Oppdag Lhasa apso: En komplett raseguide for nye eiere

Har du noen gang lurt på hva som gjør Lhasa apso til en unik hunderase? Kanskje du har sett den karakteristiske lange pelsen og lurt på hva mer denne lille, men modige hunden har å by på. I denne artikkelen vil du oppdage hemmelighetene bak Lhasa apsoens sjarm, og hvorfor den kan være den perfekte følgesvennen for deg.

Mange hundeeiere står overfor utfordringen med å velge riktig rase som passer deres livsstil. Med Lhasa apso får du en lojal venn som er både uavhengig og kjærlig. Vi skal vise deg hvordan denne rasen kan berike livet ditt med sitt lekne vesen og robuste helse. La oss utforske Lhasa apsoens fascinerende verden sammen.

Opprinnelse og historie

Lhasa apso er en gammel rase som stammer fra Tibet. Den har en rik historie som går tusenvis av år tilbake i tid. Disse små, men modige hundene ble opprinnelig brukt som vakthunder i tibetanske klostre og palasser. Navnet “Lhasa” kommer fra Tibets hellige by, mens “Apso” betyr geitehår på tibetansk, noe som henviser til rasens lange og flotte pels.

Tibets Vaktmestere

I det barske landskapet i Tibet tjente Lhasa apso et viktig formål. De var ikke bare kjæledyr; de var også trofaste voktere som beskyttet sine eiere mot inntrengere. Med sin skarpe hørsel og modige natur, varslet disse små hundene om enhver fare lenge før større vakthunder gjorde det.

En Gave Fra Tibet

Det sies at Lhasa apsos ble gitt som edle gaver fra Dalai Lama til utenlandske diplomater og andre betydningsfulle personer. Dette hjalp med å spre rasen rundt omkring i verden, hvor den gradvis ble populær både som en følgesvenn og et statussymbol blant eliten.

For deg kan forståelsen av Lhasa apsos opprinnelse gi en dypere respekt for denne ærverdige rasen. Det er interessant å tenke på at den lekne vennen din har en så stolt arv! Ved å kjenne til dens historiske bakgrunn blir du bedre rustet til å verdsette de unike trekkene ved din Lhasa apso.

Fysiske egenskaper og utseende

Når du ser på en Lhasa apso, vil de karakteristiske lange, rike pelsene som dekker øynene deres, ofte fange oppmerksomheten din først. Denne unike pelsen var ikke bare et spørsmål om skjønnhet; den tjente også som beskyttelse mot det barske klimaet i Tibet.

Størrelse og Bygning

Lhasa apso er en liten til middels stor hund med en robust bygning. Vekten varierer vanligvis mellom 6 til 8 kg, mens høyden ligger på rundt 25 til 28 cm ved skuldrene. Deres kompakte størrelse gjorde dem ideelle for å bevege seg rundt i trange rom innenfor klostre og palasser.

Pels og Farge

Pelsen er uten tvil rasens mest bemerkelsesverdige trekk. Den er lang, rett, tung og kommer i et bredt spekter av farger:

 • Svart
 • Hvit
 • Grå
 • Rød
 • En blanding av disse fargene

For å holde pelsen vakker og sunn, kreves regelmessig pleie. Det innebærer børsting flere ganger i uken for å unngå floker eller matter.

Ansiktstrekk

Ansiktet til en Lhasa apso utstråler ofte en viss verdighet kombinert med leken nysgjerrighet. Øynene er mørke og mandelformede, noe som gir dem et dypt uttrykk. Ørene henger ned langs siden av hodet dekket med lange frynser av pels.

Kroppsholdning

Tross sin lille størrelse har Lhasa apsos en sterk og majestetisk holdning. De beveger seg med letthet og eleganse som reflekterer deres adelige arv fra tiden i Tibet.

Ved å lære om disse fysiske egenskapene får du ikke bare innsikt i rasens estetikk men også forståelse for hvordan du best tar vare på din Lhasa apso’s velvære gjennom groomingrutiner anpasset deres unike behov.

Personlighetstrekk og atferd

Lhasa apsos er kjent for sin selvstendige natur og lojalitet mot sine eiere. De kan være reserverte overfor fremmede, men dette gjør dem til utmerkede vakthunder i hjemmet. Deres vokterinstinkt stammer fra århundrer med å beskytte tibetanske klostre, noe som betyr at de tar jobben sin med alvor.

Selvstendighet og Intelligens

Disse hundene liker å tenke selv. De er smarte og løser gjerne problemer på egen hånd. Dette krever at du som eier er konsekvent i treningen og bruker positive forsterkninger. Å lære en Lhasa apso triks kan være morsomt både for deg og din firbente venn.

Kjærlighet til Familie

Selv om de kan virke litt uavhengige, har Lhasa apsos et sterkt bånd til sine familier. De elsker oppmerksomhet og trives best når de får være en del av familiens daglige rutiner. Det er ikke uvanlig at en Lhasa følger etter deg fra rom til rom, bare for å holde deg med selskap.

Omstillingsdyktig

En stor fordel med disse hundene er deres evne til å tilpasse seg ulike boforhold. Enten du bor i en leilighet eller et hus med stor hage, vil en Lhasa apso finne seg godt til rette så lenge den får nok oppmerksomhet og mental stimulering.

Forståelse av disse personlighetstrekkene gir innsikt i hvordan man best mulig kan interagere med og ta vare på en Lhasa apso. Skaper du et miljø basert på kjærlighet, tillit og respekt, vil din Lhasa belønne deg med ubetinget lojalitet og mange år fylt med glede.

Pleie og stell av Lhasa apso

Pleie av en Lhasa apso er viktig for å sikre at hunden din både ser bra ut og føler seg vel. Den lange, vakre pelsen krever regelmessig vedlikehold for å unngå floker og mattes.

Daglig Børsting

Begynn med daglig børsting. Dette holder pelsen glatt og fri for floker. Bruk en kvalitetsbørste som når ned til underlaget av pelsen. Det fjerner løse hår og fordeler naturlige oljer gjennom pelsen.

Bad Og Klipp

Lhasa apsos trenger regelmessige bad, men ikke for ofte, da det kan tørke ut huden deres. En god tommelfingerregel er et bad hver tredje til fjerde uke med en mild sjampo laget for langhårede raser.

Klipping er også viktig, spesielt rundt øyne, poter, og bakdelen, for å opprettholde hygienen. Mange eiere velger å ta dem med til en profesjonell groomer noen ganger i året for en full klipp som holder dem komfortable.

Øyen- Og Ørevask

Vær oppmerksom på øynene og ørene deres også. Rengjør forsiktig rundt øynene daglig med en myk klut for å fjerne tårerester som kan gi flekker på pelsen. Ører skal sjekkes ukentlig og rengjøres om nødvendig for å forebygge infeksjoner.

Å velge riktig Lhasa apso for deg

Når du tenker på å skaffe en Lhasa apso, er det viktig å vurdere din livsstil og hva slags hund som vil passe best inn i ditt hjem. Denne rasen kan variere mye når det gjelder temperament og aktivitetsnivå, så her er noen tips for å finne den rette matchen.

Vurder Din Livsstil

Først og fremst, tenk på din egen daglige rutine. Lhasa apsos krever regelmessig pelsstell og liker oppmerksomhet fra sine eiere. Spør deg selv:

 • Har jeg tid til daglig børsting?
 • Er jeg hjemme nok til å gi hunden den oppmerksomheten den trenger?

Hvis svaret er ja, kan en Lhasa apso være en god match for deg.

Aktivitetsnivå Og Temperament

Lhasa apsos kommer i et bredt spekter av personligheter. Noen elsker lange turer og lek, mens andre foretrekker roligere dager hjemme.

 • For aktive mennesker:
 • Se etter en Lhasa med mye energi som liker lange spaserturer.
 • For de som foretrekker et roligere liv:
 • En mer avslappet hund vil kanskje være bedre egnet.

Helse Og Oppdrettere

Det er også viktig å kjøpe fra ansvarlige oppdrettere som tester sine hunder for vanlige helseproblemer i rasen. Sjekk at oppdretteren:

 • Kan gi dokumentasjon på helseundersøkelser.
 • Viser åpenhet omkring valpens bakgrunn og foreldres helsehistorikk.

Ved å følge disse rådene kan du øke sjansene dine for å finne en Lhasa apso som blir en kjærlig del av familien din i mange år framover.

Konklusjon

Å velge en Lhasa apso betyr å invitere en hund med en rik historie og et lojalt hjerte inn i hjemmet ditt. Deres selvstendighet og intelligens gjør dem til mer enn bare kjæledyr; de blir dine livslange venner. Husk at omsorg for deres unike pels ikke bare er et ansvar men en måte å vise din kjærlighet på. Ved å forstå og respektere deres behov vil du oppdage gleden ved å ha en så majestetisk og dedikert følgesvenn. Og husk alltid å velge en hund som passer til din livsstil for å sikre et lykkelig samvær for både deg og din Lhasa apso.

Ofte stilte spørsmål

Hva er opprinnelsen til Lhasa apso?

Lhasa apso er en gammel hunderase som opprinnelig kommer fra Tibet, hvor de ble brukt som vakthunder i klostre og palasser. Deres historie strekker seg over mange århundrer, noe som gjør dem til en av de eldste hunderasene.

Hva kjennetegner en Lhasa apso?

Lhasa apso kjennetegnes av sin lange, luksuriøse pels og majestic holdning. De er kjente for å være selvstendige, lojale, og har vokterinstinkter, samtidig som de er intelligente og liker å løse problemer.

Er Lhasa apso gode familiehunder?

Ja, Lhasa apsos kan være utmerkede familiehunder. De danner sterke bånd til sin familie og er kjent for å være lojale og beskyttende. Imidlertid krever de riktig sosialisering og tilpasning til familiens livsstil.

Hvordan skal man ta vare på en Lhasa apso?

Pleie og stell av Lhasa apso inkluderer daglig børsting av pelsen for å forhindre floker, regelmessige bad og klipp for å holde pelsen håndterbar, samt rengjøring av øyne og ører for å opprettholde god helse.

Hva bør man vurdere før man skaffer en Lhasa apso?

Før man skaffer en Lhasa apso, bør man vurdere hundens temperament og aktivitetsnivå for å sikre at det passer inn med ens egen livsstil. Det er også viktig å kjøpe fra ansvarlige oppdrettere som kan tilby dokumentasjon på helseundersøkelser og informasjon om valpens bakgrunn.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment