Alt du trenger vite om langhåret hollandsk gjeterhund: En komplett raseguide

Har du noen gang sett en hollandsk gjeterhund og lurt på hva som gjør dem så spesielle? Disse langhårede skjønnhetene er ikke bare et blikkfang, men de har også en fascinerende historie og unike egenskaper som skiller dem fra andre hunderaser.

Kanskje du vurderer å skaffe deg en, eller bare ønsker å lære mer om dem? I denne artikkelen vil du finne alt du trenger å vite om den langhårede hollandske gjeterhunden. Vi går gjennom deres temperament, helse, stell og hva du kan forvente som eier, slik at du kan avgjøre om denne rasen passer for deg og din livsstil.

Historie og opprinnelse

Den langhårede hollandske gjeterhunden, med sin markante pels og imponerende intelligens, har en rik historie som strekker seg tilbake til Nederland på 1800-tallet. Denne rasen var opprinnelig avlet for å være en allsidig gårdshund. Deres primære oppgaver inkluderte gjeting av sauer, vakthold, og hjelp med ulike gårdsarbeider.

Fra Gårdshund til Familievenn

På den tiden var det ikke uvanlig at hver region i Nederland hadde sin egen variant av gjeterhund. Men mot slutten av 1800-tallet begynte man å legge merke til de unike egenskapene til den langhårede varianten. Med tiden ble denne hunden anerkjent som en egen rase.

I løpet av tidlig 1900-tall begynte rasestandarder å ta form. Dette sikret at den langhårede hollandske gjeterhunden kunne bevare sine karakteristiske trekk og arbeidsegenskaper. Selv om deres rolle som arbeidshunder på gårder gradvis minket, fant de nye veier inn i hjemmene som kjæledyr takket være deres lojale natur og evnen til å knytte sterke bånd med mennesker.

Tilpasningsevne og Moderne Rolle

Deres intelligens og fleksibilitet har også sett dem excel i ulike hundesporter samt søk-og-redningsoppdrag. I dag er den langhårede hollandske gjeterhunden både en trofast familievenn og en dyktig deltaker i mange former for hundeaktiviteter.

Som du ser, er historien til den langhårede hollandske gjeterhunden både interessant og variert. De har utviklet seg fra nødvendige arbeidsdyr på gårdene i Nederland til elskede familievenner over hele verden. Deres evne til å tilpasse seg forskjellige roller viser bare hvor imponerende denne rasen virkelig er.

Fysiske egenskaper

Den langhårede hollandske gjeterhunden er ikke bare kjent for sin intelligens, men også for sine unike fysiske trekk. Disse hundene har en imponerende statur som kombinerer både styrke og eleganse.

Størrelse og Vekt

Vekten og høyden kan variere litt, men generelt ligger de innenfor disse rammene:

KjønnHøyde (cm)Vekt (kg)
Hann57-6230-35
Tispe55-6025-30

Pels og Farger

Pelsen er uten tvil det mest iøynefallende ved den langhårede varianten. Den er tykk, lang, og gir et majestetisk preg. Fargene varierer fra sort, gull til brindle, hver med sin egen sjarm.

 • Pelsstell: Selv om pelsen ser krevende ut, holder regelmessig børsting den fri for floker og skitt.

Ører og Øyne

Ørene er middels store, oppreiste, noe som gir dem et våkent uttrykk. Øynene deres utstråler intelligens og nysgjerrighet – ofte beskrevet som “sjelens speil”.

 • Øyehelse: God øyehygiene kan forebygge vanlige problemer.

Kroppsform

Disse hundene har en atletisk bygning som reflekterer deres arbeidsbakgrunn på gårder. De beveger seg med letthet og grace – klare for enhver oppgave eller lek.

 • Trening: En balansert blanding av fysisk aktivitet og mental stimulering holder dem i topp form.

Når du ser etter en trofast venn som kombinerer skjønnhet med brains, vil den langhårede hollandske gjeterhunden garantert imponere. Deres allsidige natur betyr at de trives i mange ulike hjemmemiljøer – alltid klare til å lære nye triks eller legge ut på eventyr sammen med deg.

Temperament og personlighet

Langhårede hollandske gjeterhunder er kjent for sitt balanserte temperament og sterke personlighet. De er aktive, intelligente og svært lojale mot sin familie. Hvis du vurderer å anskaffe en slik hund, er det viktig å vite hva som ligger i dette.

Lojalitet og Familiebånd

Disse hundene knytter seg tett til sine eiere og elsker å være en del av alle familiens aktiviteter. De trives best når de kan være med der det skjer, enten det er hjemme eller på tur. Deres lojalitet betyr at de ofte passer godt som vakthunder, alltid klar til å beskytte sine kjære.

Aktivitetsnivå og Intelligens

 • Aktivitetsbehov: Langhårede hollandske gjeterhunder trenger mye mosjon. Lange turer, løping eller lek i hagen holder dem lykkelige.
 • Intelligens: Disse hundene lærer raskt og elsker mentale utfordringer. Trening skal være variert for å holde dem engasjerte.

Sosialisering og Trening

Tidlig sosialisering og konsistent trening er nøkkelen for disse rasene. De kan være reserverte rundt fremmede men blir raskt varme med god introduksjon. Belønningsbasert trening fungerer best, da den styrker båndet mellom deg og din firbeinte venn samtidig som den fremmer gode manerer.

Å ha en langhåret hollandsk gjeterhund betyr et liv fylt med eventyr, kjærlighet, og fellesskap. Denne rasen passer for aktive familier som setter pris på en intelligent og energisk følgesvenn ved sin side. Med riktig trening vil denne trofaste kompanjongen være en glede både for deg og de rundt dere.

Helsemessige hensyn

Når du vurderer å bringe en langhåret hollandsk gjeterhund inn i familien din, er det viktig å være oppmerksom på noen helsemessige forhold som kan påvirke denne spesifikke rasen. En informert eier kan ta bedre valg for sin firbeinte venns velvære.

Vanlige Sykdommer

Langhårede hollandske gjeterhunder er generelt sunne og robuste dyr, men som alle raser har de visse predisposisjoner når det gjelder helse:

 • Hofteleddsdysplasi: Dette er en arvelig tilstand hvor hofteskålen ikke passer perfekt inn i lårbenshodet. Regelmessig veterinærkontroll kan hjelpe med tidlig oppdagelse.
 • Ellebogdysplasi: Lignende hofteleddsdysplasi, dette problemet påvirker albueleddet og kan føre til smerte eller halting.
 • Epilepsi: En nevrologisk lidelse som kan føre til anfall. Med passende behandling kan hunder leve relativt normale liv.

Viktigheten av forebyggende tiltak:
Å holde seg oppdatert med regelmessige veterinærbesøk er nøkkelen til å oppdage og behandle disse forholdene tidlig. Balansert kosthold og riktig mengde mosjon spiller også en kritisk rolle i å bevare god helse.

Øyehelse

En annen faktor du må være oppmerksom på er øyehelsen. Langhårede varianter, inkludert den Hollandske Gjeterhunden, kan være utsatt for problemer slik som:

 • Progressiv Retina Atrofi (PRA): En degenerativ sykdom som gradvis svekker synet.
 • Katarakt: Skygger over linsen i øyet som kan føre til synstap hvis ikke behandlet.

Regelmessige sjekker hos veterinæren bør inkludere øyeundersøkelser for å fange opp eventuelle tegn tidlig.

Forebyggingsstrategier:
Det finnes ingen garanti mot genetiske sykdommer, men ansvarlig avl reduserer risikoen betydelig. Spør alltid oppdrettere om foreldredyrenes helsetilstand og sørg for at de har gode attester fra veterinærer angående deres eget helsetilstand.

Oppsummeringsvis gir denne kunnskapen deg muligheten til proaktivt å ivareta din langhårete Hollandske Gjeterhunds trivsel så godt som mulig. Ved å kombinere kjærlighet med riktig omsorg sikrer du at din firbeinte venn får et langt og sunt liv ved din side.

Stell og vedlikehold

Å ta vare på en langhåret hollandsk gjeterhund krever tid og oppmerksomhet, men det styrker også båndet mellom deg og din firbente venn. Her er noen nøkkelpunkter for å holde dem sunne og glade.

Pelsstell

Langhåret pels trenger regelmessig vedlikehold for å unngå floker og matte:

 • Børsting: Gjør det til en vane å børste hunden din minst to ganger i uken. Dette fjerner løse hår og forebygger floker.
 • Bad: Gi bad når det trengs, men ikke for ofte. For mye bad kan tørke ut pelsen og huden.

Bruk en shampoo som er mild mot hundens hud.

Øyehygiene

Regelmessige sjekker av øynene holder infeksjoner unna:

 • Se etter røde eller irriterte øyne.
 • Bruk et fuktig klut til forsiktig å fjerne sekreter eller skitt nær øynene.

Mosjon

Disse hundene elsker aktivitet:

 • Planlegg daglige turer.
 • Legg inn tid for lek og trening. Det hjelper med mental stimulering.

Kosthold

Et balansert kosthold er nøkkelen til en sunn gjeterhund:

 • Velg kvalitetsfôr som møter deres ernæringsmessige behov basert på alder, størrelse, og aktivitetsnivå.

Sørg for friskt vann til enhver tid.

Helsekontroller

Forebyggende tiltak kan spare deg for bekymringer senere:

 • Regelmessige veterinærbesøk sikrer at du holder tritt med nødvendige vaksinasjoner og generell helsevurdering.

Ta disse stegene seriøst, så vil du ha en lykkelig, sunn langhåret hollandsk gjeterhund som del av familien din i mange år framover.

Avlspraksis og anskaffelse

Når du vurderer å skaffe deg en langhåret hollandsk gjeterhund, er det viktig å forstå hva som ligger bak gode avlspraksiser. Å velge en ansvarlig oppdretter kan ha stor betydning for hundens helse, temperament og livskvalitet.

Finn Rett Oppdretter

Først, se etter oppdrettere som prioriterer dyrenes helse og velvære. En god oppdretter vil være åpen om rasens potensielle helseproblemer og hvilke tiltak de tar for å forebygge disse. Spør om:

 • Helsesjekker: Bevis på regelmessige veterinærkontroller og tester for genetiske sykdommer.
 • Sosialisering: Hvordan valpene blir sosialisert fra ung alder.
 • Miljø: Se hvor valpene og deres foreldre lever. Det bør være rent og stimulerende.

Viktigheten av Papirarbeid

Ikke undervurder papirarbeidet. Seriøse oppdrettere gir deg:

 • Helseattester
 • Vaksinasjonshistorikk
 • Registreringspapirer

Dette dokumenterer valpens bakgrunn og viser at oppdretteren følger loven.

Still de Rette Spørsmålene

Vær nysgjerrig og still spørsmål:

 • Hvor lenge har de avlet denne rasen?
 • Kan du møte valpens foreldre?
 • Hvilken type støtte tilbyr de etter at du har tatt med valpen hjem?

Å finne den perfekte firbeinte vennen krever tid og forskning, men det er verdt innsatsen. Ved å følge disse trinnene sikrer du ikke bare et sunnere liv for din nye langhårede hollandske gjeterhund, men du bidrar også til et mer ansvarlig dyrehold.

Konklusjon

Å bringe en langhåret hollandsk gjeterhund inn i livet ditt er en beslutning som krever grundig overveielse og engasjement. Ved å velge en ansvarlig oppdretter og legge vekt på hundens helse og sosialisering fra starten av sikrer du ikke bare et godt fundament for din firbeinte venn men også en berikende tilværelse for deg selv. Husk at denne rasen er mer enn bare et vakkert ansikt; dens intelligens og atletiske natur krever din tid og oppmerksomhet. Ved å følge rådene du har fått her er du godt på vei til å nyte selskapet av en sunn lojal og lykkelig hund. Og husk at det å ta vare på en hund er en reise som gir tilbake like mye som du legger inn i den.

Ofte stilte spørsmål

Hva er de unike egenskapene til en langhåret hollandsk gjeterhund?

Langhårede hollandske gjeterhunder er kjent for sin intelligens, allsidighet og atletiske bygning. Disse egenskapene gjør dem til utmerkede arbeids- og familiehunder.

Hva bør man tenke på når man skal anskaffe en langhåret hollandsk gjeterhund?

Det er viktig å velge en ansvarlig oppdretter som prioriterer hundens helse, temperament og livskvalitet. Sørg for å undersøke oppdretterens praksis, stille relevante spørsmål og be om papirarbeid som bekrefter hundens opphav og helse.

Hvilke helsehensyn er det viktig å være oppmerksom på?

Når du skaffer en langhåret hollandsk gjeterhund, bør du være informert om potensielle genetiske helseproblemer. Det er viktig å få utført helseundersøkelser, inkludert tester for vanlige lidelser i rasen.

Hvordan kan man sikre en sunn og lykkelig tilværelse for sin hund?

For å sikre en god livskvalitet for din langhårete hollandske gjeterhund, bør du sørge for regelmessig trening, mental stimulering, god ernæring, og regelmessig veterinærpleie. Socialisering fra en tidlig alder er også viktig for å fremme godt temperament og atferd.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment