Alt om Schapendoes: Din ultimate raseguide for en sunn og glad hund

Lurer du på hvilken hunderase som passer perfekt inn i familien din? Schapendoes kan være svaret du leter etter. Denne energiske og kjærlige rasen er kjent for sin intelligens og lekenhet, men det er så mye mer å oppdage.

I denne artikkelen vil du finne alt du trenger å vite om Schapendoes, fra deres unike egenskaper til hvordan du best tar vare på dem. Vi dekker også tips om trening og sosialisering, slik at du og din nye firbeinte venn kan få det beste ut av livet sammen.

Historie og opprinnelse

Schapendoes er en hunderase som har sin opprinnelse i Nederland. Den ble først og fremst brukt som gjeterhund, spesielt for å passe på sauene. Dette forklarer rasens naturlige instinkt for å vokte og dens usedvanlige energinivå.

I løpet av 1800-tallet var Schapendoes svært populær blant bønder og gjetere i Nederland. Rasens smidighet, intelligens, og evne til å arbeide uavhengig gjorde den uunnværlig i det daglige gårdsarbeidet. Men etter andre verdenskrig så man en nedgang i antallet Schapendoes på grunn av moderniseringen av landbruket og mindre behov for gjeterhunder.

Takket være dedikerte oppdrettere klarte imidlertid rasen å overleve. I 1947 ble den nederlandske Schapendoes-klubben dannet for å bevare rasen. Siden da har populariteten til Schapendoes sakte men sikkert økt, både innenfor og utenfor Nederland.

Folk elsker denne rasen ikke bare for dens historiske betydning men også for dens lekne natur, lojalitet, og allsidighet. I dag er Schapendoes kjent som en utmerket familiehund samt en dyktig deltaker i ulike hundesporter.

Når du bringer en Schapendoes inn i livet ditt, arver du et stykke nederlandsk kulturarv samtidig som du får en livslang venn som vil fylle dagene dine med glede og aktivitet.

Egenskaper og personlighetstrekk

Schapendoes er en rase som skiller seg ut med sitt energiske vesen og intelligente blikk. Deres personlighet er kompleks, men utrolig tiltalende for de som kjenner dem godt.

Energi og Aktivitetsnivå

Du vil oppdage at Schapendoes har et høyt energinivå. De elsker lange turer, lek i parken, og enhver aktivitet som utfordrer dem fysisk og mentalt. Dette gjør dem til perfekte følgesvenner for aktive familier eller individer.

 • Lange turer: Minst en time om dagen.
 • Hundesport: Agility, lydighetstrening, og flyball er gode valg.

Kjærlighet og Lojalitet

Deres kjærlige natur gjør at de knytter seg sterkt til sine mennesker. Du vil merke at din Schapendoes ønsker å være der du er, enten det er på sofaen eller ute på eventyr. De er også fantastisk flinke med barn, noe som gjør dem til en ideell familiehund.

Intelligens og Lærevillighet

Med sin bakgrunn som gjeterhund har Schapendoes utviklet en imponerende intelligens. De lærer raskt nye kommandoer og triks hvis treningen er konsekvent og positiv.

 • Positiv forsterkning: Alltid belønn god oppførsel.
 • Mental stimulering: Bruk interaktive leker for å holde hjernen deres aktiv.

Sosialiseringsbehov

Som med alle hunderaser, er tidlig sosialisering nøkkelen til en velbalansert hund. Eksponering for ulike mennesker, steder og situasjoner fra ung alder bidrar til å forme deres sosiale ferdigheter.

 • Hundekurs: En fin måte å møte andre hunder og mennesker på.
 • Ulike miljøer: Ta dem med til forskjellige steder for å utvide deres horisont.

Ved å gi din Schapendoes den omsorgen og oppmerksomheten de fortjener, vil du nyte godt av et dypt vennskap basert på gjensidig respekt och kjærlighet.

Fysiske kjennetegn

Schapendoes er kjent for sitt unike og tiltalende utseende, som skiller seg ut i hundeverdenen. Dette avsnittet vil ta for seg de viktigste fysiske kjennetegnene til Schapendoes og gi deg en bedre forståelse av rasens utseende.

Størrelse og Vekt

Schapendoes tilhører kategorien mellomstore hunder. En voksen Schapendoes har vanligvis en skulderhøyde på 40-50 cm og veier mellom 12-25 kg. Selv om det kan være individuelle forskjeller, er disse målene ganske typiske for rasen.

Pels og Farge

En av de mest slående egenskapene ved Schapendoes er dens lange, tette pels som krever regelmessig stell for å holde den fri fra floker og mattes. Pelsen kan komme i en rekke farger, inkludert svart, hvit, grå eller en blanding av disse. Det som gjør pelsen ekstra spesiell er den naturlige bølgen eller krøllen som gir Schapendoes et distinkt “teddybjørn”-utseende.

Øyne og Ører

De store, runde øynene til Schapendoes gir dem et intelligent og spørrende uttrykk. Øyefargen harmonerer ofte med pelsfargen, noe som bidrar ytterligere til deres sjarm. Rasens ører er middels store, dekket med lang pels, og henger elegant ned langs siden av hodet.

Når du ser etter en Schapendoes valp eller ønsker å lære mer om din egen hunds arv, er det nyttig å huske på disse kjennetegnene. De hjelper ikke bare til med identifisering men underbygger også behovet for riktig pleie og oppmerksomhet mot rasens særtrekk.

Trening og aktivitetsbehov

Schapendoes er kjent for sitt høye energinivå. Dette betyr at daglig trening ikke bare er anbefalt, det er nødvendig. En godt trent Schapendoes er en lykkelig Schapendoes. La oss se nærmere på hva dette innebærer.

Daglige Turer

En lang tur hver dag er et must. Men husk, variasjon holder både kropp og sinn stimulert. Bytt mellom ulike ruter og inkluder noen utfordringer underveis, som å gå i ulendt terreng eller små løpeturer.

Lek og Mental Stimulering

I tillegg til de fysiske aktivitetene, krever denne rasen mental stimulering:

 • Leker: Investér i puzzle-leker som utfordrer hjernen deres.
 • Treningstriks: Regelmessig opplæring av nye triks holder dem mentalt skjerpet.
 • Agility-kurs: Disse kursene er perfekte for å brenne av energi samtidig som de gir mental stimuli.

Sosialisering

Tidlig sosialisering hjelper med å utvikle en velbalansert hund:

 • Besøk forskjellige steder
 • Møt nye mennesker og dyr
 • Delta på valpekurs

Dette vil ikke bare gjøre hunden din mer sosial men også redusere sjansen for angstrelaterte problemer.

Praktiske Tips

For å holde tritt med deres aktive natur, prøv disse tipsene:

 • Ha lekesaker lett tilgjengelig hjemme
 • Bruk tid på interaktiv lek hver dag
 • Vurder sporter som kanindraging eller flyball for ekstra moro og fysisk aktivitet

Ved å følge disse rådene vil du sikre at Schapendoesen din får den treningen og stimuleringen den behøver for et langt, lykkelig liv ved din side.

Pleie og stell

Pelspleie er Essensielt for å holde din Schapendoes i topp form. Denne rasen har en lang, tett pels som trenger regelmessig børsting. Minst to ganger i uken skal du grundig gå gjennom pelsen med en kvalitetsbørste. Dette fjerner floker og løs underpels, og hjelper med å spre hudens naturlige oljer gjennom pelsen.

Vask av hunden bør skje etter behov, men ikke for ofte da det kan tørke ut huden deres. Bruk en mild sjampo ment for hunder når badetiden kommer.

Når det kommer til Klauvpleie, så husk at lange klør kan føre til ubehag og problemer med å gå. Klipp klørne regelmessig, eller ta turen innom en profesjonell hvis du er usikker på hvordan dette best gjøres.

Ørene til din Schapendoes krever også oppmerksomhet. Sjekk dem ukentlig for tegn på infeksjon eller irritasjon og rengjør forsiktig med et eget ørerengjøringsmiddel for hunder.

Til slutt er Tannhelse viktig for å forebygge plakkoppbygging og dårlig ånde. Børst tennene deres et par ganger i uken med en tannbørste og tannkrem designet spesielt for hunder.

 • Regelmessig børsting
 • Vask med mild sjampo
 • Klipp klauvene jevnlig
 • Ørekontroll hver uke
 • Tannpleie flere ganger i uken

Med disse stegene vil du sikre at din Schapendoes både ser bra ut og føler seg bra, samtidig som dere unngår noen vanlige helseproblemer knyttet til dårlig pleie.

Avl og helsemessige hensyn

Når du vurderer å skaffe deg en Schapendoes, er det viktig å tenke på avl og helse. En god oppdretter vil legge stor vekt på begge deler for å sikre sunne og glade hunder.

Velg Riktig Oppdretter

Først må du finne en ansvarlig oppdretter. De skal kunne gi deg all nødvendig informasjon om hundenes helsehistorikk. Sjekk at de følger raseklubbens retningslinjer for avl.

 • Spør etter helseattester som viser at foreldredyrene ikke har genetiske sykdommer.
 • Besøk oppdrettet for å se på forholdene der hundene lever.

Viktige Helsesjekker

Schapendoes kan være utsatt for visse arvelige tilstander. Det inkluderer øyesykdommer som PRA (Progressiv Retinal Atrofi) og HD (Hofteleddsdysplasi).

TilstandBeskrivelse
PRAEn øyesykdom som kan føre til blindhet.
HDEn feil i utviklingen av hoftene som kan føre til leddsmerter eller halting.

For å forebygge disse problemene:

 • Krev dokumentasjon på at valpens foreldre er testet og frie for disse tilstandene.
 • Planlegg regelmessige veterinærbesøk etter at du tar med valpen hjem.

Daglig Omsorg for Å Fremme God Helse

God daglig omsorg kan også spille en stor rolle i din Schapendoes’ generelle velvære:

 • Sørg for nok fysisk aktivitet hver dag.
 • Hold dem mentalt stimulert med leker og treningsoppgaver.
 • Følg anbefalte kostholdsveiledninger.

Ved å ta disse stegene, hjelper du ikke bare med å holde din Schapendoes frisk, men også lykkelig. Et godt fysisk og mentalt miljø bidrar sterkt til den generelle helsen.

Oppsummering og konklusjon

Ved å velge en Schapendoes får du en lojal og energisk følgesvenn som vil berike hverdagen din med glede og aktivitet. Husk at nøkkelen til en sunn og lykkelig hund ligger i ansvarlig oppdrett, riktig pleie, og en aktiv livsstil. Sørg for å holde deg oppdatert på helsesjekker og gi din firbente venn den kjærligheten og omsorgen den fortjener. Med riktig tilnærming vil du og din Schapendoes ha mange fantastiske år sammen.

Ofte stilte spørsmål

Hva er en Schapendoes?

Schapendoes er en hunderase kjent for sin lekne natur og krøllete pels. De er middels store hunder som er spesielt tilpasset til å være hyrdehunder.

Passer Schapendoes godt i en familie?

Ja, Schapendoes er svært familievennlige hunder som trives godt med barn. Deres sosiale og vennlige natur gjør dem til et godt tillegg i de fleste familier.

Hva slags trening trenger en Schapendoes?

Schapendoes har et høyt aktivitetsnivå og trenger regelmessig mosjon og mentale utfordringer. Lange turer, lek og lydighetstrening er viktige for deres velvære.

Hva bør man se etter hos en ansvarlig oppdretter av Schapendoes?

En ansvarlig oppdretter følger raseklubbens retningslinjer, tilbyr informasjon om hundenes helsehistorikk og utfører nødvendige helsesjekker for arvelige tilstander som PRA og HD.

Hvilken pleie og stell krever en Schapendoes?

Schapendoes krever regelmessig pelsstell for å håndtere sin krøllete pels, inkludert børsting flere ganger i uken. I tillegg er tannpleie, kloklipping og regelmessige veterinærbesøk viktige for god helse.

Hvilke helsemessige hensyn er viktige for Schapendoes?

Viktige helsehensyn inkluderer testing for arvelige tilstander som progressiv retinal atrofi (PRA) og hofteleddsdysplasi (HD). Regelmessige veterinærbesøk er også essensielt for å sikre hundens helse.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment