Ruhåret fox terrier: En komplett guide til rasen og dens omsorg

Har du noen gang lurt på hva som gjør en ruhåret fox terrier til et unikt familiemedlem? Disse energiske og modige hundene har mer å by på enn bare sitt karakteristiske utseende. Kanskje du tenker på å utvide familien din med en firbeint venn, men er usikker på hvilken rase som passer best for din livsstil.

I denne artikkelen får du en grundig guide til ruhåret fox terrier. Du vil lære om deres personlighet, helse, trening, og hvordan de passer inn i en familie. Dette vil hjelpe deg å forstå om denne rasen er den rette for deg. La oss se nærmere på verdenen til disse spennende hundene og oppdage hva som gjør dem så spesielle.

Historien til ruhåret Fox Terrier

Ruhåret fox terrier stammer fra England på 1700-tallet. De ble opprinnelig avlet for revejakt, derav navnet. Rasen er kjent for sin mot og intelligens, egenskaper som gjorde dem uunnværlige for jegere som trengte hjelp til å drive reven ut av hulen sin.

På den tiden var det ikke uvanlig at disse hundene også tok del i andre typer jakt, takket være deres allsidighet og skarpe sanser. Dette førte til at de raskt ble populære blant jegere over hele landet.

I 1876 ble den første rasestandarden etablert, noe som markerte begynnelsen på ruhåret fox terrier slik vi kjenner dem i dag. Deres karakteristiske utseende med en tett, wiry pels og skarp snute skiller dem klart fra andre terrierraser.

Utviklingen Gjennom Årene

Fra slutten av 1800-tallet så man en økende popularitet ved hundeutstillinger, og ruhåret fox terrier var ingen unntak. De viste seg å være ekstremt vellykkede i ringen, noe som ytterligere økte interessen for rasen.

Over tid har rasen bevart mye av sin opprinnelige personlighet og fysiske trekk. Selv om de i dag oftere er familiehunder enn jaktkamerater, beholder de fortsatt sin lekne natur og evne til å lære raskt. Dette gjør dem til fantastiske følgesvenner både i hjemmet og på eventyr utendørs.

Tilpasningsevnen deres betyr også at de trives godt i forskjellige typer hjemmemiljøer så lenge de får nok mental stimulering og fysisk trening. Det er viktig å huske på at selv om ruhåret fox terrier kan være små i størrelse har de store personligheter som krever engasjerende aktiviteter for å holde seg lykkelige.

Rasebeskrivelse og Fysiske Egenskaper

Ruhåret fox terrier er en rase som fanger blikket med sin distinkte stil og karisma. Denne hunden har en kropp bygget for fart og smidighet, gjør den til en eksepsjonell jeger og lekekamerat.

Størrelse og Vekt

Den fullvoksne ruhårete fox terrieren er kompakt, men likevel kraftig. Her er en oversikt:

KjønnHøyde ved manken (cm)Vekt (kg)
Hann39-417-9
Tispe37-396-8

Disse målene kan variere litt fra hund til hund.

Pels og Farge

Pelsen er et av de mest iøynefallende trekkene ved rasen. Den ru teksturen gir ikke bare et unikt utseende, men beskytter også mot dårlig vær. Fargene varierer oftest mellom hvit med sorte eller brune flekker.

Ansiktstrekk

Med sitt våkne uttrykk viser fox terrierens ansikt dens intelligente natur. Små, mørke øyne kombinert med små, V-formede ører som folder seg fremover, gir dem et nysgjerrig blikk.

For å holde din ruhårete venn i topp form kreves regelmessig pelsstell. En ukentlig børsting holder pelsen fri for floker og skitt. Det anbefales også regelmessige tannsjekker hos veterinæren som del av den generelle stellet rutinen.

Ved å ta godt vare på din ruhårete fox terrier sikrer du at denne energiske følgesvennen fortsetter å trives i mange år framover.

Personlighetstrekk hos ruhåret Fox Terrier

Ruhåret fox terrier er kjent for sin sprudlende personlighet og uendelige energi. Disse hundene elsker å leke, utforske og være i konstant bevegelse. Men hva mer ligger bak denne livlige fasaden?

Utadvendt og Sosial

Disse hundene trives i selskap med mennesker og andre hunder. De er svært sosiale vesener som ofte søker oppmerksomhet og samspill. Dette gjør dem til fantastiske familiehunder, så lenge de får nok mental stimulering og fysisk aktivitet.

 • Liker å være midtpunktet
 • Nyter lek med både voksne og barn

Intelligent, men Sta

Intelligensen til en ruhåret fox terrier kan ikke understrekes nok. De lærer raskt nye triks og kommandoer. Imidlertid kommer deres intelligens med en side av sta vilje. Hvis de bestemmer seg for noe, kan det være en utfordring å overbevise dem om noe annet.

 • Krever tålmodig trening
 • Positive forsterkningsmetoder fungerer best

Jaktinstinkt

Opprinnelig avlet for jakt på rev, har ruhårede fox terriere et sterkt jaktinstinkt. Dette betyr at de kan ha tendens til å løpe etter små dyr eller følge spor når ute på tur. Derfor er det viktig å holde dem i bånd eller på trygge lukkede områder.

 • Trenger opplæring i innkalling fra ung alder
 • Sikker uteplass anbefales

Gjennom å forstå disse grunnleggende personlighetstrekkene ved den ruhårete fox terrieren, kan du bedre møte behovene deres og sikre et lykkelig samliv.

Helse og Pleie av Fox Terrier

Grunnleggende Helseomsorg

Ruhåret fox terrier er kjent for sin robusthet, men som alle andre raser, har de også sine spesifikke helseutfordringer. Regelmessige veterinærbesøk er viktig for å holde dem i topp form. Disse hundene kan oppleve vanlige problemer som øreinfeksjoner på grunn av deres V-formede ører og hudproblemer under den ru pelsen. En tidlig sjekk kan forebygge større problemer.

Pelsstell

Pelsen til en ruhåret fox terrier krever litt ekstra oppmerksomhet sammenlignet med andre raser. Her er noen tips:

 • Børst pelsen regelmessig for å fjerne løs hår og hindre matt dannelse.
 • Trim pelsen et par ganger i året. Dette holder ikke bare utseendet velholdt, men bidrar også til hudens helse.
 • Bad din hund kun når det trengs for å bevare de naturlige oljene i pelsen.

Tannpleie og Kosthold

God tannhygiene er essensielt for denne rasen. Tannstein og plakk kan føre til alvorlige munnproblemer om ikke tatt hånd om.

 • Tannbørsting bør være en del av den daglige rutinen.
 • Tilby tyggeleker som fremmer god tannhelse.

Når det kommer til kostholdet, sørg for at du gir mat av høy kvalitet som møter alle ernæringsmessige behov. Variasjon mellom våt og tørr mat kan holde måltidene interessante for din firbeinte venn.

Mosjon og Mental Stimulering

Ruhårede fox terriere har mye energi:

 • Daglig mosjon er et must; lange turer eller lekesessions hjelper med å brenne overskuddsenergi.
 • Mentale utfordringer som luktleker eller interaktive spill holder hjernen deres aktiv.

Ved å følge disse omsorgsrådene vil du sikre at din ruhårete fox terrier lever et langt, sunt og lykkelig liv ved siden av deg.

Å Ha en Fox Terrier i Familien

Å invitere en ruhåret fox terrier inn i familien din er et spennende eventyr. Denne hunderasen bringer med seg en blanding av energi, intelligens og lekenhet som kan lyse opp hverdagen. Men det følger også med noen viktige ansvarsområder du bør være klar over.

Daglig Rutine og Aktivitetsnivå

Ruhårete fox terriere trenger mye aktivitet for å holde seg sunne og glade. Planlegg daglige lange turer eller løpeturer, samt leketid utendørs for å tilfredsstille deres høye energinivå.

 • Morgenturen er essensiell for å starte dagen bra.
 • Ettermiddagslek holder dem engasjerte og unna trøbbel.
 • Kveldstur hjelper dem roe ned før natten.

Disse hundene elsker også mentale utfordringer. Leketøy som krever problemløsning, kan være gode måter å holde hjernen deres aktiv på.

Sosialisering og Trening

Det er viktig å sosialisere din ruhårede fox terrier fra ung alder. Eksponer dem for ulike mennesker, steder og situasjoner for å utvikle gode sosiale ferdigheter.

Når det gjelder trening:

 • Start tidlig
 • Bruk positive forsterkningsmetoder
 • Vær konsekvent med kommandoer

Deres smarthet gjør at de lærer raskt, men sta vilje kan til tider utfordre deg.

Helsevesen

Regelmessige veterinærbesøk sikrer at din ruhårede fox terrier holder seg frisk. Hold øye med ører og hud, da disse kan være utsatt for infeksjoner uten riktig pleie.

Ved å ta godt vare på din ruhårede fox terrier, sørger du ikke bare for deres velvære men skaper også et sterkt bånd mellom dere. De blir ikke bare kjæledyret ditt; de blir et kjært familiemedlem som bringer glede inn i hjemmet ditt hver dag.

Konklusjon

Å velge en ruhåret fox terrier betyr å invitere en livlig og intelligent følgesvenn inn i livet ditt. Denne rasen, med sin rike historie og karakteristiske egenskaper, krever engasjement når det gjelder trening, sosialisering og pleie. Men innsatsen lønner seg med en lojal og energisk venn som elsker eventyr like mye som du gjør. Husk at regelmessig stell av pels og tenner, sammen med riktig kosthold og mosjon, er nøkkelen til et langt og lykkelig liv sammen. En ruhåret fox terrier vil uten tvil berike hverdagen din med glede og selskap så lenge du er forberedt på det ansvar som følger. Så len deg tilbake og nyt reisen med din firbente venn ved din side.

Ofte stilte spørsmål

Hva er opprinnelsen til ruhåret fox terrier?

Ruhåret fox terrier har sin opprinnelse fra England på 1700-tallet, først avlet for revejakt. Rasen har bevart sitt karakteristiske utseende og ferdigheter gjennom århundrene.

Når ble den første rasestandarden for ruhåret fox terrier etablert?

Den første rasestandarden for ruhåret fox terrier ble etablert i 1876, noe som har bidratt til å bevare rasens unike trekk og personlighet.

Hva er de karakteristiske fysiske trekkene ved en ruhåret fox terrier?

En ruhåret fox terrier har en distinkt ru pels, hvit med sorte eller brune flekker, små mørke øyne og V-formede ører. Dens kropp er bygget for fart og smidighet.

Hvor ofte kreves pelsstell og veterinærbesøk for en ruhåret fox terrier?

Regelmessig pelsstell og tannsjekker hos veterinæren anbefales for å holde en ruhåret fox terrier i god form. Spesielt fokus bør være på pels, tenner og generell helse.

Hvordan er personligheten til ruhåret fox terrier?

Ruhåret fox terrier er kjent for sin energi, intelligens og lekenhet. De er utadvendte og sosiale, men deres intelligens kommer også med en sta vilje. Tålmodig trening er nødvendig.

Hvordan ivaretas helse og velvære for en ruhåret fox terrier?

Et godt kosthold, regelmessig mosjon, og jevnlige veterinærbesøk for å forebygge og behandle vanlige problemer som øreinfeksjoner og hudproblemer er viktig for å sikre et sunt og lykkelig liv for ruhåret fox terrier.

Hvilke ansvarsområder kommer med å ha en ruhåret fox terrier?

Å ha en ruhåret fox terrier innebærer ansvar for daglig rutine, aktivitetsnivå, sosialisering, trening og helsevesen, for å sikre at hunden trives og forblir frisk.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment