Alt du trenger å vite om irsk rød og hvit setter: En komplett raseguide

Har du noen gang lurt på hva som gjør irsk rød og hvit setter så spesiell? Disse hundene er ikke bare vakre med sin unike pelsfarge, men de har også en rik historie og et fantastisk temperament. Mange hundeeiere står overfor utfordringen med å velge riktig rase som passer til deres livsstil og familie. Det er her denne guiden kommer inn.

I denne artikkelen vil du finne all nøkkelinformasjonen du trenger for å forstå om irsk rød og hvit setter er den perfekte hunden for deg. Fra deres energinivå til hvordan de omgås med barn og andre dyr, vi dekker alt du trenger å vite. La oss se nærmere på verdenen til disse fantastiske hundene og se hva som gjør dem til et så attraktivt valg for hundeeiere.

Historie og opprinnelse av den irske røde og hvite setteren

Irsk rød og hvit setter har en fascinerende historie som strekker seg flere hundreår tilbake i tid. Denne hunderasen, kjent for sin distinkte pelsfarge og allsidige jaktferdigheter, har sine røtter dypt plantet i Irlands kultur og tradisjon.

Tidlige År

På 1600-tallet ble den irske røde og hvite setteren anerkjent som en egenrase. Disse hundene var ikke bare verdsatt for sitt utseende men også for deres evne til å arbeide tett sammen med jegere. De var eksperter på å finne og markere vilt, noe som gjorde dem uunnværlige partnere på jaktfeltet.

Rasens Utvikling

I løpet av 1800-tallet begynte populariteten til den rene rødfargede varianten å stige, noe som truet med å skygge over den rød-og-hvite varianten. Takket være dedikerte oppdrettere som så verdien i rasens unike egenskaper, ble imidlertid den irske røde og hvite setteren bevart. Disse entusiastene fokuserte på å fremme rasens naturlige instinkter og fysiske egenskaper gjennom målrettet avl.

Moderne Gjenoppdagelse

Mot slutten av 1900-tallet økte interessen for denne nydelige rasen igjen. Hundeentusiaster over hele verden begynte å sette pris på ikke bare deres vakre utseende men også deres intelligente natur og fantastiske temperament. Dette førte til at flere oppdrettere engasjerte seg i bevaringen av rasen, sikrer dens plass i hjertene til hundeeiere globalt.

Gjennom disse århundrene har den irske røde og hvite setteren bevist sin verdi gang på gang – både som arbeidshund på jaktfeltet og som en kjærlig familievenn. Deres historie er et vitnesbyrd om rasens utholdenhet og de menneskene dedikert til dens bevaring.

Fysisk beskrivelse og egenskaper

Irsk rød og hvit setter er en hundrase du lett vil legge merke til. Denne rasen kombinerer eleganse med styrke på en måte som fanger oppmerksomheten.

Størrelse og Bygning

Disse hundene har en atletisk og velproporsjonert kropp. De veier vanligvis mellom 24 til 32 kg, avhengig av kjønn, med hannene litt større enn tispene. Skulderhøyden ligger på omtrent 57 til 66 cm. Deres sterke ben og muskuløse bygning gjør dem til utmerkede løpere.

KjønnVekt (kg)Høyde (cm)
Hann27 – 3260 – 66
Tispe24 – 2957 – 63

Pels og Farge

Pelsen er kanskje det mest iøynefallende trekket ved disse hundene. Som navnet antyder, har de vakker hvit pels med tydelige røde flekker. Pelsen er middels lang, glatt, og krever regelmessig stell for å holde seg fri for floker.

Ansiktstrekk

Ansiktet deres utstråler vennlighet med store, uttrykksfulle øyne som ofte viser en blanding av nysgjerrighet og intelligens. Ørene er middels lange, henger ned langs hodet, noe som bidrar til deres karakteristiske utseende.

Temperament

Irsk rød og hvit setter er kjent for sitt gode temperament. De er både lekne og tålmodige; perfekte egenskaper for familiehunder. Samtidig beholder de jaktinstinktet fra sine forfedre, noe som gjør dem aktive og glade i å være i bevegelse.

Temperament og atferd

Irsk rød og hvit setter er kjent for sitt gode temperament. De er vennlige, utadvendte og elsker å være en del av familien. Dette gjør dem til perfekte følgesvenner, både for aktive personer og familier med barn. Deres natur gjør at de trives best når de er sammen med sine mennesker, enten det er hjemme eller på eventyr ute i naturen.

Sosialt Samarbeid

Disse hundene liker godt å samarbeide med menneskene sine. De har en sterk vilje til å behage, noe som gjør dem relativt enkle å trene. Det betyr ikke at treningen alltid går som en lek – deres intelligens kan også føre til at de blir litt sta hvis oppgavene blir for monotone.

Tips: Variasjon i trening holder dem engasjerte.

Aktivitetsbehov

Den irske rød-og-hvite setteren har høyt energinivå. Den krever daglig mosjon for å holde seg sunn og lykkelig. Lange turer, løping eller lek i et trygt område anbefales sterkt.

 • Husk:
 • Daglig mosjon hindrer kjedsomhet
 • Mental stimulering er like viktig som fysisk aktivitet

Omtenksom Atferd

Til tross for sin energi, viser rasen også en roligere side, spesielt innendørs. De er kjærlige og omtenksomme mot familiemedlemmene sine og passer godt sammen med andre dyr når de sosialiseres fra ung alder.

Det intelligente blikket du møter hos en irsk rød-og-hvit setter skjuler et dypt lager av affeksjon og lojalitet mot dens familie. Disse hundenes evne til å tilpasse seg ulike situasjoner uten store problemer understreker deres alsidighet som følgesvenner – fra lange turer i skogen til rolige kvelder ved peisen.

Passer den irske røde og hvite setteren til din livsstil?

Å velge en hund er en stor beslutning. Det handler ikke bare om hvor søt de er, men også om hvordan de passer inn i din daglige rutine. Den irske røde og hvite setteren er kjent for sitt gode temperament og sin energi, men krever dette at du endrer på livsstilen din? La oss se nærmere på det.

Aktivitetsnivå

Denne rasen har høyt energinivå. De elsker lange turer, løpeturer og lek i hagen. Hvis du allerede er en aktiv person som liker å være ute, kan denne hunden være den perfekte følgesvennen for deg.

 • Daglig mosjon er et must
 • Liker varierte aktiviteter
 • Trives med oppgaver som stimulerer både fysisk og mentalt

Familievennlig

Er du en del av en familie? Perfekt! Den irske røde og hvite setteren elsker selskap. De er kjærlige mot familiemedlemmer og spesielt tålmodige med barn.

 • God med barn
 • Sosial med andre kjæledyr
 • Krever oppmerksomhet og samvær

Bosted

Selv om de tilpasser seg ulike hjemmemiljøer, trives de best der de har god plass å bevege seg på. En stor inngjerdet hage ville vært ideell.

 • Trenger plass for å utfolde seg
 • Kan tilpasse seg mindre boliger hvis godt mosjonert

Tid Og Engasjement

Disse hundene krever tidlig sosialisering, trening, og konsekvent mosjonering. Er du villig til å investere tid i dette?

 • Krever regelmessig trening
 • Gode muligheter for båndbygging gjennom aktiviteter sammen

Når du vurderer om den irske røde og hvite setteren passer inn i ditt liv, tenk over din egen hverdag. Er du klar for engasjementet en slik energisk venn krever? Din evne til å møte disse behovene vil sikre et lykkelig samboerskap for dere begge.

Barn og andre dyr: Hvordan samhandler den irske røde og hvite setteren?

Med Barn

Den irske røde og hvite setteren er kjent for sitt vennlige og tålmodige temperament, noe som gjør dem til et utmerket valg for familier med barn. De elsker lek og kan ofte bli barnas beste venn. Men, det er viktig å lære barna hvordan de skal omgås hunden på en respektfull måte. Pass på at leken ikke blir for røff, da dette kan stresse hunden.

Med Andre Hunder

Disse hundene er vanligvis meget sosiale og kommer godt overens med andre hunder, spesielt hvis de har blitt sosialisert fra ung alder. De trives i selskap med sine artsfrender, noe som gjør dem til gode kamerater både hjemme og på tur i parken.

Med Katter Og Mindre Kjæledyr

Selv om den irske røde og hvite setteren har jaktinstinkter, kan de vanligvis læres opp til å leve fredelig sammen med katter og andre mindre kjæledyr. Tidlig sosialisering er nøkkelen her; introduser dem forsiktig for hverandre under kontrollerte omstendigheter for å bygge positive assosiasjoner.

 • Start tidlig med sosialisering.
 • Vær konsekvent med regler rundt interaksjon mellom ditt kjæledyr og barn eller andre dyr.
 • Overvåk alltid interaksjonene inntil du er sikker på at de kan omgås trygt.

Med disse tipsene kan du hjelpe din irske røde og hvite setter til å bli en veloppdragen del av familien din. Husk at hver hund har sin personlighet, så det kreves tålmodighet og forståelse når du introduserer nye familiemedlemmer eller dyr.

Konklusjon

Å velge en irsk rød og hvit setter betyr å invitere et stykke irsk historie og tradisjon inn i hjemmet ditt. Denne rasen er mer enn bare en vakker følgesvenn; den bærer med seg en arv av intelligens, lojalitet, og et hjerte fullt av kjærlighet. Deres behov for daglig mosjon og interaksjon gjør dem til en perfekt match for aktive familier som setter pris på lange turer og eventyr i det fri. Husk at tidlig sosialisering og konsekvent trening er nøkkelen til et lykkelig liv sammen med din firbeinte venn. Med riktig omsorg og oppmerksomhet vil din irske rød og hvite setter ikke bare være et kjæledyr, men et elsket medlem av familien.

Ofte stilte spørsmål

Hva er opprinnelsen til den irske røde og hvite setteren?

Den irske røde og hvite setteren har røtter tilbake til 1600-tallet i Irland, opprinnelig anerkjent for sin jaktferdighet samt sitt karakteristiske utseende.

Hvordan ble den irske røde og hvite setteren bevart?

Dedikerte oppdrettere spilte en nøkkelrolle i bevaringen av den rød-og-hvite varianten, selv om den rene rødfargede varianten ble stadig mer populær på 1800-tallet.

Hva kjennetegner den irske røde og hvite setterens temperament?

Rasen er kjent for sitt gode temperament, og elsker å være en del av familie. Den er intelligent, har et fantastisk temperament, og trives best sammen med mennesker.

Er den irske røde og hvite setteren en god familiehund?

Ja, den irske røde og hvite setteren har vist seg å være en kjærlig familievenn gjennom århundrene, takket være sin intelligens, sitt vakre utseende og fantastiske temperament.

Hvor mye mosjon trenger en irsk rød og hvit setter?

Denne hunderasen har høyt energinivå og krever daglig mosjon for å forbli lykkelig og sunn. Daglige lange turer eller lek i en romslig hage anbefales.

Hvordan er den irske røde og hvite setteren med barn og andre dyr?

Denne rasen går generelt godt overens med barn, andre hunder, katter og mindre kjæledyr, forutsatt at de blir sosialisert tidlig og det etableres konsekvente regler for interaksjon.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment