Alt du trenger å vite om Schillerstøver: En komplett raseguide

Har du noen gang lurt på hvilken hunderase som passer best for deg og din livsstil? Tenk deg en trofast følgesvenn som er full av energi og kjærlighet. Schillerstøveren, en rase kjent for sin utholdenhet og vennlige natur, kan være akkurat det du leter etter.

I denne artikkelen vil vi utforske alt som gjør Schillerstøveren til en unik rase. Fra deres historie og personlighetstrekk til tips for trening og stell, får du den informasjonen du trenger for å avgjøre om denne hunden er den rette for deg.

Med denne guiden i hånden, vil du være bedre rustet til å forstå hvordan en Schillerstøver kan berike ditt liv. La oss utforske sammen hva det vil si å ha en slik firbent venn ved din side.

Historie og opprinnelse

Schillerstøveren har en fascinerende historie som strekker seg tilbake til slutten av 1800-tallet i Sverige. Denne rase ble oppkalt etter den svenske greven Per Schiller, som var lidenskapelig opptatt av hundoppdrett og jakt. Målet hans var å utvikle en hunderase med eksepsjonelle jaktegenskaper for storvilt, spesielt hjort.

På denne tiden eksperimenterte han med kryssavl mellom forskjellige støvere for å finne den perfekte kombinasjonen av fart, utholdenhet og luktesans. Resultatet ble Schillerstøveren, som raskt viste seg å være en overlegen jakthund på de svenske landsbygda.

De første offisielle registreringene av rasen ble gjort tidlig på 1900-tallet, da den også fikk sin anerkjennelse fra det svenske Kennelklubben. Rasens popularitet vokste sakte men sikkert, takket være dens imponerende egenskaper både som arbeidshund og familievennlig kjæledyr.

Selv om Schillerstøver ikke er blant de mest kjente hunderasene utenfor Skandinavia i dag, har dens dedikerte tilhengere bidratt til at rasen fortsatt trives og opprettholder sine tradisjonelle egenskaper.

Det er verdt å merke seg at mens Schillerstøveren utmerker seg innen jaktprøver, er det også deres lojale og kjærlige natur som har gjort dem til et elsket familiemedlem for mange. Deres evne til raskt å knytte sterke bånd med sine mennesker kombinert med deres aktive livsstil gjør dem til ideelle følgesvenner for eventyrlige familier eller individer.

Med rett trening og sosialisering kan disse hundene bli et fantastisk tillegg til ditt hjem. De trives best sammen med eiere som verdsetter deres behov for daglige aktiviteter og mental stimulering, noe som sikrer at de lever lykkelige og sunne liv.

Personlighetstrekk

Schillerstøveren er kjent for sitt gode temperament og sin vennlige natur. Denne rasen viser en unik blanding av energi, intelligens og lojalitet, som gjør dem til mer enn bare en jakthund.

Energi og Aktivitetsbehov

Schillerstøveren har mye energi. Du vil merke at den trives best med daglig mosjon. Lange turer, løping eller lek i hagen passer perfekt for å holde dem fysisk og mentalt stimulert.

 • Lek i hagen
 • Daglige lange turer
 • Løpeturer sammen med deg

Deres aktive natur betyr også at de liker utfordringer. Å engasjere dem i ulike hundesporter kan være en god måte å utnytte deres energi positivt på.

Intelligens og Trening

Intelligensen til Schillerstøveren gjør den lærevillig og responsiv til trening. Start treningen tidlig, og vær konsekvent med kommandoene dine. De elsker å glede sine eiere, noe som gjør treningen lettere enn du kanskje tror.

Bruk positive forsterkninger som ros og godbiter for å motivere dem:

 • Ros når de følger kommandoer.
 • Bruk godbiter som belønning under treningen.

Lojalitet og Sosial Natur

Schillerstøveren er ekstremt lojal mot sin familie. De skaper sterke bånd til sine eiere og blir ofte beskrevet som “skyggen” deres hjemme. Dette gjør dem også utmerket rundt barn, hvor de viser stor tålmodighet og kjærlighet.

De sosiale personlighetstrekkene betyr at de ikke liker å være alene over lengre perioder. Så det er viktig å sikre at din Schillerstøver får nok oppmerksomhet og samvær hver dag.

Å innlemme disse personlighetstrekkene i din daglige rutine vil ikke bare sikre et lykkelig liv for din Schillerstøver men også styrke båndet mellom dere to ytterligere.

Trening og aktivitetsbehov

Schillerstøveren er en hund med mye energi. Dette betyr at du må legge inn en god del arbeid for å holde den sunn og lykkelig. Men ikke bekymre deg, det er både gøyalt og givende.

Daglig Mosjon

For en Schillerstøver er daglig mosjon nødvendig. En lang tur eller løpetur hver dag holder dem i form. Du kan også ta dem med på sykkelturer, men start forsiktig og øk avstanden gradvis.

 • Lange turer: Minst 30 minutter til en time
 • Lek i hagen: Godt alternativ når du har mindre tid
 • Hundesporter: Som agility eller lydighetstrening gir mental stimulering

Treningstips

Når det kommer til trening, responderer Schillerstøveren best på positiv forsterkning. Ros og godbiter gjør underverker.

 1. Start tidlig: Jo yngre hunden er, desto lettere lærer den.
 2. Vær konsekvent: Bruk de samme kommandoene hver gang.
 3. Korte treningsøkter: 5-10 minutter flere ganger om dagen er bedre enn én lang økt.

Mental Stimulering

I tillegg til fysisk aktivitet trenger din Schillerstøver mental stimulering:

 • Gjemmelek med godbiter
 • Puslespill for hunder
 • Lære nye triks

Stell og pelspleie

Å ta vare på en Schillerstøver innebærer mer enn bare daglige turer og lek. Pelspleie spiller en stor rolle i å holde hunden din sunn og lykkelig. Her er noen tips for hvordan du best tar vare på pelsen til din firbeinte venn.

Regelmessig Børsting

Schillerstøverens kortere pels krever ikke like mye stell som lengre pelsraser, men regelmessig børsting er fortsatt nødvendig. Dette bidrar til å fjerne dødt hår og holder pelsen blank og frisk. En god tommelfingerregel er å børste hunden din minst én gang i uken.

Bad og Sjampo

Selv om Schillerstøvere ikke trenger hyppige bad, er det viktig å gi dem et bad når de blir skitne for å holde pelsen ren. Bruk en mild sjampo designet for hunder, da menneskesjampo kan irritere hundens hud. Et bad hver andre til tredje måned burde være nok, med mindre hunden din ruller seg i noe den ikke burde.

Klipp av Klør

Lange klør kan være ubehagelige for hunden din, så sørg for at du holder dem trimmet. Hvis du kan høre klørne klikke mot gulvet når de går, er det på tide med en klipp. For mange eiere kan dette virke skremmende, men med riktig verktøy og litt øvelse blir det lettere.

Ørerengjøring

Sjekk jevnlig ørene til din Schillerstøver for smuss eller tegn på infeksjon. Rengjør forsiktig med et egnet produkt anbefalt av veterinæren hvis du ser at det begynner å samle seg smuss.

Disse grunnleggende stegene i stell og pelspleie hjelper deg med å opprettholde god hygiene hos din Schillerstøver samtidig som den fremmer et sterkere bånd mellom deg og ditt kjæledyr. Husk alltid å nærme deg disse rutinene med tålmodighet og positivitet slik at stelleprosessen blir en behagelig opplevelse for dere begge.

Avslutning

Å velge en Schillerstøver som ditt nye familiemedlem betyr å åpne hjemmet ditt for en energisk og lojal venn. Du har nå et solid grunnlag for å forstå hva denne rasen trenger av både fysisk og mental stimulering. Husk at regelmessig mosjon og riktig pelspleie er nøkkelen til en sunn og glad hund. Og med den rette treningen vil Schillerstøveren din vise seg å være en utmerket følgesvenn som er ivrig etter å glede. Så ta deg tid til å bygge et sterkt bånd med din Schillerstøver det vil du ikke angre på.

Ofte stilte spørsmål

Hva er opprinnelsen til Schillerstøveren?

Schillerstøveren ble utviklet i Sverige på slutten av 1800-tallet, oppkalt etter greven Per Schiller. Dette er en hunderase kjent for sin unike kombinasjon av utholdenhet, intelligens og lojalitet.

Hvilke karaktertrekk er typiske for Schillerstøveren?

Schillerstøveren er kjent for sin energi, intelligens og lojalitet. Rasen har et vennlig temperament, er lærevillig og responsiv til trening, og viser stor glede i å tilfredsstille sine eiere.

Hvilken type aktivitet anbefales for en Schillerstøver?

Denne rasen trives med regelmessig fysisk aktivitet som lange turer, løping eller lek i hagen. Schillerstøverens aktive natur gjør den godt egnet for ulike hundesporter.

Er Schillerstøveren en familievennlig hunderase?

Ja, Schillerstøveren er kjent for å være ekstremt lojal mot sin familie, trives godt rundt barn og liker ikke å være alene over lengre perioder. Dette gjør dem til en utmerket familiehund.

Hva er viktig å tenke på når det gjelder stell og pelspleie av Schillerstøveren?

For å opprettholde god hygiene er det viktig med regelmessig børsting, bad og sjampo, klipping av klør samt ørerengjøring. God pelspleie styrker også båndet mellom eier og hund.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment