Faraohund raseguide: Alt du trenger å vite om denne elegante hunden

Har du noen gang lurt på hvilken hund som passer best for deg og din livsstil? Tenk deg en hund som er like gammel som faraoene i Egypt, men likevel perfekt tilpasset det moderne liv. Faraohunden er en slik rase, og i denne guiden vil du oppdage alt som gjør den unik.

Faraohunden er kjent for sin eleganse, intelligens, og lekenhet, men å velge riktig hund er mer enn bare å falle for et vakkert utseende. Det handler om å forstå rasens behov, temperament, og hvordan den passer inn i din daglige rutine.

Denne artikkelen vil gi deg innsikten du trenger for å avgjøre om en faraohund er den rette følgesvennen for deg. Enten du er en aktiv person som elsker lange turer, eller du ser etter en lojal venn som kan lyse opp hjemmet ditt, kan faraohunden være akkurat det du leter etter.

Historien til Faraohunden

Faraohunden, med sin edle og mystiske fortid, har en historie som fascinerer mange hundeentusiaster. Denne eldgamle rasen, som ofte forbindes med faraoene i Egypt, er faktisk mer direkte knyttet til øya Malta og har vært en del av maltesisk kultur i årtusener.

Opprinnelse

Skjønt mange tror at Faraohunden stammer fra det gamle Egypt på grunn av sitt navn og utseende som minner om hieroglyfbilder av jakthunder, viser genetiske studier at dens nærmeste slektninger finnes blant hundene på Malta. På Malta er den kjent som Kelb tal-Fenek, noe som betyr “kaninhund”, et navn den har fått for sin dyktighet i kaninjakt.

Historisk Betydning

På Malta ble Faraohunden verdsatt ikke bare for sine jaktferdigheter men også for sin unike skjønnhet og eleganse. Det er funnet flere kunstverk og artefakter på øya som tydelig fremstiller denne rasen, noe som understreker dens viktige rolle gjennom historien.

 • Artefakter: Skulpturer og mynter
 • Datering: Fra så tidlig som 4000 f.Kr.

Til tross for dens lange historie var det først på 1900-tallet at rasen begynte å få internasjonal oppmerksomhet. Den ble offisielt anerkjent av American Kennel Club (AKC) i 1983, hvilket markerte starten på en ny æra for denne ærefulle rasehunden.

Moderne Tider

I dag er Faraohunden fortsatt relativt sjelden utenfor Malta, men dens popularitet vokser gradvis over hele verden takket være dens tiltalende personlighet og allsidighet. Enten du ser etter en aktiv følgesvenn eller en elegant utstillingshund har Faraohunden mye å by på. Dens intelligens og lekenhet gjør den også til et ypperlig valg for de med erfaring i hundetrening.

Ved å velge en Faraohund blir du del av en lang historielinje mens du nyter selskapet til en virkelig unik rase.

Fysisk beskrivelse av Faraohunden

Faraohunden er mer enn bare en elegant rase; den har en unik fysikk som skiller seg ut i hundeverdenen. Med sin slanke bygning og markante egenskaper, er denne rasen lett å kjenne igjen.

Størrelse og Vekt

Faraohunden er middels stor med en balansert kropp. Hannene veier vanligvis mellom 20-25 kg, mens tispene ligger litt lettere på vektskålen, typisk rundt 15-20 kg. I høyde strekker de seg fra 53 til 63 cm ved skulderen, hvor hannene ofte er noe større enn tispene.

KjønnVektHøyde
Hann20-25 kg56-63 cm
Tispe15-20 kg53-61 cm

Pels og Farge

Pelsen deres er kort, glatt og ligger tett inntil kroppen, noe som fremhever den muskuløse figuren. En av de mest bemerkelsesverdige trekkene ved Faraohunden er dens fargerike pels. Den mest kjente fargen er en rik tan eller rødbrun, men det kan også forekomme varianter med hvite markeringer på brystet, potene eller halens spiss.

Ansiktstrekk

Ansiktet til Faraohunden uttrykker mye intelligens og nysgjerrighet. De har store ører som står rett opp når de er oppmerksomme, noe som gir dem et karakteristisk utseende. Øynene deres er mandelformede og mørkebrune, nesten sorte, som skaper et dyptgående blikk.

Bevegelighet

Det du vil legge merke til hos Faraohunden under bevegelse, er dens eleganse og kraft. Den har lange ben sammenlignet med kroppsstørrelsen, noe som gir den både fart og smidighet når den løper. Dette var viktig i dens historiske rolle som jakthund på Malta.

Ved å velge en Faraohund blir du ikke bare eier av en vakker hund men også verge for et levende stykke historie med unike fysiske egenskaper. Ta godt vare på din firbente venn og nyt de mange eventyrene dere kommer til å dele sammen.

Personlighetstrekk og temperament

Når du vurderer å ta en Faraohund inn i hjemmet ditt, er det viktig å vite hva slags personlighet og temperament du kan forvente. Disse hundene er kjent for sin intelligens, lekenhet og lojalitet. Men de har også noen særtrekk som skiller dem fra andre raser.

Intelligens og Lærevillighet

Faraohunden er blant de mer intelligente hunderasene. Dette betyr at de lærer kommandoer raskt, men det krever også at du holder dem mentalt stimulert. Uten nok utfordringer kan de finne på egne “spill”, som ikke alltid er like ønskelige.

 • Bruk varierte treningsøkter
 • Introduser nye leker og spill ofte

Selvstendighet og Stahet

Selv om Faraohunden elsker sine mennesker, har den en selvstendig side. Denne rasen kan være litt sta til tider, noe som krever tålmodighet under trening.

 • Vær konsekvent med regler
 • Belønn god oppførsel umiddelbart

Sosial Atferd

Disse hundene trives godt med familieaktiviteter og liker selskap av mennesker. De kommer vanligvis godt overens med barn så lenge barna vet hvordan man respekterfullt behandler en hund.

 • Introduser din Faraohund for ulike mennesker og situasjoner tidlig
 • Overvåk alltid samspillet mellom hund og små barn

Aktivitetsnivå

Faraohunden har et høyt aktivitetsnivå. Den elsker lange turer, løpeturer og lek i friluft.

 • Planlegg daglige aktiviteter
 • Utforsk nye steder sammen for mental stimulering

Trening og aktivitetsbehov

Faraohunden er en rase som elsker å være i bevegelse. Deres historie som jakthunder på Malta viser at de trenger mye aktivitet for å være lykkelige. Så, hvordan kan du møte disse behovene?

Daglig Mosjon

For det første bør du sørge for daglig mosjon. En lang tur eller to om dagen er et minimum. Men husk, Faraohunden trives virkelig når den får løpe fritt i sikre områder hvor den kan utforske og leke uten bånd.

Mentale Utfordringer

Det stopper ikke med fysisk aktivitet. Denne rasen har også et skarpt sinn som krever stimulering. Lær dem nye triks, gi dem oppgaver som aktiverer nesen deres, eller engasjer dem i hundesport som agility eller lure coursing. Disse aktivitetene holder sinnet deres like aktivt som kroppene deres.

Samspill Med Andre Hunder

Samspill med andre hunder er også viktig for sosialisering og mental helse. Planlegg regelmessige lekedater eller besøk en hundepark slik at din Faraohund kan interagere med andre firbeinte venner.

Viktige Punkter:

 • Daglig mosjon er nødvendig; lange turer pluss fri lek.
 • Mentale utfordringer holder sinnet skarpt.
 • Sosialisering hjelper med å bygge gode sosiale ferdigheter.

Husk at en godt trent og psykisk stimulert Faraohund er en glad hund. Ved å følge disse retningslinjene vil du ikke bare bidra til deres fysiske velvære men også styrke båndet mellom deg og din firbeinte venn dypt og varig.

Å ta vare på en Faraohund

Kosthold og Ernæring

For at din Faraohund skal trives, er et balansert kosthold essensielt. Velg høykvalitets hundefôr som møter alle ernæringsmessige behov for rasen. På grunn av deres aktive natur, trenger de fôr rikt på proteiner for å støtte muskelhelsen. Pass også på å justere porsjonsstørrelsene etter aktivitetsnivået til hunden din for å unngå overvekt.

Daglig Mosjon

Faraohunder krever regelmessig mosjon for å vedlikeholde sin fysiske og mentale helse. En lang tur eller løpetur hver dag er ideelt. De elsker også lek i friluft, så tid brukt i en sikker innhegning hvor de kan løpe fritt vil være til stor glede. Inkluder leker og spill som stimulerer deres intelligens, slik som gjemmekont eller apportlek.

Pelsstell og Hygiene

Selv om Faraohunden har en kort pels, betyr det ikke at den ikke krever omsorg. Regelmessig børsting hjelper med å fjerne død pels og opprettholder pelsens glans. Bad bør kun gis når nødvendig for å beskytte hudens naturlige oljer. Ikke glem tannpussing flere ganger i uken og regelmessig klipp av klørne.

Sosialisering og Trening

Start sosialiseringen tidlig for å bygge en veltilpasset voksen hund. Eksponer dem forsiktig for forskjellige mennesker, dyr og situasjoner. Når det gjelder trening, responderer Faraohunder best til positiv forsterkning – belønn god oppførsel med godbiter eller ros.

Å ta vare på en Faraohund innebærer mer enn bare det grunnleggende; det krever engasjement til deres velvære på alle nivåer. Med riktig pleie vil du ha en lojal følgesvenn som bringer glede til hverdagen din.

Konklusjon

Å ta vare på en Faraohund er en unik og givende opplevelse som krever ditt fulle engasjement. Med sin rike historie og distinkte personlighet, står denne rasen ut som mer enn bare et kjæledyr; den blir en del av familien. Husk at nøkkelen til en lykkelig og sunn Faraohund ligger i riktig trening, passende aktivitetsnivå og kontinuerlig sosialisering. Ved å følge disse rådene, vil du ikke bare sikre at din firbeinte venn trives, men du vil også oppdage de mange måtene denne fantastiske rasen kan berike livet ditt på. La din Faraohund lede deg på en reise fylt med eventyr, glede og ubetinget kjærlighet.

Ofte stilte spørsmål

Hvor kommer Faraohunden opprinnelig fra?

Faraohunden har sin opprinnelse på Malta, ikke i Egypt som mange tror. Den har vært en del av maltesisk kultur i årtusener, kjent som Kelb tal-Fenek på Malta.

Når ble Faraohunden internasjonalt anerkjent?

Faraohunden ble internasjonalt anerkjent på 1900-tallet og godkjent av American Kennel Club i 1983, noe som markerte dens offisielle anerkjennelse som en rase.

Hva kjennetegner Faraohundens fysiske beskrivelse?

Faraohunden er kjent for sin størrelse, vekt, pelsfarge, ansiktstrekk og bevegelighet. Disse egenskapene bidrar til rasens eleganse og allsidighet både som følgesvenn og utstillingshund.

Hva er Faraohundens personlighet og temperament?

Faraohunden er intelligent, leken, lojal, selvstendig og sta. Dette gjør den til et utmerket kjæledyr for de riktige eierne som forstår behovet for mental og fysisk stimulans.

Hvilke trening og aktivitetsbehov har Faraohunden?

Faraohunden krever daglig mosjon, mentale utfordringer og samspill med andre hunder for å sikre en lykkelig og veltilpasset hund. Aktiviteter som stimulerer både kropp og sinn er viktige.

Hvorfor er et balansert kosthold viktig for Faraohunden?

Et balansert kosthold er essensielt for å opprettholde Faraohundens fysiske og mentale helse. Sammen med regelmessig mosjon, pelsstell, hygiene, sosialisering og trening sikrer et godt kosthold en sunn og lykkelig hund.

Hva kreves for å ta vare på en Faraohund?

Omsorg for en Faraohund krever engasjement på alle nivåer, inkludert ernæring, mosjon, pelsstell, sosialisering og mental stimulans for å ha en lojal og berikende følgesvenn i hverdagen.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment