Oppdag gammel dansk hønsehund: komplett raseguide for familier

Leter du etter en trofast følgesvenn som også er en utmerket jeger? Gammel dansk hønsehund kan være akkurat det du trenger. Denne robuste og hardføre rasen har en lang historie i Danmark, kjent for sin utholdenhet og evne til å arbeide under tøffe forhold.

Mange vet ikke hvilke unike egenskaper som gjør gammel dansk hønsehund til et så godt valg for både jakt og familie. I denne artikkelen vil vi utforske alt som gjør denne rasen spesiell, fra deres rolige temperament til deres imponerende arbeidsevner.

Enten du er en erfaren jeger på utkikk etter din neste følgesvenn, eller bare er nysgjerrig på hva denne rasen har å tilby, vil denne guiden gi deg verdifull innsikt. La oss finne ut mer sammen.

Historie av Gammel dansk hønsehund

Gammel dansk hønsehund har en fascinerende historie som strekker seg tilbake til 1700-tallet i Danmark. Denne rasen ble utviklet gjennom omhyggelig selektiv avl, med målet å skape en pålitelig og utholdende jakthund. Opprinnelsen kan spores til kryss mellom lokale gårds- og jakthunder, noe som resulterte i en hundetype godt tilpasset det danske landskapet og klimaet.

På 1800-tallet fikk rasen økt anerkjennelse takket være innsatsen fra entusiaster som ønsket å bevare dens unike egenskaper. Morten Bak, en kjent oppdretter fra denne tiden, er ofte nevnt som en nøkkelperson i utviklingen av gammel dansk hønsehund slik vi kjenner den i dag. Han kombinerte ulike linjer av lokale hunder for å forbedre deres jaktegenskaper samtidig som han opprettholdt et rolig temperament.

Denne perioden var viktig fordi den la grunnlaget for standardisering av rasen. Effekten av Morten Baks arbeid ble så betydelig at noen refererer til rasen som “Bakhunden” i hans ære.

I løpet av 1900-tallet fortsatte populariteten å vokse, ikke bare blant jegere men også hos familier som verdsatte rasens rolige natur og lojalitet. Til tross for sin popularitet har gammel dansk hønsehund beholdt mange av de tradisjonelle egenskapene; de er fremdeles like dyktige jakthunder med et balansert temperament.

Interessen for denne unike danske arven lever videre den dag i dag, hvor både jakt- og familieeiere setter pris på gammel dansk hønsehunds allsidighet og selskapsverdi. Rasens lange historie forteller oss mye om verdien av bevisst raseutvikling og behovet for å bevare de karakteristiske trekkene som gjør dem spesielle.

Fysiske egenskaper og utseende

Når du ser på en Gammel Dansk Hønsehund, er det noen særtrekk som skiller denne rasen fra andre. Denne delen vil gi deg et nærmere blikk på de fysiske egenskapene og utseendet som gjør dem unike.

Størrelse og Bygning

Gammel Dansk Hønsehund er middels stor med en robust og kraftig bygning. Hannene veier vanligvis mellom 26 til 35 kilo, mens hunnene er litt lettere.

KjønnVekt
Hann26-35kg
Hunn22-30kg

De har en rett rygg, godt utviklede muskler og sterke ben som gir dem utholdenheten de trenger for lange dager i felten.

Pels og Farge

Pelsen deres er kort, tett, og hard, noe som beskytter dem mot røft terreng under jakt. De mest vanlige fargene du vil se er varierende nyanser av brunfarge, ofte med hvite merker eller flekker.

Hodet og Ansigts Trekk

Hodet til Gammel Dansk Hønsehund er bredt med en markert stopp mellom pannen og snuten. Ørene henger nedover sidene av hodet i fine folder, noe som gir dem et vennlig uttrykk. Øynene deres er mørkebrune, dyptliggende, og viser ofte en intelligent glød.

Når du møter denne hunden første gang vil dens rolige natur sannsynligvis slå deg først. De har et balansert temperament som ikke bare gjør dem til excellente jakthunder men også fantastiske familievenner. Deres lojalitet overfor sine eiere kan ikke understrekes nok – de danner sterke bånd med mennesker de stoler på.

Ved å forstå disse nøkkelegenskapene kan du raskere identifisere en Gammel Dansk Hønsehund og sette pris på den historiske arven den bærer med seg inn i nåtiden.

Personlighetstrekk og temperament

Når du vurderer å ta en Gammel dansk hønsehund inn i familien din, er det viktig å forstå deres unike personlighet og temperament. Disse hundene er kjent for sin rolige natur, men de har også et energisk aspekt som krever oppmerksomhet.

Rolig og Tålmodig

Gammel dansk hønsehund viser en imponerende ro under jakten, men denne egenskapen strekker seg også til hjemmelivet. De er tålmodige med barn og andre dyr, noe som gjør dem til utmerkede familiehunder. Denne roen betyr ikke at de tar lett på beskyttelsen av sitt hjem. De vil varsle deg om fremmede med en lav, alvorlig bjeffing.

Lojalitet og Hengivenhet

Disse hundene knytter seg sterkt til sine mennesker. Deres lojalitet kjenner ingen grenser, noe som gjør dem til trofaste følgesvenner. Dette nivået av hengivenhet betyr at de ikke liker å være alene over lengre perioder. Det kan føre til separasjonsangst hvis ikke håndtert riktig.

Energisk Jeger

Ikke la den rolige naturen lure deg; Gammel dansk hønsehund har mye energi når det kommer til jakt eller lek ute i det fri. Regelmessig mosjon er nødvendig for å holde dem lykkelige og sunne. Lange turer eller løpeturer er perfekte aktiviteter for disse firbente vennene.

For å få mest mulig ut av livet med en Gammel dansk hønsehund, husk på deres behov for selskap, fysisk aktivitet og mental stimulering. En veltilpasset trening basert på positive forsterkninger vil styrke båndet mellom dere og sikre et harmonisk hjemmeliv sammen med denne ærverdige rasen.

Trening og aktivitetsbehov

Gammel dansk hønsehund er en rase som trenger både fysisk aktivitet og mental stimulering. Dette er nøkkelen til et lykkelig og sunt liv for din firbente venn.

Daglige Aktiviteter

For å møte deres behov, bør du planlegge daglige turer på minst en time. Disse hundene elsker også lek i hagen, sporingslek, og andre aktiviteter som utfordrer dem mentalt. Variasjon er viktig for å holde dem engasjert.

 • Gåturer
 • Lek i hagen
 • Sporingslek

Treningstips

Start tidlig med grunnleggende lydighetstrening. Gammel dansk hønsehund responderer godt på positiv forsterkning, så husk alltid å rose og belønne med godbiter etter vellykket trening.

 1. Korte Økter: Hold treningsøktene korte og spennende.
 2. Positiv Forsterkning: Bruk ros og godbiter som belønning.
 3. Tålmodighet: Vær konsekvent men tålmodig under treningen.

Sosialisering

Sosialisering fra ung alder er essensielt for å utvikle en velbalansert hund. Eksponer valpen forsiktig for nye mennesker, dyr, steder, og situasjoner for å bygge selvtillit.

 • Mennesker av alle aldre
 • Andre dyr
 • Forskjellige miljøer

Ved å følge disse retningslinjene vil du hjelpe din Gammel dansk hønsehund til å bli en lydig, trygg, og glad følgesvenn som trives både hjemme og ute på eventyr sammen med deg.

Gammel dansk hønsehund som familiehund

Når du tenker på å utvide familien din med en firbeint venn, er Gammel dansk hønsehund et fantastisk valg. Denne rasen er kjent for sitt rolige temperament og sin lojalitet, noe som gjør den til en ideell følgesvenn for både barn og voksne.

Rolig og Tålmodig Natur

Gammel dansk hønsehund har en unik blanding av egenskaper som passer perfekt inn i familielivet. Deres rolige natur betyr at de sjelden blir stresset eller opprørt, noe som er ideelt i et hjem der det kan være mye aktivitet. De viser også en bemerkelsesverdig tålmodighet, spesielt rundt barn.

 • Barnevennlig: Disse hundene har vist seg å være ekstraordinært tålmodige med barn.
 • Rolig: Sjelden bjeffer uten god grunn.

Lojaliteten som Verner Familien

En annen verdifull egenskap er deres lojalitet. En Gammel dansk hønsehund blir fort et dedikert medlem av familien din, alltid klar til å beskytte sine kjære om nødvendig. Men ikke bekymre deg; denne beskyttelsestrangen fører sjelden til aggressivitet uten provokasjon.

Aktivitetsbehov og Trening

Selv om Gammel dansk hønsehund elsker rolig tid hjemme, trenger de regelmessig mosjon for å holde seg lykkelige og friske:

 • Daglige turer er essensielle.
 • Lek i hagen gir dem fysisk utfoldelse.
 • Treningsspill stimulerer deres mentale behov.

Tips for Harmoni:
Start tidlig med sosialisering og grunnleggende lydighetstrening. Bruk positiv forsterkning; disse hundene responderer godt på belønninger og ros.

Ved å integrere disse aktivitetene i hverdagen vil du hjelpe din Gammel danske hønsehunden til å utvikle seg til en balansert og glad familiehund. Husk at regelmessig mental stimulering også bidrar til å forebygge uønsket adferd ved kjedsomhet.

Avl og helsehensyn

Når du vurderer å anskaffe en Gammel dansk hønsehund, er det viktig å tenke på avl og helsen til disse unike hundene. Å forstå bakgrunnen deres og hvordan man sikrer at de lever lange, sunne liv er nøkkelen til et lykkelig samvær.

Velge Riktig Oppdretter

Det første steget i prosessen er å finne en ansvarlig oppdretter. En god oppdretter vil:

 • Vise fram foreldredyrene
 • Dele helseattester
 • Snakke om rasens historie og egenskaper

Ved å velge en oppdretter som fokuserer på både mentalitet og fysisk helse hos dyrene sine, kan du være tryggere på at valpen din har den beste starten i livet.

Viktige Helsehensyn

Gammel dansk hønsehund kan være utsatt for visse genetiske sykdommer, men med riktig omsorg kan mange av disse problemene unngås eller håndteres. Her er noen ting du bør være klar over:

SykdomBeskrivelse
HofteleddsdysplasiEn utviklingsforstyrrelse i hoftene som kan føre til smerte eller haltende gange.
EpilepsiEn nevrologisk lidelse som fører til anfall.

Å investere tid i å finne en sunn valp fra begynnelsen kan spare deg for mye bekymring senere.

Forebyggende Omsorg

Regelmessige veterinærbesøk er essensielle for alle hunderaser, inkludert Gammel dansk hønsehund. Tidlig diagnose av eventuelle problemer betyr bedre prognoser for dyrets fremtidige velvære. Det innebærer også:

 • Regelmessig vaksinasjon
 • Parasittkontroll
 • Tannpleie

Din innsats for å sikre god helse gjennom forebyggende omsorg vil ikke bare bidra til et lengre liv men også økt livskvalitet for din firbeinte venn.

Konklusjon

Å velge en Gammel dansk hønsehund som en del av familien din kan være en berikende opplevelse. Du får ikke bare en lojal og tålmodig følgesvenn, men også en del av dansk jakttradisjon. Husk at nøkkelen til et lykkelig liv sammen er å finne en ansvarlig oppdretter og engasjere seg i din firbente venns helse og velvære. Med riktig omsorg og kjærlighet vil din Gammel dansk hønsehund være mer enn bare en hund; den blir et elsket familiemedlem. Og som med alle forhold, jo mer du legger inn i det, desto mer fantastisk blir det. Lykke til på reisen med din Gammel dansk hønsehund!

Ofte stilte spørsmål

Hva er opprinnelsen til Gammel dansk hønsehund?

Gammel dansk hønsehund har sine røtter tilbake til 1700-tallet i Danmark, oppstått fra lokale gårds- og jakthunder. Rasen ble avlet for å være pålitelig og utholdende.

Hvem spilte en sentral rolle i utviklingen av Gammel dansk hønsehund?

Morten Bak, en dedikert entusiast på 1800-tallet, spilte en nøkkelrolle i å bevare og standardisere rasens unike egenskaper. Rasen ble ofte referert til som “Bakhunden” i hans ære.

Hvordan er Gammel dansk hønsehund som familiehund?

Gammel dansk hønsehund er kjent for sitt rolige temperament, lojalitet og tålmodighet, noe som gjør dem til ideelle følgesvenner for både barn og voksne. De er ekstraordinært tålmodige med barn og viser sjelden aggresjon uten årsak.

Hva skal man se etter hos en oppdretter av Gammel dansk hønsehund?

Det er viktig å velge en ansvarlig oppdretter som prioriterer både mentalitet og fysisk helse hos dyrene. Dette kan bidra til å forebygge eller håndtere genetiske sykdommer som hofteleddsdysplasi og epilepsi.

Hvordan kan man sikre god helse for Gammel dansk hønsehund?

Riktig omsorg inkluderer regelmessige veterinærbesøk, vaksinasjoner, parasittkontroll og tannpleie. Disse tiltakene er essensielle for å sikre god helse og livskvalitet for rasen.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment