Gordon setter raseguide: Alt du trenger for et lykkelig hundeliv

Lurer du på om en Gordon setter er den perfekte hunden for deg? Disse elegante, energiske hundene er kjent for sin lojalitet og allsidighet, men de krever også mye omsorg og oppmerksomhet. Kanskje du har sett dem i parken og lurt på hvordan det er å ha en som en del av familien din?

I denne artikkelen skal vi utforske alt du trenger å vite om Gordon setteren. Fra deres unike personlighetstrekk til hvordan du best tar vare på dem, vil vi dekke det essensielle, slik at du kan avgjøre om denne rasepasser inn i livet ditt.

Historie og opprinnelse av Gordon setter

Gordon setteren har en rik historie som strekker seg tilbake til 1600-tallet i Skottland. Denne edle rasen ble opprinnelig brukt for fuglejakt, spesielt for å markere og hente rapphøns. Det er Alexander den 4. Hertugen av Gordon på 1700-tallet som ofte blir kreditert for å ha perfeksjonert rasen slik vi kjenner den i dag. Han var dedikert til å utvikle en hund med ikke bare fremragende jaktegenskaper, men også et imponerende utseende.

Utviklingen Gjennom Årene

I løpet av de neste århundrene ble Gordon setteren finpusset til det elegante dyret vi ser nå. Rasens popularitet vokste sakte men sikkert, først i Storbritannia og deretter internasjonalt, spesielt i USA etter at AKC (American Kennel Club) anerkjente dem i 1884.

Rasens egenskaper som lojalitet, intelligens og allsidighet gjorde at de ikke kun var begrenset til jaktmarkene. De fant også veien inn i familienes hjerter som kjæledyr.

 • Introduksjon til Adelskapet: På 1800-tallet ble Gordon setteren tatt inn under adelskapets vinger.
 • Amerikansk Anerkjennelse: Ankomsten og den økte populariteten til rasen i USA på tidlig 1900-tall.

Gordon setteren står idag som en symbol på skotsk arv og jakttradisjon mens de fortsetter å være verdifulle familiemedlemmer verden over. Deres evne til å balansere mellom arbeid og hjemmeliv gjør dem unikt tiltrekkende for mange hundeentusiaster.

Når du vurderer om denne fantastiske rasen passer for deg, husk på dens historiske bakgrunn full av adelighet, lojalitet og allsidighet. Deres lange historie med mennesker gjør dem ekstraordinært godt egnet både i feltet og hjemme – et vitnesbyrd om deres unike karaktertrekk og fysiske egenskaper.

Gordon setterens fysiske egenskaper

Når du ser på en Gordon setter, er det et par ting som virkelig stikker seg ut. Disse hundene er bygd for utholdenhet og styrke, perfekt tilpasset til lange dager ute i feltet. La oss se nærmere på de karakteristiske trekkene ved denne rasen.

Størrelse og Bygning

Gordon setteren er den største av setterne, med en robust og muskuløs kropp. De veier ofte mellom 20-36 kg, avhengig av kjønn og individuelle forskjeller. Hannene står omtrent 60-66 cm høye ved skulderen, mens tispene vanligvis er litt mindre.

KjønnVekt (kg)Høyde (cm)
Hann25-3660-66
Tispe20-3258-63

Pels og Farge

En av de mest slående egenskapene ved Gordon setteren er dens vakre, glinsende svarte pels med distinkte rødbrune merker. Pelsen skal være myk og litt bølgete, men ikke så lang at den hindrer hunden i å bevege seg fritt i terrenget.

Hodet

Hodet gir et uttrykk av intelligens og alvor. Øynene er mørkebrune, nesten sort, noe som gir dem et gjennomtrengende blikk. Ørene er middels store, hengende tett inntil hodet.

Benstamme

Benstammen hos en Gordon setter viser tydelig deres evne til hurtighet kombinert med kraft. Bakbena har godt definerte muskler som bidrar til deres imponerende akselerasjon i feltet.

Disse fysiske egenskapene gjør ikke bare Gordon setteren til en effektiv arbeidshund i ulendt terreng; de bidrar også til rasens elegante fremtoning. Når du vet hva du skal se etter kan du lett gjenkjenne denne adelen blant hunder hvor enn du ser dem.

Personlighetstrekk hos Gordon setteren

Gordon setteren er kjent for sin dype lojalitet og intelligens. Disse hundene utvikler ofte et sterkt bånd til sine familier, noe som gjør dem til ideelle følgesvenner både hjemme og ute på eventyr. Men hva mer ligger bak den elegante fasaden?

Lojalitet og Familiebånd

Fra det øyeblikket en Gordon setter blir en del av familien din, vil du oppdage deres urokkelige lojalitet. De trives best når de kan være sammen med sine mennesker, enten det er å slappe av ved dine føtter eller leke aktive spill i hagen.

 • Sterk Tilhørighet: De knyttes dypt til sine eiere.
 • Beskyttende Instinkter: Kan vise en beskyttende holdning overfor barn og andre familiemedlemmer.

Intelligens og Læringsvilje

Med sin skarpe intelligens kommer en imponerende evne til å lære nye ting raskt. Dette gjør trening både givende og nødvendig.

 • Treningsdyktig: Tar kommandoer raskt.
 • Mentalt Stimulering Behov: Krever mentale utfordringer for å forbli lykkelig.

Aktivitetsbehov

Som arbeidshunder har Gordon settere høye energinivåer som må balanseres med nok fysisk aktivitet.

 • Elsker Å Være Ute: Lange turer, løping eller jakt er perfekt.
 • Spill Og Moro: Frisbeekasting eller apportering holder dem engasjerte.

Ved å forstå disse personlighetstrekkene hos Gordon setteren, kan du bedre møte deres behov for kjærlighet, mental stimulering og fysisk aktivitet. Det handler ikke bare om å ha en hund; det handler om å ha en partner i livet ditt som verdsetter din omsorg like mye som du verdsetter deres selskap.

Omsorg og trening av Gordon setteren

Å ta vare på en Gordon setter krever tålmodighet og forståelse for rasens behov. Disse hundene trives med regelmessig aktivitet og mental stimulering.

Daglig Pleie

Din daglige rutine bør inkludere:

 • Børsting av pelsen et par ganger i uken for å holde den fri for floker og skitt.
 • Tannpuss flere ganger i uka sikrer god munnhygiene.
 • Sjekk ørene jevnlig for tegn på infeksjon eller parasitter.

Fysisk aktivitet er nøkkelen til en sunn Gordon setter. En lang tur eller løpetur hver dag er essensielt, samt lek i en trygg, inngjerdet område hvor de kan springe fritt.

Trening

Gordon setteren er intelligent og lærer fort, men trenger faste rammer:

 • Start opplæring tidlig med grunnleggende kommandoer som “sitt”, “bliv” og “kom”.
 • Positiv forsterkning fungerer best. Ros og belønn din hund når den utfører kommandoer korrekt.
 • Variasjon i treningen holder oppmerksomheten deres. Prøv ulike spill og treningsaktiviteter.

Sosialisering fra valpestadiet er viktig. Exponér dem forsiktig for nye mennesker, dyr, steder, lyder og erfaringer.

Helseovervåking

Regelmessige veterinærbesøk sikrer at din Gordon setter holder seg frisk. Vaksiner, helsesjekker og forebyggende behandlinger mot flått og ormer bør være del av omsorgen.

Ved å følge disse rådene vil du bidra til et langt, sunt og lykkelig liv sammen med din Gordon setter.

Er Gordon setteren den rette hunden for deg?

Å velge rett hund er et stort skritt. Det krever at du tenker nøye gjennom livsstilen din, tiden du kan tilby og hva slags hjemmemiljø du kan gi. Gordon setteren har spesielle trekk som kanskje passer perfekt for deg, eller så finner du ut at en annen rase er bedre egnet.

Livsstil og Tid

Gordon setteren trives i aktive hjem hvor de får mye oppmerksomhet og utfordringer. De elsker lange turer, løping i skog og mark og ulike former for hundesport. Spør deg selv:

 • Har jeg nok tid til daglig mosjon?
 • Har jeg plass til en stor hund?

Hvis svaret er ja på begge disse spørsmålene, kunne en Gordon setter passe godt inn i ditt liv.

Familieforhold

Disse hundene er kjent for sin lojalitet og kjærlighet til familien sin. De går godt overens med barn hvis de sosialiseres tidlig. Men husk at deres store størrelse krever overvåking rundt små barn for å unngå uhell.

Pelsstell

Forbered deg på regelmessig grooming da denne rasen har en lang pels som trenger børsting flere ganger i uken for å forebygge floker og matt pels. Økt pleiebehov under røyteperioder må også tas med i betraktningen.

Trening

Gordon settere er intelligente men kan vise stahet, noe som betyr at konsekvent trening fra ung alder er nøkkelen til en veloppdragen hund. Positiv forsterkning fungerer best.

Det handler ikke bare om å ha nok plass eller tid; det handler om å matche din livsstil med behovene til denne vakre rasen. Deres energi og størrelse krever dedikerte eiere som ser verdien av aktiv samvær og mental stimulering. Vurder disse aspektene nøye før du bestemmer deg.

Konklusjon

Å velge en Gordon setter som din firbente venn betyr å invitere inn et stykke skotsk historie og jakttradisjon i hjemmet ditt. Deres lojalitet og intelligens gjør dem til mer enn bare kjæledyr; de blir familie. Husk at omsorg for en slik rase krever dedikasjon og kjærlighet. Daglig mosjon, mental stimulering, og pelsstell er ikke bare nødvendigheter, men også muligheter for å styrke båndet mellom deg og din Gordon setter. Så lenge du kan matche din livsstil med deres behov, vil du finne en lojal og kjærlig følgesvenn som beriker hverdagen din. Og husk, den tid og omsorg du investerer i din Gordon setter, vil bli betalt tilbake i ubegrenset kjærlighet og hengivenhet.

Ofte stilte spørsmål

Hva er opprinnelsen til Gordon setteren?

Gordon setteren stammer fra 1600-tallet i Skottland og ble perfeksjonert på 1700-tallet av Alexander den 4. Hertugen av Gordon. Rasen har utviklet seg til å symbolisere skotsk arv og jakttradisjon.

Hvilke egenskaper er kjennetegn ved en Gordon setter?

Gordon setteren er kjent for sin lojalitet, intelligens og allsidighet. Disse egenskapene gjør dem til utmerkede familiehunder og dyktige jakthunder.

Hvordan tar man best vare på en Gordon setter?

Omsorg for en Gordon setter krever tålmodighet og inkluderer regelmessig fysisk og mental stimulering, daglig pleie som børsting, tannpuss, ørekontroll, og jevnlig trening med fokus på grunnleggende kommandoer og positiv forsterkning.

Hva er nødvendig å tenke på før du velger en Gordon setter som hund?

Potensielle eiere bør vurdere deres livsstil, tid til daglig mosjon, plass til en stor hund, familieforhold og pelsstell. En Gordon setter trives best i aktive hjem der de kan få konstant stimulering og kjærlighet.

Hvorfor er regelmessige veterinærbesøk viktig for Gordon setteren?

Regelmessige veterinærbesøk er essensielle for å sikre god helse gjennom forebyggende omsorg og tidlig oppdagelse av eventuelle helseproblemer. Dette bidrar til å sikre en sunn og lykkelig hund.

Hva innebærer treningen av en Gordon setter?

Treningen bør starte tidlig og inkludere grunnleggende kommandoer, positiv forsterkning, varierte treningsopplegg og tidlig sosialisering. Dette hjelper til med å stimulere hundens intelligens og opprettholde dens allsidighet.

Hvordan matcher man sin livsstil med behovene til en Gordon setter?

Eiere må være villige til å investere tid i daglig mosjon, mental stimulering og nærhet. En ideell eier verdsetter aktivt samvær med sin hund og forstår viktigheten av regelmessig pelsstell og trening.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment