Alt du trenger å vite om Engelsk springer spaniel: En komplett raseguide

Har du noen gang lurt på hva som gjør Engelsk springer spaniel til en så populær hunderase? Kanskje du vurderer å skaffe deg en, men er usikker på om den passer for din livsstil. Vel, du er ikke alene. Å velge riktig hunderase er en viktig beslutning som kan påvirke både deg og din fremtidige firbente venn.

I denne artikkelen får du en grundig guide til alt du trenger å vite om Engelsk springer spaniel. Fra temperament og treningsbehov, til hvordan du best tar vare på dem for et langt og lykkelig liv sammen. Vi gir deg tipsene som gjør valget enklere og livet med din nye venn så fantastisk som mulig.

Historie og opprinnelse

Engelsk springer spaniel har en rik historie som strekker seg tilbake flere hundre år. Denne hunderasen er kjent for sin allsidighet og ble opprinnelig brukt til jakt under ulike forhold. Rasens navn, “springer”, kommer fra dens evne til å få fugler til å sprette opp fra sitt gjemmested så jegerne kunne fange dem.

I middelalderen var Engelsk springer spaniel kjent som en dyktig jakthund i England. På den tiden fantes det ikke klare grenser mellom de ulike spanielrasene, men i det 19. århundret begynte man å klassifisere dem etter størrelse og bruksområde, noe som førte til at Engelsk springer spaniel ble anerkjent som sin egen rase.

 • 1800-tallet: Klar distinksjon mellom Engelsk springer spaniel og andre spanieler.
 • 1902: Rasen blir offisielt anerkjent av The Kennel Club i Storbritannia.
 • 1920-tallet: Rasens popularitet vokser internasjonalt, inkludert i Norge.

Rasen ble raskt populær blant jegere på grunn av sin utholdenhet, intelligens og evne til å arbeide under ulike forhold. Dette gjorde den ikke bare verdifull som en arbeidshund men også som en trofast følgesvenn.

Når du vurderer å skaffe deg en Engelsk springer spaniel, er det viktig å huske på denne historien. Den gir innsikt i rasens natur og behov. Som eier bør du være klar over deres aktive natur og behovet for mentale utfordringer samt fysisk trening. Ved å kjenne din hunds bakgrunn kan du bedre møte deres behov og sikre et lykkelig liv sammen.

Temperament og personlighetstrekk

Engelsk springer spaniel er kjent for sitt livlige temperament og vennlige natur. Disse hundene trives i selskap med sine mennesker og viser en stor grad av lojalitet og hengivenhet overfor sine familier.

Energi og Aktivitetsnivå

Du vil raskt merke at engelsk springer spaniel har mye energi som må kanaliseres på en positiv måte. De elsker lange turer, løpeturer, og lek i friluft. Det er derfor viktig at du sikrer nok fysisk aktivitet for å holde dem både fysisk og mentalt stimulert.

 • Daglig mosjon: Minst 1 til 2 timers aktivitet.
 • Lek: Interaktive spill som apportering.

Intelligens og Treningsvilje

Disse hundene er ikke bare aktive, men også svært intelligente. De lærer raskt nye kommandoer og triks, noe som gjør trening både morsomt og givende.

 • Tips for suksessfull trening:
 • Begynn tidlig
 • Vær konsekvent
 • Bruk positive forsterkningsmetoder
 • Gjør treningsøktene korte og engasjerende

Sosialisering

Sosialisering fra ung alder er nøkkelen til å utvikle en velbalansert hund. Eksponering for ulike mennesker, steder, lyder, og andre dyr hjelper dem å bli trygge voksne hunder.

 • Sosialiseringsaktiviteter:
 • Hundekurs
 • Besøk i parken
 • Møter med venner og deres kjæledyr

Ved å forstå disse aspektene ved din engelsk springer spaniels temperament kan du bedre møte deres behov for oppmerksomhet, aktivitet, opplæring, og sosialisering. Dette legger grunnlaget for et langt lykkelig liv sammen med din firbente venn.

Treningsbehov og aktivitetsnivå

Engelsk springer spaniel er en rase med høyt energinivå. De trenger mye aktivitet for å være lykkelige og sunne. Det er viktig at du som eier forstår dette behovet for å kunne gi dem det livet de fortjener.

Daglig Mosjon

Du bør planlegge minst to timer aktiv mosjon hver dag. Dette kan inkludere lange turer, løpeturer, lek i hagen eller hentelek. Variasjon holder dem engasjerte og hindrer kjedsomhet.

 • Lange turer: En god lang tur gir mental stimulering.
 • Løping: Springer spaniels elsker å løpe ved siden av deg.
 • Hentelek: Perfekt for rask og intens fysisk aktivitet.

Mental Stimulering

I tillegg til fysisk trening, krever rasen mental stimulering. Dette kan oppnås gjennom:

 • Leketøy som gir utfordringer, som puslespill hvor de må jobbe for å få ut belønningen.
 • Treningstriks hjelper ikke bare med lydighet men også med mental utvikling.
 • Sosialisering ved å møte nye mennesker og dyr utfordrer deres sinn på positive måter.

Praktiske Tips

For å holde din springer spaniel lykkelig og frisk, her er noen tips:

 1. Start dagen med en god tur; det setter tonen for resten av dagen.
 2. Varier rutinene slik at hunden din ikke blir lei.
 3. Bruk positive forsterkningsmetoder under trening; ros og belønninger fungerer best.
 4. Sosialiser dem fra ung alder; det bygger deres selvtillit.

Springer spaniels trives når de får nok mosjon og mentale utfordringer. Som eier har du et ansvar for å sørge for dette, noe som vil bidra til et langt, sunt og lykkelig liv sammen med din firbente venn.

Rasepleie og stell

Å ta vare på en Engelsk springer spaniel krever oppmerksomhet og hengivenhet fra din side. Denne delen gir deg nyttige tips for å sikre at hunden din er velstelt og glad.

Pelspleie

Engelsk springer spaniel har en middels lang pels som kan variere fra glatt til lett bølget. For å holde pelsen sunn og fri for floker, er det nødvendig med regelmessig pleie:

 • Børsting: Børst hunden to til tre ganger i uken. Dette bidrar til å fjerne løse hår og hindrer floker.
 • Bad: Gi bad omtrent hver sjette uke eller ved behov. Bruk alltid en mild sjampo beregnet for hunder.
 • Klipping: Trim rundt ørene, potene, og halen for å bevare den karakteristiske utseendet på rasen.

Ørepleie

De lange ørene til Engelsk springer spaniel kan lett samle fuktighet og skitt, noe som gjør dem utsatt for infeksjoner:

 • Sjekk ørene ukentlig for tegn på irritasjon eller infeksjon.
 • Bruk en myk klut med et mildt rengjøringsmiddel anbefalt av veterinæren din for forsiktig rengjøring.

Tannhelse

God munnhygiene er viktig:

 • Børst tennene regelmessig med tannbørste og tannpasta laget spesielt for hunder.
 • Vurder dental tyggeleker som hjelper med å holde tennene rene.

Aktivitet Og Trening

Som nevnt tidligere trenger denne rasen mye aktivitet:

 • Daglige lange turer eller løpeturer holder dem fysisk aktive.
 • Mentale utfordringer som leke med interaktive leker eller treningsøvelser holder sinnet stimulert.

Ved å følge disse rådene vil du ikke bare sørge for at din Engelske springer spaniel ser bra ut, men også bidra til at den lever et langt og lykkelig liv ved din side.

Livet med en Engelsk Springer Spaniel

Når du velger å ta en Engelsk springer spaniel inn i livet ditt, forbereder du deg på et eventyr fylt med aktivitet, kjærlighet og noen utfordringer. Denne hunden passer perfekt for deg som elsker friluftsliv og har energi til å matche din firbente venns entusiasme.

Daglige Rutiner

En typisk dag med din springer spaniel starter tidlig. De er morgenfugler og klar for action så snart solen står opp. Frokost etterfulgt av en lang tur eller løpetur vil ikke bare hjelpe dem å brenne av energi men også styrke båndet mellom dere. Husk, regelmessig mosjon er nøkkelen til en lykkelig hund.

 • Morgenturer hjelper i å starte dagen riktig
 • Leketid utendørs gir mental stimulering

Trening og Sosialisering

Springer spaniels er intelligente og læringsvillige, noe som gjør trening både givende og essensielt. Start tidlig med grunnleggende kommandoer og sosialisering. Dette legger grunnlaget for god oppførsel både hjemme og ute blant folk og andre hunder.

 • Positiv forsterkning virker best
 • Varierte treningsøkter holder interessen oppe

Helsepleie

Pelsen deres trenger jevnlig vedlikehold for å unngå floker og holde hudproblemer i sjakk. Ører må også sjekkes regelmessig siden de kan være utsatt for infeksjoner.

 • Regelmessig pelsstell
 • Ørekontroll

Å Forstå Behovene Deres

Engelske springer spanieler trives når de får nok fysisk aktivitet, mentale utfordringer, og ikke minst kjærlighet fra sine eiere. De liker å føle seg som en del av familien og verdsetter tiden de tilbringer sammen med deg.

Ved å gi dem det de trenger, vil du ha en lojal følgesvenn som bringer mye glede inn i livet ditt.

Konklusjon

Å ha en Engelsk springer spaniel i livet ditt kan være en berikende opplevelse fylt med glede og eventyr. Du har nå fått innsikt i rasens historie, temperament, og behov, noe som gjør deg godt rustet til å gi din firbeinte venn det beste livet mulig. Husk at nøkkelen til et lykkelig samvær er å møte deres høye energinivå med nok aktivitet og mental stimulering. Ikke glem viktigheten av tidlig trening og sosialisering for å forme en veloppdragen og balansert hund. Med riktig omsorg og forståelse vil du og din Engelsk springer spaniel kunne nyte mange fantastiske år sammen. Så ta med deg denne kunnskapen og bruk den til å bygge et sterkt og kjærlig bånd med din lojale følgesvenn. Dere har mange eventyr i vente!

Ofte stilte spørsmål

Hva er historien bak Engelsk springer spaniel?

Engelsk springer spaniel har en rik historie som går tilbake til 1800-tallet. De ble opprinnelig brukt til jakt på grunn av deres utholdenhet og intelligens, og ble anerkjent som en egen rase på dette tidspunktet. Rasen har siden blitt populær både som jakt- og familiehund.

Hvorfor trenger Engelsk springer spaniel mye aktivitet?

Engelsk springer spaniel har et høyt energinivå som krever daglig aktivitet for å holde dem lykkelige og sunne. Mye fysisk og mental stimulering er nødvendig for å møte deres behov, noe som hindrer utvikling av uønsket adferd.

Hvordan bør trening av Engelsk springer spaniel foregå?

Trening bør starte tidlig og være konsistent med bruk av positiv forsterkning. Sosialisering er også viktig for å utvikle en velbalansert hund. Engelsk springer spaniels responderer godt på belønninger og tålmodighet under treningsøkter.

Hva med pelspleie og andre stellbehov for Engelsk springer spaniel?

Rasepleie krever jevnlig børsting for å holde pelsen fri for floker, samt ørepleie for å forebygge infeksjoner. Tannhelse er også viktig, og det anbefales daglig tannpleie. Disse tiltakene hjelper til med å sikre at hunden forblir sunn og velstelt.

Kan Engelsk springer spaniel være en god familiehund?

Ja, med sitt vennlige temperament og kloke personlighetstrekk, er Engelsk springer spaniel godt egnet som familiehunder. De er kjærlige og lojale mot sine familier, men aktiv socialisering og trening er viktig for at samspillet med familien skal bli best mulig.

Hva er nøkkelen til et lykkelig liv med en Engelsk springer spaniel?

Nøkkelen til et lykkelig liv med en Engelsk springer spaniel er å forstå og imøtekomme deres høye behov for fysisk og mental stimulering gjennom daglige aktiviteter, trening, og kjærlighet. Et godt fundament av tidlig sosialisering og positiv trening vil også bidra til å forme en veloppdragen og tilfreds hund.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment