Alt du trenger å vite om engelsk setter: En komplett raseguide

Har du noen gang lurt på hvilken hund som passer best for deg og din livsstil? Tenk deg en hund som er både energisk og elegant, som trives i det fri og har en sterk jaktinstinkt. Engelsk setter kan være svaret på dine drømmer.

I denne artikkelen skal vi utforske alt som gjør en engelsk setter så spesiell. Fra deres historie og personlighetstrekk til tips for trening og stell, vil du få innsikten du trenger for å avgjøre om denne rasen er den rette for deg.

Enten du er en erfaren hundeeier eller tenker på å skaffe deg din første hund, vil denne guiden hjelpe deg å forstå hva som kreves for å gi en engelsk setter et lykkelig og sunt liv. La oss begynne reisen.

Historien til Engelsk setter

Engelsk setter har en rik og fascinerende historie som strekker seg flere hundre år tilbake i tid. Dette er ikke bare en hund, men et stykke levende historie som du kan ta del i.

Opprinnelse

Rasen ble utviklet på 1500-tallet i England, med mål om å skape den ultimate fuglehunden. Med sine lange ben og atletiske bygning var engelsk setter designet for å jobbe tett sammen med jegere, spore opp og varsle om fugler ved å “sette” seg, det vil si legge seg ned i nærheten av viltet uten å skremme det bort.

Utviklingen Gjennom Årene

I løpet av 1800-tallet fikk rasen stor popularitet blant adelen og jaktentusiaster, takket være deres imponerende evner på jaktfeltet samt deres elegante utseende og gode lynne. Det var også rundt denne tiden at standarden for hvordan en engelsk setter skulle se ut begynte å ta form.

 • Edward Laverack og Purcell Llewellin er to navn som ofte nevnes når man snakker om rasens utvikling. Laverack fokuserte på å fremheve rasens estetikk gjennom selektiv avl over mange år, mens Llewellin konsentrerte sin innsats på jaktferdigheter.

Deres arbeid la grunnlaget for de to distinkte linjene innenfor rasen: showlinjen (etterfulgt av Laverack) og arbeidslinjen (etterfulgt av Llewellin).

I Dag

I dag er engelsk setter kjent både som en dyktig jakthund og en kjærlig familiehund. Deres allsidighet gjør dem til et populært valg blant mange. Selv om de krever regelmessig mosjonering og mental stimulering, belønner de deg med uendelig lojalitet og selskap.

Det er viktig å huske på at selv om engelsk setter har en stolt arv som jakthunder, trives de like godt i hjemmet ditt som aktive familiemedlemmer. Så hvis du vurderer denne rasen, tar du del i en lang tradisjon samtidig som du får en fantastisk følgesvenn.

Personlighetstrekk hos Engelsk setter

Engelsk setter er kjent for sin vennlige og mild natur. Denne rasen elsker å være en del av familien og trives godt med barn og andre dyr. De er sosiale hunder som ikke liker å bli etterlatt alene over lengre perioder. Det kan føre til atferdsproblemer som uønsket bjeffing eller ødeleggelse.

Sosialt Samspill

Engelsk setter er fantastiske følgesvenner. De knytter seg sterkt til sine eiere og viser stor lojalitet. Disse hundene elsker å leke, spesielt utendørs hvor de kan løpe fritt i trygge områder. Deres lekne natur gjør dem til perfekte kamerater for aktive familier.

 • Lek med andre hunder
 • Spill med barn
 • Lange turer i naturen

Trening og Mental Stimulering

Selv om Engelsk setter har et rolig temperament, trenger de regelmessig mosjon og mental stimulering for å forbli balanserte. De nyter utfordringer som hjernespill, luktarbeid, eller agilitytrening.

 • Daglige lange turer
 • Variert trening
 • Mentale utfordringer

Tilpasningsdyktighet

Disse hundene tilpasser seg godt til forskjellige boforhold så lenge de får nok mosjon hver dag. Men husk at deres behov for selskap betyr at de best trives i hjem hvor de ikke må være alene store deler av dagen.

Hver Engelsk setter har sin unike personlighet, men felles for rasen er deres behov for kjærlighet, aktivitet og oppmerksomhet fra sine eiere. Ved å møte disse behovene vil du ha en lykkelig firbent venn som beriker livet på mange måter.

Treningstips for Engelsk setter

Engelske Settere er kjent for sin intelligens og evne til å lære raskt, men de krever en tålmodig og konsekvent treningsmetode. Her er noen tips som vil hjelpe deg i treningen av din Engelsk Setter.

Forstå Din Hunds Natur

Engelske Settere elsker å behage sine eiere, noe som gjør dem veldig mottakelige for positiv forsterkning. Ros og godbiter når de utfører en oppgave riktig, vil oppmuntre dem til å gjenta ønsket adferd. Husk at denne rasen kan være sensitiv, så unngå hard straff.

Bygg Grunnlaget Tidlig

 • Start med grunnleggende kommandoer som “sitt”, “bliv”, og “kom”.
 • Korte, positive treningsøkter på 5-10 minutter gir best resultat.
 • Gjenta øvelser regelmessig for å styrke læringen.

Sosialisering Er Nøkkelen

Sosialisering fra ung alder hindrer utvikling av uønsket adferd mot andre hunder eller mennesker. Ta med valpen din til forskjellige steder:

 • Hundeparker
 • Venners hus
 • Offentlige plasser hvor hunder er tillatt

Dette vil hjelpe dem med å bli veljusterte voksne hunder.

Hold Det Interessant

Variér treningsrutinene dine ved å introdusere nye leker og aktiviteter. Dette holder treningen engasjerende og morsom både for deg og din Engelsk Setter. Prøv aktiviteter som sporløp eller agilitytrening for mental stimulans.

Ved å følge disse tipsene vil du legge et solid fundament for et langt og lykkelig liv sammen med din Engelsk Setter. Med tålmodighet og konsekvens i treningen vil du se at din firbeinte venn ikke bare blir godt oppdratt, men også en kilde til glede og selskap.

Stell av Engelsk setter

Å ta vare på en Engelsk setter krever tid og oppmerksomhet, men det styrker også båndet mellom deg og din firbeinte venn. Her er noen nøkkelpunkter for å holde hunden din sunn og glad.

Pelsstell

Engelsk setter har lang, silkeaktig pels som trenger regelmessig stell for å unngå floker og matte:

 • Børsting: Børst hunden flere ganger i uken med en myk børste. Det holder pelsen glansfull og fri for floker.
 • Bad: Gi bad når det trengs, men ikke for ofte da dette kan tørke ut huden deres.
 • Klipp: Spesielt rundt poter og ører må du klippe bort lang pels for å hindre irritasjon.

Mosjon

Engelsk settere er energiske hunder som trenger daglig mosjon:

 • Gå lange turer eller løp med dem.
 • Lek i hagen eller i parken gir god mental stimulering.

Kosthold

Et balansert kosthold er essensielt:

 • Velg kvalitetsfôr tilpasset alder, størrelse, og aktivitetsnivå.
 • Hold et øye med vekten deres for å unngå overvekt.

Helsekontroller

Regelmessige besøk hos veterinæren sikrer at din Engelsk setter holder seg frisk:

 • Årlige sjekker anbefales.
 • Vaksinasjoner og parasittkontroll må holdes oppdatert.

Ved å følge disse rådene vil du kunne nyte et langt og lykkelig liv sammen med din Engelsk setter. Husk at kjærlighet, tålmodighet, og konsekvent trening også spiller en stor rolle i velværet til din firbeinte venn.

Er Engelsk setter riktig for deg?

Å velge en hund som passer til din livsstil er viktig. Engelsk setter kan være et godt valg hvis du ser etter en aktiv og sosial følgesvenn. Men det finnes noen ting å tenke på før du tar avgjørelsen.

Livsstil og Boligforhold

Engelsk setter trives i aktive hjem. De elsker lange turer, løpeturer og lek i friluft. Har du tid og lyst til daglig mosjon med hunden din? Hvis svaret er ja, passer denne rasen kanskje for deg.

Boligforholdene dine spiller også en rolle. Selv om engelske setttere tilpasser seg forskjellige boforhold, har de det best med tilgang til en sikker hage eller nærliggende grøntområder for å utfolde seg fritt.

Familie og Samliv

Er din familie klar for en firbeint venn? Engelske setttere er kjent for sin gode natur rundt barn og andre dyr, men de krever oppmerksomhet og sosialisering fra alle i husstanden. Det er viktig at hele familien er involvert i trening og stell av hunden.

Tid og Energi

En engelsk setter krever mer enn bare mat og tak over hodet; de trenger din tid, energi, og tålmodighet. Å trene dem krever konsekvens uten å være hardhendt. Husk at mental stimulering gjennom leker eller trening er like viktig som fysisk aktivitet.

Før du bestemmer deg, tenk nøye gjennom disse punktene:

 • Kan jeg gi nok tid til daglig mosjon?
 • Har jeg plass der min engelske setter kan leke sikkert utendørs?
 • Er min familie klar for ansvaret som følger med et kjæledyr?

Svarene på disse spørsmålene vil hjelpe deg å avgjøre om en engelsk setter passer inn i ditt liv.

Konklusjon

Å velge en Engelsk setter som din firbeinte venn er en beslutning som bringer med seg glede og selskap. Husk at disse hundene elsker å være en del av familien din og trives med oppmerksomhet og aktivitet. Ditt engasjement i deres fysiske og mentale velvære er nøkkelen til et langt og lykkelig liv sammen. Så lenge du kan tilby den kjærligheten, tålmodigheten og den regelmessige mosjonen de krever vil du finne en lojal og kjærlig følgesvenn i en Engelsk setter. De er mer enn bare en hund; de blir et kjært medlem av familien din.

Ofte stilte spørsmål

Hva er historien til Engelsk setter?

Engelsk setter har røtter tilbake til 1500-tallet i England, designet for fuglejakt. Rasen økte i popularitet blant adelen på 1800-tallet, med fokus på estetikk og jaktferdigheter. To viktige linjer ble etablert av Edward Laverack og Purcell Llewellin.

Hvordan er Engelsk setters natur?

Engelsk setter er kjent for sin vennlige og milde natur. De trives i selskap med familie, inkludert barn og andre dyr, men kan utvikle atferdsproblemer hvis de blir etterlatt alene over lengre perioder.

Er Engelsk setter gode familiehunder?

Ja, Engelsk setter er utmerkede familiehunder. De er lojale, elsker lek, og trives med å tilbringe tid både utendørs og hjemme. Rasens sosiale natur gjør at de knytter seg sterkt til eierne.

Hvilket hjem passer best for en Engelsk setter?

Engelsk setter tilpasser seg godt til forskjellige boforhold, men trives best i hjem hvor de ikke må være alene store deler av dagen. De trenger oppmerksomhet, sosialisering og regelmessig mosjon.

Hvordan trener man en Engelsk setter?

Engelsk setter er intelligente og lærer raskt, men de trenger en tålmodig og konsekvent tilnærming i treningen. Viktig å bygge et grunnlag med grunnleggende kommandoer, tidlig sosialisering, og holde treningen interessant med varierte aktiviteter.

Hvordan tar man vare på en Engelsk setter?

Å ta vare på en Engelsk setter innebærer regelmessig pelsstell, daglig mosjon, et balansert kosthold tilpasset hundens behov, samt jevnlige helsekontroller hos veterinæren. Kjærlighet, tålmodighet og konsekvent trening er nøkkel for deres velvære.

Hva bør potensielle eiere vurdere før de skaffer en Engelsk setter?

Potensielle eiere bør vurdere sin livsstil, boligforhold, familie og tids- og energikrav. Engelsk setter trives i aktive hjem med tilgang til utendørs aktiviteter, krever mye oppmerksomhet, sosialisering, og regelmessig mosjon.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment