Komplett guide til Old english sheepdog: Helse, pleie og trening

Har du noen gang sett en Old English Sheepdog og lurt på hva som gjør denne hunderasen så spesiell? Med sitt særegne utseende og vennlige natur, er det ikke rart at de fanger oppmerksomheten til mange hundeeiere. Men, hva er det egentlig som gjør dem til et godt valg for din familie?

I denne artikkelen vil vi se nærmere på verdenen til Old English Sheepdog. Du vil få vite alt du trenger om deres temperament, helse, og hvordan du best tar vare på dem. Enten du vurderer å skaffe deg en, eller bare er nysgjerrig på rasen, vil denne guiden gi deg verdifull innsikt.

La oss utforske sammen hva som gjør Old English Sheepdog til en unik og elskbar følgesvenn.

Historie og Opprinnelse av Old English Sheepdog

Old English Sheepdog, kjent for sitt karakteristiske shaggy pelslag og vennlige vesen, har en rik historie som strekker seg flere hundre år tilbake i tid. Denne rasen oppsto i det tidlige 19. århundre i England, der den primært ble brukt som en gjeterhund. Dens oppgave var å hjelpe med å drive og beskytte sauer på de engelske landsbygdene.

Bakgrunn

Opprinnelsen til Old English Sheepdog er noe uklar, men mange tror at rasen kan ha sine røtter fra andre europeiske gjeterhunderaser som kom til Storbritannia via handelsveier. Det antas også at russiske Ovtcharka-hunder kan ha bidratt til genpoolen, gitt likhetene mellom de to rasenes utseende.

Utvikling av Rasen

I løpet av 1800-tallet fikk Old English Sheepdogs sin status ikke bare som arbeidshunder men også som showhunder takket være sin imponerende pels og distinkte allur. Deres popularitet skjøt fart både på landsbygda og i byene, hvor de mer ble sett på som kjæledyr enn som arbeidskamerater.

Rollen Idag

I dag er Old English Sheepdogs elsket over hele verden ikke bare for deres evner som familiehunder men også for deres rolle i ulike former for hundesport og -utstillinger. Selv om de ikke lenger trenger å jobbe med sauer for å tjene sitt levebrød, bærer denne rasen fortsatt stolt med seg arven fra sine forgjengere gjennom sin lojale natur og robuste helbred.

Et dypdykk inn i historien viser deg hvorfor denne rasens unike egenskaper har gjort dem til så ettertraktede følgesvenner gjennom tidene.

Fysisk Beskrivelse av Rasen

Old English Sheepdog er en stor hunderase med et særegent og gjenkjennelig utseende. Denne delen vil gi deg en grundig forståelse av rasens fysiske egenskaper.

Størrelse og Vekt

Disse hundene er robuste med en kraftig bygning. De har en imponerende størrelse som kan variere, men generelt ligger de på:

KjønnHøyde ved mankenVekt
Hann61 cm eller mer32-45 kg
Hunn56 cm eller mer27-40 kg

Vekten og høyden kan selvsagt variere noe fra individ til individ.

Pels og Farge

En av de mest slående trekkene ved Old English Sheepdogs er deres tykke, shaggy pels. Pelsen tjente opprinnelig et praktisk formål – å beskytte mot barskt vær under arbeid med sauer. I dag bidrar den til rasens karakteristiske uttrykk.

 • Pels: Lang, grov øverst og mykere underull.
 • Farger: Kombinasjoner av grått, blått, grizzle (grå/sort mix), med eller uten hvite tegninger.

Det kreves regelmessig stell for å holde pelsen fri for floker og skitt.

Ansiktstrekk

Med sine store, mørke øyne som titter frem fra under det rike håret, viser Old English Sheepdogs ofte et mildt og vennlig ansiktsuttrykk. Ørene deres er små til moderate i størrelse og bæres flatt mot hodet. Det særegne “smilet” hos mange Old English Sheepdogs skyldes delvis deres tannsett hvor underbitt ikke er uvanlig.

Denne rasen har beholdt mange av de fysiske egenskapene som gjorde dem så verdifulle som arbeidsdyr i England på 1800-tallet. Deres styrke, smidighet og tilpasningsdyktige pels gjør dem fortsatt til populære hunder både i hjemmet og innen ulike hundesporter.

Temperament og Atferd

Old English Sheepdog er kjent for sitt vennlige og lekne temperament. De er utrolig lojale mot sin familie og elsker å være en del av alle familiens aktiviteter. Deres natur gjør dem til flotte følgesvenner, ikke bare for voksne men også for barn. Det er imidlertid viktig å huske på at de trenger rikelig med sosialisering fra ung alder for å sikre at de vokser opp til veljusterte hunder.

Sosialt Samspill

Disse hundene trives i selskap med mennesker og andre dyr. De har et stort behov for samvær og kan bli deprimerte hvis de blir ignorert eller etterlatt alene over lengre perioder. Det betyr ikke at du ikke kan la dem være hjemme alene, men det krever litt planlegging. For eksempel:

 • Introduser varierte leker som holder dem opptatt
 • La radioen stå på så de hører stemmer
 • Korte perioder alene først, øk gradvis tiden

Trening og Aktivitet

På grunn av deres historie som arbeidshunder, har Old English Sheepdogs et høyt energinivå som krever daglig aktivisering:

 • Lange turer eller løpeturer
 • Hjerneaktiviteter som labyrintleker eller søkeoppgaver
 • Deltakelse i hundesport som agility eller lydighetstrening

Deres intelligens gjør at de raskt tar til seg nye kommandoer, noe som gjør treningen både givende og morsom.

 • Ros dem alltid når de utfører en kommando korrekt
 • Bruk godbiter som belønning under treningsøktene

Helse og Velvære hos Old English Sheepdog

Old English Sheepdog er generelt robuste hunder, men som med alle raser, har de noen helseutfordringer du bør være oppmerksom på. Deres velvære avhenger mye av omsorg, ernæring og regelmessig veterinærbesøk.

Vanlige Helseproblemer

Noen kjente helseproblemer blant Old English Sheepdogs inkluderer:

 • Hofteleddsdysplasi, en tilstand som kan føre til smerte og problemer med bevegelse.
 • Progressiv retinal atrofi, en øyesykdom som gradvis kan forårsake blindhet.
 • Hypotyreose, hvor skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok hormoner, noe som kan påvirke energinivået og vekten.

Det er viktig å gjennomføre regelmessige veterinærkontroller for tidlig oppdagelse av disse problemene.

Forebyggende Omsorg

For å opprettholde god helse hos din Old English Sheepdog, anbefales det å:

 • Opprettholde en balansert diett rik på næringsstoffer.
 • Sørge for daglig fysisk aktivitet for å holde dem i form.
 • Passe på pelsen deres ved regelmessig børsting for å unngå floker og hudproblemer.

Vedlikehold av tennene deres gjennom tannbørsting eller bruk av dental snacks kan også bidra til god munnhygiene.

Vaksinasjoner og Parasittforebygging

Regelmessige vaksinasjoner er avgjørende for å beskytte mot vanlige sykdommer. I tillegg er det viktig med forebyggende behandling mot parasitter som flått og lopper. Dette vil ikke bare beskytte din firbeinte venn men også familien din mot overførbare sykdommer.

Med riktig pleie kan din Old English Sheepdog leve et langt og lykkelig liv. Husk at tidlig innsats i helsen deres betaler seg i lengden.

Slik tar du vare på din Old English Sheepdog

Å ta vare på en Old English Sheepdog krever tålmodighet og kunnskap. Her er noen tips for å sikre at hunden din lever et sunt og lykkelig liv.

Riktig Kosthold

 • Gi balansert fôr tilpasset hundens alder, størrelse og aktivitetsnivå.
 • Unngå menneskemat som kan være skadelig.
 • Hold øye med vekten for å forhindre overvekt.

Daglig Mosjon

Old English Sheepdogs trenger daglig mosjon for å holde seg i form.

 • Lange turer passer perfekt.
 • Lek i hagen bidrar også til mental stimulering.

Pelspleie

Pelsen deres krever regelmessig pleie.

 • Børst pelsen flere ganger i uken for å unngå floker.
 • Klipp pelsen om nødvendig, spesielt rundt øyne og under poter.

Helseoppfølging

Regelmessige besøk hos veterinæren er nøkkelen til en sunn hund.

 • Årlige kontroller anbefales.
 • Hold vaksinasjoner og behandlinger mot parasitter oppdaterte.

Mental Stimulering

Mental stimulering er like viktig som fysisk aktivitet.

 • Bruk interaktive leker eller treningskurs.
 • Variasjon i hverdagsrutinene holder dem engasjerte og lykkelige.

Konklusjon

Å ta vare på din Old English Sheepdog krever dedikasjon og kjærlighet men belønningen er enorm. Husk at et balansert kosthold, regelmessig mosjon, grundig pelspleie og oppfølging av helse er nøkkelen til et langt og lykkelig liv for din firbente venn. Ved å følge rådene og tipsene som er delt kan du sikre at din hund ikke bare er sunn men også glad. Din innsats i dag legger grunnlaget for mange gode år sammen med din Old English Sheepdog.

Ofte stilte spørsmål

Hva er de vanligste helseproblemene hos Old English Sheepdog?

Old English Sheepdog kan være utsatt for hofteleddsdysplasi, progressiv retinal atrofi og hypotyreose. Disse tilstandene påvirker hundens helse og kvaliteten på livet, så det er viktig å overvåke helsen nøye.

Hvordan kan jeg opprettholde god helse hos min Old English Sheepdog?

For å sikre god helse, bør du fokusere på balansert kosthold, regelmessig fysisk aktivitet, grundig pelspleie, opprettholde tannhygiene, følge vaksinasjonsanbefalinger og forebygge mot parasitter. Tidlig innsats er nøkkelen til et langt og lykkelig liv for hunden din.

Hva slags kosthold passer for en Old English Sheepdog?

En Old English Sheepdog bør ha et balansert kosthold som oppfyller alle ernæringsmessige behov. Dette inkluderer høykvalitets tørrfôr eller råfôr, rikt på protein og med tilstrekkelig innhold av vitaminer og mineraler. Konsulter en veterinær for personlige anbefalinger.

Hvor mye trening trenger en Old English Sheepdog daglig?

En Old English Sheepdog trenger daglig mosjon for å opprettholde god helse og forebygge overvekt. Minst 30 til 60 minutters aktivitet, som lengre turer, lek i hagen eller trening, er anbefalt hver dag.

Hvordan pleier jeg pelsen til en Old English Sheepdog?

Pelspleien til en Old English Sheepdog krever faste rutiner. Regelmessig børsting, minst to til tre ganger i uken, hjelper med å fjerne floker og løse hår. Det er også viktig å klippe og stelle pelsen for å opprettholde huden og pelshelsen, noe som kan kreve besøk hos en profesjonell hundefrisør.

Hvor viktig er mental stimulering for en Old English Sheepdog?

Mental stimulering er svært viktig for Old English Sheepdog, da de er intelligente og aktive hunder. Å gi dem puslespillleker, delta i hundesport eller lære dem nye triks kan bidra til å holde dem mentalt stimulert og forhindre kjedsomhet eller destruktiv atferd.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment