Lær om Bullmastiff: En komplett raseguide for et sunnere familieliv

Har du noen gang lurt på hvordan det er å ha en Bullmastiff som en del av familien din? Disse majestetiske hundene, kjent for sin imponerende størrelse og lojale natur, kan være en fantastisk tillegg til hjemmet ditt. Men å forstå deres unike behov og personlighetstrekk er nøkkelen til et lykkelig samliv.

I denne artikkelen vil vi utforske alt du trenger å vite om Bullmastiffen. Fra deres historie og temperament til treningsbehov og helse, vi har dekket det. Vår målsetning er å gi deg innsikten du trenger for å avgjøre om denne rasen passer for deg og din livsstil.

Enten du er en erfaren hundeeier eller vurderer å bringe en hund inn i livet ditt for første gang, vil denne guiden hjelpe deg på veien. La oss utforske sammen hva det vil si å leve med en Bullmastiff.

Historie av Bullmastiffen

Bullmastiffen har en fascinerende bakgrunn som strekker seg tilbake til 1800-tallet i England. Denne imponerende rasen ble opprinnelig avlet fram for å hjelpe viltvoktere med å beskytte eiendommer mot krypskyttere. De trengte en hund som var stor og sterk nok til å overmanne en inntrenger, men også disiplinert nok til ikke å skade dem alvorlig.

Opprinnelse

For å møte disse kravene, krysset man engelske mastiffer, kjent for sin størrelse og styrke, med bulldogger som var mindre men svært modige og aggressive. Resultatet ble bullmastiffen, en hund som kombinerte mastiffens imponerende fysikk med bulldoggens fryktløshet.

 • Engelsk Mastiff: Storhet og styrke
 • Bulldogg: Mot og aggresjon

Utvikling

Gjennom tidene utviklet bullmastiffen seg fra en ren arbeidshund til også å bli et populært familiedyr. Dette skyldes i stor grad deres lojale natur og evnen til raskt å danne sterke bånd med sine eiere. Til tross for sin formidable størrelse, er de kjent for å være ekstremt tålmodige og kjærlige overfor barn.

I dag er bullmastiffen anerkjent av kennelklubber verden over og verdsettes like mye for sitt gode temperament som for sin historiske betydning som vokterhund. Mens de fortsatt kan vise naturlige instinkter for beskyttelse, er det deres rolle som trofaste følgesvenner i hjemmet de fleste setter mest pris på.

Denne robuste rasens historie vitner om dens allsidighet; fra nattens voktere mot krypskyttere til dagens lojale familiemedlemmer.

Temperament og personlighetstrekk

Bullmastiffen er kjent for sitt modige og lojale temperament. Selv om de kan se imponerende og skremmende ut, har de et hjerte av gull, spesielt når det kommer til familien sin. De er roligere enn mange tror og elsker å tilbringe tid hjemme sammen med sine kjære.

Lojalitet mot Familie

Din bullmastiff vil raskt bli en del av familien. Disse hundene danner sterke bånd til sine mennesker og passer godt på dem. De er fantastiske med barn og viser ofte en tålmodig side når de leker med de yngre i huset. Men husk, alltid overvåk interaksjoner mellom store hunder og små barn.

Beskyttelsesinstinkt

En viktig egenskap ved bullmastiffer er deres naturlige instinkt for å beskytte. Dette betyr at de kan være forsiktige eller reserverte rundt fremmede. Det er derfor sosialisering fra ung alder er nødvendig, slik at din hund lærer hva som er normal adferd rundt nye mennesker og situasjoner.

Rolig Natur

Til tross for deres størrelse, foretrekker bullmastiffer ofte roligere aktiviteter framfor høyt energiarbeid. En god tur eller en lekestund i hagen pleier å være nok for disse store vennene dine. Deres rolige natur gjør dem også til gode følgesvenner inne, hvor de gjerne slapper av ved føttene dine.

For å oppsummere, viser bullmastiffer et bredt spekter av personlighetstrekk som gjør dem til ideelle familiemedlemmer; fra deres urokkelige lojalitet til deres beskyttende men rolige vesen. Med riktig trening og sosialisering vil din bullmastiff ikke bare være en trofast vokter men også en kjærlig del av familien din.

Treningsbehov for en Bullmastiff

Bullmastiffen er en imponerende hund med et stort hjerte og enda større fysikk. Men stor størrelse betyr ikke at de krever ekstreme mengder trening. Faktisk, deres treningsbehov er mer moderat enn du kanskje tror.

Daglig Mosjon

En daglig, rolig tur er ofte nok til å holde din bullmastiff fornøyd og sunn. Selv om de har et lavt energinivå sammenlignet med andre raser, er regelmessig mosjon viktig for å:

 • Forebygge overvekt
 • Opprettholde god leddhelse
 • Redusere stress og kjedsomhet

Husk at bullmastiffer kan være utsatt for heteslag på grunn av deres tunge bygg. Unngå lange turer i varmt vær og sørg for alltid å ha vann tilgjengelig.

Mental Stimulering

I tillegg til fysisk aktivitet, trenger bullmastiffer mental stimulering for å holde seg engasjert:

 • Leketøy som utfordrer dem mentalt, som puslespill eller tyggeleker, kan bidra til dette.
 • Korte treningsøkter med positive forsterkninger fungerer best.

Sosialisering og Lydighetstrening

Sosialisering fra ung alder er nøkkelen til en velbalansert bullmastiff. Dette inkluderer eksponering for ulike mennesker, dyr og situasjoner. Lydighetstrening bør også starte tidlig:

 • Grunnleggende kommandoer som “sitt”, “bliv”, og “kom” er essensielle.
 • Bruk belønninger og ros for å oppmuntre ønsket oppførsel.

Tid investert i treningen nå vil lønne seg i form av en lydig, trygg hund senere.

Selv om det kan virke som mye arbeid i starten, vil du finne at rutiner rundt mosjon og mental stimulering raskt blir en naturlig del av hverdagen med din bullmastiff. Og den sterke båndet du utvikler gjennom disse aktivitetene? Uvurderlig.

Helseutfordringer hos Bullmastiffer

Kjente Sykdommer

Bullmastiffer er kjente for å være robuste hunder, men som med alle raser, har de noen helseutfordringer du bør være oppmerksom på. Hofteleddsdysplasi og albueleddsdysplasi står øverst på listen. Disse tilstandene kan føre til smerter og begrenset bevegelighet. Det er også viktig å nevne hypotyreose, en tilstand der skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok hormoner, noe som kan påvirke hundens metabolisme.

Hjerteproblemer

En annen bekymring for bullmastiff-eiere er hjertesykdom, spesielt aortastenose. Dette er en alvorlig tilstand hvor blodets flyt fra hjertet blir begrenset. Tidlig diagnose og behandling er nøkkelen her.

SykdomBeskrivelse
HofteleddsdysplasiFeil i utviklingen av hoftenes ledd
AlbueleddsdysplasiFeil i utviklingen av albuenes ledd
HypotyreoseLav produksjon av skjoldbruskhormoner
AortastenoseBegrensning i aorta

Forebyggende Tiltak

Å ta vare på din bullmastiffs helse starter med forebygging:

 • Regelmessige veterinærbesøk for tidlig deteksjon av sykdommer.
 • En balansert diett holder vekten nede, noe som reduserer belastningen på leddene.
 • Daglig mosjon bidrar til å holde musklene sterke og hjelper med vektstyring.

Tid investert i din bullmastiffs velvære betaler seg i lengden ved å forebygge mange vanlige helseproblemer. Husk at et lykkelig liv for din bullmastiff starter med god helsehåndtering.

Avgjørelsen: Er Bullmastiff den rette rasen for deg?

Når du vurderer å ta en Bullmastiff inn i hjemmet ditt, er det flere faktorer du må tenke på. Denne hunden passer ikke for alle. La oss se nærmere på hva som kreves.

Livsstil og Plass

Bullmastiffen trenger plass til å bevege seg på. Bor du i leilighet? Da må du sikre daglig mosjon og aktiviteter utendørs. De elsker også et trygt uteområde hvor de kan utforske og leke.

Tid og Engasjement

Denne rasen krever tid, tålmodighet, og konsekvent trening fra valpestadiet. Du bør være klar for å investere i sosialisering og lydighetstrening. Det styrker båndet mellom deg og din Bullmastiff.

Helsehensyn

Som nevnt tidligere har Bullmastiffen noen helseutfordringer:

SykdomForebygging
HofteleddsdysplasiRegelmessige veterinærbesøk
AlbueleddsdysplasiBalansert diett
HypotyreoseDaglig mosjon

Å være proaktiv med helsesjekker kan spare deg for bekymring senere.

Kostnader

Det følger kostnader med å ha en stor hund som en Bullmastiff. Alt fra fôr, veterinærutgifter til eventuell trening skal tas med i beregningen.

Spørsmålet blir: Er du klar for ansvaret som følger med å ha en så majestetisk, men krevende venn? Din livsstil, tidsbruk, engasjement for trening og økonomi er nøkkelfaktorer i denne avgjørelsen.

Konklusjon

Å velge en Bullmastiff som din firbeinte venn er et stort, men utrolig givende valg. Du har nå et innblikk i deres rike historie, treningsbehov og de helseutfordringene som kan oppstå. Husk at nøkkelen til et langt og lykkelig liv sammen ligger i forebyggende omsorg, riktig trening og masse kjærlighet. Så lenge du er forberedt på å gi din Bullmastiff det den trenger, vil du finne en lojal og kjærlig følgesvenn som beriker livet ditt på utallige måter. Lykke til på reisen med din nye, majestetiske venn!

Ofte Stilte Spørsmål

Hva er opprinnelsen til Bullmastiffen?

Bullmastiffen ble avlet i England på 1800-tallet for å beskytte eiendommer mot krypskyttere. De kombinerte styrken, styrken og det lojale temperamentet til mastiffene med bulldogens smidighet og tapperhet.

Hvilke treningsbehov har en Bullmastiff?

Bullmastiffen krever daglig mosjon, mental stimulering, grundig sosialisering og regelmessig lydighetstrening for å være veltilpasset. Aktivitetene bør være varierte for å holde dem engasjerte og lykkelige.

Hvilke helseutfordringer står Bullmastiffen overfor?

Bullmastiffen kan være utsatt for hofteleddsdysplasi, albueleddsdysplasi, hypotyreose og hjerteproblemer som aortastenose. Regelmessige veterinærbesøk og forebyggende tiltak er nødvendig for å opprettholde deres helse.

Hvordan kan jeg opprettholde god helse hos min Bullmastiff?

Opprettholde god helse hos en Bullmastiff involverer en balansert diett, daglig mosjon, regelmessige veterinærbesøk og oppmerksomhet på hundens generelle trivsel for å forebygge vanlig sykdommer.

Hva bør jeg vurdere før jeg skaffer en Bullmastiff?

Før du skaffer en Bullmastiff, vurder din livsstil, om du har nok plass, tiden og engasjementet nødvendig for trening, samt mulige helsehensyn og de økonomiske kostnadene ved å eie en stor hund som Bullmastiffen.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment