Alt du må vite om Norwich terrier: En komplett raseguide

Har du noen gang lurt på hva som gjør Norwich terrieren til en unik og elskverdig følgesvenn? Kanskje du vurderer å utvide familien din med en firbeint venn, men er usikker på hvilken rase som passer best for din livsstil. Da er du på rett sted.

Denne artikkelen vil guide deg gjennom alt du trenger å vite om Norwich terrieren, fra deres lekne natur til hvordan du best tar vare på dem. Vi lover at du vil avslutte med en dypere forståelse og kanskje en ny funnet kjærlighet for disse små, modige hundene.

Historie og opprinnelse av Norwich terrier

Norwich terrieren stammer fra Storbritannia, der den ble brukt til å jakte små skadedyr. På 1800-tallet var disse hundene kjent for sin fryktløshet og evne til å ta seg inn i revehi for å jage ut revene. De var også populære blant studenter ved University of Cambridge som en maskot og følgesvenn.

Den opprinnelige rasen var kjent som Cantab Terrier, etter universitetets latinske navn, Cantabrigiensis. Senere, da rasen ble mer etablert, endret den navnet til Norwich terrier. Denne lille, men modige hunden er kjent for sitt gode temperament og sterke lojalitet mot familien sin.

I 1932 ble rasen offisielt anerkjent av The Kennel Club i England. Det interessante med Norwich terrieren er at den hadde ører som kunne være enten stående eller foldede framover. Dette førte til splittelse innenfor rasestandardene, og i 1964 bestemte man å skille de to øretypene inn i forskjellige raser; Norwich terrier (stående ører) og Norfolk terrier (foldede ører).

 • Modig
 • Lojal
 • Lekfull

Rasens popularitet har vokst jevnt over tid på grunn av deres allsidighet som både arbeidshunder og fantastiske familiekjæledyr. Deres energiske natur krever regelmessig mosjon, noe som gjør dem til en utmerket følgesvenn for aktive mennesker.

Selv om de er små i størrelse, bør du ikke undervurdere deres tapperhet eller behovet for mental stimulering. Å engasjere seg i aktiviteter som agility eller lydighetstrening kan bidra til å holde dem mentalt stimulert og fysisk fornøyd.

Når du tar deg tid til å forstå historien bak denne bemerkelsesverdige lille hunden, blir det klart hvorfor så mange mennesker har falt pladask for Norwich terrierns sjarm. De representerer en unik kombinasjon av modighet, lojalitet og lekenhet som gjør dem til ideelle følgesvenner både på landet og i bymiljøer.

Fysiske egenskaper hos Norwich terrier

Norwich terrieren, en liten men robust hunderase, har flere særegenheter som skiller den fra andre terriere. Denne delen gir deg innsikt i de fysiske karakteristikkene som gjør denne rasen unik.

Størrelse og Vekt

Denne lille kraftpakken veier typisk mellom 4 til 5 kg, og står rundt 25 cm høyt ved skulderen. Dette gjør dem til en perfekt størrelse for både landlige områder og bymiljøer.

EgenskapMåling
Vekt4-5 kg
Høydeca. 25 cm

Pels og Farge

Pelsen er tykk, rett og hard – egenskaper som beskytter dem mot barske værforhold under jakt. De kommer i en rekke farger inkludert rød, hvete, svart og tan eller grizzle.

 • Rød
 • Hvete
 • Svart og Tan
 • Grizzle

Ansiktstrekk

Med sine spisse ører og livlige øyne utstråler Norwich terrier et våkent og vennlig uttrykk. Ørene kan være enten oppreiste eller foldede avhengig av individuell genetikk før splittelsen mellom Norwich og Norfolk terrierene.

Du vil legge merke til at deres små men sterke kjever er perfekte for å holde fast på leker eller utføre arbeidsoppgaver de ble avlet for.

Kroppsbygning

Tross sin lille størrelse har Norwich terrier en overraskende muskuløs kroppsbygning med kort rygg, noe som bidrar til deres allsidighet i ulike former for hundesport. Deres kompakte form kombinert med robuste bein gir dem ekstraordinær smidighet.

Denne rasen krever regelmessig mosjon for å opprettholde sin kondisjon samt mental stimulering for å holde seg engasjert. En lang tur eller lekesession daglig hjelper ikke bare med fysisk form men også med å styrke båndet mellom deg og din firbente venn.

Ved å ta hensyn til disse fysiske egenskapene når du velger aktiviteter sammen med din Norwich terrier sørger du for at dere begge får mest mulig ut av tiden sammen uten å overbelaste din lille venns kapasitet.

Personlighetstrekk hos Norwich terrier

Norwich terrieren er kjent for sin energiske og modige natur. Disse små hundene har en stor personlighet pakket inn i et lite format. De er utrolig lojale mot sine familier og elsker å være involvert i alt som foregår hjemme.

Lekenhet og Sosialitet

Du vil raskt oppdage at din Norwich terrier elsker lek. De trives godt med andre hunder og mennesker, noe som gjør dem til perfekte følgesvenner for aktive familier. Det er viktig å sosialisere dem tidlig, så de lærer gode manerer rundt både mennesker og andre dyr.

Intelligens og Lærevillighet

Med riktig motivasjon viser Norwich terriere en imponerende evne til å lære nye triks og kommandoer. Bruk positiv forsterkning, som ros eller godbiter, for best resultat. Deres intelligens gjør også at de kan bli litt sta, så det kreves tålmodighet under trening.

Jaktinstinkt

Opprinnelig avlet for jakt på små skadedyr, har denne rasen et naturlig instinkt for å grave og jakte. Det betyr ikke nødvendigvis at de vil jage etter alt som beveger seg, men det er noe du bør være oppmerksom på, spesielt når du er ute på tur.

Tilpasningsdyktighet

En av de mest bemerkelsesverdige egenskapene ved Norwich terrieren er deres tilpasningsdyktighet. Enten du bor i en leilighet eller på et stort landsted, vil denne rasen kunne trives. Så lenge de får nok mental stimulering og fysisk aktivitet vil disse hundene justere seg fint til sitt hjemmemiljø.

Ved å ta tiden til å forstå disse personlighetstrekkene kan du bedre møte behovene til din Norwich terrier og sikre et langt liv fylt med eventyr sammen.

Pleie og vedlikehold av Norwich terrier

Pelsstell

Norwich terrierens doble pels trenger regelmessig stell for å holde seg sunn og pen. Børsting to ganger i uken hjelper med å fjerne løse hår og forhindre floker. Det er viktig å bruke en god kvalitetsbørste som kommer til både det ytre laget og underpelsen.

To til tre ganger i året vil din Norwich terrier trenge en trimmebehandling. Noen velger å gjøre dette selv, mens andre foretrekker hjelp fra en profesjonell hundefrisør. Husk at klipping kan endre pelsens naturlige tekstur, så stripping anbefales ofte for å beholde pelsens kvalitet.

Tannpleie

God munnhygiene er avgjørende for alle hunderaser, inkludert Norwich terriere. Børst tennene regelmessig med en tannbørste og tannkrem spesielt designet for hunder. Dette forebygger plakk, tannstein, og bidrar til generell god helse.

Øre- og Klauvstell

Sjekk ørene ukentlig for tegn på infeksjon eller irritasjon. Rengjør dem forsiktig med et eget rengjøringsmiddel hvis nødvendig. Klauvene bør også klippes regelmessig for å unngå ubehag når de går.

Fysisk Aktivitet

Norwich terriere er energiske og trenger daglig mosjon. Lange gåturer, lekeøkter i bakgården eller engasjerende aktiviteter som agility kan være gode måter å bruke opp overskuddsenergi på samtidig som det styrker båndet mellom deg og din firbeinte venn.

Ved å følge disse rådene sikrer du at din Norwich terrier holder seg sunn, lykkelig, og godt vedlikeholdt. Et godt pleieregime legger grunnlaget for et langt liv fullt av eventyr sammen med din lille kompanjong.

Norwich terrier som familiemedlem

Å ha en Norwich terrier som del av familien kan være en givende opplevelse. Disse små hundene er kjent for sin robuste natur og sitt vennlige vesen, noe som gjør dem til perfekte følgesvenner for både barn og voksne. Deres størrelse og energinivå passer godt inn i de fleste hjemmemiljøer, fra leiligheter til store hus med hager.

Tilpasningsdyktighet Og Sosialisering

Norwich terriere er eksepsjonelt tilpasningsdyktige og trives i forskjellige miljøer så lenge de har selskap. De elsker å være en del av dagliglivets aktiviteter, enten det er å hjelpe til i hagen eller slappe av på sofaen. Tidlig sosialisering er nøkkelen til å fremme deres naturlige vennlighet, spesielt rundt barn og andre dyr.

 • Introduser dem tidlig for ulike mennesker og situasjoner
 • Positive møter med andre hunder kan fremme gode sosiale ferdigheter

Energiske Leker Og Aktiviteter

Disse hundene har et høyt energinivå som krever regelmessig mosjon. Korte turer flere ganger om dagen sammen med lek i sikre områder hjelper dem med å forbrenne overskuddsenergi.

 • Ta dem med på daglige turer
 • Leketøy som aktiverer både mentalt og fysisk anbefales sterkt

Familiedynamikk Og Oppdragelse

Norwich terriere responderer godt på konsekvent trening basert på positive forsterkninger. De lærer raskt men setter pris på varierte treningsmetoder for å holde interessen oppe.

 • Belønn god oppførsel med ros eller godbiter
 • Unngå repetisjon; hold treningsøktene korte og engasjerende

Med disse tiltakene blir din Norwich terrier ikke bare en veloppdragen firbeint venn men også et elsket familiemedlem som bidrar positivt til hjemmets atmosfære. Deres lojalitet, mot, og livsglede vil uten tvil berike hverdagen din.

Konklusjon

Ved å velge en Norwich terrier får du mer enn bare en hund; du får en energisk og lojal venn som vil berike hverdagen din med eventyr og glede. Husk at ditt engasjement i deres fysiske og mentale velvære er nøkkelen til et langt og lykkelig liv sammen. Gi dem den kjærligheten, omsorgen og oppmerksomheten de fortjener, og de vil gi deg ubetinget kjærlighet i retur. Norwich terrieren er mer enn bare et kjæledyr; det er et familiemedlem som vil dele livets oppturer og nedturer med deg. Så ta godt vare på din firbeinte venn og nyt det spesielle båndet dere bygger sammen.

Ofte stilte spørsmål

Hva er opprinnelsen til Norwich Terrieren?

Norwich terrieren stammer fra Storbritannia, der den først ble brukt til jakt og som maskot ved University of Cambridge. Offisielt ble rasen anerkjent i 1932.

Når ble Norwich Terrieren offisielt anerkjent som en egen rase?

Rasen Norwich terrier ble offisielt anerkjent i 1932.

Hvordan var ørene til Norwich Terrieren opprinnelig?

Opprinnelig kunne Norwich terrieren ha ører som enten var stående eller foldede. Dette førte til splittelse og dannelse av to separate raser.

Hva kjennetegner Norwich Terrierens personlighet?

Norwich terrieren er kjent for sin tapperhet, lojalitet, lekne natur, sosialitet, intelligens, jaktinstinkt og tilpasningsdyktighet.

Hva slags pelspleie krever en Norwich Terrier?

Norwich terrieren trenger regelmessig pelsstell, tannpleie, samt øre- og klauvstell for å forholde seg sunn og godt vedlikeholdt.

Hvorfor er regelmessig mosjon viktig for Norwich Terrieren?

Regelmessig mosjon og mental stimulering er viktig fordi Norwich terrieren er en energisk rase som krever aktiviteter for å holde seg tilfreds.

Hvilke aktiviteter anbefales for Norwich Terrieren?

Aktiviteter som agility og lydighetstrening anbefales for å møte Norwich terrierens høye energinivå og behov for mental stimulering.

Er Norwich Terrieren en god familiehund?

Ja, Norwich terrieren beskrives som en robust og vennlig følgesvenn som passer godt sammen med både barn og voksne, og tilfører livsglede til husholdningen.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment