Alt du må vite om Pointer: En komplett raseguide for et lykkelig hundeliv

Har du noen gang lurt på hva som gjør Pointeren til en så unik og elsket hunderase? Kanskje du står overfor valget om å ta inn en ny firbent venn og ønsker å vite mer om denne energiske og elegante rasen.

Pointeren er kjent for sin utrolige nese og evne til å stå stille som en statue mens den peker mot bytte. Men det er så mye mer ved denne rasen som gjør den til et fantastisk tillegg til familien. Denne artikkelen vil guide deg gjennom alt du trenger å vite om Pointeren, fra dens historie og personlighet til omsorg og treningstips.

Med denne kunnskapen vil du være bedre rustet til å avgjøre om Pointeren er den rette hunden for deg og din livsstil. La oss se nærmere på Pointerens verden og oppdage hva som gjør denne rasen så spesiell.

Pointerens historie

Pointeren, en hunderase kjent for sin imponerende evne til å stå stille og peke mot bytte, har en rik historie som strekker seg flere århundrer tilbake. Denne rasens opprinnelse er fascinerende og gir innsikt i hvorfor den har blitt så elsket over hele verden.

Opprinnelsen

Pointeren dukket først opp i England på 1600-tallet. Rasen ble utviklet for å assistere jegere ved å peke ut fugler og småvilt. Det antas at de tidlige pointerne var en blanding av flere jaktrelaterte hunderaser, inkludert spaniels og italienske pointers. Disse hundene hadde ikke bare enestående luktesans men også en unik evne til å fryse og peke mot byttet sitt.

Utviklingen Gjennom Tidene

Gjennom århundrene ble pointeren finjustert for å møte jaktkravene bedre. På 1800-tallet begynte engelske oppdrettere å krysse inn greyhound-blodlinjer for å øke hastigheten og smidigheten hos disse hundene. Dette bidro sterkt til den atletiske bygningen og de elegante linjene vi ser hos dagens pointere.

Viktige datoer:

ÅrhundreHendelse
1600Pointerens første dokumenterte opptreden i England
1800Innkrysning av greyhound for bedre fysikk

Moderne Tider

I moderne tid har pointeren bevart sin status som en fremragende jakthund samtidig som den har vunnet hjertene til mange som et kjæledyr. Med sin lojale natur, intelligente personlighet, og energiske vesen er det ingen overraskelse at denne rasen fortsetter å være populær både på jaktmarka og hjemme.

Pointeren blir ofte omtalt i litteraturen og kunsten, noe som vitner om dens langvarige appell gjennom historien. Enten det er på grunn av deres dyktighet i feltet eller deres kjærlige companionship hjemme, har Pointeren sikret sin plass i menneskers liv over generasjoner.

Når du lærer om denne rasens historie får du ikke bare innsikt i hvordan dens unike egenskaper ble formet over tid men også dypere respekt for din firebeinte venns arv.

Personlighetstrekk hos Pointeren

Pointeren er kjent for sin allsidige personlighet som gjør den til en utmerket jakthund, samt en lojal og kjærlig familievenn. Her får du innsikt i noen av de mest fremtredende trekkene til denne rasen.

Lojalitet og Kjærlighet

Du vil raskt oppdage at Pointeren har et stort hjerte. Den knytter sterke bånd til sin familie og viser ofte sin hengivenhet gjennom lek og nærhet. Dette gjør dem til fantastiske følgesvenner, spesielt for aktive familier.

 • Lojal mot familien
 • Enorm kapasitet for kjærlighet
 • Trives med nære relasjoner

Energi og Aktivitetsbehov

Med sitt opphav som jakt- og arbeidshund, har Pointeren et høyt energinivå. Den elsker lange turer, løping, lek – alt som kan bidra til å forbrenne energi.

-Daglig mosjon er nødvendig
-Trenger mentale utfordringer
-Liker varierte aktiviteter

Intelligens

Pointeren er ikke bare fysisk aktiv; den er også intelligent. Med riktig trening kan dette oversettes til imponerende lydighetsnivåer. Deres intelligens krever stimulering både fysisk og mentalt for å unngå kjedsomhet.

 • Lærer kommandoer raskt
 • Kan utføre komplekse oppgaver

Tilpasningsdyktighet

Selv om Pointeren trives best med mye plass å boltre seg på, kan den også tilpasse seg ulike boforhold så lenge dens behov for aktivitet blir møtt. Det viktigste er regelmessig mosjon og mental stimulering.

Forståelse av disse personlighetstrekkene gir deg bedre muligheter til å møte behovene til din Pointer, noe som fører til et lykkeligere liv sammen både for deg og din firbente venn.

Pointerens fysiske egenskaper

Pointeren har unike fysiske trekk som skiller den ut i hundeverdenen. Disse egenskapene gjør ikke bare rasen til en dyktig jakthund, men også til en vakker følgesvenn.

Størrelse og Bygning

Du vil legge merke til at Pointeren er en middels stor hund med en muskuløs og atletisk bygning. Dette gir den fart og utholdenhet, perfekt for lange dager ute i feltet. Hannhunder veier vanligvis mellom 25 og 34 kg, mens tisper er litt lettere.

KjønnVekt
Hann25 – 34 kg
Tispe20 – 29 kg

Pointeren står stolt med sine velproporsjonerte kropper, noe som reflekterer dens styrke og eleganse.

Pels og Farge

Pelsen er kort, glatt, og krever minimalt med pleie. Det gjør denne rasen ideell for deg som ønsker en hund uten mye pelsstell. Når det kommer til farger, kan du finne Pointere i et bredt spekter:

 • Lever
 • Sort
 • Oransje
 • Hvit
 • Og kombinasjoner av disse

Fargene kan være ensfargede eller flekkete, noe som gir hver Pointer et unikt utseende.

Hodet og Ørene

Hodet på en Pointer er særegent med markerte trekk. Den har sterke kjever, klare øyne som ofte utstråler vennlighet, og store hengende ører. Ørene bidrar til deres karakteristiske uttrykk.

Øynene spesielt viser mye av hva hunden føler. De kan raskt gå fra å være alvorlige under jakt til varme og kjærlige hjemme.

Ved å bli kjent med disse fysiske egenskapene kan du bedre forstå din firbente venns behov både når det gjelder mosjon og omsorg. En godt passet Pointer vil ikke bare trives i sitt arbeid eller aktiviteter men også som familiemedlem.

Omsorg for en Pointer

Å ha en Pointer betyr mye mer enn bare å sørge for mat og vann. Disse energiske hundene trenger riktig pleie, mosjon, og mental stimulering for å trives.

Daglig Mosjon

Pointeren er en aktiv rase som krever regelmessig trening for å holde seg sunn og lykkelig. Her er noen tips:

 • Gå lange turer: Sikte på minst én lang tur hver dag. Dette holder ikke bare din Pointer fysisk aktiv, men styrker også båndet mellom dere.
 • Løp eller sykle sammen: Hvis du er sporty, vil din Pointer elske å løpe eller sykle ved siden av deg.
 • Henteleker: Spill med frisbee eller ball i hagen eller parken. Det gir god mental og fysisk stimulering.

Riktig Kosthold

Et balansert kosthold er essensielt for helsen til din Pointer. Vurder disse faktorene:

 • Kvalitetsfôr: Velg et fôr av høy kvalitet som møter alle ernæringsmessige behov.
 • Måltidsrutiner: Fastsett faste måltidstider og unngå overfôring.

Pelspleie

Selv om Pointeren har kort pels, krever den fortsatt litt omsorg:

 • Regelmessig børsting: Reduserer shedding og holder pelsen sunn.
 • Sjeldne bad: Bad dem kun når det er nødvendig for å bevare de naturlige oljene i pelsen.

Helsekontroller

Regelmessige besøk hos veterinæren sikrer at din Pointer blir tatt hånd om på best mulig måte:

 • Årlige sjekker: For forebyggende vaksinasjoner og generell helsevurdering.
 • Tannpleie: Regelmessig rengjøring bidrar til å forebygge tannproblemer.

Ved å følge disse anbefalingene kan du gi din Pointer et langt, lykkelig, og sunt liv ved din side.

Treningstips for Pointeren

Pointeren er en intelligent og energisk hund som trenger både fysisk og mental stimulering for å trives. Her er noen tips for å gjøre treningsøktene både effektive og morsomme.

Grunnleggende Lydighetstrening

Start med grunnleggende lydighetskommandoer som “sitt”, “ligg”, “bli”, og “kom”. Dette danner et solid fundament og styrker båndet mellom deg og din Pointer. Husk at konsistens er nøkkelen. Øv daglig i korte perioder, helst 5-10 minutter om gangen, for å holde oppmerksomheten til hunden.

Bruk Positive Forsterkninger

Pointere responderer godt på positive forsterkninger. Ros, godbiter, og leke kan være effektive belønninger. Variér belønningene slik at hunden alltid gjetter hva den får neste gang, noe som holder motivasjonen oppe.

Stimuler Jaktfølelsen

Som en jaktrase har Pointeren en naturlig trang til å følge spor og jakte. Du kan utnytte dette ved å lage sporleker eller skjule godbiter rundt i huset eller hagen som din Pointer må finne. Dette stimulerer både sinnet og luktesansen deres.

Sosialisering Er Viktig

Sosialisering fra ung alder er viktig for alle hunderaser, inkludert Pointeren. Eksponer valpen din forsiktig for ulike mennesker, dyr, miljøer og situasjoner. Dette vil hjelpe dem til å bli mer veljusterte voksne hunder.

Tålmodighet Og Repetisjon

Vær tålmodig med din Pointer under treningen. Noen kommandoer eller øvelser kan ta tid før de mestres fullstendig. Gjenta øvelser regelmessig men ikke push hardt hvis du ser at din hund blir frustrert eller sliten; det er bedre å avslutte på en positiv note enn på en negativ.

Husk at hver hund er unik så det som fungerer bra for én Pointer kan kanskje kreve justeringer for en annen. Observer din venn nøye under treningen for tegn på hva som fungerer best.

Konklusjon

Å eie en Pointer kan være en givende opplevelse som beriker både ditt og hundens liv. Ved å følge rådene om riktig pleie mosjon og mental stimulering vil du kunne sikre at din firbente venn trives. Husk at en sunn livsstil ikke bare handler om fysisk helse men også om å gi din Pointer kjærlighet og oppmerksomhet den fortjener. Med tålmodighet og dedikasjon i treningen vil du oppdage gleden ved å ha en lykkelig og veloppdragen hund. Din Pointer har potensialet til å bli ikke bare en fantastisk jakthund men også en kjærlig del av familien.

Ofte stilte spørsmål

Hva er opprinnelsen til Pointeren som hunderase?

Pointeren har sin opprinnelse fra 1600-tallet i England, der den ble avlet frem for jaktformål. Rasen var spesielt verdsatt for sin evne til å peke på bytte.

Hva gjør en Pointer til en god jakthund?

Pointeren er en utmerket jakthund på grunn av sin unike kombinasjon av fysiske egenskaper og allsidige personlighet. Deres evne til å stå stille og peke mot byttet gjør dem spesielt nyttige for jegeren.

Hvordan bør man ta vare på en Pointer for å sikre trivsel?

For å sikre en Pointers trivsel, er det viktig med daglig mosjon, et balansert kosthold, pelspleie, og regelmessige helsekontroller. Disse faktorene er essensielle for å opprettholde hundens helse og lykke.

Hvilke treningstips er viktige for å trene opp en Pointer?

Nødvendige treningstips inkluderer grunnleggende lydighetstrening, bruk av positive forsterkninger, stimulering av jaktfølelsen, tidlig sosialisering, tålmodighet, repetisjon, samt å tilpasse treningen til den individuelle hunden.

Hvordan kan man sikre en lang, lykkelig og sunn levetid for sin Pointer?

For å sikre en lang, lykkelig, og sunn levetid for en Pointer, er det viktig å følge anbefalingene om riktig pleie, mosjon, og mental stimulering, i tillegg til regelmessig oppfølging av helsekontroller og individuell tilpasning av treningen.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment