Fullstendig pekingeser raseguide: Historie, stell og om de passer for deg

Har du noen gang lurt på hva som gjør Pekingeseren til en så unik og elsket hunderase? Disse små, men modige hundene har en fascinerende historie og et temperament som kan overraske deg. Kanskje du tenker på å utvide familien med en firbeint venn og vurderer en Pekingeser?

I denne artikkelen vil du finne alt du trenger å vite om Pekingeseren. Fra deres kongelige opprinnelse til hvordan du best tar vare på dem, vi dekker det essensielle for å hjelpe deg å forstå om denne rase passer for din livsstil. La oss se nærmere på Pekingeserens verden og oppdage sammen hvorfor de kan være det perfekte tilskuddet til hjemmet ditt.

Historien bak Pekingeseren

Pekingeseren er en hunderase med en rik og spennende historie som strekker seg flere tusen år tilbake i tid. Denne lille, men stolte hunden har lenge vært et symbol på adel og kongelig status i sitt hjemland Kina.

Opprinnelsen

Rasens opprinnelse kan spores tilbake til det kinesiske keiserriket, hvor de ble holdt av kongelige familier og betraktet som hellige dyr. Det var trodd at disse små hundene kunne avverge onde ånder. På grunn av sin eksklusive status ble Pekingesere sjelden sett utenfor palassets murer, noe som forsterket deres mystikk og allure blant folk.

Veien Til Vesten

Pekingese sin reise til vestlige land begynte på 1800-tallet da britiske soldater tok med seg noen av disse hundene etter å ha invadert det keiserlige palasset under den andre opiumskrigen. Disse unike små skapningene fanget snart interessen hos europeerne, og deres popularitet vokste raskt.

En Symbol for Status

I Europa ble Pekingeseren snart et populært kjæledyr blant adelen og velstående familier, mye på grunn av sin eksotiske opprinnelse og aristokratiske utstråling. Deres elegante ganglag og distinkte utseende gjorde dem til yndlinger i sosieteten både i Europa og senere i Amerika.

Det er ingen overdrivelse å si at Pekingeserens historie er like fargerik som rasen selv er majestetisk. Deres lange arv preget av luksus og eksklusivitet fortsetter å fascinere hundeentusiaster verden over. Mens du vurderer om denne rasen passer inn i din livsstil, husk på dens noble bakgrunn som krever respekt og beundring.

Pekingeserens egenskaper og temperament

Pekingeseren er mer enn bare et vakkert ansikt med sin lange, silkeaktige pels. Denne lille hunden skjuler en sterk personlighet og et unikt temperament som kan overraske mange. Å forstå disse trekkene er nøkkelen til et lykkelig liv sammen med din firbente venn.

Personlighet

På tross av sin lille størrelse har Pekingeseren en selvsikker og uavhengig natur. De er kjent for å være:

 • Loyale mot sine familier
 • Reserverte rundt fremmede
 • Svært territoriale, noe som gjør dem til utmerkede vakthunder

Det betyr ikke at de ikke verdsetter selskap. Tvert imot, de elsker oppmerksomhet fra sine eiere men på deres egne premisser.

Temperament

Selv om de kan virke litt stand-offish ved første blikk, har Pekingesere et godt hjerte. Deres temperament inkluderer å være:

 • Kjærlig og hengiven med dem de kjenner
 • Uavhengig nok til å holde seg opptatt alene
 • Noen ganger sta, noe som krever tålmodighet i trening

De trives best i hjem der de får mye oppmerksomhet uten å bli konstant plaget av yngre barn eller andre dyr som kan invadere deres personlige rom.

Sosialisering og Trening

Tidlig sosialisering er avgjørende for å sikre at din Pekingeser blir veljustert. Det hjelper dem med å bli mer aksepterende for nye mennesker og situasjoner. Når det kommer til trening:

 • Start tidlig
 • Vær konsekvent men mild
 • Belønninger fungerer bedre enn straff

Disse små hundene kan være utfordrende å trene på grunn av deres selvstendige natur, men med riktig tilnærming vil du finne veien inn i hjertet deres.

Husk at hver Pekingeser er unik, så det er viktig å tilpasse seg etter din hunds individuelle behov og preferanser. Ved å gi dem kjærligheten og respekten de fortjener, vil dere nyte et langt og lykkelig liv sammen.

Pekingeserens fysiske kjennetegn

Pekingeseren er en liten, men stolt hunderase med flere særegne fysiske trekk som skiller dem fra andre raser. Når du ser på en Pekingeser, vil noen av de første tingene du legger merke til være deres store øyne og lange, luksuriøse pels.

Størrelse og Vekt

Selv om de er små i størrelse, har Pekingesere en kompakt og muskuløs kropp. De veier vanligvis mellom 3,2 og 6,4 kg, noe som gjør dem til ideelle kjæledyr for livet i leilighet eller hus med begrenset plass.

KjønnVekt
Hann3,6–6,4 kg
Hunn3,2–5,8 kg

Pels og Farge

Pelsen er uten tvil et av de mest slående kjennetegnene ved en Pekingeser. Den er lang, tykk og kan komme i et bredt spekter av farger inkludert rød, sort, hvit eller en blanding av disse. Det krever regelmessig pleie for å holde pelsen fin og unngå floker.

Hodet

Hodet på en Pekingeser er bredt med en flat snute. Øynene deres er store og runde som gir dem et karakteristisk søtt uttrykk. Deres lille munn kombinert med den flate snuten betyr at eiere må være oppmerksomme på potensielle respiratoriske utfordringer.

Det er viktig å merke seg at hver hund har sin egen personlighet og behov uavhengig av rasestandarden. Å bruke tid sammen med din Pekingeser vil hjelpe deg å forstå hvordan dere best kan nyte dagene sammen samtidig som du tar vare på deres unike fysiske egenskaper.

Hvordan ta vare på en Pekingeser

Å ta vare på en Pekingeser krever forståelse og tålmodighet. Denne delen vil guide deg gjennom nøkkelaspekter ved stell og omsorg.

Daglig Stell

Pelspleie er essensielt. Pekingeseren har en dobbel pels som trenger regelmessig børsting for å unngå floker og matte hår. Børst minst tre ganger i uken for å holde pelsen sunn og skinnende.

Øyne og ører kan være utsatt for infeksjoner. Sjekk disse områdene jevnlig, og rengjør forsiktig med en våt klut eller spesiallagde produkter fra veterinæren din.

Kosthold Og Ernæring

Fôring er mer enn bare mat; det’s om balanse. Gi dem kvalitetsfôr tilpasset deres størrelse, alder, og aktivitetsnivå. Unngå overfeeding da de lett kan bli overvektige noe som belaster både hjerte og ledd.

Vann skal alltid være tilgjengelig, friskt og rent.

Trening Og Sosialisering

Selv om de er små, er fysisk aktivitet viktig:

 • Korte daglige spaserturer holder dem aktive.
 • Spill i hagen gir mental stimulering.

Sosialisering fra ung alder hjelper dem å være tryggere rundt andre hunder og mennesker. Positive møter bygger god oppførsel.

Helsekontroller

Regelmessige besøk hos veterinæren sørger for at din Pekingeser holder seg sunn. Vaksinasjoner, parasittkontroll, og generelle helsesjekker må ikke overses.

Pass også på tegn på vanlige helseproblemer i rasen som luftveisproblemer eller hudinfeksjoner, slik at du raskt kan søke behandling hvis nødvendig.

Ved å følge disse tipsene sørger du for et langt, lykkelig liv sammen med din Pekingeser.

Er en Pekingeser riktig for deg?

Å velge en hunderase er et stort skritt og krever nøye overveielse. Pekingeseren, med sin majestetiske fremtoning og lojale natur, kan virke som det perfekte kjæledyr på papiret. Men er denne rasen den rette for deg? La oss se nærmere på noen viktige faktorer du bør vurdere.

Livsstil og Bolig

Pekingesere trives i de fleste hjem, men de har også sine behov. Bor du i leilighet? Perfekt! Pekingeseren tilpasser seg godt til livet i leilighet takket være sin moderate størrelsesbehov. Det betyr ikke at de ikke trenger mosjon; daglige turer er viktige for å holde dem sunne og glade.

Tid og Engasjement

Den tykke pelsen til en Pekingeser krever jevnlig stell, inkludert børsting flere ganger i uken for å unngå floker og matte pelsområder. Har du tid til dette? Videre setter disse hundene pris på selskap, så det er verdt å overveie hvor mye tid du kan vie til din nye firbeinte venn.

Helsehensyn

Som med alle raser, kommer pekingeseren med visse predisposisjoner for helseproblemer. Regelmessige besøk hos veterinæren er essensielt for å oppdage eventuelle problemer tidlig.

Familievennlighet

Pekingesere kan være fantastiske følgesvenner og passer godt sammen med voksne som respekterer deres grenser. De kan imidlertid være litt reserverte rundt små barn eller andre dyr hvis de ikke har blitt sosialisert ordentlig fra ung alder.

Ved å ta hensyn til disse punktene vil du være bedre rustet til å avgjøre om pekingeseren passer inn i din livssituasjon. Husk at et kjæledyrforhold varer livet ut, så vær sikker på at dere er kompatible før du tar steget fullt ut.

Konklusjon

Å velge en Pekingeser som din følgesvenn er et valg som bærer med seg en rik historie og en unik personlighet. Du har nå fått et innblikk i deres adelige opprinnelse, deres distinkte egenskaper og hvordan du best kan ta vare på dem for et langt og lykkelig liv sammen. Husk at tidlig sosialisering, riktig trening og en dyp forståelse av deres individuelle behov er nøkkelen til et harmonisk forhold. Om du er klar for å tilpasse din livsstil og ditt hjem til en Pekingeser, vil du finne en lojal og majestetisk venn. Det er ditt ansvar å sørge for at deres liv med deg blir like kongelig som deres fortid. Lykke til med å ta det rette valget for både deg og din potensielle nye firbente venn!

Ofte stilte spørsmål

Hvor stammer Pekingeseren fra?

Pekingeseren har sin opprinnelse i det kinesiske keiserriket, hvor de ble betraktet som et symbol på adel og kongelig status.

Når ble Pekingeseren introdusert til Vesten?

Rasen ble introdusert til vestlige land på 1800-tallet, hvor den raskt ble populær blant adelen i Europa og Amerika.

Hvilke egenskaper er kjennetegnende for Pekingeseren?

Pekingeseren er kjent for sin lojalitet, reserverthet mot fremmede, territoriale natur og et høyt behov for oppmerksomhet fra sine eiere.

Hvor viktig er riktig trening og sosialisering for en Pekingeser?

Tidlig sosialisering og riktig trening er avgjørende for å sikre at Pekingeseren blir en veljustert og lykkelig hund.

Hvilke fysiske kjennetegn har en Pekingeser?

Pekingeseren er en liten hund med en karakteristisk voluminøs pels, et distinkt hode og varierer i farge. Størrelse og vekt kan variere, men de er generelt små.

Hvordan skal man stelle en Pekingeser?

Daglig stell av en Pekingeser inkluderer børsting av pelsen, sunn ernæring, regelmessig trening og sosialisering, samt oppfølging av helsekontroller for et langt og lykkelig liv.

Er en Pekingeser riktig for meg?

Det er viktig å vurdere din egen livsstil, boligsituasjon, vilje til å investere tid og engasjement, samt helsehensyn og om du har en familievennlig setting før du bestemmer deg for å skaffe en Pekingeser.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment