Full guide til irish glen of imaal terrier: Oppdrett, trening og helse

Har du noen gang lurt på hvilken hunderase som passer perfekt til ditt aktive, men likevel hjemmekjære liv? Glen of Imaal Terrier, en robust og sjarmerende irsk rase, kan være svaret på dine bønner. Denne lille, men tøffe hunden er kjent for sin allsidighet og gode natur, noe som gjør den til en utmerket følgesvenn.

I denne artikkelen vil du få en grundig guide til Glen of Imaal Terrier. Du vil lære om rasens historie, egenskaper, og hvordan du best tar vare på din firbeinte venn. Enten du allerede har en Glen eller vurderer å skaffe deg en, vil denne guiden gi deg verdifull innsikt og tips for et lykkelig liv sammen med din hund.

Historien til Glen of Imaal Terrier

Glen of Imaal Terrier stammer fra Irland, og mer spesifikt fra dalen Glen of Imaal i Wicklow-fjellene. Denne robuste og hardføre rasen ble opprinnelig brukt til å jakte på rotter og andre skadedyr, samt til å trekke små vogner. Dette arbeidet krevde en hund med stor styrke, smidighet og utholdenhet, egenskaper som Glen of Imaal Terrier utvilsomt besitter.

På 1800-tallet ble disse hundene også brukt i hundekamper, en praksis som heldigvis er avskaffet i dag. Til tross for sin turbulente fortid har Glen of Imaal Terrier bevart sitt gode lynne og sin lojalitet mot eierne sine.

Det var først på 1930-tallet at rasen offisielt ble anerkjent av Irish Kennel Club, noe som hjalp med å bevare dens karakteristika og fremme et ansvarlig oppdrett. På grunn av deres sjeldne status jobber oppdrettere nøye for å sikre at hver nye generasjon beholder de typiske trekkene ved rasen samtidig som den opprettholder god helse.

 • Opprinnelse: Wicklow-fjellene, Irland
 • Bruksområder: Skadedyrjakt, trekke vogn
 • Anerkjennelse: Irish Kennel Club på 1930-tallet

For deg som vurderer en Glen of Imaal Terrier er det viktig å huske på deres aktive natur og behov for mentale utfordringer. Selv om de trives godt innendørs sammen med familien sin krever de regelmessige turer og lek for å forbli lykkelige og sunne.

Egenskaper hos Glen of Imaal Terrier

Glen of Imaal Terrier er kjent for sin robuste bygning og sjarmerende personlighet. Dette er en hund som passer like godt i familielivet som den gjør på tur i naturen. Når du vurderer denne rasen, er det viktig å kjenne til noen av de mest fremtredende egenskapene.

Størrelse og Utseende

Selv om de ikke er store, har Glen of Imaal Terriere en solid og muskuløs kropp. De veier typisk mellom 12 og 16 kg, med en høyde på rundt 30 til 36 cm ved skulderen. Pelsen deres kan variere fra hvete til blå eller brindel, noe som gir dem et distinkt utseende.

Lynne

Deres lynne er uten tvil en av de mest tiltalende egenskapene:

 • Lojal: De knytter seg sterkt til familien sin.
 • Modig: Ikke la størrelsen lure deg; disse hundene frykter lite.
 • Rolig: Til tross for deres aktive natur, har de også evnen til å slappe godt av hjemme.

For at din Glen skal trives best mulig, kreves regelmessig mental stimulering samt fysisk aktivitet.

Helse

Som med alle raser, kommer Glens med visse helsehensyn du bør være klar over:

SykdomForekomst
Patellar LuksasjonRelativt vanlig
Progressiv Retinal AtrofiMindre vanlig

Regelmessige veterinærbesøk anbefales for å holde øye med disse potensielle problemene.

Trening

Treningsmessig responderer Glens best på positiv forsterkning. Deres intelligente natur betyr at de lærer raskt men kan også kjede seg hvis treningen blir for repetitiv. Variasjon er nøkkelen her!

Denne rasen elsker utfordringer så prøv ulike aktiviteter som agility eller sporarbeid for å holde dem engasjert og lykkelige.

Pleie og stell av Glen of Imaal Terrier

Når du tar en Glen of Imaal Terrier inn i livet ditt, er det viktig å vite hvordan du best kan ta vare på denne unike hunderasen. Deres pleiebehov er moderate, men noen nøkkelområder krever spesiell oppmerksomhet for å holde dem sunne og lykkelige.

Pelsstell

Glen of Imaal Terriern har en dobbel pels med et mykt underlag og et grovere dekkhår. Dette krever regelmessig børsting, minst én gang i uken, for å fjerne løse hår og forhindre floker. En grundig børsting vil også bidra til å spre de naturlige oljene i pelsen, noe som holder den glansfull og sunn.

 • Bading: Denne rasen trenger ikke hyppige bad; hver annen til tredje måned er nok med mindre de blir spesielt skitne. Bruk en mild sjampo ment for hunder.
 • Klipping: Selv om Glen of Imaal Terrier ikke trenger profesjonell grooming like ofte som andre raser, kan det være nyttig med en lett trimming rundt ansiktet, potene og bakenden for renslighetens skyld.

Tannhygiene

Regelmessig tannpuss er avgjørende siden små raser kan være utsatt for tannproblemer. Du bør pusse din Glen’s tenner to til tre ganger per uke med en tannbørste og tannkrem designet for hunder.

 • Ører: Sjekk ørene ukentlig etter tegn på infeksjon eller irritasjon som dårlig lukt eller overdreven voksproduksjon. Rengjør forsiktig med en fuktig klut eller en ørerens spesielt laget for hunder.
 • Kloklipp: Klipp klørne regelmessig, omtrent hver 3.-4. uke, for å unngå at de blir for lange, noe som kan føre til ubehag når hunden går.

Ved å følge disse stegene sørger du ikke bare for at din Glen ser bra ut men også støtter deres generelle velvære. Husk alltid på at jevnlig pleie gir deg muligheten til tidlig å oppdage eventuelle hud-, pels-, eller helserelaterte problemer hos din firbeinte venn.

Trening av Glen of Imaal Terrier

Når du trener en Glen of Imaal Terrier, er det viktig å forstå rasens unike natur. Disse hundene er kjent for sitt uavhengige sinn og kan noen ganger være sta. Men med riktig tilnærming kan du oppnå gode resultater.

Start Tidlig

Begynn treningen så tidlig som mulig. Valpetiden er den perfekte tiden for grunnleggende lydighetstrening. En tidlig start hjelper til med å etablere gode vaner og forebygger problematferd.

 • Sosialisering: Introduser valpen din for nye mennesker, steder og situasjoner.
 • Grunnleggende kommandoer: Lær inn sit, bli, her og nei fra starten.

Positiv Forsterkning Fungerer Best

Glen of Imaal Terriers reagerer godt på positiv forsterkning. Ros og godbiter når de gjør noe bra vil motivere dem til å gjenta ønsket atferd.

 • Bruk alltid positiv tone
 • Vær konsekvent med belønninger

Hold Treningen Variert

Disse hundene kjeder seg lett, så det er viktig å holde treningen interessant:

 • Bytt mellom forskjellige aktiviteter
 • Prøv agility eller sporarbeid
 • Korte treningsøkter flere ganger om dagen er mer effektive enn lange økter

Vær Tålmodig og Konsekvent

Tålmodighet er nøkkelen når du trener en Glen of Imaal Terrier. De kan være sta, men de ønsker også å behage sin eier:

 • Ikke gi opp hvis de ikke får det til med en gang
 • Repetisjon og konsistens i kommandoene hjelper dem å lære

Ved å følge disse tipsene kan du bygge et sterkt bånd til din Glen of Imaal Terrier gjennom effektiv trening som tar hensyn til deres særegenheter.

Konklusjon

Å velge en Glen of Imaal Terrier betyr å få en lojal og modig venn med en rik historie fra Irlands vakre landskap. Husk at tidlig trening og sosialisering er nøkkelen til en veloppdragen hund. Med litt tålmodighet og mye kjærlighet vil du og din Glen utvikle et urokkelig bånd. Ikke glem de spesifikke helsehensynene og sørg for regelmessige veterinærbesøk for å holde din firbeinte venn glad og sunn. Til slutt er det viktig å huske at hver hund er unik. Din Glen vil utvilsomt berike livet ditt med sin særegne personlighet og uendelige sjarm. Lykke til på reisen med din Glen of Imaal Terrier!

Ofte Stilte Spørsmål

Hva er opprinnelsen til Glen of Imaal Terrier?

Glen of Imaal Terrier er en irsk hunderase som stammer fra Glen of Imaal-dalen i Wicklow-fjellene. Rasen ble opprinnelig brukt for jakt og gardsarbeid i dette området.

Hvilke er de vanligste helseproblemene for Glen of Imaal Terrier?

De mest kjente helseproblemene inkluderer patellar luksasjon og progressiv retinal atrofi. Eiere bør sørge for regelmessige veterinærbesøk for å overvåke og behandle eventuelle tilstander tidlig.

Hva slags temperament har Glen of Imaal Terrier?

Glen of Imaal Terrier er kjent for sitt modige og uavhengige temperament, samtidig som de kan være kjærlige og lojale mot sine eiere. De har en sterk personlighet og trenger en fast, men rettferdig leder.

Hvordan bør man trene en Glen of Imaal Terrier?

Effektiv trening av en Glen of Imaal Terrier starter tidlig, med fokus på positiv forsterkning, variert trening, tålmodighet og konsistens. Sosialisering, grunnleggende kommandoer og ulike aktiviteter som agility og sporarbeid er viktig for å holde hunden engasjert og lykkelig.

Kan Glen of Imaal Terrier delta i agility og andre hundesporter?

Ja, Glen of Imaal Terrier kan delta i agility og andre hundesporter. Til tross for sin lille størrelse, har de mye energi og intelligens, noe som gjør dem velegnet for forskjellige typer hundesport som krever mental og fysisk stimulering.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment