Ultimat malteser raseguide: Alt du trenger å vite for et lykkelig liv sammen

Lurer du noen gang på hva som gjør malteseren til en så populær hunderase? Kanskje du vurderer å skaffe deg en, men er usikker på om den passer for din livsstil. Det er her denne artikkelen kommer inn i bildet. Vi skal gi deg en grundig innføring i malteserens verden, fra dens unike personlighetstrekk til hvordan du best tar vare på den.

Å velge riktig hunderase er ingen enkel oppgave, og det er mange faktorer å ta hensyn til. Men frykt ikke! Ved å lese denne guiden vil du få verdifull innsikt som kan hjelpe deg med å avgjøre om malteseren er den perfekte følgesvennen for deg. Vi lover å holde det enkelt og rett på sak, slik at du kan ta en informert beslutning.

Historien bak Malteser-rasen

Malteseren er ikke bare en liten og sjarmerende hund, men har også en rik historie som strekker seg tusenvis av år tilbake i tid. Denne lille hvite hunden, kjent for sin lange, silkeaktige pels og vennlige natur, har fascinert mennesker gjennom tiden.

Opprinnelsen

Historikere mener at malteseren stammer fra Middelhavsregionen, med Malta ofte nevnt som dens opprinnelsessted. Det er her rasen fikk sitt navn. Imidlertid peker noen studier på at de første representantene for denne rasen kan ha levd i sentrale deler av Middelhavet, inkludert områder som dagens Italia og Hellas.

Malteseren gjennom tidene

Gjennom historien har malteseren vært svært verdsatt av adelen og kongelige over hele Europa. Rasens eleganse og grasiøse utseende gjorde den til et populært valg blant aristokratiet. I tillegg ble den ofte gitt som en luksusgave mellom de kongelige familiene.

 • Antikkens kjæledyr: Det finnes bevis på at små hunder lik malteseren var populære kjæledyr blant de gamle grekere og romerne.
 • Renessansens favoritt: På 1500-tallet ble malteseren avbildet i mange europeiske kunstverk, noe som viser dens status som en favoritthund blant de velstående.

I moderne tid fortsetter malteseren å være en ettertraktet rase takket være sin tilpasningsdyktige natur og evne til å knytte sterke bånd til sine eiere. Dette viser hvor dypt integrert disse små skapningene er i menneskenes liv gjennom historien.

Malteserens fysiske egenskaper

Malteseren er en liten hund som veier mellom 3 til 4 kilo, med en skulderhøyde på omkring 20 til 25 cm. Dette gjør dem til perfekte følgesvenner for de som bor i mindre boliger.

Pels og Stell

Hva slår deg først når du ser en malteser? Det må være den blendende hvite pelsen. Den lange, silkeaktige pelsen krever regelmessig stell for å beholde sin glans og unngå floker. Daglig børsting og jevnlige bad er nøkkelen til å holde pelsen sunn og vakker.

 • Børsting: Bruk en myk børste hver dag.
 • Bad: Et månedlig bad holder pelsen ren.

Øyne og Ører

Malteseren har store, mørke øyne som gir dem et uttrykk fullt av sjarm. Ørene deres henger ned langs hodet og trenger jevnlig sjekk for å hindre infeksjoner. Rengjøring av ører hver uke anbefales sterkt.

Bygning

Selv om de er små, har maltesere en kompakt kropp med godt balanserte proporsjoner. De beveger seg med eleganse og letthet, noe som ofte blir beundret i ulike hundeutstillinger.

EgenskapBeskrivelse
Vekt3-4 kg
Høyde20-25 cm
PelsLang, hvit
ØyneStore, mørke

Å ha en malteser betyr mer enn bare selskap; det innebærer et ansvar for å opprettholde deres velvære gjennom riktig pleie og oppmerksomhet mot deres særegne fysiske krav. Husk at regelmessig veterinærsjekk også spiller en stor rolle i å holde din lille venn sunn og lykkelig.

Malteserens personlighet

Maltesere er kjent for sin vennlige og lekne natur. De knytter seg sterkt til sine eiere og elsker oppmerksomhet. Det er ikke uvanlig at en malteser følger etter deg fra rom til rom, alltid på jakt etter selskap og lek.

Kjærlig og Sosial

Disse små hundene trives i selskap med mennesker. De er utrolig kjærlige og kan være gode terapihunder på grunn av deres empatiske natur. En malteser vil gjerne sitte på fanget ditt i timesvis, lykkelig over å bare være nær deg.

Intelligent og Læringsvillig

Ikke la størrelsen lure deg; maltesere er svært intelligente hunder:

 • De lærer raskt nye triks.
 • Elsker mentale utfordringer.

Dette gjør dem ikke bare morsomme å jobbe med men også lett å trene. Husk dog at varierte treningsmetoder holder dem engasjert.

Lekestund Er Viktig

Selv om de er små, har maltesere mye energi som må få utløp:

 • Daglig lek er essensielt.
 • Varierte aktiviteter holder dem glade.

Alt fra en tur i parken til lekeslossing hjemme kan bidra til et balansert liv for din firbente venn.

Vokal Natur

Maltesere gir gjerne fra seg lyder for å kommunisere med sine eiere. De kan varsle når noen kommer eller hvis de føler seg ensomme. Å lære dem når det er greit å bjeffe krever tålmodighet og konsistent trening.

Ved å forstå personligheten til en malteser bedre, kan du sørge for et harmonisk hjem der både du og din hund trives optimalt.

Pleie og vedlikehold av en Malteser

Å ta vare på en malteser krever tålmodighet og kjærlighet. Denne delen vil guide deg gjennom nødvendige skritt for å holde din firbeinte venn sunn, lykkelig og velstelt.

Pelsstell

Malteserens lange, silkeaktige pels er vakker, men krever regelmessig vedlikehold for å unngå floker og matte. Her er noen tips:

 • Børsting: Børst pelsen daglig med en myk børste. Dette fjerner løse hår og hindrer floker.
 • Bad: Gi bad når det trengs. Bruk en mild sjampo beregnet på hunder for å bevare pelsens kvalitet.
 • Klipp: Vurder å klippe pelsen kortere om sommeren for ekstra komfort.

Øyne og Ører

De store, mørke øynene til malteseren kan lett samle rusk. Ørene trenger også oppmerksomhet for å forebygge infeksjoner.

 • Rengjør øynene forsiktig med en fuktig klut.
 • Sjekk ørene regelmessig og rengjør dem med et egnet produkt fra veterinæren din.

Kosthold

Et balansert kosthold er essensielt for malteserens helse.

 • Velg høykvalitets hundefôr tilpasset små raser.
 • Hold deg til faste fôringstider.
 • Unngå overfôring; hold et øye med vekten.

Trening og Mental Stimulering

Selv om de er små, trenger maltesere mosjon og mental stimulering.

 • Korte daglige turer holder dem i form.
 • Leker som utfordrer dem mentalt bidrar til lykke.

Med disse tipsene vil du være godt rustet til å ta vare på din malteser. Husk at regelmessige veterinærbesøk også er nøkkelen til langvarig helse.

Malteser som en familiehund

Maltesere er kjent for sin vennlige natur og evne til å knytte sterke bånd med hele familien. Deres lille størrelse og lekne personlighet gjør dem til perfekte følgesvenner, spesielt i hjem med barn. Det er imidlertid noen ting du bør tenke på for å sikre at samspillet mellom hunden og familiemedlemmene er positivt og trygt.

Tilpasning til Familielivet

Maltesere elsker oppmerksomhet og trives best når de kan være en del av familieaktiviteter. De er sosiale dyr som raskt blir en integrert del av familien. For å hjelpe din malteser med å tilpasse seg:

 • Introduser dem gradvis for alle familiemedlemmer, inkludert andre kjæledyr.
 • Støtt positive interaksjoner ved å belønne rolig adferd.
 • Tilby et trygt hvilested, hvor hunden kan trekke seg tilbake når den trenger ro.

Barn og Maltesere

Selv om maltesere generelt går godt overens med barn, er det viktig å lære både barna og hunden hvordan de skal omgås hverandre respektfullt.

 • Lær barna å nærme seg hunden rolig og aldri tvinge fysisk kontakt.
 • Overvåk alltid samspill mellom små barn og hunden for å forebygge uhell.
 • Vis barna hvordan man behandler dyret skånsomt, uten brå bevegelser eller støy.

Aktiviteter for Hele Familien

Din malteser vil elske å være involvert i aktiviteter som engasjerer hele familien. Dette kan inkludere korte turer, lekestunder ute eller inne, samt treningsøkter som stimulerer både fysisk og mentalt.

 • Finn aktiviteter som passer for hundens størrelse og energinivå.
 • Varierte leker holder hundens interesse oppe samtidig som den får utløp for energi.

Ved å følge disse rådene vil du kunne nyte et harmonisk liv sammen med din malteser som en verdsatt del av familien.

Konklusjon

Å velge en malteser som din firbente venn er en beslutning som bringer mye glede og selskap inn i livet ditt. Deres rike historie og evne til å knytte seg nært til eierne gjør dem til mer enn bare et kjæledyr; de blir et elsket familiemedlem. Husk at regelmessig pleie og oppmerksomhet ikke bare holder dem sunne og lykkelige, men styrker også båndet dere imellom. Ved å følge de rådene som er delt her, kan du se frem til mange givende år sammen med din malteser. De er virkelig små i størrelse, men store på personlighet og kjærlighet.

Ofte stilte spørsmål

Hva er opprinnelsen til malteseren?

Malteseren har en rik historie som går tusenvis av år tilbake, med opprinnelse fra Middelhavsregionen, spesielt Malta. Rasen har lenge vært verdsatt av adelen og kongelige gjennom Europas historie.

Hvordan ser en malteser ut?

En malteser veier mellom 3 til 4 kilo og har en skulderhøyde på 20 til 25 cm. Den har lange, silkeaktige pels, store mørke øyne, og hengende ører, noe som gjør dem til attraktive små hunder.

Hvilke personlighetstrekk er typiske for malteseren?

Malteseren er kjent for sin vennlige og lekne natur. De knytter sterke bånd til sine eiere, er kjærlige og sosiale, intelligente og læringsvillige. De krever daglig lek for å utløse energi og bruker sin vokale natur til å kommunisere.

Hvordan tar man best vare på en malteser?

For å ta godt vare på en malteser, bør pelsen børstes daglig og bades regelmessig med egnet sjampo. Øyne og ører krever også regelmessig rengjøring. En balansert diett tilpasset små raser, tilstrekkelig trening og mental stimulering, samt regelmessige veterinærbesøk, er viktig.

Hvordan sikrer man et godt samspill mellom malteseren og familien?

For et positivt samspill med familien, bør malteseren gradvis introduseres for alle familiemedlemmer. Støtt positive interaksjoner, tilby et trygt hvilested, lær barna og hunden respektfull omgang, og involver hele familien i passende aktiviteter som turer, lek, og trening.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment