Alt om engelsk mastiff: En komplett raseguide for et lykkelig liv

Har du noen gang lurt på hvordan det er å leve med en av de største hunderasene i verden? Engelsk mastiff er ikke bare stor i størrelse, men også i hjerte. Men hva kreves egentlig for å ta vare på en slik kjempe? Denne artikkelen vil gi deg en grundig guide til alt du trenger å vite om engelsk mastiff, fra temperament og trening til helse og kosthold. Så om du vurderer å bringe en slik mild kjempe inn i hjemmet ditt, eller bare er nysgjerrig, har du kommet til rett sted. La oss se nærmere på verdenen til engelsk mastiff sammen og oppdage hvordan du best kan ta vare på din firbeinte venn.

Om Engelsk Mastiff

Engelsk mastiff er en av de eldste og mest majestetiske hunderasene som finnes. Med sin imponerende størrelse og stoiske natur, tiltrekker denne rasen oppmerksomhet hvor enn den går. Men det er ikke bare størrelsen som gjør disse hundene så spesielle. Deres rolige temperament kombinert med en urokkelig lojalitet til familien gjør dem til fantastiske følgesvenner.

Historie og Opprinnelse

Engelsk mastiff har røtter som strekker seg tilbake til antikkens England, hvor de ble brukt i krig og som voktere. Rasen spilte en nøkkelrolle i romerske gladiatorspill, noe som understreker deres modige natur. Gjennom århundrene har engelsk mastiff utviklet seg fra å være kampklare krigere til kjærlige familiemedlemmer.

Størrelse og Utseende

Når vi snakker om størrelse, er engelsk mastiff virkelig i en klasse for seg. De kan veie alt fra 68 kg (for en liten hunn) til over 110 kg (for store hannhunder). Det er deres massive ramme kombinert med et edelt hodet og kort, men tett pels som gir dem et unikt uttrykk.

Temperament

Til tross for sitt formidable ytre, er engelsk mastiffer bemerkelsesverdig milde. De er kjent for sin pasient og beskyttende holdning overfor barn. Selv om de kan være reserverte rundt fremmede, viser de sjelden aggressivitet uten grunn.

For at du skal kunne leve harmonisk med din engelske mastiff, kreves det fasthet i treningen samt konsekvent sosialisering fra ung alder. Dette sikrer at hunden vokser opp til å bli veltilpasset sin imponerende størrelse.

Helse

Som med alle store hunderaser kommer også engelske mastiffer med potensielle helseutfordringer:

HelseproblemForekomst
HofteleddsdysplasiVanlig
MagevridningRisiko
HjerteproblemerNoe forekomst

Regelmessig veterinærkontroll sammen med et balansert kosthold og passelig mengde mosjon vil bidra sterkt til å holde din firbeinte venn sunn gjennom livet.

Å ta del i livet sammen med en engelsk mastiff byr på unike gleder såvel som utfordringer. Ved å forstå mer om deres historie, behov og personlighet kan du skape et varig bånd som beriker både ditt liv og din gigantiske venns eksistens.

Temperament og Personlighet

Engelsk mastiff er kjent for sitt rolige og vennlige temperament. Selv om de er en av de største hunderasene i verden, er de også blant de mest kjærlige. Din mastiff vil sannsynligvis være svært lojal og beskyttende overfor familien sin, men ikke på en aggressiv måte. De er naturlige voktere som vil stå ved din side, klar til å beskytte, men med en rolig autoritet.

Det er viktig å huske at engelsk mastiff trenger tidlig sosialisering. Møter med andre hunder, mennesker utenfor familien og nye opplevelser fra ung alder hjelper dem å utvikle seg til velbalanserte voksne hunder. Det kan virke skremmende med en så stor hund blant folk, men du vil ofte finne at din mastiff oppfører seg eksemplarisk når den først har lært hvordan den skal omgås andre.

Trening

Selv om de kan virke late noen ganger, liker engelsk mastiffer faktisk moderat mosjon. Korte turer eller lek i hagen passer perfekt for denne rasen. Husk bare at valper ikke bør overanstrenges da deres store kropper fortsatt utvikler seg.

Helseoppfølging

Regelmessig veterinærkontroll er avgjørende for å holde din mastiff sunn. Som eier bør du være spesielt oppmerksom på tegn på vanlige helseproblemer som kan ramme store raser.

Med rett håndtering blir engelsk mastiffer fantastiske familiemedlemmer som bringer mye glede til hjemmet ditt. Deres imponerende størrelse balanseres av deres milde natur og evnen til å knytte dype bånd med sine eiere.

Trening og Aktivitetsbehov

Engelsk mastiff er en stor rase som krever en spesiell tilnærming når det kommer til trening og fysisk aktivitet. Selv om de kan se imponerende store ut, har disse hundene et mildt hjerte og en rolig personlighet.

Grunnleggende Trening

Det er viktig å starte treningen tidlig. Som valp, er det essensielt å lære dem grunnleggende kommandoer som “sitt”, “ligg” og “bliv”. Dette vil ikke bare hjelpe i dagliglivet men også styrke båndet mellom deg og din mastiff. Husk at positiv forsterkning fungerer best med denne rasen. Ros og godbiter vil oppmuntre dem til å gjenta ønsket adferd.

Sosialisering

Tidlig sosialisering er avgjørende for engelsk mastiff. Introduser dem forsiktig for nye mennesker, hunder og situasjoner fra de er små. Dette bygger deres selvtillit og sikrer at de vokser opp til å være veljusterte voksne hunder.

Aktivitetsbehov

Selv om engelsk mastiffer nyter late dager hjemme, trenger de regelmessig mosjon for å holde seg sunne både mentalt og fysisk. Korte daglige turer passer perfekt for deres store størrelse. Det holder dem aktive uten å overbelaste leddene deres.

 • Lett mosjon som går
 • Lek i hagen
 • Svømming (flott for leddene)

Husk alltid på størrelsen og behovet ditt engelske mastiffs når du planlegger treningsrutiner. Overdreven eller feil type aktivitet kan føre til helseproblemer senere i livet. Med den rette balansen av kjærlighet, tålmodighet, og riktig type aktiviteter blir din mastiff et lykkelig familiemedlem som trives godt hjemme hos dere.

Helse og Dyrepleie

Når du har en engelsk mastiff, er det viktig å være oppmerksom på helseutfordringer og hvordan du best tar vare på din firbeinte venn. Denne delen vil gi deg nyttig innsikt i hvordan du kan sikre et langt og lykkelig liv for din mastiff.

Vanlige Helseproblemer

Engelske mastiffer er robuste hunder, men de er også utsatt for noen spesifikke helseproblemer:

 • Hofteleddsdysplasi: Dette er en genetisk lidelse som ofte rammer store raser. Regelmessige veterinærbesøk kan hjelpe med tidlig diagnose.
 • Magevridning: Store hunder med dyp brystkasse kan oppleve dette akutte problemet. Å forebygge ved å dele måltider i mindre porsjoner gjennom dagen kan redusere risikoen.

Daglig Pleie

Å ta seg av en engelsk mastiff innebærer mer enn bare regelmessige turer. Her er noen tips:

 • Pelsstell: Selv om mastiffer har kort hår, trenger de regelmessig børsting for å fjerne løst hår og holde pelsen sunn.
 • Tannpleie: Tannhelsen er like viktig for hunder som for mennesker. Børst tennene til din mastiff regelmessig med tannkrem laget for hunder.
 • Ørekontroll: Sjekk ørene jevnlig for tegn på infeksjon eller parasitter.

Mosjon Behov

Selv om engelske mastiffer ikke krever ekstremt mye mosjon, trenger de fortsatt daglig aktivitet:

 • Korte turer to ganger om dagen holder dem aktive og hindrer overvekt.
 • Leken tid i trygge, innegjerdede områder hjelper dem med å forbrenne energi.

Ved å følge disse rådene vil du kunne bidra til at din engelske mastiff lever et sunt og balansert liv. Husk at kjærlighet og oppmerksomhet også spiller en stor rolle i deres velvære.

Kosthold og Ernæring

Når du har en engelsk mastiff, er det viktig å tenke nøye gjennom kostholdet deres. Disse store hundene har spesielle ernæringsbehov som må møtes for at de skal leve sunne og aktive liv.

Grunnleggende Behov

Engelske mastiffer trenger et balansert kosthold rikt på proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler. Proteiner er spesielt viktige for muskelvedlikehold og vekst. Velg hundefôr av høy kvalitet som oppfyller disse behovene.

 • Protein: Sørg for at proteininnholdet er minst 20%.
 • Fett: Fett er også viktig for energi og bør utgjøre rundt 12% av kostholdet.

Passende Matmengde

Mengden mat din mastiff trenger vil variere basert på alder, størrelse og aktivitetsnivå. Unge hunder i vekst krever mer kalorier enn eldre hunder. En god tommelfingerregel er å starte med anbefalingene på fôrpakken basert på din hunds vekt og justere etter behov.

Vekt (kg)Daglig Kaloriinntak
502200
702800
903400

Overvåk vekten til din mastiff nøye. Justeringer i porsjonsstørrelsen kan være nødvendig for å unngå over- eller undervekt.

Viktigheten av Friskt Vann

Aldri undervurder betydningen av konstant tilgang til friskt drikkevann. Engelske mastiffer blir lett dehydrerte, spesielt etter aktivitet eller i varme klima.

Tilpassing Over Tid

Som alle andre aspekter ved å ta vare på en engelsk mastiff, kan deres ernæringsbehov endre seg over tid. Det betyr regelmessige besøk hos veterinæren for å sikre at deres kostholdsplan fortsatt møter deres behov ettersom de eldes.

Ved å gi din engelsk mastiff riktig ernæring fra begynnelsen bidrar du ikke bare til deres daglige velvære men styrker også grunnlaget for et langt og sunt liv sammen med deg.

Konklusjon

Å leve med en engelsk mastiff er en unik og givende opplevelse. Denne kjærlige kjempen krever oppmerksomhet til daglig pleie, ernæring og mosjon for å trives. Husk å holde deg oppdatert på helsekontroller og juster kostholdet etter deres skiftende behov. Ved å følge disse rådene vil du sikre at din mastiff ikke bare er sunn, men også lykkelig. Det er en stor forpliktelse, men de uforglemmelige øyeblikkene og den ubetingede kjærligheten du får tilbake, gjør det hele verdt det. Ta vare på din mastiff, og du vil ha en trofast venn for livet.

Ofte stilte spørsmål

Hva er viktige trekk ved en engelsk mastiffs personlighet?

Engelske mastiffer er kjent for å være rolige, lojale og kjærlige hunder. De har en beskyttende natur, noe som gjør dem til gode vakthunder, men de er også kjent for å være vennlige og tålmodige med barn.

Hvordan bør en engelsk mastiff trenes?

Opplæring av engelske mastiffer bør starte tidlig og være konsekvent, med fokus på positiv forsterkning. På grunn av deres store størrelse og styrke, er det viktig å lære dem å gå pent i bånd og grunnleggende lydighet fra ung alder.

Hvilke helserisikoer er assosiert med engelske mastiffer?

Engelske mastiffer er utsatt for visse helseproblemer som hofteleddsdysplasi og magevridning. Regelmessige veterinærbesøk er avgjørende for tidlig deteksjon og behandling av disse tilstandene.

Hva involverer daglig pleie av en engelsk mastiff?

Daglig pleie av en engelsk mastiff inkluderer børsting av pelsen, tannpleie og regelmessig rengjøring av ørene for å forebygge infeksjoner. Disse hundene røyter moderat, så børsting noen ganger i uken er nødvendig.

Hva bør en engelsk mastiff spise?

En engelsk mastiff bør ha en balansert diett bestående av passende mengder proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler. Matmengde og ernæringsbehov varierer basert på alder, størrelse og aktivitetsnivå. Det er viktig med konstant tilgang til friskt vann.

Hvor mye mosjon trenger en engelsk mastiff?

Selv om de er store, trenger engelske mastiffer ikke ekstremt mye mosjon. Korte turer og moderat leketid er ofte tilstrekkelig. Vær oppmerksom på hundens kondisjon og unngå overanstrengelse, spesielt i varmt vær.

Hvor ofte bør en engelsk mastiff få veterinærkontroll?

Regelmessige veterinærkontroller anbefales for alle hunder, og spesielt for store raser som engelske mastiffer. Det er lurt å ha årlige helsekontroller, samt jevnlige besøk for vaksinasjoner og tannpleie.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment