Oppdag Shar pei: Din komplette raseguide fra historie til omsorg

Har du noen gang sett en hund med så mange rynker at du bare måtte stoppe opp og smil? Sannsynligheten er stor for at det var en Shar Pei. Denne unike rasen, med sin karakteristiske hud og lojale natur, vekker nysgjerrighet og beundring. Men hva ligger egentlig bak de søte rynkene?

Å velge riktig hund er ikke alltid så rett frem som man skulle ønske. Med en Shar Pei i familien får du ikke bare en vakker og uvanlig hund, men også en venn som stiller spesielle krav til omsorg og oppmerksomhet. Denne guiden er her for å hjelpe deg å forstå akkurat hva det innebærer å ta vare på en Shar Pei, slik at dere kan få et langt og lykkelig liv sammen.

Historien om Shar Pei-rasen

Shar Pei, med sine unike rynker og blå-svarte tunge, har en historie som strekker seg langt tilbake i Kinas fortid. Dette er en hund med en fascinerende bakgrunn som reflekterer mye av den kinesiske kulturen og dens utvikling gjennom århundrene.

Opprinnelse og Utvikling

Shar Pei stammer fra små landsbyer i Sør-Kina hvor de opprinnelig ble brukt som vakthunder, jakthunder og til og med kamphunder. Rasens navn betyr bokstavelig talt “sandhud” på grunn av deres grove pels. I gamle dager var deres robuste natur og lojalitet svært verdsatt blant bønder og jegere for beskyttelse mot rovdyr.

Nedgangsperiode

På midten av 1900-tallet møtte Shar Pei-rasen nesten utryddelse på grunn av politiske endringer i Kina. Det var forbud mot å holde kjæledyr, noe som førte til drastisk nedgang i antall Shar Peis. På et tidspunkt var de faktisk listet som en av verdens mest sjeldne hunderaser.

Redningsaksjon

I 1970-årene tok en Hongkong-basert forretningsmann initiativ til å redde rasen fra å bli helt utryddet. Han appellerte til hundeentusiaster over hele verden gjennom et kjent amerikansk hundemagasin. Denne appellen vekket interesse hos mange, spesielt i USA, hvor hundeelskere startet å importere de få gjenlevende eksemplarene for å sikre rasens overlevelse.

Moderne Tider

Takket være innsats fra dedikerte oppdrettere og entusiaster rundt om i verden har Shar Pei-rasen overlevd mot alle odds. I dag er de elsket ikke bare for sitt distinkte utseende men også for sin intelligens, uavhengighet, og lojale natur. Selv om de ikke lenger står overfor trusselen om utryddelse er det fortsatt viktig at potensielle eiere setter seg godt inn i hva det innebærer å ta vare på disse unike dyrene.

Fysiske egenskaper og særpreg

Shar Pei-hunden er kjent for sitt unike utseende. Dette inkluderer rynker som dekker hele kroppen, spesielt på hodet. Men det er mer ved denne rasen enn bare rynkene. La oss se nærmere på deres fysiske trekk og hva som gjør dem så spesielle.

Hud og Pels

Shar Peis hud er løs og full av rynker, noe som var en fordel i historiske kamper; det gjorde dem vanskelige å gripe. Pelsen deres er kort, hard, og kan komme i ulike farger som svart, brun, sandfarget eller til og med blå. En interessant detalj er at Shar Peis nesten ikke røyter.

Ansiktstrekk

Ansiktet til en Shar Pei er lett gjenkjennelig med sin “hippopotamus” snuteform. Ørene deres er små og trekantede, tett inntil hodet, noe som gir dem et særegent utseende.

Størrelse

KjønnHøyde ved SkuldreneVekt
Hann46-51 cm25-29 kg
Hunn44-49 cm18-25 kg

Vekten skal være proporsjonal med høyden for å opprettholde den karakteristiske kroppsfasongen.

Temperament

Selv om utseendet kan virke imponerende eller til og med skremmende for noen, har Shar Peis et rolig temperament. De knytter sterke bånd til sin familie men kan være reserverte rundt fremmede. Tidlig sosialisering anbefales for å hjelpe dem å bli mer tillitsfulle rundt nye mennesker.

Å ta vare på en Shar Pei krever litt ekstra oppmerksomhet spesielt når det kommer til hudfoldene deres hvor det lett kan samle seg bakterier eller sopp hvis de ikke blir holdt rene og tørre. Forsikre deg om at du regelmessig sjekker foldene samt holder dem rene for å forebygge infeksjoner.

Når du vurderer å ta inn en Shar Pei i hjemmet ditt husk på disse unike egenskapene de bringer med seg både når det gjelder utseendet og personligheten deres. Med riktig omsorg vil denne hunderasen gi deg et lojalt følgesvennskap.

Personlighetstrekk og temperament

Shar Pei er en rase som virkelig har noe unikt å tilby. Disse hundene er kjent for sitt uavhengige temperament, men de knytter seg også sterkt til familien sin. De kan være litt reserverte rundt fremmede, noe som gjør tidlig sosialisering svært viktig. La oss se nærmere på hva du kan forvente av disse fascinerende hundenes personlighet.

Uavhengig Men Lojal

Selv om Shar Pei verdsetter sin uavhengighet, betyr ikke det at de ikke er lojale. De viser sin kjærlighet på sine egne unike måter og vil alltid være der for å beskytte hjemmet og familien sin. Dette balanserte forholdet mellom uavhengighet og lojalitet gjør dem til fantastiske følgesvenner.

Reservasjon Mot Fremmede

En typisk egenskap ved Shar Pei er deres naturlige forsiktighet rundt nye mennesker. Det er derfor viktig å introdusere dem for nye situasjoner, mennesker og andre dyr fra en ung alder. Slik sosialisering hjelper med å bygge deres tillit og sikrer at de utvikler seg til veljusterte voksne hunder.

Intelligens Og Læringsvilje

Shar Pei-hunder er svært intelligente og responderer godt på positiv forsterkning under trening. Deres smarte natur betyr at de raskt plukker opp nye kommandoer, men de kan også bli sta hvis treningen blir monotont eller ikke utfordrende nok.

 • Start Tidlig: Begynn sosialiseringen så snart du får din Shar Pei valp.
 • Vær Konsekvent: Disse hundene lærer best med konsekvent trening.
 • Positiv Forsterkning: Ros og belønninger fungerer bedre enn straff.

Å leve med en Shar Pei kan være en givende opplevelse takket være deres unike personlighetstrekk. Med riktig omsorg, tålmodighet og kjærlighet vil du finne ut at din firbente venn ikke bare er et vakkert ansikt – men også et lojalt familiemedlem fylt med kjærlighet å gi.

Omsorgskrav og helsebehov

Når du har en Shar Pei, er det viktig å forstå deres unike omsorgskrav og helsebehov for å sikre at de lever et langt og lykkelig liv ved din side.

Hudpleie

Shar Peis kjennetegn er den rynkete huden. Dette krever spesiell oppmerksomhet:

 • Hold huden ren for å unngå infeksjoner. Vask forsiktig i hudfoldene.
 • Tørk godt etter bading.

Bruk mild sjampo anbefalt av veterinærer.

Kosthold

Et balansert kosthold er nøkkelen til en sunn Shar Pei. De kan være utsatt for matallergier, så:

 • Velg hypoallergenisk fôr hvis nødvendig.
 • Hold deg til faste fôringstider.
 • Unngå overfôring for å forebygge fedme.

Trening

Shar Peis trenger moderat trening:

 • Daglige turer holder dem aktive og sosiale.
 • Lek i innhegnet områder anbefales.

Unngå overdreven varme på grunn av risiko for heteslag.

Helseoppfølging

Regelmessige veterinærbesøk hjelper med tidlig oppdagelse av vanlige helseproblemer hos Shar Peis som feber, hudproblemer og øyeproblemer. Her er noen tall som illustrerer viktigheten:

Årlige VeterinærsjekkerAnbefalte Tester
Minst 1 gangBlodprøver
Hudskraping
Øyeundersøkelser

Ved å følge disse retningslinjene sikrer du at din Shar Pei får den omsorgen og kjærligheten de fortjener samtidig som du bidrar til et sunt og lykkelig liv sammen.

Trening og sosialisering

Å trene og sosialisere en Shar Pei kan være både givende og utfordrende. Disse hundene er kjent for sin intelligens, men også for sin sterke vilje. Det krever tålmodighet, konsistens og en positiv tilnærming.

Tidlig Sosialisering

Sosialisering fra ung alder er nøkkelen for at din Shar Pei skal utvikle seg til en godt justert voksen hund. Dette innebærer:

 • Eksponering for forskjellige mennesker, steder, lyder og opplevelser.
 • Besøk til venner og familie som har vennlige hunder.
 • Å ta dem med på trygge steder hvor de kan møte andre hunder og mennesker.

Dette hjelper dem å bli trygge i nye situasjoner og reduserer sjansene for angst eller aggresjon senere i livet.

Konsekvent Trening

Shar Peis er smarte, men de kan også være sta. Start treningen tidlig ved bruk av positive forsterkninger:

 • Bruk godbiter, ros, eller leketøy som belønning.
 • Vær konsekvent med kommandoer og regler.
 • Korte treningsøkter holder deres oppmerksomhet.

Husk at tålmodighet er nøkkelen. Det tar tid å bygge tillit og lære sammen.

Viktige Ferdigheter

Fokuser på grunnleggende ferdigheter som:

 • Sitte
 • Bli
 • Komme når de blir kalt
 • Gå pent i bånd

Disse grunnleggende ferdighetene legger et solid fundament for videre trening og bidrar til å skape et sterkt bånd mellom deg og din Shar Pei.

Treningssuksess med en Shar Pei handler om gjensidig respekt. Vis dem kjærlighet, vær fast men rettferdig i treningen, så vil du se fantastiske resultat.

Konklusjon

Å velge en Shar Pei betyr å invitere en hund med en rik historie og unik personlighet inn i hjemmet ditt. Husk at deres velvære ligger i dine hender. Gjennom å gi dem kjærlighet, riktig pleie og oppmerksomhet til deres spesielle behov, vil du ha en lojal og kjærlig følgesvenn for livet. Det krever innsats, men belønningen av et sterkt bånd og uendelig med glede er vel verdt det. Ta vare på din Shar Pei, og den vil ta vare på deg.

Ofte stilte spørsmål

Hvor kommer Shar Pei-hunder fra?

Shar Pei-hunder har sine røtter i Kina, hvor de historisk ble brukt som vakthunder, jakthunder, og til kamphunder.

Hvorfor var Shar Pei-hunder nær utryddelse?

Shar Pei-rasen sto overfor utryddelse midt på 1900-tallet på grunn av politiske endringer i Kina, men ble reddet takket være en forretningsmann fra Hongkong.

Hva kjennetegner moderne Shar Peis?

Moderne Shar Peis er kjent for sitt distinkte utseende, intelligens, og lojalitet. De har også personlighetstrekk som uavhengighet, en reserverthet mot fremmede, og intelligens.

Hva er viktig for å oppdra en Shar Pei?

Det er viktig med tidlig sosialisering og konsekvent trening for å utvikle Shar Peis tillit og evne til å lære. En positiv tilnærming og tålmodighet er nødvendig.

Hva skal man fokusere på i omsorgen for Shar Pei-hunder?

Spesiell oppmerksomhet til hudpleie, kosthold, trening, og helseoppfølging er viktig for å holde Shar Pei-hundene sunne og lykkelige.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment