Alt du trenger å vite om Bearded Collie: En komplett raseguide

Har du noen gang sett en Bearded Collie og lurt på hva som gjør denne hunden så spesiell? Disse hundene er ikke bare sjarmerende med sitt karakteristiske skjegg, men de har også en utrolig energi og intelligens som gjør dem til fantastiske følgesvenner.

I denne artikkelen får du nyttig innsikt om Bearded Collie; fra deres historie og personlighetstrekk, til tips om trening og stell. Enten du vurderer å skaffe deg en, eller bare vil lære mer, vil denne guiden gi deg verdifull kunnskap.

Vi vet alle hvor viktig det er å forstå hundens behov for å sikre et lykkelig og sunt liv sammen. La oss se nærmere på verdenen til Bearded Collie og oppdage hvordan du best kan ta vare på denne unike rasen.

Historien til Bearded Collie

Bearded Collie, eller “Beardie” som mange kaller dem, har en lang og fascinerende historie. Denne hunderasen stammer fra Storbritannia og har vært kjent siden 1500-tallet. De ble opprinnelig brukt som gjeterhunder for å hjelpe til med sauehold. Deres unike utseende med et langt, stritt pelslag og et karakteristisk “skjegg” ga dem navnet Bearded Collie.

Opprinnelse

Historien forteller at Bearded Collies ble utviklet ved å krysse lokale britiske gjeterhunder med hunder importert fra Polen, kjent som Polskie Owczarki Nizinne. Disse polske hundene hadde lignende egenskaper når det kom til pels og arbeidskapasitet. Kombinasjonen av disse raseegenskapene skapte den robuste og energiske Bearded Collien vi kjenner i dag.

Roller Gjennom Tidene

I løpet av århundrene har Beardies spilt flere nøkkelroller i det britiske samfunnet. Fra deres tidlige dager som uunnværlige hjelpere for sauebønder, til mer moderne roller som familiekjæledyr og showhunder. Deres intelligens og treningsevne har også gjort dem velegnede til ulike typer hundesport.

 • Gjeterarbeid: Hovedrollen i sin tidlige historie.
 • Familiekjæledyr: Populære på grunn av sitt vennlige vesen.
 • Showhunder: Vinner ofte priser for sin skjønnhet og eleganse.

Takket være deres allsidighet har Bearded Collies beholdt sin popularitet opp gjennom årene. De er elsket både for sitt gode temperament og sine estetiske kvaliteter. En ting er sikkert; denne rasen har en rik historie som strekker seg over flere århundrer, noe som bidrar til deres sjarm og appell i dagens samfunn.

Personlighetstrekk hos Bearded Collie

Bearded Collies, eller Beardies som de ofte kalles, er kjent for sin lekne og energiske natur. Dette gjør dem til en fantastisk familiehund, spesielt for aktive familier som verdsetter utendørs aktiviteter og mye lek.

Energisk og Leken

Du vil raskt oppdage at din Bearded Collie elsker å være i bevegelse. Enten det er lange turer, henting av baller, eller agilitytrening, trenger Beardies regelmessig mosjon for å holde seg sunne og lykkelige. Deres utholdenhet kommer fra deres historie som gjeterhunder, så de trives med oppgaver som krever både fysisk og mental stimulans.

Kjærlig og Sosial

Beardies knytter sterke bånd til sine mennesker. De elsker selskap og vil ofte følge etter deg fra rom til rom bare for å være nær deg. Denne rasen er også kjent for sin vennlige holdning overfor barn og andre dyr, noe som gjør dem til en ideell familiehund.

Intelligent men Sta

Deres intelligens er uten tvil et av deres mest fremtredende trekk. Beardies lærer raskt nye triks og kommandoer. Men pass på; deres intelligens kan noen ganger manifestere seg i litt sta oppførsel. En konsekvent men positiv treningsmetode anbefales sterkt for å holde dem engasjerte uten å la dem ta over kontrollen.

Tilpasningsdyktig

En annen vakker egenskap ved Bearded Collies er deres evne til å tilpasse seg ulike livsstiler og boforhold så lenge de får nok mental stimulering og fysisk aktivitet daglig. De kan trives like godt i et hus med stor hage som i en leilighet så lenge de får den nødvendige oppmerksomheten og mosjonen de krever.

Treningstips for Bearded Collie

Bearded Collies er intelligente og energiske hunder som krever oppmerksom og konsekvent trening. Her er noen tips som kan hjelpe deg å få det beste ut av treningsøktene med din Beardie.

Start Tidlig

Det er viktig å begynne treningen så tidlig som mulig. Valpetiden er den perfekte tiden for grunnleggende lydighetstrening. Det hjelper ikke bare med å bygge et sterkt bånd mellom deg og din hund, men setter også tonen for fremtidig læring.

 • Sosialisering: Introduser valpen til nye mennesker, steder og situasjoner.
 • Grunnleggende kommandoer: Lær inn “sitt”, “bliv”, “her” og “nei” fra starten.

Positiv Forsterkning

Beardies responderer best på positiv forsterkning. Dette betyr å belønne ønsket atferd med godbiter, ros eller lek.

 • Godbiter bør være små og smakfulle.
 • Variér belønningene for å holde treningen interessant.

Konsistens Er Nøkkelen

For at treningen skal være effektiv, må du være konsekvent både i kommandoer og rutiner. Sørg for at alle i familien bruker de samme ordene og signalene når de kommuniserer med hunden.

Utfordre Dem Mentalt

Bearded Collies elsker mentale utfordringer. Prøv aktiviteter som agilitytrening eller lydighetskonkurranser som en måte å stimulere deres sinn på:

 • Agilityhindre kan bygges eller kjøpes.
 • Delta i gruppetreninger eller klubber dedikert til lydighet og agility.

Daglig Mosjon

Disse hundene har mye energi, så daglig mosjon er essensielt for å holde dem balanserte og fornøyde:

 • Lange turer eller løpeturer passer godt.
 • Lek i hagen bidrar også til nødvendig fysisk aktivitet.

Ved å følge disse rådene vil du legge et solid grunnlag for en veloppdragen Bearded Collie full av livsglede.

Stell av Bearded Collie

Å ta vare på en Bearded Collie er ikke bare gøy, men det krever også litt innsats fra din side for å sikre at din firbente venn holder seg sunn og glad. Deres lange, vakre pels trenger regelmessig pleie for å unngå floker og holde dem seende flott ut.

Pelsstell

Din Beardies pels er både hans stolthet og ditt ansvar. En god rutine inkluderer børsting flere ganger i uken med en kvalitetsbørste som får tak i underull uten å skade den øvre delen av pelsen. Dette reduserer risikoen for floker og matt pels, noe som kan være smertefullt for hunden din. Ikke vent med å bade hunden kun når han ser skitten ut. Regelmessige bad hjelper til med å holde huden sunn og fjerner smuss fra pelsen før det blir et problem.

Klipping av Negler

Lange negler kan føre til ubehag eller til og med skade for din Bearded Collie. Sjekk neglene regelmessig, omtrent hver tredje uke, og klipp dem om nødvendig. Hvis du hører klikking mot gulvet når de går, er det definitivt tid for en klipp.

Ører og Øyne

Renhold av ører og øyne må også tas hånd om regelmessig siden Beardies kan være utsatt for infeksjoner i disse områdene. Bruk myke kluter designet spesielt for dette formålet, hold øynene rene fra rusk, og sørg for at ørene er tørre etter bading eller lek i vann.

Ved å følge disse tipsene vil du ikke bare sørge for at din Bearded Collie ser bra ut på utsiden men også føles bra på innsiden. Husk at regelmessig veterinærbesøk er avgjørende for å opprettholde god helse generelt.

Konklusjon

Å velge en Bearded Collie betyr å bringe inn et energisk og kjærlig familiemedlem i hjemmet ditt. Deres rike historie og allsidighet gjør dem til mer enn bare et kjæledyr; de blir en del av familien. Husk at en lykkelig Beardie er en som får nok kjærlighet, mosjon og mental stimulering. Så lenge du er forberedt på å investere tid i trening og stell, vil du finne en trofast venn som er klar til å dele eventyr med deg. Din Beardie vil utvilsomt berike livet ditt med glede og uendelig vennskap. Gi dem kjærligheten og omsorgen de fortjener, og du vil ha en lojal følgesvenn for livet.

Ofte stilte spørsmål

Hva er opprinnelsen til Bearded Collie-hunder?

Bearded Collie, eller “Beardie”, stammer fra Storbritannia og har vært kjent siden 1500-tallet. Rasen ble utviklet ved å krysse lokale britiske gjeterhunder med hunder fra Polen for å utføre gjeterarbeid.

Når ble Bearded Collies populære som familiekjæledyr?

Bearded Collies har gradvis blitt populære som familiekjæledyr gjennom tidene, takket være deres gode temperament og allsidighet. Deres evne til å tilpasse seg ulike roller, fra gjeterhunder til showhunder, har bidratt til deres popularitet blant familier.

Hva er personlighetstrekkene til Bearded Collies?

Bearded Collies er kjent for å være lekne, energiske, kjærlige, og sosiale. De knytter sterke bånd til sine mennesker, har en vennlig holdning overfor både barn og andre dyr, og deres intelligens gjør dem raske til å lære nye triks.

Hvordan bør man trene en Bearded Collie?

Det anbefales å starte med grunnleggende lydighetstrening og sosialisering fra tidlig alder. Bruk positiv forsterkning og vær konsistent i treningen. Introduser mentale utfordringer som agilitytrening og sørg for daglig mosjon for å holde Bearded Collie balansert og lykkelig.

Hvordan steller man en Bearded Collie?

Regelmessig børsting av pelsen, klipping av negler, rengjøring av ører og øyne, samt regelmessige veterinærbesøk er essensielle for å sikre god helse og velvære for Bearded Collies. En god stellerutine er viktig for å holde dem friske og presentable.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment