Alt du må vite om schipperke: En komplett raseguide for et lykkelig hundeliv

Har du noen gang lurt på hvilken hunderase som passer best for din aktive livsstil? Tenk deg en liten, energisk hund med en personlighet større enn størrelsen sin. Da er Schipperke kanskje rasen for deg.

I denne artikkelen vil du finne alt du trenger å vite om Schipperke – fra temperament og trening til stell og helse. Det er den ultimate guiden for deg som vurderer å ønske denne livlige lille hunden velkommen inn i hjemmet ditt.

Historie av Schipperke

Schipperke-rasen har en fascinerende og unik bakgrunn som strekker seg tilbake til 1600-tallet i Belgia. Disse små, men energiske hundene ble opprinnelig brukt som vakthunder på båter og i verksteder. Det er her navnet “Schipperke”, ofte tolket som “liten skipper”, stammer fra.

Opprinnelse og Utvikling

Opprinnelsen til Schipperke er tett knyttet til den belgiske byen Leuven, hvor de først ble anerkjent. Rasen utviklet seg fra en nå utdødd type hund kjent som Leuvenaar, en middels stor gjeterhund. Gjennom selektiv avl for å oppnå en mindre størrelse, kom schipperkene slik vi kjenner dem i dag frem.

I løpet av 1800-tallet vokste populariteten til rasen raskt også utenfor Belgias grenser. Dette skyldtes delvis deres karakteristiske utseende og livlige temperament.

Rollen De Spilte

Historisk sett hadde Schipperker flere roller, alt fra vakthunder til selskapshunder for adelen. Deres smidighet og intelligens gjorde dem ideelle for oppgaver som å holde rotter borte fra hjem og skip – et trekk ved deres personlighet som fortsatt kan observeres idag.

Det interessante med disse hundene er ikke bare deres fortid men hvordan historien har formet dem til de kjæledyrene vi kjenner nå. Fra å være arbeidere på skip og verft har de blitt elskede familiehunder, kjent for sin lojalitet og energi.

Deres historie viser hvordan schipperker har vært verdsatt gjennom tidene, ikke bare for det praktiske arbeidet de utførte men også for det selskapet de ga menneskene rundt dem.

Temperament og personlighet

Schipperkene er kjent for sitt livlige temperament og sterke personlighet. De er små hunder med masse energi, noe som gjør dem til perfekte følgesvenner for aktive familier eller enkeltpersoner.

Energi og Aktivitetsnivå

Din Schipperke vil trenge regelmessig mosjon for å holde seg sunn og lykkelig. Dette inkluderer lange turer, lek i hagen, eller agility-trening. Det er ikke nok bare å ha dem inne; de trives når de får utforske og være i bevegelse.

Intelligens og Læringsvilje

Det er ingen tvil om at Schipperker er smarte. Deres skarpe sinn gjør dem lett lærende, men det betyr også at de kan finne på egne “aktiviteter” hvis de kjeder seg. Stimulering av hjernen deres med ulike leker eller trening kan holde dem engasjerte.

 • Gi dem interaktive leker
 • Prøv forskjellige former for trening
 • Sosialiser dem godt

Lojalitet mot Familie

En av de mest sjarmerende egenskapene til Schipperken er deres lojalitet. De danner sterke bånd til sin familie og elsker å delta i familiens aktiviteter. Pass dog på; deres vakthundinstinkter betyr at de kan være reserverte rundt fremmede først.

Tilpasningsdyktighet

Selv om Schipperker trives best med plass til å utfolde seg, kan de også tilpasse seg livet i en leilighet så lenge de får nok mosjon og mental stimulering. Viktigst av alt, husk at din oppmerksomhet og kjærlighet betyr verden for din lille venn.

Ved å kjenne til disse aspektene av Schipperkens temperament og personlighet, blir du bedre rustet til å gi din firbente venn et langt, lykkelig, og sunt liv ved din side.

Trening og aktivering

Når du har en Schipperke, er trening og aktivering nøkkelen til et lykkelig hundeliv. Disse små energibuntene elsker å være i bevegelse, og de trives med utfordringer som stimulerer både kropp og sinn.

Daglig Mosjon

En daglig lang tur er et must for din Schipperke. Men det holder ikke bare å gå; prøv å inkludere leker og løpeaktiviteter. Dette hjelper dem å brenne av overskuddsenergi og holder dem mentalt stimulert.

 • Ta baller eller frisbeer med på turen
 • Lek gjemsel eller finn-leken

Treningstips

Schipperker er smarte, men de kan også være sta. Det betyr at du må være konsekvent i treningen din.

 • Start tidlig med sosialisering
 • Bruk positiv forsterking som godbiter eller ros
 • Vær tålmodig og gjenta kommandoer til de blir forstått

Mental Stimulering

Foruten fysisk aktivitet trenger Schipperker mental stimulering:

 • Introducer puslespill-leker som krever problemløsing for å få ut en belønning
 • Tren på triks og kommandoer regelmessig
 • Skift miljø ofte slik at hunden opplever nye lukter og synsinntrykk

Ved å kombinere disse metodene vil din Schipperke ikke bare få den mosjonen den trenger, men også den mentale stimulansen som holder den engasjert og lykkelig. Husk at en engasjert Schipperke er en fornøyd Schipperke.

Stell og vedlikehold

Å ta vare på en Schipperke krever litt innsats, men det blir lett en del av rutinen din. Disse hundene har noen spesifikke behov når det gjelder pelsstell, ernæring og trening. Her får du tipsene som hjelper deg å holde din Schipperke sunn og glad.

Pelsstell

Schipperkens sorte, glansfulle pels er en av deres mest tiltrekkende egenskaper. Selv om de ikke røyter mye, trenger de regelmessig børsting for å fjerne løse hår og unngå floker.

 • Børsting: En god regel er å børste hunden to ganger i uken. Bruk en middels hard børste som kommer godt til.
 • Bad: Gi din Schipperke et bad kun når det er nødvendig, for mye bad kan tørke ut huden deres.

Ernæring

En balansert diett er grunnlaget for en sunn Schipperke. Velg høykvalitets hundefôr som møter alle ernæringsmessige behov.

 • Pass på mengden fôr basert på aktivitetsnivået til hunden din.
 • Hold deg unna matvarer som kan være skadelige for dem.

Trening

Schipperker er fulle av energi og trenger daglig mosjon for å holde seg i form.

 • Daglige turer: To korte eller én lang tur hver dag holder dem aktive.
 • Lek: Engasjer dem med leker og spill som stimulerer både fysisk og mentalt.

Ved å følge disse stegene sikrer du at din Schipperke får den omsorgen den fortjener. Husk at regelmessig veterinærbesøk også spiller en stor rolle i vedlikeholdet av deres velvære.

Helse og ernæring

Når du tar vare på en Schipperke, er det viktig å være oppmerksom på både helse og ernæring for å sikre at din firbente venn lever et langt og lykkelig liv.

Viktige Helseaspekter

Schipperker er generelt sunne hunder, men som alle raser, har de visse predisposisjoner for helseproblemer. Disse inkluderer:

 • Hofteleddsdysplasi
 • Progressiv Retinal Atrofi (PRA)
 • Hypotyreose

Regelmessige veterinærbesøk kan hjelpe til med tidlig påvisning av disse tilstandene. Det anbefales sterkt å gjøre genetisk testing der det er mulig.

Kostholdets Betydning

Et balansert kosthold er grunnlaget for god helse. For Schipperker spesielt, bør fokuset ligge på:

 • Protein av Høy Kvalitet: Støtter muskelvedlikehold.
 • Fett: Gir energi.
 • Fiber: For fordøyelseshelsen.

Unngå mat med kunstige tilsetningsstoffer eller fyllstoffer da disse kan føre til allergier eller intoleranse hos noen hunder.

Type MatFordeler
TørrfôrEnkel oppbevaring og lang holdbarhet
VåtfôrHøyere fuktighetsinnhold godt for hydrering
Rått FôrKan støtte fordøyelsen og gi skinnende pels

Mengden fôr din Schipperke trenger vil variere basert på alder, størrelse, og aktivitetsnivå. Juster porsjonene etter behov og unngå overfôring for å forebygge fedme.

Tillegg av Omega-fettsyrer i dietten kan også bidra til en sunn pels og hud. Sjekk alltid med din veterinær før du introduserer nye elementer i dietten din Schipperkes.

Å sørge for riktig ernæring sammen med regelmessig mosjon vil holde din Schipperke glad, sunn, og klar for eventyr hver dag.

Konklusjon

Å velge en Schipperke betyr å invitere en livlig og lojal venn inn i livet ditt. Med deres rike historie og allsidige natur er de mer enn bare et kjæledyr; de blir en del av familien. Husk at nøkkelen til et lykkelig liv sammen er å møte deres behov for trening, mental stimulering og kjærlighet. Så lenge du er forberedt på å gi dem det de trenger, vil du ha en trofast følgesvenn ved din side. Ta vare på deres helse gjennom riktig ernæring og mosjon og du vil ha en energisk og glad Schipperke som lyser opp dagene dine. La eventyret begynne!

Spørsmål og svar

Hva er opprinnelsen til Schipperker?

Schipperker stammer fra Belgia på 1600-tallet og ble opprinnelig brukt som vakthunder på båter og i verksteder. Rasen utviklet seg fra Leuvenaar-hunden gjennom selektiv avl.

Hvordan spredte Schipperkene sin popularitet utenfor Belgia?

På 1800-tallet vokste Schipperkenes popularitet utenfor Belgia, takket være deres karakteristiske utseende og livlige temperament, som fanget oppmerksomheten til mennesker fra forskjellige regioner.

Hva er noen av de viktigste trekkene ved Schipperkens personlighet?

Schipperken er kjent for sitt livlige temperament, energi, intelligens og lojalitet. De er aktive hunder som trenger daglig mosjon og mentale utfordringer.

Hvor viktig er trening og sosialisering for en Schipperke?

Trening og sosialisering er svært viktig for en Schipperke. Konsekvent trening og tidlig sosialisering hjelper hunden å utvikle seg til en veltilpasset voksen.

Hva er noen helsemessige hensyn å ta for Schipperker?

Det er viktig å være oppmerksom på predisposisjoner som hofteleddsdysplasi, progressiv retinal atrofi og hypotyreose. Genetisk testing og et balansert kosthold anbefales for å opprettholde god helse.

Hvordan bør en Schipperke mates for optimal helse?

En Schipperke bør mates med høykvalitetsprotein, fett, og fiber. Valg av tørrfôr, våtfôr, eller rått fôr skal tilpasses hundens alder, størrelse, og aktivitetsnivå. Omega-fettsyrer anbefales for sunn hud og pels.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment