Sankt bernhardshund korthåret: En komplett raseguide for nybegynnere

Har du noen gang sett en Sankt bernhardshund og tenkt “Wow, for en majestetisk hund”? Disse kjempene, kjent for sin rolige natur og imponerende størrelse, er mer enn bare vakre å se på. De er lojale, kjærlige familiehunder med en fascinerende historie. Men visste du at det finnes en korthåret variant som er like imponerende?

Kanskje du vurderer å skaffe deg en slik hund, eller kanskje du bare er nysgjerrig på hva som gjør den korthårede Sankt bernhardshunden unik. Uansett grunn, denne artikkelen vil gi deg innsikten du trenger. Du vil lære om deres temperament, helse, og hvordan du best tar vare på dem for å sikre et langt og lykkelig liv sammen.

Enten du er en erfaren hundeeier eller førstegangskjøper, vil denne guiden hjelpe deg å forstå hvorfor den korthårede Sankt bernhardshunden kan være den perfekte følgesvennen for deg og din familie.

Historien bak Sankt Bernhardshund

Sankt bernhardshunden har en rik og fascinerende historie som strekker seg flere hundre år tilbake i tid. Disse imponerende hundene har sin opprinnelse i de sveitsiske Alpene, der de først ble brukt av munker ved St. Bernhardsklosteret for å hjelpe til med redningsaksjoner i snørike og farlige fjellpass.

Opprinnelsen

Historien begynner på 1600-tallet, da munkene ved klosteret oppdaget at disse store hundene hadde en enestående evne til å finne reisende som hadde gått seg vill i snøen. Med sin sterke bygning, utrettelige styrke og naturlige følelse for retning, ble sankt bernhardshunden raskt uunnværlig for redningsarbeidet.

Redningshelten Barry

En av de mest kjente sankt bernhardshundene var Barry, som levde på 1800-tallet og angivelig reddet over 40 menneskeliv. Hans heroiske handlinger er blitt legendariske og understreker rasens dedikasjon og mot når det gjelder å redde menneskeliv.

Rasens Utvikling

Gjennom årene har rasen blitt videreutviklet for å optimalisere dens evner som redningshund samt følgesvenn. Mens den langhårede varianten stammer fra samme opprinnelse, er det den korthårede varianten mange foretrekker på grunn av den mindre pelspleien som kreves.

Fordi du nå vet mer om denne heroiske rasens bakgrunn kan du bedre sette pris på dybden av deres lojalitet og mot. Omsorgen for en sankt bernhardshund betyr ikke bare å ta del i deres rike historie men også å bidra til deres fortelling fremover.

Kort om Sankt Bernhardshundens egenskaper

Sankt bernhardshunden, spesielt den korthårede varianten, er kjent for sine imponerende fysiske og mentale egenskaper. Disse hundene er ikke bare store i størrelse men også i hjerte. De har en rolig natur som gjør dem til fantastiske familiehunder. Deres tålmodighet og mildhet med barn står ut som en av deres mest elskelige trekk.

Fysiske Trekk

Den korthårede Sankt bernhardshunden har et muskuløst og kraftig bygg. Pelsen deres er tett, men kort, noe som gjør dem litt lettere å stelle enn sine langhårete slektninger. Vekten varierer vanligvis mellom:

KjønnVekt
Hann64–82 kg
Hunn54–64 kg

Høyden kan nå opp til 70–90 cm ved skulderen. De har et markant ansikt med dype øyne og et vennlig uttrykk.

Mentalitet

 • Rolig og Tålmodig: Perfekte følgesvenner for familier.
 • Beskyttende: Har en innebygd vaktinstinkt som gjør at de passer på sine mennesker.
 • Intelligent: Lærer raskt om du gir dem tid og konsekvent trening.

Det er viktig å gi disse hundene nok mental stimulering sammen med fysisk aktivitet for å holde dem fornøyde.

Omsorg

Selv om den korthårede varianten krever mindre pelsstell, må du ikke undervurdere behovet for regelmessig mosjon. Disse store hundene trenger daglige turer eller leketid i en stor hage for å forbrenne energi. Husk også regelmessige veterinærbesøk for å sikre at de holder seg friske.

Disse egenskapene gjør Sankt bernhardshunden til et verdifullt familiemedlem så lenge du tar deg tid til å møte deres behov både fysisk og mentalt.

Sankt Bernhardshundens helse og velvære

Når du har en Sankt bernhardshund, er det viktig å være oppmerksom på deres spesielle helsebehov. Den korthårede varianten er generelt robust, men som med alle store hunderaser, er det noen tilstander du bør være oppmerksom på.

Vanlige Helseproblemer

Sankt bernhardshunder kan ha tendens til visse helseutfordringer:

 • Hofteleddsdysplasi er vanlig i store raser. Det fører til at hoftene ikke utvikler seg normalt, noe som kan forårsake smerte eller lamhet.
 • Oppblåsthet kan skje hvis hunden spiser for fort eller gjør mye fysisk aktivitet rett etter måltider. Det er en alvorlig tilstand der magen fyller seg med gass og vrir seg.

For å forebygge disse problemene, er det viktig med regelmessige veterinærbesøk. De kan gi deg råd om kosthold, mosjon og andre tiltak for å holde din firbente venn sunn.

Kosthold og Mosjon

Et balansert kosthold og nok mosjon er nøkkelen til god helse:

 • Gi dem kvalitetsfôr som passer alderen, størrelsen, og aktivitetsnivået.
 • Regelmessig mosjon hjelper med å holde leddene sunne og forebygger overvekt.

Mental Helse

Ikke glem mental stimulering! Sankt bernhardshunder trenger mentale utfordringer for å trives:

 • Lek intelligensspill
 • Praktiser lydighetstrening
 • Tilbring kvalitetstid sammen hver dag

Disse aktivitetene styrker båndet deres samtidig som de holder hunden mental stimulert.

Å ta hånd om din Sankt bernhardshunds velvære krever tid og oppmerksomhet. Med den rette omsorgen vil de imidlertid belønne deg med sin lojalitet og kjærlighet i mange år fremover.

Slik tar du vare på en korthåret Sankt Bernhardshund

Å ta vare på en korthåret Sankt Bernhardshund krever dedikasjon og kjærlighet. Disse store, men hjertevarme hundene har spesifikke behov som må oppfylles for at de skal leve et langt og lykkelig liv ved din side.

Pelspleie

Selv om den korthårete varianten av Sankt bernhardshunden har mindre pels å håndtere enn sin langhårete slektning, trenger den fortsatt jevnlig stell:

 • Børsting: En ukentlig børsting holder pelsen sunn, fjerner løse hår, og reduserer mengden hår i hjemmet ditt.
 • Bad: Gi bad når nødvendig. Det er ikke behov for hyppige bad, men pass på å bruke en mild sjampo beregnet for store raser.

Ernæring

Et balansert kosthold er avgjørende:

 • Velg høykvalitets hundefôr tilpasset store raser med et proteininnhold som støtter deres muskulatur.
 • Unngå overfôring for å forebygge vektrelaterte problemer.

Trening Og Mosjon

Til tross for størrelsen trenger disse hundene regelmessig fysisk aktivitet:

 • Daglige turer er viktige både for mental stimulering og fysisk helse.
 • Variér rutinene med lek i trygge områder hvor de kan løpe fritt.

Helsekontroller

Regelmessige besøk hos veterinæren sikrer at eventuelle helseproblemer oppdages tidlig:

 • Årlige sjekker anbefales.
 • Vær særlig oppmerksom på tegn til vanlige sykdommer hos store raser som hofteleddsdysplasi.

Ved å følge disse retningslinjene vil du kunne gi din korthårede Sankt Bernhardshund det omsorgsnivået han eller hun fortjener. Husk at et godt hjem gir en lykkelig og frisk følgesvenn.

Er den korthårede Sankt Bernhardshunden riktig for deg?

Å velge en hunderase er et stort skritt, og det krever at du tenker gjennom livsstilen din nøye. Den korthårede Sankt Bernhardshunden er fantastisk, men ikke alle hjem passer for denne rasen. Her får du noen punkter å tenke over.

Livsstil og Plass

Disse store hundene trenger god plass. Bor du i en liten leilighet eller hus uten hage? Da kan det bli trangt. En aktiv livsstil med turer i naturen passer dem best.

Tid til Omsorg

Denne rasen krever regelmessig mosjon, mental stimulering og sosialisering. Har du tid til daglige lange turer? Og tid til lek og opplæring? Dette er viktig å vurdere.

Familiekompatibilitet

Er du familieorientert? Flott! Sankt bernhardshunden elsker barn og er kjent for sin tålmodighet og mildhet. Men størrelsen deres betyr at de må læres opp til å være forsiktige rundt små barn.

Helsehensyn

Selv om den korthårede varianten krever mindre pelsstell enn sin langhårede slektning, har de fortsatt behov for jevnlig børsting og bad. Vær også klar over potensielle helseproblemer som hofteleddsdysplasi.

Når alt kommer til alt, hvis ditt hjerte er satt på en korthåret Sankt Bernhardshund, og du kan møte disse behovene, kan dette være den perfekte følgesvennen for deg.

Konklusjon

Å invitere en korthåret Sankt bernhardshund inn i livet ditt er en beslutning som bringer med seg mye glede og noen utfordringer. Disse majestetiske hundene, med sin rike historie og kjærlige natur, tilbyr et unikt selskap. Husk at deres velvære avhenger av din evne til å gi dem det de trenger – kjærlighet, omsorg, og oppmerksomhet.

Å ta vare på en Sankt bernhardshund betyr mer enn bare å mate og gå turer med dem. Det handler om å skape et miljø hvor de kan trives, lære, og vokse. Din tålmodighet og forståelse vil hjelpe dem å tilpasse seg din livsstil og bli den følgesvennen du alltid har ønsket deg.

Husk at det å ha en hund er et langtidsengasjement som krever dedikasjon. Men med den korthårede Sankt bernhardshunden ved din side, vil du ha en trofast venn som beriker livet ditt på utallige måter.

Ofte stilte spørsmål

Hva er noen av de unike egenskapene til den korthårede Sankt bernhardshunden?

Den korthårede Sankt bernhardshunden utmerker seg med sitt imponerende fysiske og mentale egenskaper. De har en stor størrelse, muskuløst bygg, og kort pels, noe som krever mindre pelspleie sammenlignet med den langhårede varianten. Deres rolig natur, tålmodighet, og beskyttende vaktinstinkt gjør dem til ideelle familiehunder.

Hvorfor ble Sankt bernhardshunden brukt til redningsoppdrag?

Sankt bernhardshunden ble opprinnelig brukt til redningsoppdrag i de sveitsiske Alpene fordi de har en kombinasjon av styrke, intelligens, og en utrolig luktesans. Dette gjorde dem spesielt godt egnet til å finne og redde folk som var fanget i snøstormer eller hadde gått seg vill.

Hva kreves for å ta vare på en korthåret Sankt Bernhardshund?

Å ta vare på en korthåret Sankt Bernhardshund krever dedikasjon. Den innebærer jevnlig pelspleie, selv om den er kort, et balansert kosthold, daglige turer og lek for fysisk aktivitet, samt regelmessige helsekontroller, spesielt for å sjekke for hofteleddsdysplasi. Mental stimulering og sosialisering er også viktig.

Hva må man vurdere før man velger en korthåret Sankt Bernhardshund?

Når man vurderer en korthåret Sankt Bernhardshund, bør man tenke på ens egen livsstil, tilgjengelig plass, tid til å ta vare på en stor hund, familiekompatibilitet spesielt med små barn, og helsehensyn. Disse hundene trenger nok av plass, en aktiv livsstil, og regelmessig sosialisering og trening.

Er den korthårede Sankt bernhardshunden god med barn?

Ja, den korthårede Sankt bernhardshunden er kjent for sin mildhet og tålmodighet med barn. De elsker barn og gjør gode familiehunder. Det er dog viktig å lære både hunden og barna å omgås forsiktig på grunn av hundens store størrelse.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment