Bli kjent med Basset Artesien Normand: En komplett raseguide

Har du noen gang sett en Basset artesien normand og lurt på hva som gjør denne hunden så spesiell? Denne raseguiden er akkurat det du trenger. Basset artesien normand er ikke bare en hund med lange ører og triste øyne; det er en hund med en rik historie og et unikt temperament.

Mange hundeeiere støter på utfordringer når de ikke forstår rasens spesifikke behov. Enten det er trening, kosthold, eller sosialisering, kan det å vite mer om din firbeinte venn gjøre en stor forskjell. Denne artikkelen vil gi deg innsikten du trenger for å sørge for at din Basset artesien normand ikke bare er lykkelig, men også sunn og godt tilpasset ditt hjem.

Historien bak Basset Artesien Normand

Basset Artesien Normand har en fascinerende historie som strekker seg tilbake til 1600-tallet i Frankrike. Denne hunderasen ble utviklet for å passe perfekt til jakt under tøffe forhold. De er kjent for sin utholdenhet og evne til å følge et spor med urokkelig besluttsomhet.

Opprinnelse og Utvikling

Rasen stammer fra krysninger mellom eldre franske bassets og andre lokale hunderaser. Målet var å skape en robust, men samtidig smidig jakthund som kunne manøvrere gjennom tett vegetasjon uten problemer. Gjennom århundrene ble Basset Artesien Normand verdsatt av jegere for deres spesielle egenskaper.

Viktige Milepæler

 • 17. Århundre: Rasens tidligste dokumenterte eksistens.
 • 1870-tallet: Rasestandarder begynner å ta form.
 • 1924: Den første rasestandarden blir offisielt anerkjent.

Disse milepælene viser hvordan dedikerte oppdrettere og entusiaster arbeidet målrettet for at Basset Artesien Normand skulle bli anerkjent både nasjonalt og internasjonalt.

Rasens Rolle I Dag

I dag er Basset Artesien Normand ikke bare en dyktig jakthund, men også en fantastisk familiehund kjent for sitt gode temperament og sterke bånd til mennesker. De trives godt i hjemmet så lenge de får nok mental stimulering og fysisk trening.

For deg som vurderer å bringe en Basset Artesien Normand inn i familien din, er det viktig å huske på denne rasens historiske bakgrunn. Det hjelper deg ikke bare å forstå dine potensielle nye firbeinte venn bedre, men også hvordan du kan møte dens behov på best mulig måte.

Fysiske kjennetegn og temperament

Fysiske Kjennetegn

Basset Artesien Normand er kjent for sitt unike utseende. Med korte, men sterke ben, en langstrakt kropp og dype brystkasser, er de designet for utholdenhet snarere enn hurtighet. Pelsen deres er kort, tett og glatt, noe som gjør den lett å vedlikeholde. Rasen viser et bredt spekter av farger inkludert trefarget eller tofarget med kombinasjoner av svart, hvit og brun.

Ørene deres henger tungt ned langs siden av hodet og bidrar til deres karakteristiske uttrykk. Øynene gir dem et mildt men oppmerksomt blikk. Voksne individer veier typisk mellom 15-20 kg og står omkring 30-36 cm høye ved skulderen.

Temperament

Basset Artesien Normands temperament gjenspeiler deres historie som jakthunder; de er rolige, tålmodige og har en urokkelig besluttsomhet når de setter sinnet til noe. Deres vennlige natur gjør dem til fantastiske familiehunder som går godt overens med barn og andre kjæledyr.

De elsker menneskelig selskap og trives best i hjem hvor de ikke blir latt alene for lenge av gangen. Selv om de kan være sta innimellom – en egenskap mange jakthunder deler – responderer de godt på konsekvent trening basert på positive forsterkninger.

Deres bjeffing er dyp og resonansrik; et verktøy de brukte under jakt for å kommunisere med jegerne fra tykke buskasjer. I et hjemmemiljø kan dette bety at du må jobbe litt ekstra med lydighetstrening for å kontrollere når det passer seg å “bruke stemmen”.

Alt i alt er Basset Artesien Normand en lojal følgesvenn som bringer mye glede til sine mennesker hvis behovene deres møtes på riktig måte.

Spesifikke behov og omsorg

Når du tar inn en Basset Artesien Normand i hjemmet ditt, er det viktig å forstå deres unike behov. Denne delen gir deg praktiske tips for å sikre at din firbeinte venn trives.

Ernæring og Kosthold

Din Basset Artesien Normands helse starter med riktig kosthold. Gi dem kvalitetsfôr som passer til deres alder, størrelse og aktivitetsnivå. Pass på mengden mat for å unngå overvekt, noe som kan belaste de korte bena og leddene.

 • Voksen: 2 måltider per dag
 • Valp: 3-4 små måltider per dag

Ferskvann skal alltid være tilgjengelig.

Fysisk Aktivitet

Selv om de har korte ben, trenger Basset Artesien Normand regelmessig mosjon for å holde seg sunne og lykkelige.

 • Daglige turer holder dem i god form.
 • Lek i hagen bidrar til mental stimulering.

Ikke overdriv fysiske aktiviteter; deres lange rygg er følsom.

Pelspleie

Pelsen krever regelmessig børsting for å fjerne løse hår og hindre floker. Selv om de ikke røyter mye, hjelper ukentlig børsting med å holde pelsen sunn.

Ører trenger spesiell oppmerksomhet for å forebygge infeksjoner. Sjekk og rengjør ørene jevnlig.

Sosialisering og Trening

Basset Artesien Normand responderer godt på positiv forsterkning. Tidlig sosialisering og konsekvent trening er nøkkelen til en veloppdragen hund.

 • Begynn treningen tidlig.
 • Bruk ros og godbiter som belønning.

Tålmodighet er essensielt når du jobber med denne rasen.

Deres behov er ikke bare fysiske men også mentale. Rikelig med kjærlighet, omsorg og oppmerksomhet vil sikre at din Basset Artesien Normand utvikler seg til en lojal og lykkelig følgesvenn.

Trening og aktivitetsnivå

Å forstå treningen og aktivitetsbehovene til en Basset Artesien Normand er nøkkelen til å sikre at hunden din lever et langt og lykkelig liv. Denne rasen har en unik blanding av energi og ro som krever en balansert tilnærming.

Daglige Turer

Din Basset Artesien Normand elsker å utforske utendørs, noe som gjør daglige turer essensielle. Det er ikke bare bra for fysisk helse, men også mental stimulering. En times tur om dagen fordelt på to turer holder dem i form og fornøyde.

Spill og Trening

 • Gjemsel: Perfekt for å stimulere deres naturlige jaktfølelse
 • Hentelek: Utvikler lydigheten samtidig som det gir god mosjon
 • Lydighetstrening: Starter best tidlig med positive forsterkninger

Bland inn disse lekene i hverdagen. Det styrker båndet mellom dere samtidig som det sørger for nødvendig mental og fysisk trening.

AlderAnbefalt Tid (Minutter/Dag)
Valper30
Voksne60+

Start forsiktig med valper for å beskytte deres utviklende skjelett, men øk gradvis mengden aktivitet som de vokser.

Til slutt, husk at hver hund er unik. Juster aktiviteter basert på din hunds personlighet og helsetilstand. Med riktig balanse av kjærlighet, trening, og stimulering vil din Basset Artesien Normand trives.

Sosialisering av Basset Artesien Normand

Sosialisering er nøkkelen til å oppdra en balansert og lykkelig Basset Artesien Normand. Uten riktig sosialisering kan disse hundene bli sky eller nervøse rundt nye mennesker og situasjoner.

Fra Valp Til Voksen

Start tidlig med å introdusere valpen din for ulike mennesker, dyr, og miljøer. Dette vil hjelpe dem å utvikle seg til trygge voksne hunder. Husk at perioden fra de er 3 til 12 uker gamle er kritisk for sosial læring.

 • Ta dem med på korte bilturer.
 • Besøk venner som har vennlige kjæledyr.
 • Gå turer i forskjellige nabolag.

Hverdagssituasjoner

Inkluder dagligvariasjon i rutinene dine for å gjøre hunden din komfortabel med endringer:

 • Bytt mellom forskjellige ruter på spaserturen.
 • La dem møte andre hunder under kontrollerte former.
 • Introduser lyder som støvsuger, tv, og bilhorn gradvis.

Lek Og Læring

Leker som involverer både fysiske og mentale utfordringer er fantastiske for sosialisering:

 • Bruk godbiter for å oppmuntre positiv adferd mot fremmede.
 • Spill gjemsel for å øve på “kom” kommandoer i en leken setting.
 • Kurs i lydighetstrening kan også være en god arena for sosial kontakt med andre hunder og deres eiere.

Ved å følge disse tipsene vil du gi din Basset Artesien Normand de beste sjansene til å vokse opp til en godt justert voksen. Det handler om tålmodighet, konsistens, og masse kjærlighet.

Konklusjon

Å velge en Basset Artesien Normand betyr mer enn bare å ta med seg en hund hjem. Det er en forpliktelse til å forstå og imøtekomme de unike behovene til denne fantastiske rasen. Husk at nøkkelen til en lykkelig og sunn hund ligger i tidlig sosialisering, varierte daglige aktiviteter og konsekvent trening med tålmodighet og kjærlighet. Ved å følge disse rådene gir du din Basset Artesien Normand de beste forutsetningene for et langt og tilfredsstillende liv ved din side. Og husk, reisen dere tar sammen er ikke bare til fordel for hunden, men også en berikende opplevelse for deg.

Ofte stilte spørsmål

Hva er Basset Artesien Normand?

Basset Artesien Normand er en hunderase med opprinnelse fra Frankrike på 1600-tallet, kjent for sin utholdenhet og sporingsferdigheter, primært avlet for jakt.

Hva er hovedkarakteristikkene til Basset Artesien Normand?

Rasen er kjent for sin smidighet som jakthund, samt dens behov for spesifikk ernæring, fysisk aktivitet, pelspleie, sosialisering og trening for å trives.

Hvorfor er sosialisering viktig for Basset Artesien Normand?

Sosialisering er avgjørende for å utvikle en balansert og lykkelig hund, da det hjelper med å forebygge skyhet eller nervøsitet i nye situasjoner.

Når bør sosialisering av Basset Artesien Normand starte?

Sosialisering bør starte tidlig gjennom introduksjon til forskjellige miljøer, mennesker, og dyr for å sikre en veltilpasset voksen hund.

Hva er nøkkelen til en veloppdragen Basset Artesien Normand?

Tålmodighet, konsistens, kjærlighet, samt en daglig rutine som inkluderer fysisk og mental utfordring gjennom lek og læring, er essensielt for å oppdra en velbalansert Basset Artesien Normand.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment