Alt du trenger å vite om Picard: En komplett raseguide

Har du noen gang lurt på hvilken hunderase som passer best for deg og din livsstil? Tenk deg en hund som er både intelligent og hardtarbeidende, med en unik sjarm som fanger alles hjerter. Det er her Picarden kommer inn i bildet.

Picard, eller Berger Picard, er ikke bare en vakker hund; den er også kjent for sin allsidighet og lojalitet. I denne artikkelen vil vi utforske alt som gjør Picarden til et fantastisk kjæledyr og en trofast venn. Du vil lære hvordan du best tar vare på dem, deres unike personlighetstrekk og hvorfor de kanskje er den perfekte matchen for deg.

Enten du er en erfaren hundeeier eller vurderer å få din første firbeinte venn, vil denne guiden gi deg verdifull innsikt og hjelpe deg å forstå om Picard er riktig valg for deg.

Hva er en Picard?

Picard, eller Berger Picard som den også kalles, er en hunderase med røtter dypt plantet i Frankrikes historie. Denne middels store gjeterhunden er kjent for sitt livlige vesen, intelligens og urokkelige lojalitet. Med sin distinkte utseende – preget av stående ører og en stritt pels – fanger Picarden oppmerksomheten til mange hundeentusiaster.

Kjennetegn

 • Størrelse: Middels
 • Pels: Lang og stritt
 • Ører: Stående

Berger Picarden har ikke bare et unikt utseende men har også personlighetstrekk som skiller seg ut. De er ekstremt arbeidsvillige og trives best når de får mental stimulering gjennom ulike oppgaver og aktiviteter. Dette gjør dem til fantastiske familiehunder så lenge de får nok mosjon og utfordringer i hverdagen.

Personlighet

Du vil oppleve at din Picard er:

 • Intelligent
 • Selvstendig
 • Lojal

Disse egenskapene betyr at rasen kan være noe utfordrende å trene for førstegangshundeeiere. En fast, men rettferdig hånd i opplæringen kombinert med positiv forsterkning vil imidlertid føre til gode resultater.

Omsorg

Når det kommer til omsorg, krever Picarden regelmessig børsting for å holde pelsen fri for floker samt rutinemessig mosjon for å forbrenne energi. Ettersom rasen trives med mentale utfordringer, vil interaktive leker eller agility-trening være ypperlig.

Ved å gi din Berger Picard kjærlighet, tålmodighet og de nødvendige omsorgsbehovene vil du se at denne hunden ikke bare blir et familiemedlem men også en trofast venn som bringer glede inn i hjemmet ditt.

Fysiske egenskaper

Picard, kjent for sitt unike utseende, har en rekke fysiske trekk som skiller den fra andre hunderaser. Dette avsnittet tar for seg de viktigste egenskapene du bør kjenne til.

Størrelse og Vekt

Picarden er en middels stor hund med en robust bygning. Her er noen gjennomsnittlige mål:

KjønnHøyde ved manken (cm)Vekt (kg)
Hann60-6525-32
Tispe55-6023-30

Disse tallene kan variere noe fra individ til individ.

Pels og Farge

En av de mest bemerkelsesverdige egenskapene ved Picarden er dens stritte pels. Den har et dobbelt lag med pels som beskytter mot vær og vind. Øvre laget er grovt, mens underlaget er mykt og tett. Fargen varierer ofte innenfor gråtoner, men kan også inkludere fawn (lysebrun) med eller uten mørkere markeringer rundt øyne og på rygg.

Ansiktstrekk

Med sine stående ører og uttrykksfulle øyne har Picarden et intelligent blikk som mange faller for. De store, oppreiste ørene bidrar til rasens distinkte silhuett.

For å holde din Picard i topp form kreves regelmessig mosjon sammen med mental stimulering. En lang tur eller løpetur hver dag kombinert med hjernetrim som agility eller lydighetstrening vil ikke bare holde dem fysisk sunne, men også mentalt stimulerte.

Husk at hver hund er unik så det viktigste du kan gjøre er å lære å kjenne din egen Picards behov og preferanser for å sikre et langt, sunt og lykkelig liv sammen.

Personlighetstrekk

Picard er kjent for sin livlige og våkne natur. Denne hunderasen har en sterk personlighet og trenger en like sterk eier. Hvis du tenker på å ta til deg en Picard, er det viktig å forstå de unike trekkene ved deres personlighet.

Lojalitet og Beskyttelse

Picarder er ekstremt lojale mot sine familier. De vil gjøre alt for å beskytte sine nærmeste fra fare. Dette gjør dem utmerkede vakthunder, selv om de ikke nødvendigvis bjeffer mye uten grunn. Deres lojalitet betyr også at de kan være reserverte rundt fremmede til de blir kjent med dem.

Selvstendighet

En annen bemerkelsesverdig egenskap ved Picarden er dens selvstendighet. Denne rasen liker å tenke for seg selv, noe som kan være både en styrke og en utfordring i treningssammenheng. Det betyr at du må være konsekvent og tålmodig når du trener din Picard.

Kjærlighet til Aktivitet

Picarder elsker å være aktive og trives best når de får nok fysisk aktivitet og mental stimulering:

 • Lange turer
 • Lek i hagen
 • Agilitytrening
 • Lydighetskurs

Deres energinivå krever at eieren engasjerer seg i deres daglige mosjon behov.

Intelligens

Det går ikke an å snakke om Picarden uten å nevne deres intelligens. De lærer raskt og finner stor glede i mentale utfordringer. Å gi dem oppgaver som stimulerer hjernen deres vil ikke bare holde dem lykkelige men også bidra til et sterkt bånd mellom dere.

Forstå disse personlighetstrekkene gir deg som eier muligheten til å skape et rikt og givende liv sammen med din Picard, hvor dere begge kan lære av hverandre hver dag.

Pleie og vedlikehold

Å ta vare på en Picard krever litt tid og oppmerksomhet, men det er fullt overkommelig med litt planlegging. Her er noen nøkkelpunkter for å holde din firbente venn både sunn og glad.

Pelsstell

Picardens unike pels trenger regelmessig vedlikehold for å holde seg i topp stand.

 • Børsting: En god rutine inkluderer børsting et par ganger i uken for å fjerne løse hår og hindre floker.
 • Vask: Bad din Picard kun når det er nødvendig. Hyppige bad kan strippe pelsen for naturlige oljer.
 • Klipp av klør: Sjekk og klipp klørne regelmessig for å unngå ubehag når de går.

Tannhelse

Akkurat som hos mennesker, er tannhelse viktig for din Picards velvære.

 • Tannbørsting: Prøv å børste tennene flere ganger i uken med en tannkrem designet for hunder.
 • Tyggeleker: Gi dem tyggeleker som kan hjelpe til med å holde tennene rene mellom børstingene.

Trening og Mosjon

En aktiv rase som Picarden trenger mye mosjon for å forbrenne energi.

 • Planlegg lange turer hver dag.
 • Engasjer deg i lek eller treningsaktiviteter som stimulerer både kroppen og sinnet deres.

Kosthold

Et balansert kosthold spiller en stor rolle i hundens generelle helse.

 • Velg et kvalitetsfôr tilpasset deres alder, størrelse og aktivitetsnivå.
 • Vurder også friske snacks som gulrotbiter eller eplestykker, men husk at dette kommer i tillegg til deres vanlige måltider.

Ta vare på din Berger Picard betyr ikke bare kjærlighet og selskap; det krever også praktisk pleie. Ved å følge disse rådene vil du sørge for at ditt kjæledyr lever et langt, sunt og lykkelig liv ved din side.

Er Picard riktig hund for deg?

Å velge riktig hund kan være en stor avgjørelse. En Picard, med sin unike blanding av intelligens, lojalitet og energi, passer ikke for alle. Her er noen viktige punkter å tenke på før du bestemmer deg.

Din Livsstil

Picarder krever mye aktivitet og mental stimulering. Spør deg selv:

 • Har du nok tid til lange turer hver dag?
 • Kan du tilby lek og trening som holder dem mentalt engasjert?

Hvis svaret er ja, kan en Picard være et godt valg for deg.

Ditt Hjemmemiljø

Disse hundene trives i hjem hvor de har god plass til å bevege seg på:

 • Har du en stor bakgård de kan utforske?
 • Er hjemmet ditt tilpasset en aktiv hund?

Tenk på disse spørsmålene nøye.

Erfaring Med Hunder

Picarder er selvstendige og kan være sta. De responderer best på konsekvent trening fra noen med erfaring. Vurder din egen erfaring med hunder og om du føler deg klar for utfordringen en Picard kan by på.

Aktivitetsbehov:

Daglig MosjonMental Stimulering
Minst 1 timeHøy

Familiekompatibilitet

De er fantastiske familiehunder som er kjærlige mot sine egne men skeptiske til fremmede. Sørg for at hele familien er innforstått med hva det innebærer å ha en slik beskyttende venn i huset.

Ved å ta disse faktorene i betraktning vil du bedre kunne avgjøre om denne bemerkelsesverdige men krevende rasen passer inn i din livsstil og ditt hjem.

Konklusjon

Å velge en Picard som din firbente venn er et stort skritt. Det krever forståelse og engasjement for å møte deres unike behov. Husk at denne rasen trives med kjærlighet, aktivitet og mental stimulering. Hvis du er klar for eventyret og har det som trengs for å gi dem et lykkelig liv, kan en Picard være den perfekte følgesvennen for deg. Din innsats vil utvilsomt belønnes med ubetinget kjærlighet og lojalitet fra din nye beste venn. Lykke til på reisen med din Picard!

Ofte stilte spørsmål

Hva er en Picard?

Picard, også kjent som Berger Picard, er en hunderase kjent for sin livlige natur, lojalitet, og intelligens. Den er middels stor, med en karakteristisk pels, stående ører, og uttrykksfulle øyne.

Hvilke fysiske egenskaper har en Picard?

Picarder er middels store hunder med en robust bygning. De har en distinkt pels som kan variere i farge, og er kjent for sine stående ører og uttrykksfulle øyne. Gjennomsnittlig størrelse og vekt varieres, men de er bygget for aktivitet og utholdenhet.

Hva er personlighetstrekkene til en Picard?

Picarder er ekstremt lojale, beskyttende, selvstendige, og har en kjærlighet til aktivitet. De er intelligente, raske til å lære, og trives med mentale utfordringer. De elsker lange turer, lek i hagen, agilitytrening, og lydighetskurs.

Er Picard en god familiehund?

Ja, Picarder kan være gode familiehunder, takket være deres lojalitet og beskyttende natur. Imidlertid, skal det tas i betraktning at de krever mye mosjon og mental stimulering for å trives, noe som er viktig å vurdere for familier.

Hvordan vet jeg om en Picard passer for meg?

Å avgjøre om en Picard passer for deg, krever en vurdering av din livsstil, hjemmemiljø, erfaring med hunder, og aktivitetsbehov. Denne rasen passer best for de som kan tilby mye mosjon, mental stimulering, og som setter pris på rasens selvstendighet og intelligens.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment