Cocker Spaniel – Alt du trenger å vite om den populære hunderasen

Cocker Spaniel er en elsket hunderase kjent for sin vennlige og kjærlige personlighet. Hvis du vurderer å utvide familien din med en Cocker Spaniel, har du mye moro i vente! Disse intelligente og energiske hundene er fantastiske følgesvenner og passer godt til en rekke hjem og livsstiler.

I denne guiden vil vi dekke alt du trenger å vite om Cocker Spanielen, inkludert dens historie, temperament, omsorgsbehov og mer. Enten du er en førstegangs hundeeier eller en erfaren hundevenn, er denne guiden fullpakket med verdifull informasjon for å hjelpe deg med å gi best mulig omsorg for din pelskledde venn.

Historie og opphav

Cocker Spaniel antas å ha stammet fra Springer Spaniel, som ble avlet for jakt i England på 1800-tallet. Rasen ble utviklet ved å krysse ulike typer spanieler, inkludert Field Spaniel, Irish Water Spaniel, Sussex Spaniel og Welsh Springer Spaniel. Navnet “Cocker” kommer fra typen fuglevilt de ble brukt til å jakte på: tresneip.

I 1892 anerkjente American Kennel Club (AKC) Cocker Spaniel som en distinkt rase, og den ble raskt en av de mest populære rasene i USA. Under andre verdenskrig falt imidlertid populariteten deres på grunn av matmangel og rasjonering. Etter krigen tok de et comeback og har økt jevnt og trutt i popularitet siden.

I Norge har rasen lenge vært i det øvre sjiktet over landets mest populære hunderaser. Norsk Spaniel Klub er den offisielle raseklubben for Cocker Spaniel i Norge.

Utseende og størrelse

cocker spaniel raseprofil

Cocker Spaniel er mellom 33-38 cm høy ved skulderen og veier mellom 11 og 14 kg. Rasen har en middels lang pels som kommer i en rekke farger, inkludert svart, lever, rød eller gylden med hvite markeringer på brystet eller føttene. Pelsene deres kan være enten rette eller bølgete med fjær på ørene og bena. De røyter moderat gjennom året, men krever regelmessig børsting for å holde pelsen sunn og fri for floker.

De vanligste fargene hos Cocker Spaniels er black & tan (svart med brune tegn), lever & tan (leverbrun med brune markeringer), rød (lys rødbrun), gylden (lys gulaktig brun) eller sjokoladefarget (mørkebrun). De kan også ha hvite markeringer på brystet eller føttene, eller begge kombinert med noen av disse fargene nevnt ovenfor.

Merk at det også finnes en egen rase kalt Amerikansk Cocker Spaniel. Kanskje husker du den søte hunden Lady fra Disney-filmen Lady og Ladystrykeren? Lady var en amerikansk cocker spaniel.

Temperament

Cocker Spaniel er en energisk rase som elsker å leke og utforske omgivelsene, men som ikke krever for mye trening for å holde seg glad og sunn. De trenger imidlertid daglige turer, slik at de kan få brukt litt av energien, men trenger ikke lange turer som noen andre raser gjør.


Rasen er kjent for å være ganske høylytt, så de kan bjeffe mer enn noen andre raser når de blir begeistret eller føler seg truet av noe nytt i miljøet deres – dette kan lett trenes ut av dem med konsekvente treningsøkter fra en tidlig alder!


Cocker Spaniel er en intelligent rase, så de er relativt enkle å trene hvis du starter ung – dette inkluderer ting som grunnleggende kommandoer som sitt/bli/kom samt gå pent i bånd uten å trekke for mye. De kan også lære triks ganske enkelt også hvis du er villig til å bruke litt tid på å lære dem det.


Som med alle hunderaser er det viktig for dem å bli sosialisert fra en tidlig alder – dette betyr å utsette dem for forskjellige mennesker/situasjoner/miljøer osv. slik at de kan lære å oppføre seg riktig rundt nye mennesker/ting. osv uten å bli redd eller aggressiv!

cocker spaniel hunderase


Generelt betraktes Cocker Spaniel som en vennlig rase – de elsker å tilbringe tid med familiemedlemmene sine, men kan også være ganske uavhengige når de blir værende alene, så de trenger ikke alltid konstant oppmerksomhet, i motsetning til enkelte andre raser.

 • Er Cocker Spaniel barnevennlig?
  Ja – på grunn av deres vennlige natur er de generelt gode rundt barn, selv om tilsyn alltid bør gis når små barn er rundt alle typer hunder.
 • Er Cocker Spaniel vennlig mot andre hunder? Ja – selv om hvis du introduserer dem i et hjem med en annen hund, er det viktig for dem begge å møtes først før du tar med en av dem hjem, slik at du kan forsikre deg om at det ikke er noen problemer mellom dem før du introduserer dem inn i husstanden din permanent!
 • Er Cocker Spaniel vennlig mot fremmede? Generelt sett er cockere vennlige mot fremmede, men hvis de ikke sosialiseres på riktig måte, kan de bli sjenerte/redde rundt ukjente mennesker, noe som kan føre til potensiell aggresjon hvis de ikke håndteres riktig.

Fysiske behov og aktivitet

Som nevnt tidligere trenger cockere ikke alt for mye mosjon, men trenger fortsatt daglige gåturer/leketid, akkurat som alle andre raser gjør – dette vil bidra til å holde dem i form og mentalt stimulert, noe som vil bidra til å forhindre kjedsomhet og oppførsel som overdreven bjeffing.

Selv om Cockers generelt sett er aktive hunder, krever de vanligvis ikke like intense treningsøkter slik som noen andre raser kan trenge – korte turer eller leking bør være tilstrekkelig for de fleste Cocker Spanielere, selv om noen kan ha glede av lengre turer.

cocker spaniel hund

De fleste Cocker Spaniels er veldig lekne hunder som elsker å leke deg, for eksempel apport eller gjemsel. Disse aktivitetene gir mental stimulering som hjelper til med å forhindre kjedsomhetsrelatert atferd som overdreven bjeffing.

Helse

Cocker Spaniel regnes generelt som en sunn rase, men det er visse helseproblemer som virker mer vanlig blant denne rasen enn andre. Disse inkluderer ørebetennelser på grunn av hengende ører som fanger fuktighet på innsiden, øyeproblemer som grå stær, hudallergier, patellaluksasjon, hofteleddsdysplasi, bilyd i hjertet, epilepsi, hypotyreose, von Willebrands sykdom, Progressiv retinal atrofi (PRA), entropion og ectropion (øyelokkavvik), allergier og sensitiviteter, og fedme på grunn av overfôring.

Alle disse tilstandene bør overvåkes av veterinæren regelmessig, akkurat som alle andre tilstander som påvirker kjæledyrets helse. I tillegg vil regelmessige pleieøkter bidra til å holde kjæledyrets pels sunn og fri for floker som kan forårsake hudirritasjon hvis den forblir ubehandlet. Regelmessig børsting bidrar også til å fjerne dødt hår fra utfelling, noe som reduserer allergener som flyter rundt hjemmemiljøet ditt også.

Trening av Cocker Spaniel

Det å trene en Cocker Spaniel kan være en givende og hyggelig opplevelse for både deg og hunden din. Cocker Spaniels er intelligente, ivrige etter å tilfredsstille og generelt raske til å lære, noe som gjør dem godt egnet til en rekke treningsmetoder. Her er noen tips du bør huske på når du begynner å trene din Cocker Spaniel:

 • Begynn å trene tidlig: Jo tidligere du begynner å trene din Cocker Spaniel, jo bedre. Cocker Spaniel-valper er naturlig mer mottakelige for trening og har mindre sannsynlighet for å utvikle dårlige vaner hvis de blir lært god oppførsel fra en tidlig alder.
 • Bruk positiv forsterkning: Cocker Spaniels reagerer godt på positiv forsterkning, som godbiter, ros og leker. Unngå å bruke straff eller fysisk makt som treningsmetode, da dette kan føre til at hunden din blir engstelig eller redd.
 • Hold treningsøktene korte og morsomme: Cocker Spaniels har korte oppmerksomhetsspenn, så det er viktig å holde treningsøktene korte og interessante. Bland sammen treningsmetodene dine og bruk belønninger for å holde hunden engasjert og motivert.
 • Vær konsekvent: Det er viktig å være konsekvent i treningsmetoder og forventninger. Sett klare regler og grenser for din Cocker Spaniel og håndhev dem konsekvent på en rolig og tålmodig måte.
 • Meld deg på et hundekurs: Hvis du er ny innen hundetrening eller hvis du har problemer med å trene din Cocker Spaniel på egen hånd, bør du vurdere å melde deg på et hundekurs eller valpekurs. En profesjonell hundetrener kan gi veiledning, tips, råd og støtte mens du jobber med å lære hunden din nye ferdigheter.

Tilpasningsdyktighet – i hvilke miljø og omgivelser passer en Cocker Spaniel best?

Cocker Spaniels er generelt tilpasningsdyktige hunder som kan trives i en rekke livssituasjoner. Det er imidlertid noen viktige faktorer å vurdere når det gjelder å bestemme hvor de er best egnet til å bo:

 • Plass: Cocker Spaniels er mellomstore hunder som klarer seg godt i både små leiligheter og store hjem. Men de trenger litt plass til å bevege seg rundt og leke på, så det er viktig å sørge for at de har tilgang til en hage eller et annet uteområde.
 • Klima: Cocker Spaniel har en middels lang pels som gir en viss beskyttelse mot elementene, men de kan være utsatt for overoppheting i veldig varmt eller fuktig vær. Totalt sett passer et norsk klima cockeren relativt godt.
 • Treningsbehov: Dette er en energisk hunderase som trenger regelmessig mosjon for å holde seg glade og sunne. De egner seg godt i hjem der de vil ha mulighet til å gå vanlige turer, løpeturer eller lekeøkter.
 • Sosialisering: Disse hundene er sosiale dyr som trives med menneskelig omgang. De er generelt godt egnet til boliger hvor de vil ha mange muligheter til å tilbringe tid med sine eiere.

Totalt sett er Cocker Spaniels tilpasningsdyktige hunder som kan gjøre det bra i en rekke livssituasjoner så lenge deres grunnleggende behov er dekket. Med riktig omsorg, sosialisering og trening kan de trives i et bredt spekter av miljøer.

5 grunner til at Cocker Spaniel er blant Norges mest populære hunderaser

cocker spaniel guide

Cocker Spaniels er en populær hunderase av flere grunner. Her er noen av de fremste grunnene til at rasen har blitt så populær både i Norge og resten av verden.

 1. Kjærlig og vennlig personlighet: Cocker Spaniels er kjent for sine vennlige og kjærlige personligheter. De er lojale, hengivne hunder som ønsker menneskelig omgang og elsker mer enn noe annet å kose seg sammen med menneskefamilien sin.
 2. Moderat størrelse: Cocker Spaniels er mellomstore hunder som er godt egnet til en rekke livssituasjoner. De er små nok til å bo i leiligheter, men har også nok energi og utholdenhet til å holde tritt med aktive familier.
 3. Tilpasningsevne: Denne rasen er generelt tilpasningsdyktige hunder som kan trives i en rekke miljøer og livssituasjoner. De egner seg godt til både by- og landliv, og trives både i små leiligheter og store hjem.
 4. Treningsevne: Cocker Spaniels er intelligente hunder som er ivrige etter å tilfredsstille, og vanligvis raske til å lære. De reagerer godt på positiv forsterkning og er generelt enkle å trene, noe som gjør dem til et godt valg for førstegangs hundeeiere.
 5. Allsidighet: Dette er allsidige hunder som utmerker seg i en rekke roller. I tillegg til å være flotte familiekjæledyr, er de også godt egnet til en rekke aktiviteter, som lydighet, agility, terapiarbeid og mer.

Ofte stilte spørsmål om Cocker Spaniel

Hvor stor blir en Cocker Spaniel-hund?

Cocker spaniels er en middels stor rase, som er rundt 33-38 cm høy ved skulderen og veier rundt 11-14 kg.

Er Cocker Spaniels enkle å trene?

Cocker Spaniels er intelligente hunder som er ivrige på å tilfresstille eierne, og derfor enkle å trene. De reagerer godt på positiv forsterkning og er generelt enkle å trene, noe som blant annet gjør dem til et godt valg for førstegangshundeeiere.

Er rasen utsatt for helseproblemer?

Som med alle raser, kan Cocker Spaniels være utsatt for visse helseproblemer, blant annet hofteleddsdysplasi, øyeproblemer og ørebetennelser. Det er viktig å samarbeide med en anerkjent oppdretter og å gi din Cocker Spaniel regelmessige turer til veterinæren for å forhindre eller håndtere disse helseproblemene.

Er Cocker Spaniel en bra familiehund?

Cocker spaniels anses generelt for å være gode familiehunder på grunn av deres vennlige og varme personligheter. De er lojale, hengivne hunder som ønsker menneskelig kontakt og er flinke med barn.

Røyter Cocker Spaniel mye?

Cocker Spaniels har en middels lang pels som krever regelmessig stell for å opprettholde tilstanden. De røyter, men dette kan håndteres med vanlig børsting og stell.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment