Rottweiler guide: En stor, sterk, lojal og populær hunderase

Rottweileren er en stor, kraftig og lojal hunderase som har eksistert i århundrer. Denne majestetiske og lett gjenkjennelige rasen er kjent for sin intelligens, styrke og mot, noe som gjør den til et populært valg for de som leter etter en aktiv og beskyttende firbent venn.

Rottweileren er en allsidig hund som kan utmerke seg i mange aktiviteter, samtidig som den har et flott utseende. I denne raseguiden vil vi utforske Rottweilerens historie, fysiske egenskaper, temperament, helseproblemer, omsorgsbehov, treningskrav samt aktiviteter de er best egnet til.

Rottweilerens historie

Rottweileren antas å ha stammet fra de gamle romerske drøverhundene som ble brukt til å gjete storfe og vokte dem under lange reiser. Rasen ble utviklet i den tyske byen Rottweil i løpet av 1800-tallet og spredte seg etter hvert over hele Europa og Nord-Amerika. I dag brukes rottweileren fortsatt hovedsakelig som brukshund, men er også en utmerket familiehund på grunn av sin lojalitet og beskyttende personlighet.

Utseende og størrelse

Rottweileren er en stor rase med hanner som vanligvis når høyder på 61-69 cm ved skulderen, mens tipsene er litt mindre ved 56-64 cm høye. De har en muskuløs kropp med et bredt bryst og sterke ben, noe som gjør at de ser kraftige ut når de står eller beveger seg. Pelsen til Rottweileren er tykk og kort med farger som spenner fra svart med brune markeringer til ensfarget svart eller brunt. De har en lite røytende pels som krever minimalt med stell, men bør børstes regelmessig for å holde den sunn.

rottweiler norge

Temperament

Rottweilere er sterke, intelligente og selvsikre hunder som er kjent for sin lojalitet og beskyttende natur. De er generelt rolige og stabile, men kan være territorielle og kan være mistenksomme overfor fremmede. Med riktig trening og sosialisering kan imidlertid rottweilere lære å være vennlige og imøtekommende overfor folk de ikke kjenner.

Rottweilere er generelt gode med barn og er utmerkede kjæledyr når de vokser opp med dem fra en ung alder. Men som enhver rase krever de tilsyn når de samhandler med små barn og bør læres opp til å være milde og respektfulle.

Rottweilere må sosialiseres og eksponeres for en rekke mennesker, steder og situasjoner fra en ung alder for å forhindre at de blir redde eller aggressive. De trenger også konsekvent, fast og rettferdig opplæring for å hjelpe dem å forstå sin plass i husholdningen og for å forhindre at de blir for dominerende.

Totalt sett er rottweilere kjærlige og hengivne hunder som trives med struktur, lederskap og mye oppmerksomhet og hengivenhet fra sine eiere.

Helse

Gjennomsnittlig levetid for Rottweiler er 8-10 år, selv om de kan leve lenger med riktig pleie og ernæring. Dette er mye lavere enn de fleste andre hunderaser.

Vanlige helseproblemer hos rottweilere inkluderer hofteleddsdysplasi, albuedysplasi, øyeproblemer som grå stær eller entropion (innoverrullende øyelokk) samt oppblåsthet (ventrikkelvridning). Det er viktig å holde tritt med regelmessige veterinærbesøk for å oppdage potensielle helseproblemer tidlig før de blir mer alvorlige problemer senere.

Rottweiler trening

Det å trene en rottweiler kan være en utfordrende, men givende opplevelse. Rottweilere er intelligente og viljesterke hunder som krever konsekvent, fast trening. Men med tålmodighet og positiv forsterkning er det mulig å trene en rottweiler med hell. Her er noen tips for å trene rottweileren din:

rottweiler trening
 • Begynn å trene Rottweilere tidlig: Det er best å begynne å trene rottweileren så tidlig som mulig, helst når de fortsatt er valper. Valper er mer mottakelige for trening og har større sannsynlighet for å danne gode vaner i ung alder.
 • Bruk positiv forsterkning: Rottweilere reagerer godt på positiv forsterkning, som godbiter og ros, i stedet for straff. Unngå å bruke hard straff eller roping, da dette kan gjøre vondt verre og gjøre trening vanskeligere.
 • Vær konsekvent: Konsistens er nøkkelen når det gjelder å trene rottweilere. Det er viktig å etablere en rutine og holde seg til den så mye som mulig. Dette vil hjelpe rottweileren din til å forstå hva som forventes av dem og gjøre treningen enklere.
 • Bruk mat som belønning: Rottweilere har en sterk matlyst og kan motiveres av godbiter. Bruk godbiter som belønning under treningsøkter for å forsterke god oppførsel.
 • Hold treningsøktene korte: Rottweilere har kort oppmerksomhetsspenn, så det er viktig å holde treningsøktene korte og engasjerende. Sikt på treningsøkter som ikke er lengre enn 15 minutter av gangen.
 • Etabler deg selv som leder: Rottweilere er flokkdyr og trenger en sterk leder å følge. Det er viktig å etablere seg som leder av flokken og sette klare regler og grenser. Dette vil hjelpe rottweileren din å forstå sin plass i flokken og gjøre treningen enklere.

Med disse tipsene i tankene, bør du være godt i gang med å trene rottweileren. Husk å være tålmodig, konsekvent og bruk positiv forsterkning for å hjelpe rottweileren din å lære og lykkes.

Fysiske behov

Rottweilere er en hunderase med høy energi, og de krever en betydelig mengde trening for å holde seg sunn og glad. Som en generell regel bør rottweilere få minst én times trening og mosjon per dag. Dette kan være en kombinasjon av gåturer, løpeturer og leketid.

Rottweilere liker aktiviteter som løping og skogsturer, og de kan også dra nytte av treningsøkter som involverer lydighet eller agility-øvelser. Disse aktivitetene gir ikke bare fysisk trening, men også mental stimulering, noe som er viktig for denne intelligente rasen. I så måte har Rottweileren en god del til felles med for eksempel Husky, som også er intelligent, men krever mye mosjon.

Det er viktig å huske at rottweilere er en stor rase og krever mye plass for å løpe og leke. De er kanskje ikke egnet for leiligheter eller for hjem med små hager. Sørg for at du har plass og tid til å møte rottweilerens treningsbehov før du tar med en inn i hjemmet ditt.

rottweiler guide

I tillegg til daglig trening er det viktig å gi rottweileren regelmessige muligheter til å løpe og leke uten bånd i et trygt, lukket område. Dette vil tillate dem å bruke overflødig energi og utforske omgivelsene.

Totalt sett er det viktig å huske at trening er en viktig del av en rottweilers omsorg og velvære. Sørg for at du er forberedt på å møte treningsbehovene deres før du tar med deg en inn i hjemmet ditt.

Lek og aktiviteter for Rottweilere

Rottweilere er intelligente og aktive hunder som krever mental og fysisk stimulering for å holde seg frisk og glad. Her er noen leker og aktiviteter du kan prøve med din Rottweiler:

 • Apport: Denne klassiske aktiviteten er en fin måte å få rottweileren i bevegelse og gi litt trening. Bruk en ball, frisbee eller annen passende gjenstand som hunden din kan jage og hente.
 • Gjemsel: Denne leken er en morsom måte å holde rottweileren mentalt stimulert. La hunden din bli på ett sted mens du gjemmer deg, og rop deretter på den for å finne deg.
 • Hinderløype: Sett opp en enkel hinderløype i hagen din eller en park i nærheten ved å bruke gjenstander som hulahopringer, kjegler og hopp. Dette vil utfordre rottweilerens koordinasjons- og problemløsningsevner.
 • Treningsøkter: Treningsøkter er en fin måte å gi mental stimulering og styrke båndet ditt med rottweileren din. Du kan lære hunden din nye triks eller øve på lydighetskommandoer som “sitt”, “bli” og “kom”.
 • Svømming: Mange rottweilere elsker å svømme, og det er en flott trening med lav belastning for hunder i alle aldre. Hvis du har tilgang til et basseng, eller et annet sted Rottweileren kan hoppe uti, bør du vurdere å la rottweileren ta seg en svømmetur.

Husk å alltid ha tilsyn med rottweileren når du leker og deltar i aktiviteter, og sørg for rikelig med vann for å holde dem hydrert.

Er Rottweiler er bra familiehund?

Rottweilere kan være gode familiehunder når de oppdras med barn fra en ung alder. De er kjent for å være lojale og beskyttende overfor sine nærmeste, og er generelt rolige og stabile rundt barn. Men som med alle raser, er det viktig å lære barn hvordan de skal oppføre seg rundt hunder og å overvåke samspillet deres for å forhindre ulykker eller skader.

rottweiler valp

Det er også viktig å sosialisere og trene rottweilere for å sikre at de vokser opp til å være vennlige og veloppdragne rundt mennesker. Rottweilere trenger konsekvent, fast og rettferdig opplæring for å hjelpe dem å forstå sin plass i husholdningen og for å forhindre at de blir for dominerende.

Rottweilere er energiske og krever daglig trening for å holde seg sunne og glade. De egner seg godt til en rekke aktiviteter, inkludert turgåing, jogging og løping, og de liker også aktiviteter som apportering og svømming. Rasen egner seg derfor best for familier som har tid og energi til å ta seg av en Rottweiler med all den mosjonen og oppmerksomheten denne hunderasen krever.

Totalt sett kan rottweilere være kjærlige og hengivne hunder for familier når de får riktig omsorg og opplæring. Det er viktig å undersøke rasen og forstå de spesifikke behovene og personlighetstrekkene til Rottweilere før du bestemmer deg for om de passer for familien din.

Ofte stilte spørsmål om Rottweiler

Er Rottweilere aggresive?

Rottweilere er generelt ikke aggressive av natur, men som enhver rase kan de bli aggressive hvis de ikke er riktig trent og sosialisert. Rottweilere er intelligente, selvsikre hunder som krever konsekvent, fast og rettferdig trening for å hjelpe dem å forstå sin plass i husholdningen og forhindre at de blir for dominerende. Det er også viktig å sosialisere rottweilere og utsette dem for en rekke mennesker, steder og situasjoner fra en ung alder for å forhindre at de blir redde eller aggressive.

Røyter Rottweilere mye?

Rottweilere har en kort, tykk og skinnende pels som krever minimalt med stell. De røyter, men ikke overdrevent. Regelmessig børsting og stell vil bidra til å kontrollere røytingen og holde rottweilerens pels i god stand.

Hvor mye mosjon trenger en Rottweiler?

Rottweilere er energiske og krever daglig trening for å holde seg sunne og friske. De egner seg godt til en rekke aktiviteter, inkludert turgåing, jogging og løping, og de liker også aktiviteter som apportering og svømming. Det er viktig å gi rottweileren din minimum 1 times mosjon daglig for å hjelpe dem med å opprettholde en sunn vekt og forhindre kjedsomhet.

Hvor mye spiser Rottweilere?

Mengden mat en rottweiler trenger vil avhenge av størrelse, alder og aktivitetsnivå. Som en generell regel bør rottweilere fôres med høykvalitets hundefôr som er formulert for store hunderaser. Pakken skal gi retningslinjer for hvor mye du skal mate hunden din basert på hundens vekten. Det er viktig å overvåke rottweilerens vekt og justere matinntaket etter behov for å opprettholde en sunn vekt.

Er Rottweilere gode med barn?

Rottweilere kan være gode med barn når de er oppdratt med dem fra en ung alder. De er generelt rolige og stabile rundt barn, og er kjent for å være beskyttende og lojale. Det er samtidig viktig å lære barn hvordan de skal oppføre seg rundt Rottweilere og hunder generelt.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment