Alt du trenger å vite om field spaniel: Din komplette raseguide

Leter du etter en hund som er like glad i eventyr som deg? Field spaniel kan være svaret på dine drømmer. Men hva gjør denne rasen så unik, og hvordan vet du om den passer for din livsstil?

Denne artikkelen tar for seg alt du trenger å vite om field spaniel, fra deres lekne natur til hvordan du best tar vare på dem. Vi skal hjelpe deg å forstå om denne mellomstore hunden med det silkebløte pelsen og de kjærlige øynene er den perfekte følgesvennen for deg.

Historie av Field Spaniel

Field spaniel har en fascinerende og noe komplisert historie. Denne unike rasen ble først oppdrettet på 1800-tallet i England, med målet om å skape den perfekte jakthunden. De var et resultat av kryssing mellom forskjellige typer spaniels, deriblant cocker spaniel og engelsk springer spaniel.

I sine tidlige dager var field spaniels svært populære blant jaktentusiaster. De ble verdsatt for sin utmerkede luktesans, smidighet og evne til å arbeide under ulike forhold. Rasen ble offisielt anerkjent av The Kennel Club i Storbritannia i 1892, noe som ytterligere økte dens prestisje.

Utviklingen Gjennom Årene

På slutten av 1800-tallet gikk oppdrettere gjennom en periode der de foretrakk hunder med lengre rygger og kortere bein. Dette førte til at mange field spaniels mistet noen av sine arbeidsdyktige egenskaper og helsen til rasen generelt gikk nedover.

Forståelse for denne feilutviklingen vokste imidlertid på begynnelsen av 1900-tallet, og det ble igangsatt en innsats for å bringe rasen tilbake til dens opprinnelige formål – som en dyktig arbeidshund. Oppdrettere fokuserte igjen på helse, temperament og de naturlige instinktene hos disse hundene.

Takket være dedikerte oppdrettere har field spaniel bevart mye av sin arv som både en dyktig arbeidshund samt en kjærlig familiehund. Deres lekne natur, intelligens og lojalitet gjør dem til et godt valg for mange mennesker idag.

Interessen for rasen har gått litt opp og ned over årene men holder seg stabil takket være dens allsidighet både som familiekjær følgesvenn og som ivrig deltaker i ulike hundeaktiviteter. Field spanielen er et levende eksempel på hvordan dedikasjon fra entusiaster kan bidra til å bevare det beste ved en rase samtidig som man ivaretar behovet for sunnhet og vitalitet.

Fysiske Egenskaper

Field spaniel er en mellomstor hunderase som kombinerer styrke og eleganse. Denne delen gir deg et innblikk i de fysiske trekkene som definerer denne unike rasen.

Størrelse og Vekt

Disse hundene har en balansert kroppsbygning med et sterkt, men ikke tungt, skjelett. De veier normalt mellom 18 til 25 kg, avhengig av kjønn og individuell variasjon. Menn er vanligvis større enn kvinner.

KjønnVekt
Hann20-25kg
Hunn18-22kg

Høyden ved skulderen varierer fra 43 til 48 cm. Det viktige her er proporsjoner; kroppslengden skal være litt lenger enn høyden for å bevare den klassiske silhuetten.

Pels og Farge

Pelsen er en av de mest bemerkelsesverdige egenskapene hos field spaniel. Den er middels lang, silkemyk, og lett bølgete uten å være krøllete. Dette tillater dem å bevege seg gjennom tett vegetasjon uten problemer.

Fargene varierer bredt:

 • Svart
 • Leverfarget (mørkebrun)
 • Golden lever (gyllen brun)

Noen kan også ha tan-tegninger eller hvite merker, selv om solid farge foretrekkes i showringen.

Ører og Øyne

Ørene deres henger pent ned langs hodet, med fjærende pels som rammer ansiktet vakkert inn. Øynene uttrykker intelligens og mildhet, ofte beskrevet som “melankolske”. De varierer fra mørkebrune til hasselnøtt i farger, avhengig av pelsfargen.

Bevegelse

En annen imponerende egenskap ved field spanielen er dens smidige bevegelser. Rasen viser frem stor kraft og eleganse når den løper, noe som gjenspeiler dens historie som arbeidshund på feltet.

Når du ser etter din neste firbeinte følgesvenn eller bare ønsker å lære mer om denne fascinerende rasen, husk at det fysiske utseendet dikteres like mye av genetikk som av god omsorg og trening. Field spanielen vil garantert forbløffe deg med sin eleganse og allsidighet enten hjemme eller i naturen.

Personlighet og Atferd

Field spaniel er kjent for sin rolige og vennlige natur. De er lojale mot familien sin og viser en utrolig tålmodighet, noe som gjør dem til en strålende følgesvenn, spesielt for barn.

Kjærlighetsfull Natur

Disse hundene elsker å være en del av alt som foregår i hjemmet. De trives godt med menneskelig samvær og kan ofte finne på å følge etter deg rundt i huset, bare for å være i nærheten. Deres kjærlige vesen betyr at de ikke liker å bli etterlatt alene over lengre perioder.

Lekenhet Og Aktivitet

Selv om de kan virke rolige innendørs, har field spaniels et høyt energinivå de trenger å bruke opp. En daglig tur eller lekestund er essensiell for deres fysiske og mentale velvære.

 • Gåturer
 • Henteleker
 • Svømming

Deres intelligens gjør også at de setter pris på mentale utfordringer. Treningstrikks og hjernetrimspill anbefales.

Sosial Atferd

Field spaniels kommer godt overens med andre hunder så lenge de blir sosialisert fra ung alder. De kan være forsiktige rundt fremmede men sjelden aggressiv. Riktig sosialisering er nøkkelen til å utvikle den balanserte personligheten disse hundene er kjent for.

Ved riktig opplæring og sosialisering vil din field spaniel vise seg fra sin beste side både hjemme og ute blant folk og andre dyr. Engasjer deg aktivt i din hunds liv, så vil dere begge nyte godt av det sterke båndet som dannes mellom dere.

Trening og Aktivitetsbehov

Field spaniels er kjent for sitt energinivå og intelligens. Dette gjør dem til både utfordrende og givende hunder å trene. De trives med mentale utfordringer like mye som fysiske, så en variert tilnærming er nøkkelen.

Daglig Mosjon

En field spaniel trenger regelmessig mosjon for å holde seg sunn og lykkelig. En lang tur eller to om dagen kombinert med lek i hagen passer perfekt. Husk at disse hundene elsker å utforske, så trygg frihet under tilsyn kan være svært berikende.

 • Gåturer: Minimum 30 minutter til en time daglig.
 • Lek: Apporteringsspill eller trekkeleker kan stimulere både fysisk og mentalt.

Intellektuell Stimulering

Disse hundene liker å bruke hodet sitt. Lære nye triks, løse problemer eller delta i hundesport som agility, kan være gode måter å engasjere deres smidige sinn på.

 • Treningstriks: Korte, positive treningsøkter holder dem engasjerte.
 • Hundesport: Agility eller lydighetstrening gir god mental stimulering.

Sosialisering

Sosialisering fra ung alder hjelper din field spaniel med å utvikle et balansert temperament. Eksponering for forskjellige mennesker, steder og situasjoner bygger selvtilliten deres.

 • Valpekurs: En flott start for sosialisering og grunnleggende lydighet.
 • Hverdagserfaringer: Ta dem med ut på varierte utflukter for å møte verden.

Å trene en field spaniel krever tålmodighet og konsekvens, men belønningen av et sterkt bånd mellom deg og din firebente venn er vel verdt innsatsen. Din oppmerksomme veiledning vil forme din valp til en veltilpasset voksen hund som er både en glede hjemme og ute blant andre.

Pleie og Vedlikehold

Når du har en field spaniel, er det viktig å vite hvordan du best tar vare på den. Dette inkluderer alt fra pelsstell til riktig ernæring.

Pelsstell

Field spanielens silkemyke pels krever jevnlig vedlikehold for å holde seg i topp stand.

 • Børsting: Du bør børste hunden din minst en gang i uka. Det forhindrer floker og holder pelsen glansfull.
 • Bad: Gi din field spaniel et bad når det trengs, men ikke for ofte. For mye bading kan tørke ut huden.
 • Ørekontroll: Sjekk ørene regelmessig for tegn på infeksjon eller skittakkumulering gitt dens lange hengende ører.

Ernæring

Et balansert kosthold er nøkkelen til en sunn hund.

 • Velg høykvalitets hundefôr som passer til din field spaniels alder, størrelse og aktivitetsnivå.
 • Unngå overfeeding; hold deg til anbefalte mengder for å unngå overvekt.

Helseovervåking

Regelmessige veterinærbesøk er essensielle for å oppdage og behandle eventuelle helsetilstander tidlig.

 • Ta med din field spaniel på rutinemessige sjekker hos veterinæren.
 • Vaksinasjoner og forebyggende behandlinger mot parasitter skal holdes oppdaterte.

Ved å følge disse retningslinjene vil du sørge for at din field spaniel lever et langt, sunt og lykkelig liv. Husk at hver hund er unik, så vær oppmerksom på spesielle behov din hund måtte ha.

Konklusjon

Å velge en field spaniel betyr å invitere en lojal og allsidig følgesvenn inn i livet ditt. Med sin rike historie som jakthund og sin naturlige tilpasningsevne som familiehund, tilbyr denne rasen det beste fra begge verdener. Husk at et lykkelig hundeliv krever engasjement fra din side, fra daglig mosjon til mental stimulering og kjærlig pleie. Ved å følge rådene om trening, sosialisering og vedlikehold sikrer du at din field spaniel ikke bare blir en del av familien, men en sunn og tilfreds livsledsager. Og husk, det sterke båndet dere utvikler gjennom tålmodighet og kjærlighet vil gjøre hverdagen rikere for dere begge.

Vanlige spørsmål

Når ble field spaniel offisielt anerkjent av The Kennel Club?

Field spaniel ble offisielt anerkjent av The Kennel Club i 1892.

Hvordan er field spaniels kroppsbygning?

Field spaniel har en balansert kroppsbygning med en kroppslengde som er litt lenger enn høyden, og de veier mellom 18 til 25 kg.

Hva slags pels har en field spaniel?

Pelsen til en field spaniel er middels lang, silkemyk og bølgete. De kan ha farger som svart, leverfarget eller golden lever.

Hvordan er field spaniels som familiehunder?

Field spaniels er rolige og vennlige, lojale mot familien, tålmodige og gode følgesvenner, spesielt for barn. De elsker å være en del av familien.

Hva kreves for å trene en field spaniel?

Trening av en field spaniel krever tålmodighet og konsekvens. De trives med mentale utfordringer og trenger regelmessig mosjon og intellektuell stimulering.

Er det viktig å børste field spaniel regelmessig?

Ja, det er viktig å børste en field spaniel regelmessig for å opprettholde pelsens helse og utseende.

Hva slags kosthold er best for en field spaniel?

Det beste kostholdet for en field spaniel er ett som er tilpasset deres alder, størrelse og aktivitetsnivå for å støtte deres helse og energibehov.

Hvor ofte bør en field spaniel få veterinærsjekker?

Det anbefales at en field spaniel får regelmessige veterinærsjekker, inkludert helseovervåking og vaksinasjoner, for å sikre et langt og sunt liv.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment