Bli kjent med Basset Hound: Din komplette raseguide for et bedre familieliv

Har du noen gang sett en Basset Hound og lurt på hva som gjør denne hunden så spesiell? Med sine lange ører, triste øyne og korte bein, er de umulig å ikke legge merke til. Men det er mye mer ved denne rasen enn det som møter øyet.

I denne artikkelen vil du oppdage hemmelighetene bak Basset Hounds unike personlighet og hvordan du best kan ta vare på dem. Enten du allerede er en stolt eier eller vurderer å skaffe deg en, vil denne guiden gi deg verdifull innsikt.

La oss se nærmere på Basset Hounds verden og finne ut hva som gjør dem til en av de mest elskelige og gjenkjennelige hundene der ute.

Historien bak Basset Hound

Basset Hounds har en fascinerende historie som strekker seg flere hundre år tilbake i tid. Disse hundene er kjent for deres unike utseende og vennlige natur, men hvordan kom de til å bli den rasen vi kjenner og elsker i dag?

Opprinnelse

Basset Hounds stammer fra Frankrike og Belgia. Rasen ble opprinnelig avlet for å jakte småvilt, spesielt hare, takket være deres skarpe luktesans og evne til å følge spor over lange avstander. Deres lave kropp gjorde dem ideelle for å snuse langs bakken.

Utviklingen av rasen

På 1800-tallet fanget Basset Hound oppmerksomheten til adelen i England. De ble tatt med over kanalen og deres popularitet skjøt fart. I England ble rasen videreutviklet for å fremheve egenskapene som gjorde dem så gode til jakt.

Viktige datoer:

ÅrHendelse
1866Den første Basset Hound ble introdusert i England
1882Den første Basset Hound-klubben ble etablert

Rasens appell lå ikke bare i dens jaktegenskaper, men også i sitt distinkte utseende og rolige temperament, noe som gjorde dem til ettertraktede familiekjæledyr.

Moderne dager

I dag er Basset Hounds elsket verden over ikke bare for sine ferdigheter på jaktfeltet, men også som trofaste følgesvenner hjemme. Selv om de fortsatt bærer med seg arven fra sine jaktferdigheter, er det deres rolige natur og lojalitet mot sine eiere som virkelig skiller dem ut.

Å ta vare på en Basset Hound krever dedikasjon spesielt når det kommer til trening og sosialisering fra ung alder. Det er viktig å huske at selv om de kan virke laidback, trenger de regelmessig mosjon for å holde seg sunne både fysisk og mentalt.

Deres lange ører krever også ekstra oppmerksomhet for å unngå infeksjoner noe du bør sjekke jevnlig. Med riktig pleie vil din Basset kunne nyte et langt og lykkelig liv ved din side.

Utseende og personlighetstrekk

Basset Hounds er enkelt gjenkjennelige med sitt unike utseende. De har lange, tunge ører som nesten berører bakken, store brune øyne fulle av mildhet, og korte bein som gir dem et særegent gange. Kroppen deres er lang og muskuløs med en sterk rygglinje. Pelsen er kort men tett, beskytter mot vær og vind. Fargene varierer mest mellom tricolor (svart, brun og hvit) og bicolor (vanligvis brun og hvit).

Personligheten til en Basset Hound er like tiltalende som deres utseende. Her er noen trekk du vil legge merke til:

 • Rolig: De er kjent for sin rolige natur. Perfekte følgesvenner hjemme.
 • Vennlig: Bassets elsker mennesker og går godt overens med andre dyr.
 • Stahet: Deres uavhengige tenkemåte kan gjøre trening utfordrende.
 • Luktsterk: Med blant de beste luktesansene i hundeverdenen.

For å ha det beste samspillet med din Basset Hound, her er noen tips:

 • Vær tålmodig under trening; bruk positive forsterkningsmetoder.
 • Sørg for regelmessig mosjon for å holde dem friske.
 • Gjør stell av ørene til en del av den daglige rutinen for å forebygge infeksjoner.

Husk at hver hund har sin egen personlighet. Tilbring tid sammen med din Basset Hound for å virkelig lære hva de liker og misliker.

Pleie og vedlikehold av Basset Hound

Å ta vare på en Basset Hound krever litt ekstra oppmerksomhet, spesielt når det gjelder deres lange ører og korte ben. Disse unike trekkene gjør dem til sjarmerende følgesvenner, men de kan også medføre visse utfordringer for helsen deres.

Daglig Stell

Det daglige stellet av din Basset Hound er viktig for å holde dem friske og glade. Her er noen tips:

 • Ørepleie: Sjekk og rengjør ørene regelmessig for å forebygge infeksjoner. Bruk en mild ørerens som er anbefalt av veterinæren.
 • Pelsstell: Selv om pelsen deres ikke krever mye arbeid, bør du børste dem et par ganger i uken for å fjerne løs pels og holde huden sunn.
 • Negleklipp: Korte negler er essensielt for god helse. Lange negler kan føre til ubehag eller problemer med å gå.

Mosjon Og Aktiviteter

Basset Hounds elsker å snuse rundt og utforske verden med nesen sin. Selv om de ikke trenger ekstremt mye mosjon, er daglige turer viktige:

 • Planlegg korte, hyppige turer framfor lange utflukter.
 • Lek i hagen eller innendørs aktiviteter som stimulerer både kropp og sinn kan være gode alternativer.

Ernæring

Riktig ernæring spiller en stor rolle i vedlikeholdet av din Bassets helse:

 • Velg et balansert fôr tilpasset deres alder, størrelse og aktivitetsnivå.
 • Pass på mengden mat; overvekt kan lett bli et problem grunnet deres struktur.

Ved å følge disse rådene vil du legge grunnlaget for et langt og lykkelig liv sammen med din Basset Hound. Husk at regelmessige besøk hos veterinæren også er nøkkelen til en sunn hund.

Trening og aktiviteter for Basset Hound

Basset Hounds er kjent for sin rolige natur, men det betyr ikke at de ikke trenger regelmessig fysisk og mental stimulering. For å holde din Basset Hound lykkelig og sunn, er det viktig med riktig trening og passende aktiviteter.

Daglig Mosjon

Selv om Basset Hounds ikke krever intensiv trening, bør de få muligheten til daglige turer. En god regel er en tur på 30 minutter to ganger om dagen. Dette hjelper dem med å holde seg i form og forebygger overvekt, noe rasen kan være utsatt for.

 • Korte, hyppige turer
 • Lek i hagen eller sikre områder

Mental Stimulering

Basset Hounds har et skarpt sinn som krever stimulering for å unngå kjedsomhet. Du kan engasjere dem gjennom:

 • Nesearbeidspill som skjule og søke med leker eller godbiter.
 • Intellektuelle spill som puslespillmatere.

Sosialisering

Å sosialisere din Basset fra ung alder er essensielt for å utvikle deres sosiale ferdigheter. Ta dem med på besøk til venner eller familie, eller delta på hundetreff hvor de kan møte andre hunder.

 • Besøk offentlige steder sammen
 • Delta på kurs eller gruppetreninger spesielt designet for valper

Treningstips

Når du trener en Basset Hound, husk at tålmodighet er nøkkelen. De reagerer godt på positiv forsterkning som ros og godbiter når de utfører en oppgave riktig.

 • Bruk korte treningsøkter
 • Vær konsekvent med kommandoer

Ved å følge disse tipsene vil du legge grunnlaget for et langt og lykkelig liv sammen med din Basset Hound. Husk at hver hund er unik; det som fungerer bra for én hund, passer kanskje ikke like godt for en annen. Tilpass aktivitetene etter din hunds personlighet og behov.

Siste tanker om Basset Hound-rasen

Å velge en Basset Hound som familiemedlem betyr å invitere inn en lojal og kjærlig følgesvenn med en rik historie. Deres unike personlighet og rolige temperament gjør dem til en fantastisk tilføyelse til hjemmet. Husk at nøkkelen til et lykkelig liv sammen med din Basset Hound ligger i dedikasjon til deres pleie og behov. Daglig mosjon, mental stimulering og regelmessig pleie er essensielt for å holde dem sunne og fornøyde.

Det er også viktig å huske på deres sosiale natur. Å ta deg tid til å trene og sosialisere din hund vil styrke båndet mellom dere og bidra til å forme deres adferd positivt. Med riktig omsorg og oppmerksomhet vil din Basset Hound være mer enn bare et kjæledyr; de blir en uvurderlig del av familien din.

Så om du er klar for en hund som vil berike livet ditt med glede og selskap, kan en Basset Hound være den perfekte følgesvennen for deg. Ta vare på dem, og de vil gi deg ubetinget

Ofte stilte spørsmål

Hvor kommer Basset Hounds opprinnelig fra?

Basset Hounds har sine røtter i Frankrike og Belgia, der de ble avlet for jakt på småvilt som hare.

Ble Basset Hounds populære et annet sted enn deres opprinnelsesland?

Ja, på 1800-tallet ble Basset Hounds svært populære i England, spesielt blant adelen, og rasen ble videreutviklet der.

Når ble den første Basset Hound-klubben etablert?

Den første Basset Hound-klubben ble etablert i 1882.

Hva gjør Basset Hounds til ideelle familiekjæledyr?

Derer rolige temperament og lojalitet gjør dem til ideelle familiekjæledyr.

Hvilken type omsorg og vedlikehold krever en Basset Hound?

Daglig stell, ørepleie, pelsstell, negleklipp, mosjon, aktiviteter og riktig ernæring er viktig for å opprettholde deres helse.

Hvor ofte bør en Basset Hound besøke veterinæren?

Artikkelen nevner ikke et spesifikt tidsintervall, men understreker at regelmessige besøk hos veterinæren er nøkkelen til en sunn hund.

Hva er viktig for å sikre et langt og lykkelig liv for en Basset Hound?

Dedikasjon til trening, sosialisering og regelmessig mosjon, samt tilpassede aktiviteter etter hundens personlighet og behov, er avgjørende.

Hvordan kan man stimulere en Basset Hound mentalt?

Mental stimulering kan oppnås gjennom nesearbeidspill, intellektuelle spill og tilpassede aktiviteter som møter hundens behov for utforskning og læring.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment