Bli kjent med Bordeaux dogge: En komplett raseguide for familier

Har du noen gang lurt på hva som gjør Bordeaux doggen til en så unik og elsket hunderase? Kanskje du vurderer å skaffe deg en, men er usikker på om den passer for deg og din livsstil. Du er ikke alene. Å velge riktig hund kan være en utfordring, men det er her vi kommer inn i bildet.

I denne artikkelen vil vi utforske alt som gjør Bordeaux doggen til en fantastisk følgesvenn. Fra dens imponerende utseende til dens lojale og kjærlige natur, vi har dekket det du trenger å vite for å avgjøre om denne majestetiske rasen er den rette for deg. La oss hjelpe deg å forstå mer om deres behov, temperament, og hvordan de passer inn i familien din.

Historien bak Bordeaux doggen

Historien til Bordeaux doggen er både lang og fascinerende. Denne mektige hunden har røtter som strekker seg tilbake til det antikke Roma, hvor dens forfedre ble brukt i blodige kamparenaer. Med tiden har rasen utviklet seg fra en fryktinngytende gladiator til en kjærlig familiehund.

Fra Kamp Til Kameratskap

I middelalderens Frankrike fikk Bordeaux doggen et nytt formål. De ble verdsatt for sin styrke og mot av lokale adelsmenn og brukte disse egenskapene til å vokte hus og eiendommer. Dette var starten på deres reise fra krigere til vakthunder.

Offisiell Anerkjennelse

På 1800-tallet begynte oppdrettere å ta mer notis av denne imponerende rasen, noe som ledet til at den første rasestandarden ble etablert i Frankrike på slutten av århundret. Dette var et vendepunkt som bidro til å bevare rasens unike trekk og fremme interesse verden over.

Det interessante med Bordeaux doggens historie er ikke bare dens transformasjon over tid men også hvordan den har klart å beholde sin majestetiske natur og lojalitet mot mennesker gjennom århundrene. Om du ser etter en hund med en rik historie, robust utseende, og et hjerte av gull, kan Bordeaux doggen være perfekt for deg.

Mens du vurderer om denne rasen passer inn i livsstilen din, er det viktig å huske på at alle hunderaser krever tid, engasjement og kjærlighet for å trives.

Fysiske egenskaper og utseende

Bordeaux doggen er kjent for sitt robuste, men nobelt utseende. Denne rasen har en imponerende fysikk som reflekterer dens styrke og mot fra tidligere tider.

Størrelse og Vekt

Når du ser på en Bordeaux dogge, er det umulig å ikke legge merke til dens omfangsrike størrelse. Med en kraftig bygning varierer høyden vanligvis mellom 58-68 cm ved skuldrene for både tisper og hannhunder. Vekten derimot kan variere mer dramatisk basert på kjønn, med hannhunder som veier 50-68 kg, mens tispene ligger litt lettere på vektskålen med 45-57 kg.

Pels og Farge

Pelsen til Bordeaux doggen er kort, fin og silkemyk å ta på. Dette gjør at den ikke krever mye stell utover regelmessig børsting for å fjerne løse hår. Når det kommer til fargen, så domineres rasen av nyanser i rød og mahogni, ofte akkompagnert av en karakteristisk hvit markering på brystet som gir dem et unikt preg.

Hodet: Rasens Signatur

Uten tvil er hodet den mest slående egenskapen ved Bordeaux doggen. Det store, vierformede hodet toppes av mørke ovale øyne som gir et intelligent uttrykk. Rynkene på pannen sammen med de hengende leppene bidrar ytterligere til dens særegne utseende. Ørene deres er relativt små sammenlignet med resten av kroppen og faller elegant langs sidene av hodet.

For potensielle eiere eller beundrere vil det være viktig å huske at selv om Bordeaux doggens ytre kan virke skremmende for noen, gjemmer det seg et hjerte fullt av kjærlighet bak dens mektige fasade. Ved riktig trening og sosialisering fra ung alder viser denne rasen sin sanne natur; lojalitet mot sine mennesker kombinert med en mild sjel.

Personlighet og temperament

Bordeaux doggen er mer enn bare en imponerende hund. Den har et unikt sett med personlighetstrekk som gjør den til en fantastisk familiehund. Selv om størrelsen kan virke skremmende, er sannheten at denne rasen er kjent for sin rolige og lojale natur.

Rolig og Balansert

En av de mest fremtredende trekkene ved Bordeaux doggen er dens ro. Denne rasen elsker å slappe av hjemme så mye som den nyter moderate turer utendørs. Dette gjør dem til gode følgesvenner både i store hus med hager og i mindre leiligheter, så lenge de får nok mental stimulering.

Lojalitet mot Familien

Din Bordeaux dogge vil bli dypt knyttet til deg og din familie. Deres lojalitet kjenner ingen grenser, noe som betyr at de alltid vil forsøke å beskytte sine kjære. Med riktig sosialisering fra ung alder kan disse hundene også komme godt overens med andre kjæledyr i husstanden.

Vennlig men Varsom

Til tross for deres vennlige natur, har Bordeaux dogger en sterk beskyttelsesinstinkt. De vil varsle deg hvis noe uvanlig foregår rundt hjemmet ditt. Det er viktig å lære dem hvordan man gjenkjenner venner fra potensielle trusler på en balansert måte.

For å oppsummere, hvis du gir din Bordeaux dogge kjærlighet, respekt og riktig opplæring, vil du ha en trofast venn for livet. Husk at tidlig sosialisering spiller en nøkkelrolle i utviklingen av deres temperament, sammen med regelmessig fysisk aktivitet for å holde dem sunne og lykkelige.

Trening og mental stimulering

Bordeaux doggen er ikke bare en stor og sterk hund, men også intelligent. Dette betyr at de trenger både fysisk og mental stimulering for å trives. Uten dette kan de utvikle uønskede adferder som tygging eller overdreven bjeffing.

Grunnleggende Lydighetstrening

Start med grunnleggende lydighetstrening så tidlig som mulig. Dette inkluderer kommandoer som “sitt”, “bliv”, “her” og “nei”. En Bordeaux dogge ønsker å gjøre sin eier glad, noe som gjør dem relativt enkle å trene med riktig tilnærming.

 • Bruk positive forsterkninger
 • Vær tålmodig og konsekvent
 • Korte treningsøkter holder oppmerksomheten deres

Mental Stimulering

Mental stimulering er like viktig som fysisk aktivitet. Prøv forskjellige aktiviteter for å holde hjernen deres i gang.

 • Puslespill: Det finnes mange hundeleker designet for å utfordre deres problemløsende evner.
 • Lek: Leker som trekkeleken eller apport kan være gode måter å mentalt stimulere på.
 • Dressur: Avansert trening eller agility kan også være givende for både deg og din hund.

Å Gå Turer Sammen

Å gå turer sammen gir ikke bare nødvendig fysisk aktivitet, men det gir også mental stimulering ved at de får utforske nye omgivelser. Varier ruter ofte for å introdusere nye lukter og syn.

Husk at hver Bordeaux dogge er unik, så observer hva din hund nyter mest og tilpass aktivitetene etter det. Med den rette balansen av kjærlighet, tålmodighet, trening og mental stimulering vil du ha en lykkelig firebent venn som er veloppdragen og trives i ditt selskap.

Å ha en Bordeaux dogg i familien

Å introdusere en Bordeaux dogg til familien din kan være en berikende opplevelse. Dette er ikke bare en hund, men et nytt medlem av husstanden som bringer mye glede og selskap. Men det krever også forberedelser og justeringer fra alle sider.

Forstå Behovene

Bordeaux doggen er kjent for sin rolige natur, men den trenger likevel regelmessig mosjon og mental stimulering:

 • Daglige turer er essensielle.
 • Enkle lydighetstreninger styrker båndet mellom deg og hunden.
 • Puslespill og leker som utfordrer hjernen deres holder dem engasjerte.

Sosialisering Er Nøkkelen

Fra ung alder må du sosialisere din Bordeaux dogg:

 • Introduser dem forsiktig for nye mennesker, dyr, og miljøer.
 • Positive møter bygger deres tillit og reduserer fremtidig angst.

Familie Dynamikk

Din nye firbente venn vil raskt bli et fullverdig familiemedlem. Det er viktig å involvere alle i omsorgen:

 • Lær barna hvordan de trygt kan omgås hunden.
 • Fordel ansvar slik at hver person bidrar til hundens velvære.

Helse Og Ernæring

Pass på at du gir din Bordeaux dogg riktig kosthold og regelmessig veterinærsjekk:

 • Et balansert kosthold spesielt tilpasset store raser.
 • Forebyggende tiltak mot vanlige helsetilstander anbefales.

Ved å følge disse retningslinjene vil du sikre at både familien din og din Bordeaux dogg får mest mulig ut av deres tid sammen. Husk at hver hund er unik, så det handler om å lære seg hva akkurat din firbente venn trenger for å trives.

Konklusjon

Å velge en Bordeaux dogge som din firbente venn betyr å invitere inn en historierik og lojal kamerat i livet ditt. Ditt engasjement i deres trening og sosialisering vil forme dem til å bli den balanserte og kjærlige hunden du drømmer om. Husk viktigheten av daglige turer mental stimulering og riktig ernæring for å holde dem sunne og glade. Ved å tilpasse omsorgen til din Bordeaux dogges individuelle behov vil du sikre et langt og lykkelig liv sammen. Så ta steget og gjør din Bordeaux dogge til et elsket medlem av familien.

Ofte stilte spørsmål

Hva er opprinnelsen til Bordeaux doggen?

Bordeaux doggen stammer fra det antikke Roma, hvor de ble brukt som kampgladiatorer. Over tid har de utviklet seg til å bli elskelige familiehunder kjent for sin styrke, mot og lojalitet.

Hvilke egenskaper er kjennetegn ved Bordeaux doggen?

Denne rasen er kjent for sin styrke, mot og lojalitet. De eier også en sterk vilje, men med riktig sosialisering og trening kan de utvikle et balansert og vennlig temperament.

Hvorfor er sosialisering og trening viktig for Bordeaux doggen?

Sosialisering og trening er avgjørende for å utvikle et balansert temperament hos Bordeaux doggen. Dette forhindrer aggresjon og skaper en veloppdragen og selvsikker hund.

Hvilken type aktiviteter anbefales for Bordeaux doggen?

Daglige turer, lydighetstrening, mental stimulering og sosialisering er viktig for å holde Bordeaux doggen sunn og lykkelig. Dette bidrar til å forebygge kjedsomhet og uhensiktsmessig oppførsel.

Hvordan bør en familiedynamikk se ut med en Bordeaux dogg?

Familiedynamikken med en Bordeaux dogg bør inkludere involvering av alle familiemedlemmene i omsorgen. Dette hjelper hunden til å føle seg som en del av familien og bidrar til et sunnere forhold.

Hvilke helse- og ernæringspraksiser anbefales for Bordeaux doggen?

Det anbefales å følge riktig helse- og ernæringspraksiser, inkludert regelmessige veterinærbesøk og en balansert diett som er tilpasset hundens alder, størrelse og aktivitetsnivå. Dette sikrer optimal helse og velvære for hunden.

Hvorfor er individuell tilpasning av omsorg viktig for Bordeaux doggen?

Individuell tilpasning av omsorg er viktig da hver Bordeaux dogg har unike behov. Tilpasset omsorg bidrar til å fremme en lykkelig og veloppdragen hund, og sikrer at hundens fysiske og mentale behov blir møtt.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment