Pomeranian – en søt, leken og lojal hund (Komplett raseguide)

Pomeranian, også kjent som Pom eller Pommen, er en liten, men mektig rase som har fanget hjertene til hundeelskere både i Norge og resten av verden. Med sine luftige pels, bedårende ansikter og lekne personligheter, er det ikke rart at de er en av de mest populære små hunderasene i verden.

Men det er mer med denne rasen enn det man ser ved første blikk. I denne raseguiden vil vi utforske historien, fysiske egenskaper, temperament, fysiske behov, trening, stell, helse, passende lek og aktiviteter, samt morsomme fakta om pomeranian.

Enten du vurderer å utvide familien med Pomeranian, eller du rett og slett er en fan av rasen, har denne guiden noe for enhver smak.

Et kort overblikk over Pomeranian-rasen

EgenskapBeskrivelse
Pomeranian temperamentLivlig, nysgjerrig og vennlig; kan noen ganger være sta
Pomeranian levetidVanligvis 12-16 år
Pomeranian helseGenerelt sunn, men kan være utsatt for visse tilstander som patellar luksasjon og trakealkollaps
Pomeranian størrelseLiten; vanligvis 7,5-18 cm i høyden
Pomeranian bjeffingHøy; de er kjent for å være vokale og kan bjeffe ved ukjente lyder
Pomeranian fargerFinnes i en rekke farger, inkludert oransje, sort, sjokolade, krem, blå, sobel, merle og mange flere
Pomeranian egenskaperIntelligent, oppmerksom, utadvendt, og passer godt som selskapshund
Pomeranian pelsstellKrever regelmessig pelsstell på grunn av sin doble pels; hyppig børsting anbefales

Historie – Pomeranians opphav

Pomeranian har sin opprinnelse fra Pommern-regionen i Tyskland og Polen. Disse hundene ble opprinnelig oppdrettet til å være gårdshunder og var mye større enn dagens pomeranians. De var vant til å gjete sauer og trekke vogner, men de var også flinke til å jakte på småvilt.

På slutten av 1800-tallet ble dronning Victoria av England forelsket i rasen Pomeranian og begynte å avle opp mindre og mindre versjoner av hunden. Det var her den miniversjonen av Pomeranian vi kjenner i dag først dukket opp. På grunn av sin lille størrelse ble hunderasen raskt populær blant byboere, og økte i popularitet som selskapshund.

Pomeranian ble offisielt anerkjent som en rase av American Kennel Club i 1888, og den har vært en elsket selskapshund siden den gang. De har også blitt populære utstillingshunder, takket være deres fluffy pels og bedårende ansikter. I dag finnes Pomeranians over hele verden, lever med familier som populære kjæledyr, og deltar i ulike konkurranser som lydighet og smidighet.

Som en sidebemerkning er det viktig å merke seg at forfedrene til Pomeranian var de større rasene av Spitz-typen som ble brakt til England, disse var ganske annerledes enn de små selskapshundene som Victoria holdt. Det var hennes arbeid og andre oppdretters innsats som bidro til å gjøre at denne versjonen av Pomeranian i ministørrelse har blitt så populær.


Størrelse og utseende

Pomeranian er en liten, kompakt hunderase med en særegen luftig pels. De veier vanligvis mellom 1,9 til 3,5 kg, og er 17 til 20 cm høye ved skulderen. De har en kort, tykk dobbel pels som kommer i en rekke farger, inkludert svart, hvit, brun, oransje, krem og sobel.

Pomeranian guide

Pomeranians hode er trekantet i form med små, spisse ører som står oppreist. De har mørke, uttrykksfulle øyne og en svart nese. Halen deres er også tykk og luftig, og den er vanligvis krøllet over hundens rygg.

En av de mest slående fysiske egenskapene til Pomeranian er den fluffy pelsen, som krever regelmessig stell for å holde den i god stand. Pelsen består av to lag: en myk, dunet underull og en lengre, grovere toppstrøk. Den tykke pelsen bidrar til å beskytte hunden mot kalde temperaturer og krever regelmessig børsting for å forhindre mattering.

Les flere overraskende fakta om Pomeranian-rasen i denne artikkelen.


Temperament

Pomeranian er kjent for sitt livlige og lekne temperament. De er utadvendte og vennlige, noe som gjør dem til flotte familiedyr. En av de mest elskverdige egenskapene til Pomeranian er deres kjærlige natur. De er kjent for å være veldig lojale og kjærlige mot eierne sine, og de liker å være nær folket sitt. De er også flotte med barn og er gode lekekamerater for de minste i familien.

Disse hundene er naturlig nysgjerrige og liker å utforske omgivelsene. De har også en sterk byttedrift og elsker å jage etter små dyr, så det er viktig å holde dem i bånd eller i et sikkert inngjerdet område.

Det er verdt å merke seg at Pomeranians kan utvikle Small Dog Syndrome, et atferdsproblem som kan oppstå når en liten hund får lov til å tro at de er flokkleder. Det er viktig å etablere seg som flokkleder og å sosialisere og trene Pomeranian godt for å forhindre denne oppførselen.

Totalt sett er Pommen en vennlig, utadvendt og leken rase som er en flott hund for folk i alle aldre. De er lojale, kjærlige og trives med menneskelig selskap.


Fysiske behov og mosjon

Pomeranian er en liten rase med moderate energinivåer, noe som betyr at de klarer seg bra i både urbane og mer landlige omgivelser. Til tross for sin lille størrelse, krever Pomeranians fortsatt regelmessig mosjon for å holde seg sunne og lykkelige. De er svært aktive innendørs og kan tilpasse seg små oppholdsrom, men de har fortsatt godt av daglige gåturer og leketid.

Pomeranian norge

En daglig spasertur på rundt 20-30 minutter er tilstrekkelig for Pomeranians, samt litt innendørs lek med hundeleker eller ablegøyer. De liker også å drive med apport, så det kan være lurt å inkludere dette i treningsrutinen. Pomeranians elsker også å løpe og leke i en sikkert inngjerdet hage, men dette bør ikke erstatte vanlige turer.

Pomeranians er også kjent for å være ganske høylytte, så det er viktig å gi dem mange muligheter til å brenne av energien for å forhindre overdreven bjeffing.


Pomeranian trening

Å trene en Pomeranian er relativt enkelt på grunn av deres intelligens og iver etter å tilfredsstille. De reagerer godt på positive forsterkningstreningsmetoder som godbiter, ros og klikkertrening. Konsistens og tålmodighet er nøkkelen når du trener en Pomeranian, da de lett kan bli distrahert av omgivelsene.

Det er viktig å begynne å trene en Pomeranian-valp tidlig, siden de lærer raskt og vil reagere best på trening når de er unge. Grunnleggende lydighetstrening som sitt, bli, kom, hæl og ned er viktige kommandoer for å lære din Pomeranian. Det å gjøre Pomeranian-valpen husren er også et viktig aspekt ved trening og vil kreve tålmodighet og konsistens for å undervise.

Sosialisering er også et viktig aspekt ved trening for pomeranians, da det vil hjelpe dem til å bli veltilpassede og selvsikre voksne. Dette kan gjøres ved å utsette din Pomeranian for forskjellige mennesker, dyr og steder fra en ung alder. Dette vil også bidra til å forhindre potensielle atferdsproblemer som frykt eller aggresjon.

Pomeranian trening

I tillegg til grunnleggende lydighet og sosialisering, liker Pomeranians også å lære nye triks, samtidig som de kan utmerke seg i lydighet og agilitytrening. Siden de er ganske små, kan det hende aktiviteter som agility må justeres til rasens størrelse og energinivåer.


Pleie og stell av Pomeranian

Pomeranians har en tykk, luftig pels som krever regelmessig stell for å holde den i god stand. Deres doble pels består av en myk, dunet underull og en lengre, grovere toppels. De er dermed i samme gruppe som finsk lapphund, som også har en dobbel pels. Den tykke pelsen er med på å beskytte hunden mot kalde temperaturer, men den krever også regelmessig børsting for å hindre matting og sammenvikling.

Det anbefales å børste Pomeranians pels minst én gang i uken for å fjerne løse hår og forhindre mattering. I løpet av røytesesongen må du kanskje børste dem oftere for å holde pelsen ren og sunn. Det er også viktig å sjekke ørene og potene deres ofte og å trimme håret rundt potene for å forhindre at det blir viklet inn i rusk.

Regelmessige bad er også viktig for Pomeranians for å holde pelsen ren og skinnende. Det er imidlertid viktig å ikke bade dem for ofte, da det kan tørke ut huden og fjerne de naturlige oljene fra pelsen.

I tillegg til pelsen, krever Pommen også regelmessig tannpleie for å holde tennene sunne. Dette kan inkludere å pusse tennene, gi tannprodukter og ha regelmessige tannrengjøringer hos veterinæren.


Helse

Pomeranians kan som de fleste hunderaser være utsatt for visse helseproblemer. Det er viktig å være klar over disse problemene og å gi Pomeranian regelmessige veterinærkontroller for å sikre at de er sunne.

Et av de vanligste helseproblemene hos Pomeranians er tannproblemer. På grunn av deres lille kjevestørrelse og overfylte tenner, har Pomeranians en høyere risiko for å utvikle tannproblemer som tannstein, tannkjøttsykdom og tannråte. Det er viktig å gi dem regelmessig tannpleie, inkludert tannpuss og tannprodukter, for å holde tennene sunne.

Pomeranians kan også være utsatt for lukserende patella, som er en genetisk knetilstand. Dette skjer når kneskålen spretter ut av plass, og forårsaker smerte og halthet. Selv om dette kan korrigeres kirurgisk, er det viktig å gi din Pomeranian moderat trening for å forhindre skade og holde vekten på et sunt nivå.

Andre helseproblemer som kan påvirke Pomeranians inkluderer hoftedysplasi, luftrørskollaps og hypoglykemi (lavt blodsukker). Det er også viktig å være klar over at Pomeranians kan være utsatt for fedme og relaterte tilstander hvis de ikke mates og trenes riktig.

Det er viktig å kjøpe en Pomeranian fra en anerkjent oppdretter som har helsegodkjenning for avlsbestanden sin. Ved å kjøpe fra en anerkjent oppdretter kan du minimere risikoen for å arve en genetisk helsetilstand. Dette kan du lese mer om på Norsk Pomernian Klubbs hjemmesider.


5 fakta om Pomeranian

Pomeranian valp

  • Pomeranians var en gang mye større enn de er i dag. Fortidens Pomeranians ble avlet til å være gårdshunder, og de ble vant til å gjete sauer og trekke vogner. Leketøysstørrelsen Pomeranian vi kjenner i dag dukket først opp på slutten av 1800-tallet, på grunn av avl av mindre og mindre versjoner av rasen.
  • Pomeranians har en lang historie som utstillingshunder. Rasen ble først anerkjent av American Kennel Club i 1888, og siden den gang har Pomeranians vært en populær utstillingsrase på grunn av deres myke pels og bedårende ansikter.
  • Poms er en favoritt blant kjente mennesker. Mange kjendiser, inkludert Martha Stewart, Paris Hilton og Miley Cyrus, har eid Pomeranians. De har til og med dukket opp i filmer, som Legally Blonde, og i et kjent maleri av den franske kunstneren Édouard Manet.
  • Pomeranians er kjent for å være ganske vokale. Dette kan være både en velsignelse og en forbannelse, siden de kan være veldig uttrykksfulle, men også ganske høylytte når de ønsker å bli hørt. Dette er et aspekt ved rasen som bør tas i betraktning, spesielt hvis du bor i nærheten av naboer.
  • Pomeranians er kjent for å være gode terapihunder. På grunn av sin lille størrelse og vennlige natur, er Pomeranians gode terapihunder. De har blitt brukt til å trøste og gi selskap til mennesker på sykehus, sykehjem og rehabiliteringssentre.


Passende lek og aktiviteter for Pomeranian

Pommen er en liten, men aktiv rase som liker en rekke spill og aktiviteter. Her er noen passende spill og aktiviteter for Pomeranians:

  • Innendørs leketid: Pomeranians er svært aktive innendørs og liker å leke med aktiviteter som interaktive puslespillleker, baller og knirkende leker. Innendørs leketid er en fin måte for Pomeranians å brenne av energi når været er dårlig eller når de ikke kan gå ute.
  • Apport: Pomeranians elsker å leke apport, og det er en fin måte å trene dem og knytte bånd til dem. Det er også en flott mulighet til å trene Pomeranianen din til å bringe gjenstanden tilbake til deg.
  • Agilitytrening: Pomeranians er intelligente og elsker å lære nye triks. Agilitytrening er en morsom måte for Pomeranians å bruke hjernen og kroppen på. Det kan gjøres med en profesjonell trener eller med agilityutstyr du kan sette opp i din egen hage. Husk at du kanskje må justere noen av hindrene for å passe til rasens lille størrelse.
  • Turer: Pomeranians liker å gå turer og utforske verden rundt dem. Turer er en fin måte å knytte bånd til Pomeranian og gi dem treningen de trenger.
  • Lek med andre hunder: Pomeranians er sosiale hunder og liker å tilbringe tid med andre hunder. Lek med andre hunder er en fin måte for Pomeranians å samhandle med andre hunder og brenne av energi.

Det er viktig å huske på at Pomeranians er små hunder og ikke bør utsettes for aktiviteter som er for anstrengende. I tillegg er det, som med andre hunder, viktig å holde trenings- og aktivitetsnivået moderat, spesielt når de blir eldre.


Spørsmål og svar om Pomeranian

Hvor gammel blir en Pomeranian?

Gjennomsnittlig levetid for en pomeranian er 12-16 år.

Hvor mye veier en Pomeranian?

Pomeranian veier vanligvis mellom 1,9 til 3,5 kg, og er 17 til 20 cm høy (målt ved skulderhøyde).

Hvor mye mosjon trenger Pomeranians?

Pomeranians har moderate energinivåer og krever regelmessig mosjon for å holde seg sunn og lykkelig. En daglig spasertur og innendørs leketid er tilstrekkelig for dem. De er også svært aktive innendørs og kan tilpasse seg små oppholdsrom, men de drar fortsatt nytte av vanlige gåturer og leketid for å forhindre atferdsproblemer.

Hvor mye stell trenger en Pomeranian?

På grunn av deres tykke, luftige pels krever Pomeranians regelmessig stell for å holde pelsen i god stand. Det anbefales å børste pelsen deres minst én gang i uken, samt å sjekke ørene og potene ofte, og gi dem regelmessige bad. Tannpleie er også et viktig aspekt, da rasen kan få tannproblemer.

Er Pomeranian flinke med barn?

Pomeranians er flink med barn og er gode lekekamerater. De er vennlige og utadvendte, og de liker å tilbringe tid med folk i alle aldre. Men som med alle raser, er det viktig å overvåke lek mellom barn og hunder for å sikre sikkerheten til begge.

Hva er noen vanlige helseproblemer hos Pomeranians?

Vanlige helseproblemer hos Pomeranians inkluderer tannproblemer, lukserende patella, hofteleddsdysplasi, luftrørskollaps og hypoglykemi og fedme. Det er viktig å gi dem regelmessige veterinærkontroller og å være klar over disse problemene.

Hvordan trener man en Pomeranian?

Det å trene en Pomeranian er relativt enkelt på grunn av deres intelligens og iver etter å tilfredsstille. Positive forsterkningstreningsmetoder, konsistens og tålmodighet er nøkkelen når du trener en Pomeranian. Grunnleggende lydighetstrening, stuerenhet og sosialisering er også avgjørende for å hjelpe dem til å vokse til veloppdragne voksne hunder.

Alexandra Bryhn er en profesjonell hundetrener og atferdsekspert med over ti års erfaring med å jobbe med et bredt utvalg av raser. Hun er sertifisert medlem av International Association of Canine Professionals og spesialiserer seg på treningsmetoder med positiv forsterkning.

Med en dyp kjærlighet og forståelse for hunder, er Alexandras lidenskap å bidra til å skape sterke, positive relasjoner mellom mennesker og deres firbente bestevenner.

Leave a Comment