Alt du trenger å vite om islandsk fårehund: En komplett raseguide

Har du noen gang lurt på hva som gjør den islandske fårehunden så spesiell? Denne robuste og energiske rasen har fanget hjerter over hele Norge, men hva er det egentlig som gjør dem til et så godt valg for familier og enkeltpersoner?

I denne artikkelen skal vi utforske alt som gjør den islandske fårehunden unik. Fra deres lekne natur til deres lojalitet og hvordan du best tar vare på dem, har vi dekket alt du trenger å vite.

Enten du vurderer å skaffe deg en islandsk fårehund, eller bare er nysgjerrig på rasen, vil denne guiden gi deg verdifull innsikt og hjelpe deg å forstå hvorfor de er så elskede.

Historie og opprinnelse

Islandsk fårehund, kjent for sin robuste konstitusjon og lekne natur, har en rik historie som strekker seg langt tilbake i tid. Denne rasen er ikke bare en del av Islands nasjonalarv, men også et levende minnesmerke over øyas særegne kulturlandskap.

Fra Vikingenes Tid

Historien om den islandske fårehunden kan ikke fortelles uten å nevne vikingene. Disse hundene ankom Island sammen med de første bosetterne fra Norge rundt år 874 e.Kr. De var avgjørende for overlevelsen i det utfordrende islandske klimaet, hvor de voktet sauer, samlet flokker og beskyttet hjemmene mot rovdyr.

Viktig Rolle i Samfunnet

 • Vokter av sauer
 • Familiebeskytter
 • Arbeidspartner på gården

Den islandske fårehunden ble raskt mer enn bare en hjelper; den ble et familiemedlem. Rasens intelligens, lojalitet og allsidighet gjorde at den fikk en spesiell plass i hjertene til islendingene.

Offisiell anerkjennelse

På 1900-tallet begynte verden å legge merke til denne unike rasen. I 1969 ble den islandske fårehunden offisielt anerkjent av Fédération Cynologique Internationale (FCI), noe som var et stort skritt mot bevaring av rasen. Dette bidro til økt interesse internasjonalt og sørget for at rasen fortsatt trives både på Island og i utlandet.

Rasens popularitet skyldes ikke bare dens historiske betydning eller arbeidskapasitet, men også dens evne til å knytte sterke bånd med sine mennesker. Enten det er på grunn av deres vennlige vesen eller deres urokkelige troskap, har islandsk fårehund fanget hjertene til mange – inkludert nordmenn.

Fysiske egenskaper

Når du ser på en islandsk fårehund for første gang, vil du legge merke til dens robuste og livlige utseende. Denne rasen har fysiske trekk som er perfekt tilpasset det barske klimaet på Island, fra tykk pels til kompakte kropper.

Størrelse og Bygning

Den islandske fårehunden er middels stor med en sterk, men ikke tung, bygning. Hannhunder veier ofte mellom 11 og 14 kg, mens tisper kan være litt lettere. Høyden ligger vanligvis mellom 42 og 48 cm ved skulderen. Dette gjør dem smidige nok til å jobbe i ulendt terreng uten å miste fart eller utholdenhet.

Pels og Farge

En av de mest slående egenskapene ved den islandske fårehunden er dens vakre pels. Den doble pelsen beskytter mot både vått og kaldt vær. Overtrekkslaget består av grove hår mens underpelsen er myk og tett. Den kommer i et spektrum av farger inkludert svart, brun, grått, og hvitt – ofte med interessante mønstre eller markeringer.

Ører og Øyne

Opprettstående ører toppet med små “flaggermus” spisser gir denne rasen et på alert uttrykk som reflekterer deres nysgjerrighet og intelligens. Øynene deres er mandelformede, mørke, utstrålende varme samt vennlighet.

Vedlikehold av pelsen krever regelmessig børsting for å håndtere løs underull spesielt under røytesesongen. Tilpasningen til alle årstider gjør at denne rasen trives i varierte miljøer så lenge de får nok mosjon.

Å forstå disse fysiske egenskapene hjelper deg ikke bare å gjenkjenne en islandsk fårehund men også hvordan du tar best mulig vare på dem for et langt og lykkelig liv sammen.

Personlighetstrekk

Den islandske fårehunden er kjent for sin vibrerende energi og vennlige natur, noe som gjør den til en fantastisk følgesvenn i mange ulike hjem. Disse hundene er ikke bare lekne og fulle av liv, men de har også en dyp lojalitet overfor sine eiere. Deres evne til å knytte sterke bånd med mennesker stammer fra deres historie som arbeidshunder, hvor samarbeid med mennesker var essensielt.

Sosial og Leken

 • Kjærlig mot familien
 • God med barn
 • Nysgjerrig på andre hunder

Disse trekkene betyr at den islandske fårehunden trives i et aktivt hjem hvor den kan være en del av daglige aktiviteter. En tur i parken eller en lekestund i hagen vil lett bli dagens høydepunkt for disse firbente.

Intelligent og Læringsvillig

En annen viktig side ved denne rasens personlighet er dens intelligens. Den islandske fårehunden lærer raskt og responderer godt på positiv forsterkning. Dette gjør trening både givende og morsomt for både hund og eier.

 • Start tidlig med sosialisering
 • Bruk positive treningsmetoder
 • Vær konsekvent, men tålmodig

Selv om den islandske fårehunden er ivrig etter å behage, krever dens intelligens også mental stimulering for å unngå kjedsomhet. Puslespill-leker, sporlekser eller agility-trening kan være gode måter å holde hjernen deres engasjert på.

Til slutt er det verdt å merke seg at deres instinkter som vokterhunder noen ganger kan manifestere seg i form av varsling ved mistenkelige lyder. Men med riktig trening og sosialisering fra ung alder, lærer de fort forskjellen på hva som utgjør en reell trussel og hva som ikke gjør det.

Trening og aktivitetsbehov

Islandske fårehunder er kjent for sin energi og intelligens. Dette betyr at de trenger både fysisk og mental stimulering for å trives. Uten dette kan de lett bli rastløse eller utvikle uønskede adferder.

Daglige Aktiviteter

Du bør planlegge daglige turer med din islandske fårehund. En lang tur eller to korte turer om dagen pluss leketid i hagen er ideelt. De elsker også varierte aktiviteter som hiking, løping, eller agility-trening. Dette holder dem ikke bare fysisk aktive men tilfredsstiller også deres mentale behov.

Intellektuell Stimulering

Disse hundene er smarte og lærer raskt nye triks og kommandoer. Bruk positiv forsterkning i treningen da det styrker båndet mellom deg og din hund samt fremmer god oppførsel. Puslespill-leker og skjule-og-søke spill med snacks kan også hjelpe med å holde hjernen deres aktiv.

Sosialisering

Sosialisering fra ung alder er viktig for islandske fårehunder. Det hjelper dem å bli godt justerte voksne hunder som er trygge rundt andre hunder og mennesker. Ta dem med til parken, introducer dem for nye mennesker, dyr, og ulike omgivelser regelmessig.

Husk alltid at enhver form for trening skal være en positiv opplevelse for både deg og din islandske fårehund. Tålmodighet, konsekvens, og masse ros vil sørge for at treningsøyeblikk blir morsomme øyeblikk dere deler sammen.

Pleie og vedlikehold

Å ta vare på en islandsk fårehund krever litt innsats, men det er absolutt verdt det. Disse hundene har et dobbelt lag pels som beskytter dem mot tøffe klimaer. Det betyr at du må være nøye med pelsstell.

Pelsstell

Pelsen til den islandske fårehunden trenger regelmessig vedlikehold. Du bør børste hunden din minst en gang i uka for å unngå floker og fjerne løs underull. I røyteperiodene om våren og høsten vil du oppdage at hyppigere børsting er nødvendig, kanskje til og med daglig, for å holde hårfellingen under kontroll.

Bruk en god børste egnet for doble pelslag, slik at du kan nå ned til underullen uten å skade dekkhårene. Det finnes spesielle verktøy designet for denne typen pels som kan gjøre jobben lettere.

Bad og Klipp

Selv om den islandske fårehunden ikke trenger hyppige bad, er det viktig å gi dem et bad når de blir skikkelig skitne. Bruk en mild sjampo beregnet på hunder for å beskytte pelsen deres mot uttørring.

Når det kommer til klipping, trenger disse hundene vanligvis ikke mye mer enn litt stell rundt poter og ører. Håndtering av klør er også viktig, så sørg for å klippe dem regelmessig eller ta med hunden din til en profesjonell hvis du er usikker på hvordan dette gjøres.

Øre- og Tannpleie

Regelmessig sjekk av ørene for tegn på infeksjoner eller parasitter er essensielt siden lange ører kan være utsatt. Rengjør forsiktig når nødvendig med produkter anbefalt av veterinær.

God munnhygiene er også vitalt; begynn tidlig med tannpussing slik at din firbeinte venner blir vant til rutinen. Bruk tannbørste og tannkrem spesielt designet for hunder.

Ved å følge disse tipsene sørger du ikke bare for at din islandsk fårehund ser bra ut, men også bidrar til deres generelle velvære og helse.

Avlsretningslinjer

Når du vurderer avl på islandske fårehunder, er det viktig å ha noen retningslinjer i bakhodet. Disse sikrer at rasen forblir sunn og trives.

Helse Og Genetikk

Først og fremst, fokuser på helse og genetikk. Sørg for at begge foreldredyrene har blitt testet for vanlige genetiske sykdommer som kan påvirke rasen. Dette inkluderer men er ikke begrenset til hofte dysplasi og øyesykdommer. Ved å velge friske individer, reduseres risikoen for arvelige lidelser.

Temperament Og Adferd

Legg også stor vekt på temperament og adferd når du velger en avlspartner. Islandske fårehunder er kjent for sin gode natur, men som med alle raser, kan individuelle forskjeller oppstå. Se etter hunder som viser den ønskelige blandingen av energi, intelligens og lojalitet som rasen er kjent for.

Rasestandard

Hold deg nær til rasestandarden fastsatt av relevante kennelklubber. Dette betyr ikke bare å se etter de fysiske trekkene som gjør en islandsk fårehund gjenkjennelig men også å bevare de unike egenskapene som gjør dem så godt tilpasset sitt originale formål – sauegjeting under tøffe islandske forhold.

 • Test begge foreldrene grundig
 • Velg partnere basert på temperament
 • Følg rasestandard nøye

Husk at målet med ansvarlig avl ikke bare er å produsere valper men å bidra positivt til den generelle helsen og velværet til hele rasen. Ved å følge disse retningslinjene sikrer du ikke bare sunne og lykkelige valper men også styrker den islandske fårehundens plass både i Norge og internasjonalt.

Konklusjon

Når du vurderer en islandsk fårehund som ditt neste familiemedlem, er det viktig å huske på deres unike blanding av egenskaper. Deres tilpasningsevne til tøffe klima, sammen med en sprudlende personlighet, gjør dem til et fantastisk valg for mange. Ved å engasjere deg i ansvarlig avl, sikrer du ikke bare rasens fremtid men også at din firbeinte venn lever et langt og lykkelige liv. Husk at valget av hund ikke bare påvirker deg men også den bredere rasen. Ved å ta informerte valg, bidrar du til å opprettholde den islandske fårehundens velbefinnende og status som en elsket rase både i Norge og verden over.

Ofte stilte spørsmål

Hva gjør den islandske fårehunden spesiell sammenlignet med andre hunderaser?

Islandske fårehunden skiller seg ut med sitt robuste helse, tilpasningsevne til kalde klimaer, og en eksepsjonell blanding av energi, vennlighet, lekenhet, lojalitet, og intelligens. Dens unike egenskaper og temperament gjør den til en favoritt i mange norske hjem.

Hvordan tilpasser den islandske fårehunden seg det barske klimaet på Island?

Den islandske fårehunden har et tykt, værbestandig pelslag som beskytter den mot det kalde og ofte uforutsigbare klimaet på Island. Dens fysisk robuste bygning hjelper den også å trives i tøffe værforhold.

Hva er viktige faktorer å vurdere i avl av islandske fårehunder?

Når man avler islandske fårehunder, er det viktig å fokusere på helsen, genetikken, temperamentet, og adferden til hundene. Testing for genetiske sykdommer og valg av avlspartnere basert på ønskede temperamentsegenskaper er avgjørende for å opprettholde rasens kvalitet og velvære.

Er den islandske fårehunden en god familiehund?

Ja, den islandske fårehunden er kjent for sin lekne natur, dype lojalitet, og vennlige temperament, noe som gjør den til en utmerket familiehund. Den er også svært intelligent og responderer godt til trening.

Hvorfor er ansvarlig avl viktig for den islandske fårehunden?

Ansvarlig avl sikrer at den islandske fårehunden forblir sunn og trives både nasjonalt og internasjonalt. Ved å følge nøye utvalgte avlsretningslinjer, bidrar oppdrettere til å bevare rasens unike egenskaper og fremme den generelle helsen og velværet til hundene.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment