Drever raseguide: Alt du må vite for en sunn og lykkelig hund

Lurer du noen gang på hvilken hund som passer best for deg og din livsstil? Tenk deg en trofast følgesvenn som er like glad i lange turer i skogen som deg. Dreveren, en ofte oversett men fantastisk hunderase, kunne vært svaret du søker.

I denne guiden vil du oppdage alt som gjør dreveren til et unikt valg for hundeeiere. Fra deres lojale natur til deres urokkelige arbeidsmoral, vi dekker det du trenger å vite for å se om denne rasen er den rette for deg.

Ikke bare vil du lære om dreverens egenskaper og behov, men du vil også få innsikt i hvordan du kan tilrettelegge for et lykkelig og sunt liv sammen med din nye firbeinte venn. La oss se nærmere på dreverens verden sammen.

Historien bak Dreveren

Dreveren, en hund med dype røtter i svensk jakttradisjon, er kjent for sin unike kombinasjon av utholdenhet og smidighet. Denne rasen oppstod tidlig på 1900-tallet da svenske oppdrettere krysset den tyske dachsen med ulike lokale støverraser for å skape en ypperlig jakthund tilpasset Skandinavias varierte terreng.

Opprinnelse og Utvikling

Historien begynner med at jegerne trengte en hund som kunne følge vilt over lange distanser uten å miste spor. Dreverens korte bein og sterke vilje gjorde dem ideelle til nettopp dette formålet. I 1947 fikk rasen sitt nåværende navn, «drever», etter et forslag som ble antatt under et møte i Sveriges Kennelklubb.

Rasestandardens Betydning

Med tiden har dreverens rolle utvidet seg fra å være en ren jakthund til også å bli en kjær familievenn. Dette skyldes delvis dens vennlige natur og evnen til å tilpasse seg forskjellige miljøer så lenge den får nok fysisk aktivitet og mental stimulering. Rasestandardene har hjulpet med å bevare de egenskapene som gjør dreveren så spesiell, både i arbeid og som kompanjong.

 • Utholdenhet: Kan jobbe over lengre perioder uten tegn på tretthet.
 • Smidighet: Navigerer lett gjennom ulendt terreng.
 • Lojalitet: Stor lojalitet mot sin eier og familie.

Gjennom århundrene har denne nøye balansen mellom arbeidskapasitet og sosiale egenskaper sikret dreverens fortsatte popularitet blant jegere samt hos de som søker et nytt familiemedlem. Selv om det kanskje ikke er den mest kjente hunderasen, fortsetter dreverens historie å fascinere og inspirere hundeentusiaster verden over.

Dreverens egenskaper

Dreveren er en hund med mange imponerende kvaliteter. Denne rasen er kjent for sin utholdenhet og arbeidsvilje, noe som gjør den til en fremragende jakthund. Men det er ikke alt. Dreveren har også et vennlig vesen som gjør den til en utmerket familiehund.

Fysiske Trekk

Dreverens kropp er bygget for å tåle lange dager i skog og mark. Med sine sterke ben og kompakte størrelse kan den bevege seg smidig i ulendt terreng. Pelsen er kort men tett, noe som gir god beskyttelse mot vær og vind.

Viktige mål:

 • Høyde: 30-38 cm ved skulderen
 • Vekt: Varierer mellom 15-20 kg

Mentalitet

En av de mest verdifulle egenskapene til dreveren er dens lojalitet og ønske om å glede eieren sin. Dette gjør trening relativt rett fram, så lenge du bruker positive forsterkninger. Den har også en rolig natur hjemme, noe som betyr at den tilpasser seg godt til familieliv.

Jaktkapasitet

Dreverens opprinnelige formål var jakt, og dette ligger fortsatt dypt i rasens natur.

 • Utmattelsesjakt: Spesielt effektiv på rådyrjakt
 • Skarpt luktesans: Kan følge spor over lange distanser
 • Standhaftighet: Gir seg ikke før byttet er funnet

Tips for opplæring:

 1. Begynn tidlig med sosialisering og grunnleggende lydighetstrening.
 2. Introduser miljøtrening gradvis for å styrke deres naturlige instinkter.
 3. Hold treningsøktene engasjerende med varierte aktiviteter.

Selv om dreveren har mange egenskaper som gjør den ideell både som arbeids- og familiehund, kreves det dedikasjon fra eierens side for å sørge for at hunden får nok mental stimulering og fysisk trening. Ved å møte disse behovene vil du ha en lykkelig firbeint venn som trives både på jaktfeltet og hjemme hos deg.

Pleie og vedlikehold av Dreveren

Å ta vare på en drever er ikke bare givende, men det krever også oppmerksomhet til detaljer for å sikre at hunden din er sunn, lykkelig, og i topp form. Her er noen nøkkelområder du må fokusere på.

Pelsstell

Selv om dreveren har en kort pels, betyr det ikke at den ikke trenger regelmessig stell. En ukes børsting holder pelsen glansfull og hjelper med å fjerne løse hår. Det minsker også sjansen for floker og holder hudproblemer i sjakk.

 • Bruk en myk børste
 • Børst i pelsens vekstretning

Bad og Negleklipp

Drevere trenger ikke ofte bad, men hvis de blir skitne etter lek eller arbeid ute, skal du bruke mild hundeshampo. Pass på å tørke dem godt etterpå, spesielt om vinteren.

Negler skal klippes regelmessig for å unngå ubehag når de går. Hvis du hører klirring av negler mot gulvet, er det på tide med en klipp.

Øre- og Tannpleie

Regelmessig sjekk av ørene for skitt eller tegn til infeksjoner er viktig da drevere kan være utsatt for øreproblemer. Rengjøring med et eget middel fra veterinæren anbefales.

Tannhygiene kan ikke overses. Tannbørsting flere ganger i uken med tannkrem laget for hunder forebygger tannstein og bidrar til generell god helse.

Fysisk Aktivitet og Mental Stimulering

Drevere elsker utfordringer både fysisk og mentalt.

 • Daglige lange turer
 • Lek som stimulerer jaktfølelsen
 • Trening som gir mental stimulering

Trening og aktivitetsbehov

Dreveren er kjent for sin høye energi og utholdenhet. Dette betyr at daglig trening og mental stimulering ikke bare er anbefalt, men nødvendig. La oss se nærmere på hva dette innebærer.

Daglige Turer

Du bør sikte på minst en lang tur hver dag. Variasjon i ruten holder turen interessant for din drever og bidrar til å stimulere den mentalt. Husk at denne rasen ble avlet for jakt, så de elsker å utforske nye områder.

Lek og Trening

I tillegg til turer, krever dreveren aktiv lek og trening:

 • Apportleker hjelper med å holde dem fysisk aktive.
 • Lydighetstrening styrker båndet mellom deg og din hund samtidig som det gir mental stimulering.
 • Sporingsøvelser utnytter deres naturlige instinkter og holder dem engasjerte.

Sosialisering

Sosialisering fra en ung alder er viktig for å utvikle en velbalansert hund. Dette inkluderer møter med andre hunder samt nye mennesker og situasjoner. Et godt sosialisert dyr vil være mer selvsikkert og mindre stresset i ukjente situasjoner.

For å oppsummere, trenger dreveren mye aktivitet for å være lykkelig. Som eier må du dedikere tid til både fysisk trening og mental stimulering hver dag. Ved å følge disse rådene kan du sikre at din firbeinte venn lever et langt, sunt, og fornøyd liv ved din side.

Avslutning

Å velge en drever som ditt firbente familiemedlem betyr å invitere inn en lojal venn med masse energi og kjærlighet. Husk at din dedikasjon til trening, pleie og mental stimulering er nøkkelen til en sunn og glad hund. Gjennom daglige turer og lek får dere unike øyeblikk sammen som styrker båndet mellom dere. Og ikke glem, den tid og omsorg du investerer i din drever, speiles i den glede og companionship den gir tilbake. Lykke til på reisen med din firbente venn!

Vanlige spørsmål

Hva kjennetegner en drever når det gjelder utholdenhet og vesen?

Dreveren er kjent for sin imponerende utholdenhet og sitt vennlige vesen. Disse hundene kan følge et spor i timesvis, noe som gjør dem til utmerkede jaktpartnere. Samtidig er de kjærlige og gode med familien, noe som gjør dem til ideelle familiehunder.

Hvordan pleier man en drevers pels og klør?

Pelsstell for en drever inkluderer regelmessig børsting for å fjerne løs pels og holde pelsen sunn. Klørne deres trenger å klippes jevnlig for å forhindre ubehag og skade. Det er også viktig med regelmessig bad og øre- og tannrens for å opprettholde god hygiene.

Hvilke treningsbehov har dreveren?

Dreveren trenger daglige turer, lek, og mentale utfordringer for å være lykkelig og sunn. Trening bør også inkludere lydighetstrening og sporingsøvelser. Sosialisering fra en tidlig alder er essensielt for å oppdra en sosial ogveltilpasset hund.

Er dreveren en god familiehund?

Ja, dreveren er en utmerket familiehund. Dens vennlige og kjærlige natur gjør den til en flott følgesvenn for både barn og voksne. Deres tilpasningsdyktighet og ønske om å være en del av familien bidrar til deres popularitet som familiehunder.

Hvordan ivaretar man en drevers mental og fysisk helse?

For å ivareta en drevers mental og fysisk helse er det viktig med nok fysisk aktivitet, mental stimulering, korrekt ernæring og regelmessig veterinærkontroll. Daglige turer, trening, og lek bidrar til å holde dem i god form, mens sporingsøvelser og lydighetstrening holder dem mentalt stimulert.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment