Alt om engelsk toy terrier: Din ultimative raseguide

Lurer du noen gang på om den lille, energiske hunden ved dine føtter virkelig forstår deg? Møt den engelske toy terrieren, en rase som ikke bare er smart, men også utrolig lojal. Denne lille hunden kan være svaret for deg som ønsker en livlig og kjærlig følgesvenn, men kanskje er usikker på hvordan du best tar vare på den.

I denne artikkelen vil du lære alt du trenger å vite om den engelske toy terrieren. Fra dens historie og personlighetstrekk til hvordan du best møter dens behov for trening og sosialisering. Vi gir deg tipsene som gjør samværet med din firbeinte venn enda bedre.

Historie og opprinnelse

Engelsk toy terrier er en rase med en rik historie som strekker seg flere hundre år tilbake i tid. Denne lille, men modige hunden har sine røtter i Storbritannia hvor den opprinnelig ble brukt til rottejakt.

Fra Arbeidshund til Følgesvenn

I det 19. århundre var Engelsk toy terrier svært populær blant arbeiderklassen i England. Deres smidighet og hurtighet gjorde dem ideelle for sporten rottekasting, der hunder konkurrerte om å drepe flest mulig rotter på kortest mulig tid. Men ikke la denne delen av historien skremme deg; det understreker bare rasens intelligens og evne til å lære.

En Rase Tar Form

På slutten av 1800-tallet begynte oppdrettere å fokusere mer på rasens estetikk, noe som førte til at Engelsk toy terrier gradvis ble mindre arbeidsorientert og mer en kjæledyr og showhund. Dette skiftet betydde også starten på standardisering av rasen, med særlig vekt på dens karakteristiske glatte pels og elegante kroppsform.

Viktige Årstall:

ÅrstallHendelse
1800-talletPopulær som rottejeger
Slutten av 1800-talletSkifte mot estetikk og standardisering

Bevaring av Rasen

Selv om populariteten har variert over tid, finnes det fortsatt dedikerte oppdrettere som jobber hardt for å bevare den rene engelske toy terrierrasen. Disse entusiastene sikrer at rasens unike egenskaper – både fysisk og mentalt – videreføres til nye generasjoner.

Som eier eller potensiell eier kan du glede deg over å vite at din firebente venn kommer fra en lang linje av dyktige og elskelige hunder. Ved å velge en Engelsk toy terrier får du ikke bare et kjæledyr, men også en del av britisk historie inn i hjemmet ditt.

Personlighetstrekk

Når du vurderer å anskaffe en Engelsk toy terrier, er det viktig å forstå hvilke personlighetstrekk som kjennetegner rasen. Disse små hundene har et hjerte fullt av mot og entusiasme, pakket inn i en liten kropp.

Lekfull og Energetisk

Engelske toy terriere er kjent for sin lekenhet og energi. De elsker interaktive leker og spill som stimulerer deres intelligens. Det betyr at daglige lekesessions ikke bare er morsomme men også essensielle for å holde dem mentalt og fysisk aktive.

 • Ta dem med på korte, men spennende turer.
 • Invester i puslespill-leker som holder dem engasjerte.

Kjærlig Men Reservert

Disse hundene knytter seg sterkt til sine mennesker og viser mye kjærlighet til familiemedlemmene sine. Men de kan være litt reserverte rundt fremmede. Tidlig sosialisering er nøkkelen til å hjelpe din Engelsk toy terrier med å bli mer utadvendt.

 • Introduser dem forsiktig for nye mennesker.
 • Delta på valpekurs eller sosiale sammenkomster med andre hunder.

Intelligent Og Selvstendig

Med sin skarpe intelligens kommer også en sterk selvstendighetsfølelse. Engelske toy terriere liker å utforske og kan noen ganger ta egne avgjørelser uten førerkommando.

 • Bruk positive forsterkningsmetoder når du trener dem.
 • Vær konsekvent med regler og grenser hjemme.

Forståelse av disse personlighetstrekkene vil hjelpe deg enormt i hverdagen med din Engelsk toy terrier. Med riktig oppmerksomhet, trening, og omsorg vil dere utvikle et urokkelig bånd basert på gjensidig respekt og kjærlighet.

Trening av den engelske toy terrieren

Når du trener en engelsk toy terrier, er det viktig å huske at tålmodighet og konsekvens er nøkkelen til suksess. Disse små hundene har en sterk personlighet og trenger klar veiledning for å forstå hva som forventes av dem.

Grunnleggende Lydighet

Start med grunnleggende lydighetsøvelser som sit, bli, kom når du kaller, og gå pent i bånd. Engelske toy terriere lærer raskt når de blir belønnet med godbiter eller lek for god oppførsel. Det er viktig å holde treningsøktene korte og morsomme slik at hunden din holder seg motivert.

 • Tips: Bruk positive forsterkningsmetoder som ros og belønninger.

Sosialisering

Sosialisering fra ung alder er avgjørende. Introduser hunden din for nye mennesker, dyr, miljøer og situasjoner regelmessig. Dette vil hjelpe dem til å bli veljusterte voksne hunder som ikke er redd eller aggressiv mot fremmede eller i ukjente situasjoner.

 • Eksempel: Ta med deg hunden på kafébesøk eller til dyrevennlige butikker.

Problemløsning

Engelske toy terriere kan noen ganger utvikle uvaner som bjeffing eller tygging hvis de kjeder seg eller føler seg neglisjert. For å forebygge dette, sørg for nok fysisk aktivitet og mental stimulering gjennom leker som utfordrer deres intelligens.

 • Aktiviteter: Gjemsel med godbiter eller interaktive leker kan være gode alternativer.

Husk at hver hund er unik så det som fungerer for én engelsk toy terrier kan ikke nødvendigvis fungere for en annen. Tilpass treningsmetodene etter din hunds individuelle behov og personlighetstrekk. Med tålmodighet og dedikasjon vil du se progresjon i treningen av din engelske toy terrier over tid.

Sosialisering og omsorg

Å ta vare på en Engelsk toy terrier krever forståelse og tålmodighet. Denne delen fokuserer på sosialisering og omsorg, to nøkkelområder som vil hjelpe hunden din å leve et lykkelig og balansert liv.

Tidlig Sosialisering

Sosialisering er prosessen hvor hunden din lærer å være komfortabel med andre hunder, mennesker, og nye situasjoner. For en Engelsk toy terrier starter dette fra ung alder.

 • Introduser Hunden Til Nye Situasjoner Gradvis: Ta små steg. Begynn med rolige omgivelser før du utforsker mer hektiske.
 • Positiv Forsterking Er Nøkkelen: Bruk leker eller godbiter for å belønne din toy terrier når den oppfører seg bra i sosiale situasjoner.
 • Vennlige Møter: Ordne trygge møter med andre hunder. Små, vennlige hunder er ofte et godt startpunkt.

Daglig Omsorg

Omsorgen for din Engelske toy terrier innebærer mer enn bare mat og mosjon. Det handler om tilpasset pleie basert på rasens unike behov.

 • Regelmessig Pelsstell: Selv om de har kort pels, trenger de regelmessig børsting for å fjerne løse hår og holde pelsen sunn.
 • Tilpasset Fysisk Aktivitet: Disse energiske små skapningene trenger daglig mosjon, men intensiteten bør tilpasses deres lille størrelse.
 • Mental Stimulering: Leker som stimulerer sinnet deres kan hindre kjedsomhet og utvikle intelligensen ytterligere.

Husk at hver eneste Engelske toy terrier er unik. Det betyr at ikke alle råd vil fungere likt for hver hund. Observasjon av din egen hunds reaksjoner vil guide deg mot det beste tilretteleggingspunktet for nettopp deres behov.

Tips for å styrke båndet med din engelske toy terrier

Å bygge et sterkt bånd med din engelske toy terrier er essensielt for å sikre en lykkelig og harmonisk sameksistens. Her er noen tips som kan hjelpe deg på veien.

Tilbring Kvalitetstid Sammen

Det første steget mot et sterkere bånd er ganske enkelt å tilbringe mer tid sammen. Dette betyr ikke bare de daglige rutinene som turer og fôring, men også andre aktiviteter:

 • Lek i hagen eller i en park
 • Ta lengre turer i nye områder
 • Ha avslappende stunder hjemme hvor du stryker eller koser med hunden din

Tren Sammen

Trening er ikke bare bra for fysikken; det styrker også relasjonen mellom dere. Start med grunnleggende kommandoer og utvid gradvis:

 • Sitt
 • Bli
 • Kom når du blir kalt

Gjør treningsøktene korte og morsomme. Bruk positiv forsterkning som ros og godbiter.

Kommuniser Klart

Hunder, inkludert den engelske toy terrieren, responderer godt på klar kommunikasjon. Vær konsekvent i kommandoene dine og tonen du bruker. Dette skaper trygghet og tillit.

Skap Rutiner

Rutiner gir hunden din en følelse av sikkerhet:

 • Fast tidspunkt for måltider
 • Regelmessige toalettturer
 • Daglig lek og trening på samme tidspunkt hver dag

Et fast skjema hjelper hunden å vite hva den kan forvente, noe som gjør den mer avslappet og fornøyd.

Ved å følge disse rådene vil du legge grunnlaget for et dypt vennskap basert på gjensidig kjærlighet, respekt, og tillit mellom deg og din engelske toy terrier.

Konklusjon

Å velge en Engelsk toy terrier som din følgesvenn er et valg som bringer med seg en del av britisk historie inn i hjemmet ditt. Med deres lekne natur og intelligente sinn vil de ikke bare berike livet ditt med glede men også utfordre deg til å være tålmodig og konsekvent i treningen. Husk at et sterkt bånd bygges gjennom kjærlighet, respekt og tillit. Ved å følge rådene om riktig omsorg og sosialisering vil du og din Engelsk toy terrier utvikle et vennskap som varer livet ut. Så ta steget og la denne sjarmerende rasen bli en del av din familie.

Ofte stilte spørsmål

Hva er opprinnelsen til den engelske toy terrieren?

Den engelske toy terrieren har en rik historie som strekker seg tilbake flere hundre år, opprinnelig brukt til rottejakt i Storbritannia.

Hvordan utviklet rasen seg til en showhund?

Rasen utviklet seg fra å være en arbeidshund til å bli en populær følgesvenn og showhund på slutten av 1800-tallet, da oppdrettere begynte å fokusere på rasens estetikk.

Hva arbeider dedikerte oppdrettere med i dag?

Dedikerte oppdrettere jobber hardt for å bevare den engelske toy terrieren og dens unike egenskaper.

Hvilke personlighetstrekk kjennetegner en engelsk toy terrier?

Engelske toy terriere er kjent for å være lekne, energiske, kjærlige, men reserverte rundt fremmede, samt intelligente og selvstendige.

Hvordan bør en engelsk toy terrier trenes?

For trening av den engelske toy terrieren er tålmodighet og konsekvens nøkkelen. Grunnleggende lydighet, sosialisering og problemløsning er viktige treningselementer.

Hvor viktig er sosialisering for en engelsk toy terrier?

Tidlig sosialisering er essensielt for å lære hunden å være komfortabel med andre hunder og mennesker, og er avgjørende for hundens velvære.

Hva innebærer daglig omsorg for en engelsk toy terrier?

Daglig omsorg inkluderer regelmessig pelsstell, tilpasset fysisk aktivitet og mental stimulering for å sikre at hunden lever et lykkelig og balansert liv.

Hvordan kan man styrke båndet med sin engelske toy terrier?

For å styrke båndet anbefales det å tilbringe kvalitetstid sammen, trene sammen, kommunisere klart og skape rutiner basert på gjensidig kjærlighet, respekt og tillit.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment