannspanielen også et godt valg. Rasen er kjent for sin lekne natur og krever mye mosjon.

Hvis du eller noen i din familie sliter med hundeallergi, betyr det ikke at dere må gi opp drømmen om å ha en stor firbeint venn. Ved å velge riktig rase og opprettholde god hygiene rundt dyret, kan dere nyte selskapet av en stor hund uten alvorlige allergiske reaksjoner. Husk bare på at regelmessig stell av hunden spiller en stor rolle i å holde hjemmet ditt trygt for alle familiemedlemmer.

Små allergivennlige hunderaser

Når du ser etter en liten hund som kan passe inn i familien uten å forårsake allergiske reaksjoner, er det flere alternativer å velge mellom. Disse rasene har egenskaper som gjør dem til et godt valg for hjem med allergikere.

Bichon Frisé er kjent for sitt krøllete pelslag som minimerer flassing. Dette betyr mindre allergener i luften og på møblene dine. De er også lekne og vennlige, noe som gjør dem til perfekte familiehunder.

En annen rase å vurdere er Malteser. Denne lille hunden har langt, silkeaktig pels som ikke røyter mye. Malteseren krever regelmessig stell men kan være en god følgesvenn for de med allergier.

For de som foretrekker enda mindre hunder, kan Yorkshire Terrier være svaret. Til tross for sin små størrelse, er denne rasen modig og energisk. Deres fine pels produserer færre allergener enn mange andre typer pels.

Det er viktig å huske på at regelmessig bading og grooming av hunden din kan redusere mengden allergener ytterligere. Velg en rase basert på hvor mye tid og ressurser du kan dedikere til dette omsorgsarbeidet.

Husk også å besøke oppdrettere eller ly for å tilbringe tid med potensielle hundevalg før du tar dem med hjem. Dette vil hjelpe deg å se hvordan din egen kropp reagerer på deres nærvær.

Ved valg av den rette smårasen kan du nyte selskapet av en firbent venn uten bekymringer for allergiske reaksjoner i hjemmet ditt.

Tips for å redusere allergener

Å leve med en hund når du eller noen i familien din har allergier kan være utfordrende, men det er helt mulig. Her er noen praktiske tips som hjelper deg å redusere allergener hjemme.

Velg Riktig Hundeseng

Det første steget er å investere i en allergivennlig hundeseng. Disse sengene er ofte laget av materialer som ikke samler støv og andre allergener. Sørg også for at sengen er lett å vaske, ettersom regelmessig rengjøring bidrar til å holde allergenene borte.

Regelmessig Stell og Bading

 • Børsting: Å børste hunden din regelmessig kan dramatisk redusere mengden av løs pels og hudceller (dander) som sprer seg i hjemmet ditt.
 • Bading: En ukentlig bad kan minimere utslippet av allergener. Bruk mild sjampo anbefalt av veterinær for best resultat.

Luftrensere og Filtrering

Luftrensere med HEPA-filter kan fange opp små partikler inkludert dyreallergener fra luften i hjemmet ditt. Plasser disse strategisk rundt omkring der hunden vanligvis oppholder seg samt soverommene for maksimal effekt.

Begrens Tilgangen til Bestemte Områder

Det kan være lurt å ha områder i huset hvor hunden ikke har tilgang, spesielt soverom eller andre rom hvor familiemedlemmer med alvorlige allergier tilbringer mye tid. Dette hjelper med å skape et “allergisikkert” område inne i hjemmet ditt.

Ved å følge disse tipsene, kan du gjøre dagliglivet lettere for alle familiemedlemmer, selv de med allergi. Husk at god hygiene og bevisste valg rundt kjæledyrets miljø gjør stor forskjell når det kommer til å håndtere allergier.

Valg av allergivennlig hunderase

Når du ser etter den perfekte hunden for familien, er det viktig å tenke på allergier. Noen raser er bedre enn andre for de som sliter med dette. Det finnes både store og små hunderaser som passer for allergikere.

Store Allergivennlige Raser

Blant de store rasene er Puddel en utmerket valg. Puddelen mister svært lite pels og flass, noe som kan redusere allergiske reaksjoner betydelig. En annen stor rase å vurdere er Portugisisk Vannhund. Denne rasen har også en pels som regnes for å være mer allergivennlig.

Små Allergivennlige Raser

For de som foretrekker mindre hunder, er Bichon Frisé et godt valg. Denne lille krabaten har en pels som minner om puddelen og regnes derfor også som hypoallergenisk. En annen liten rase er Malteser, kjent for sin lange, silkeaktige pels som sjelden fører til allergiske reaksjoner.

 • Gjør grundig research på forskjellige raser
 • Vurder størrelsen på hunden i forhold til ditt boareal
 • Tenk på mengden mosjon hunden trenger
 • Husk at individuelle hunder innen samme rase kan variere når det gjelder hvor “allergivennlige” de faktisk er

Når du velger en allergivennlig hunderase, husk også at regelmessig stell av hunden spiller en stor rolle i å holde allergener nede. Hyppig bading og børsting kan bidra til et sunnere hjemmemiljø for alle familiemedlemmer.

Konklusjon

Å velge den rette hunden for din familie handler om mer enn bare allergivennlighet. Det er viktig å huske på hundens størrelse mosjonsbehov og hvordan den passer inn i din livsstil. Med de riktige forholdsreglene som regelmessig stell kan du og din familie nyte selskapet av en firbeint venn uten for mye bekymring for allergier. Husk å gjøre din research og vurdere hva som vil fungere best for dere. Lykke til med å finne den perfekte hundeledsageren for din familie!

Ofte stilte spørsmål

Hva menes med “hypoallergenisk” hunderase?

En hypoallergenisk hunderase refererer til hunderaser som generelt sett er mindre sannsynlige å forårsake allergiske reaksjoner hos mennesker på grunn av færre og/eller forskjellige proteiner i pelsen og hud, noe som reduserer potensialet for allergener.

Hvilke store hunderaser anbefales for allergikere?

Store hunderaser som ofte anbefales for folk med allergier inkluderer Puddel og Portugisisk Vannhund på grunn av deres minimalt fældende pels og antatte hypoallergeniske egenskaper.

Finnes det små hunderaser som er gode for allergikere?

Ja, blant de små hunderasene anbefales ofte Bichon Frisé og Malteser fordi de regnes som hypoallergeniske. Deres pels feller mindre og produserer færre allergener sammenliknet med mange andre raser.

Hvordan kan jeg redusere allergener fra hunden i hjemmet?

For å redusere allergener i hjemmet fra hunden, er det viktig med regelmessig stell, inkludert hyppig bading og børsting av hunden. Dette hjelper med å fjerne løse hår og hudceller som kan inneholde allergener.

Er det individuelle forskjeller innen samme hunderase når det kommer til allergivennlighet?

Ja, det kan være individuelle forskjeller innen samme hunderase når det gjelder allergivennlighet. Selv om en rase generelt anses som hypoallergenisk, kan enkelte individer produsere flere allergener enn andre. Grundig research og eventuelt kontakt med oppdretter kan gi nyttig informasjon.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment