Oppdag Napolitansk mastiff: En komplett raseguide for nye eiere

Har du noen gang sett en Napolitansk mastiff og lurt på hva som gjør denne giganten så spesiell? Kanskje du vurderer å bringe en inn i hjemmet ditt, men er usikker på om det er riktig valg for deg. Du er ikke alene. Å velge rett hund kan være en utfordring, spesielt med en rase så imponerende og unik som Napolitansk mastiff.

I denne artikkelen vil vi utforske alt du trenger å vite om denne majestetiske rasen. Fra deres sære personlighetstrekk til hvordan du best tar vare på dem, vi har dekket det. La oss hjelpe deg med å avgjøre om en Napolitansk mastiff er den perfekte følgesvennen for deg.

Historie og opprinnelse

Napolitansk mastiff, eller Mastino Napoletano som den også kalles, har en lang og fascinerende historie som strekker seg flere tusen år tilbake i tid. Den er kjent for sin imponerende størrelse og sitt majestetiske utseende, men visste du at dens opprinnelse er dypt rotfestet i antikkens Roma?

Fra Romerske Krigshunder til Familiens Vokter

I gamle dager ble Napolitanske mastiffer brukt av romerne som krigs- og kamphunder. Deres formidabel styrke og modighet gjorde dem ideelle for både angrep og forsvar. Etter hvert som tiden gikk, fant denne rasen sin plass ved siden av bønder og landeiere, hvor den tjente som en vokter for hjemmet og eiendommen.

Arven Lever Videre

I løpet av 1900-tallet fikk rasen økt anerkjennelse, spesielt i Italia hvor den kommer fra. Det var italienerne som virkelig begynte å forme rasen slik vi kjenner den i dag – med et sterkt fokus på å bevare dens unike trekk samtidig som de fremhevet dens naturlige instinkt for beskyttelse.

Napolitanske mastiffer er mer enn bare deres historiske bakgrunn; de er kjærlige familiemedlemmer kjent for deres lojalitet mot sine eiere. Å velge en Napolitansk mastiff betyr å invitere inn et stykke levende historie hjem til deg. Dette krever dog en god del kunnskap om hvordan man best tar vare på disse majestetiske dyrene.

Forståelsen av deres opphav gir innsikt i ikke bare deres fysiske krav men også det emosjonelle behovet for trygghet de bringer med seg fra fortiden. Ved å ta hensyn til dette kan du sikre at din Napolitanske mastiff trives optimalt i sitt nye hjem hos deg.

Utseende og størrelse

Napolitansk mastiff er en hunderase som virkelig fanger oppmerksomheten. Med sitt imponerende utseende og massive størrelse, er det lett å se hvorfor denne rasen har vært en vokter gjennom historien.

Fysisk Utforming

Deres mest slående kjennetegn er den løshuden de har over hele kroppen, spesielt rundt ansiktet. Dette gir dem et unikt og gjenkjennelig uttrykk. Øynene er små i forhold til hodestørrelsen, dyptliggende under tunge øyelokk, noe som gir dem et tilsynelatende bedrøvet uttrykk.

Pelsen deres er kort og tett, med farger som varierer fra grått (blått), sort, mahogni til brindle; noen kan også ha hvite flekker på brystet og potene.

KjønnHøyde ved mankenVekt
Hann65-75 cm60-70 kg
Tispe60-68 cm50-60 kg

Disse målene viser at Napolitanske mastiffer definitivt faller inn under kategorien store hunderaser. Deres robuste bygg krever god plass både inne og ute for å bevege seg fritt.

For å holde pelsen sunn anbefales regelmessig børsting selv om den er kort. I tillegg trenger løshuden deres spesiell oppmerksomhet for å unngå hudproblemer.

Når du ser på en Napolitansk mastiff vil du legge merke til dens majestetiske gangart; rolig men kraftfull. Selv om de ikke trenger ekstreme mengder med mosjon, setter de pris på daglige turer for å holde seg i form.

Det viktigste å huske når du tar vare på din Napolitanske mastiff, utenom dens diett og mosjon, er behovet for tidlig sosialisering. På grunn av deres beskyttelsesinstinkt mot familie og eiendeler blir sosialisering avgjørende for å sikre at de blir veljusterte familiemedlemmer.

Personlighetstrekk og temperament

Når du vurderer en Napolitansk mastiff som et nytt familiemedlem, er det viktig å forstå deres unike personlighet og temperament. Disse hundene er kjent for sin rolige natur, men de har også en sterk beskyttelsesinstinkt som ikke bør overses.

Lojalitet over Alt

Først og fremst er Napolitanske mastiffer ekstremt lojale mot sine familier. De utvikler sterke bånd til sine eiere og elsker å være i nærheten av dem. Denne lojaliteten betyr at de ofte vil gå langt for å beskytte sine kjære.

 • Beskyttende Instinkter: Deres naturlige instinkt er å vokte og beskytte. Dette gjør dem til utmerkede vakthunder.
 • Rolig Demanor: Til tross for deres imponerende størrelse, har Napolitanske mastiffer ofte en rolig og behersket holdning hjemme.

Kjærlig Men Reservert

Selv om de viser stor kjærlighet overfor sin egen familie, kan disse hundene være noe reserverte rundt fremmede. Det tar tid før de varmer opp til nye mennesker. Tidlig sosialisering er nøkkelen til å hjelpe din Napolitansk mastiff med å bli mer avslappet rundt andre.

 • Sosialiser Tidlig: Introduser valpen din for nye situasjoner, mennesker og andre dyr fra ung alder.
 • Tålmodighet Er Viktig: Husk at tillitsbygging tar tid. Vær tålmodig med din hund når dere møter nye folk eller dyr.

Uavhengighets Ånd

Mens Napolitanske mastiffer elsker sine familier dypt, verdsetter de også selvstendighet. De trenger ikke konstant oppmerksomhet som noen andre raser kan gjøre, men setter pris på kvalitetstid med sine eiere.

 • Gi Dem Rom: La dem utforske sitt eget område i hjemmet eller hagen under tilsyn.
 • Balansert Oppdragelse: Oppmuntre uavhengighet samtidig som du opprettholder klare grenser og regler.

Ved å forstå disse grunnleggende aspektene ved en Napolitansk mastiffs personlighet og temperament, kan du bedre møte deres behov og sikre et lykkelig liv sammen med din firbente venn.

Trening og aktivitetsbehov

Napolitanske mastiffer er kjent for sin imponerende størrelse og styrke, men de har også et hjerte av gull. Disse hundene trives best når de får jevnlig fysisk aktivitet kombinert med mental stimulering. Det er viktig å finne en balanse som passer for din firbeinte venn.

Daglig Mosjon

Selv om Napolitanske mastiffer ikke krever ekstremt mye mosjon, trenger de regelmessige turer for å holde seg sunne og lykkelige. En lang tur tidlig om morgenen eller sent på ettermiddagen er ideell. Husk at rasen kan være følsom for varme på grunn av sin tykke pels, så planlegg turene deretter.

 • Kortere, hyppigere turer fungerer bedre enn en lang tur.
 • Lek i hagen gir god mulighet for både mosjon og lek.

Mental Stimulering

I tillegg til fysiske behov, trenger Napolitansk mastiff også mental utfordring:

 • Leketøy som kan fylles med godbiter holder dem engasjerte.
 • Treningstriks bidrar til å styrke båndet mellom deg og din hund samt holde hjernen deres aktiv.

Sosialisering

Tidlig sosialisering er nøkkelen til å sikre at din Napolitansk mastiff blir veljustert:

 • Introduser dem forsiktig for nye mennesker og situasjoner fra ung alder.
 • Positive opplevelser i sosiale sammenhenger bidrar til en mer selvsikker hund.

Husk at hver hund er unik, så det er viktig å justere mengden aktivitet etter din spesifikke hunds behov. Noen dager vil kanskje bare en rolig gåtur være nok mens andre dager kan lek i parken være det beste valget. Ved å observere din hunds adferd nøye vil du kunne skape et livsmiljø som gjør dere begge glade og sunne.

Pleie og helsehensyn

Når du har en Napolitansk mastiff, er det viktig å være oppmerksom på noen spesifikke pleie- og helsebehov. Disse majestetiske hundene krever mer enn bare daglig mosjon; de trenger riktig pleie for både pels og hud, samt regelmessig sjekk av deres helsetilstand.

Pelspleie

Selv om Napolitanske mastiffer ikke har den lengste pelsen, er regelmessig børsting essensielt. Dette holder pelsen sunn og fjerner løse hår. Siden de har løs hud, bør du også sjekke i hudfoldene for å sikre at det ikke utvikler seg irritasjoner eller infeksjoner.

 • Bruk en myk børste
 • Børst én til to ganger i uken
 • Sjekk hudfoldene regelmessig

Bad og Hudpleie

Disse hundene trenger ikke bad ofte, men når de gjør det, bruk en mild shampoo designet for sensitive hudtyper for å unngå irritasjon. Etter badet er det viktig å tørke grundig innimellom alle hudfoldene.

 • Unngå hyppige bad
 • Bruk mild shampoo
 • Tørk godt etter bad

Helsekontroller

Regelmessige veterinærbesøk er avgjørende for å oppdage eventuelle helseproblemer tidlig. Det anbefales også å ha fokus på tannhygiene og øyeundersøkelser siden rasen kan være utsatt for visse tilstander som hoftedysplasi og entropion.

 • Regelmessige veterinærbesøk
 • Tannhygiene er viktig
 • Øyeundersøkelser anbefales

Ved å følge disse tipsene sørger du for at din Napolitanske mastiff får den omsorgen og oppfølgingen den fortjener. Husk at forebyggende tiltak ofte kan spare deg for større utfordringer senere.

Avl og oppdrett av Napolitansk mastiff

Når du vurderer å avle på din Napolitanske mastiff, er det flere nøkkelaspekter du bør tenke på. Dette er ikke bare en beslutning som vil ha stor innvirkning på hundens liv men også ditt eget.

Forstå Rasestandarden

Først og fremst, det er avgjørende å forstå rasestandarden. Denne inneholder informasjon om ønskede fysiske trekk og temperament hos Napolitanske mastiffer. Kunnskap om disse standardene sikrer at valpene bidrar til rasens langsiktige helse og velvære.

Helseundersøkelser før Avl

Dernest, helseundersøkelser er uunnværlige. Begge foreldredyrene bør undersøkes for vanlige genetiske sykdommer som kan forekomme i rasen. Dette inkluderer men er ikke begrenset til hjerte- og leddproblemer. Å sørge for at både moren og faren er sunne, øker sjansene for friske valper.

Velg Retten Partner med Omhu

Velge den rette avlspartneren til din mastiff krever tid og etterforskning. Se etter en partner som komplementerer din hund godt både i temperament og fysikk. Det kan være lurt å samarbeide med anerkjente oppdrettere eller raseklubber for å finne et passende match.

Sosialisering fra Ung Alder

Etter fødselen, start sosialiseringen tidlig. Valpene må eksponeres forsiktig for ulike mennesker, lyder, miljøer og andre dyr for å utvikle seg til balanserte voksne hunder. En godt sosialisert valp har en lavere risiko for adferdsproblemer senere i livet.

Å avle Napolitanske mastiffer krever dedikasjon og kunnskap om rasen samt ansvarlig håndtering av dyrenes helse-og velferdsmessige behov gjennom hele prosessen. Gjennomtenkt avl styrker rasens kvalitet over tid mens man ivaretar de unike egenskapene som gjør dem så spesielle.

Konklusjon

Når du vurderer å ta en Napolitansk mastiff inn i ditt liv er det så mye mer enn bare en hund du får. Det er en historiebærer med røtter tilbake til antikkens Roma og en lojal venn som vil beskytte hjemmet ditt med sitt liv. Husk at denne rasen krever tålmodighet og forståelse for deres unike behov. Det er viktig å gi dem den kjærligheten de fortjener samt den nødvendige pleien og treningen for å sikre at de blir lykkelige og veljusterte medlemmer av familien din. Ved å følge rådene om riktig pleie og sosialisering kan du og din Napolitansk mastiff nyte mange år med glede og vennskap sammen. Så ta steget og bli en del av denne majestetiske rasens lange og stolte historie.

Ofte stilte spørsmål

Hva er opphavet til Napolitansk mastiff?

Napolitansk mastiff har røtter tilbake til antikkens Roma hvor de ble brukt som krigshunder. Italienerne har vært sentrale i å forme rasen til dagens kjente fysiske og mentale egenskaper.

Hvordan ser en Napolitansk mastiff ut?

Napolitanske mastiffer har et markant utseende med løs hud, er store i størrelse og kan veie betydelig. De har forskjellige pelsfarger og krever jevnlig pleie for å holde pelsen sunn.

Hva er Napolitansk mastiffs personlighet?

Disse hundene er ekstremt lojale, med sterke beskyttelsesinstinkter. De er rolige og reserverte rundt fremmede, selvstendige, og trenger en balansert oppdragelse for å trives i et hjemmemiljø.

Hvor mye mosjon trenger en Napolitansk mastiff?

Napolitanske mastiffer krever daglig mosjon for både fysisk og mental stimulering. Riktig mengde aktivitet er viktig for å unngå adferdsproblemer og opprettholde god helse.

Hvilke pleie- og helsehensyn er viktige for Napolitanske mastiffer?

Regelmessig pelspleie, bad, og hudpleie er essensielt. Det er også viktig med jevnlige helsekontroller for å overvåke og vedlikeholde helse og velvære gjennom deres liv.

Hva bør man tenke på ved avl av Napolitansk mastiff?

Ved avl er det kritisk å forstå rasestandarden, gjennomføre helseundersøkelser, velge en passende avlspartner nøye, og starte tidlig med sosialisering for å fremme utviklingen av velbalanserte voksne hunder.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment