Alt om shih tzu: Din komplette raseguide fra historie til pleie

Har du noen gang lurt på hva som gjør Shih Tzu så uimotståelig for hundeelskere? Kanskje du vurderer å skaffe deg en, men er usikker på om den passer for din livsstil. Denne artikkelen er skreddersydd for deg!

Shih Tzu er kjent for sitt lekne humør og sin tilpasningsdyktige natur, men det er mer ved denne rasen enn bare det søte utseendet. Ved å lese denne guiden, vil du få innsikt i hvordan du best tar vare på din Shih Tzu, og hvordan du utnytter dens unike egenskaper til det fulle.

Historien og opprinnelsen til Shih Tzu

Shih Tzu, ofte kalt “Løvehund”, har en rik og fascinerende historie som strekker seg tusenvis av år tilbake i tid. Denne lille, men robuste hunden har røtter i det gamle Tibet og Kina, hvor den ble elsket av kongelige familier.

Fra Tibet til Kinas Keiserlige Hoff

Shih Tzu er antatt å stamme fra Tibet på 1600-tallet, hvor munker avlet dem som tempelhunder. Det sies at disse små hundene var følgesvenner for buddhistiske munker og at de fungerte som vakthunder i templene. Deres oppgave var å varsle om inntrengere med sin skarpe bjeffing.

På grunn av deres sjarm og skjønnhet ble Shih Tzuer senere gitt som gave til det keiserlige hoffet i Kina. I Kina ble rasen ytterligere forfinet og ble et symbol på keiserlig luksus. De levde et liv i overdådig velstand ved hoffet, ofte omtalt i gamle kinesiske malerier og litteratur.

En Levende Skatt

Det mest spennende med Shih Tzuens historie er hvordan de nesten forsvant helt etter Kinas revolusjon. Heldigvis overlevde noen få eksemplarer takket være dedikerte oppdrettere både i Kina og utenfor landets grenser. Disse entusiastene arbeidet hardt for å bevare rasens renhet og egenskaper.

I dag er Shih Tzu kjent verden over ikke bare for sin distinkte utseende men også for dens vennlige natur. Rasen betraktes som en levende skatt – et testament til dens lange historie fylt med både prakt og prøvelser.

Ved å ta vare på en Shih Tzu, blir du del av denne bemerkelsesverdige historien. Din firebeinte venn er ikke bare en lojal følgesvenn men også en bærer av en ærefull fortid.

Fysiske egenskaper og temperament

Shih Tzu, kjent for sine distinkte fysiske trekk og sjarmerende temperament, er en rase som fanger hjertene til mange. Disse hundene kan lett gjenkjennes på deres lange, silkeaktige pels og stolte holdning. Men det er mer ved denne rasen enn bare et vakkert utseende.

Størrelse og Utseende

Shih Tzuer er små i størrelse, men de har en solid bygning. Vekten varierer typisk mellom 4 til 7,5 kg med en skulderhøyde på 20 til 28 cm. Deres mest slående trekk er den luksuriøse pelsen som kan komme i ulike farger og mønstre. Øynene deres er store og mørke, noe som gir dem et uttrykk fullt av varme og nysgjerrighet.

Pelspleie

Pelsen krever regelmessig pleie for å holde seg vakker og fri fra floker. Det anbefales å børste dem daglig om mulig.

Temperament

Når det gjelder temperamentet til Shih Tzu-hunder, er de kjent for å være vennlige og lojale følgesvenner. De trives godt i alle typer familier takket være sin tilpasningsdyktige natur. Til tross for sin lille størrelse, har de en stor personlighet; modige, lekne og ofte fulle av energi.

 • Vennlige mot både mennesker og andre dyr
 • Tilpasningsdyktige til forskjellige levemiljøer
 • Har en tendens til å være leken selv inn i voksen alder

Disse egenskapene gjør Shih Tzu til perfekte kjæledyr for de som søker et langvarig vennskap preget av glede og lojalitet. Dette betyr også at de trenger selskap ofte for å unngå separasjonsangst siden de elsker oppmerksomhet fra sine eiere.

Rasestandard for Shih Tzu

Når du vurderer å skaffe deg en Shih Tzu, er det viktig at du kjenner til rasestandarden. Denne gir detaljerte retningslinjer om hvordan en ideell Shih Tzu skal se ut og oppføre seg.

Utseende

Shih Tzu er kjent for sin staselige holdning og sitt unike utseende. De har et stolt hodebæring og et mykt, rundt ansikt med store, mørke øyne som skinner av nysgjerrighet.

 • Pels: En av de mest iøynefallende egenskapene ved denne rasen er dens lange, flytende pels som krever daglig pleie. Pelsen kan vises i mange farger og mønstre.
 • Størrelse: En voksen Shih Tzu veier mellom 4,5 til 7,3 kg og måler omtrent 20 til 28 cm i mankehøyde.

Temperament

Shih Tzuer er kjent for sitt vennlige temperament. De trives i menneskelig selskap og viser stor lojalitet mot sine eiere.

 • Leker gjerne med barn
 • Tilpasningsdyktig til ulike hjemmemiljøer
 • Kan være reservert overfor fremmede uten riktig sosialisering

Helse

En godt ivaretatt Shih Tzu kan leve opptil 10–16 år. Men som alle andre raser har de noen helseutfordringer du bør være oppmerksom på:

SykdomSymptom
Brachycephalic SyndromePustevansker
ØyeinfeksjonerRødhet, kløe
HofteleddsdysplasiHalter eller sliter med å bevege seg

Det anbefales at du sjekker hunden regelmessig hos veterinæren for å forebygge eventuelle helseproblemer.

Ved å holde disse punktene i tankene vil du være bedre rustet til å ta vare på din Shih Tzu og sikre dem et langt, sunt og lykkelig liv sammen med deg.

Pleie og stell av Shih Tzu

Shih Tzu-rasen krever regelmessig pleie for å holde pelsen sunn og for å forebygge hudproblemer. Deres lange, silkeaktige hår kan raskt bli flokete om ikke tatt hånd om ordentlig. Her er noen tips til hvordan du best tar vare på din Shih Tzu.

Daglig Børsting

For å unngå floker og matter, bør du børste Shih Tzuen din hver dag. Bruk en myk børste eller en kam designet for langhårede hunder. Start fra hodet og arbeid deg ned mot halen, vær forsiktig rundt ører, under armer og bak bena hvor floker lett kan dannes.

Regelmessig Bad

En Shih Tzu trenger et bad omtrent hver tredje uke for å holde pelsen ren og frisk. Bruk en mild sjampo spesielt laget for hunder. Det er viktig å skylle ut all sjampo grundig for å unngå irritasjon på huden.

Øye- Og Ørerengjøring

På grunn av deres store øyne er Shih Tzuer utsatt for øyeinfeksjoner. Sjekk og rens øynene forsiktig med en fuktig klut hver dag. Ørene skal også holdes rene; se etter tegn til infeksjon eller lukt regelmessig.

Klipp Av Pels Og Negler

Lang pels rundt potene og over øynene bør trimmes jevnlig for å hindre ubehag eller synsproblemer. Neglene må også klippes regelmessig for å forebygge smerte når de går.

Ved å følge disse stegene vil din Shih Tzu ikke bare se bra ut men også føle seg godt både fysisk og mentalt. Husk at den tid du investerer i pleie vil styrke båndet mellom deg og din firbeinte venn.

Tips for trening og sosialisering

Når du har en Shih Tzu, er trening og sosialisering viktige aspekter for å sikre et lykkelig liv sammen. Disse små hundene er kjent for sin vennlige natur, men uten riktig veiledning kan de utvikle uønskede vaner.

Start Tidlig

Begynn treningen så tidlig som mulig. Valper lærer raskt og å starte tidlig hjelper dem med å tilpasse seg rutiner. Enkel lydighetstrening som å sitte, bli, komme når de blir kalt, og gå pent i bånd er grunnleggende ferdigheter enhver Shih Tzu bør lære.

 • Belønn god oppførsel
 • Ignorer eller omdiriger uønsket oppførsel

Bruk Positiv Forsterkning

Shih Tzuer reagerer godt på positiv forsterkning. Dette betyr at du belønner ønsket oppførsel med godbiter, ros eller leker. Straff er ikke effektivt og kan skade tilliten mellom deg og din hund.

Sosialisering Er Nøkkelen

Sosialisering hjelper hunden din med å bli trygg i ulike situasjoner. Introduser din Shih Tzu for nye mennesker, dyr, steder og situasjoner gradvis.

 • Besøk venner og familie
 • Gå på hundepleieplasser eller parker
 • Hold det positivt

Vær Konsekvent

Konsekvens er nøkkelen til suksessrik trening. Bruk alltid samme kommandoer og regler slik at din Shih Tzu vet hva som forventes av dem.

Konklusjon

Å velge en Shih Tzu som din firbeinte følgesvenn betyr å invitere et stykke historie og luksus inn i hjemmet ditt. Disse små løvehundene, med sin rike arv fra Tibet og Kina, tilbyr mer enn bare sitt elegante utseende. De bringer varme, lojalitet og lekenhet inn i livet ditt. Husk at deres velferd krever engasjement, fra daglig pelspleie til tidlig trening og sosialisering. Men belønningen? Uendelig kjærlighet og selskap fra en hund som virkelig setter pris på å være en del av familien din. Så ta vare på din Shih Tzu med kjærlighet og omsorg, og du vil ha en trofast venn for livet.

Ofte stilte spørsmål

Hvor stammer Shih Tzu-hundene fra?

Shih Tzu-hunder har sin opprinnelse i Tibet og Kina, der de opprinnelig ble avlet av munker som tempelhunder før de ble gitt som gaver til det keiserlige hoffet i Kina.

Når var Shih Tzu-hunder nær ved å forsvinne?

Etter Kinas revolusjon var Shih Tzu-rasen nær ved å forsvinne, men ble reddet av dedikerte oppdrettere som arbeidet hardt for å bevare rasen.

Hva er de fysiske egenskapene til en Shih Tzu?

Shih Tzu-hunder har en solid bygning, lang, silkeaktig pels i ulike farger og mønstre, samt store mørke øyne som uttrykker mye varme og nysgjerrighet.

Hva kjennetegner Shih Tzus personlighet?

Shih Tzus er kjent for å være vennlige, lojale, tilpasningsdyktige og lekne. De fungerer godt i ulike familier og miljøer og er kjærlige følgesvenner.

Hvordan bør en Shih Tzu pleies?

Pleie av en Shih Tzu innebærer daglig børsting av pelsen, regelmessige bad, renhold av øyne og ører, samt klipping av pelsen og neglene for å opprettholde deres velvære.

Hva er viktig å huske på med trening og sosialisering av Shih Tzu?

Det er viktig å starte tidlig med enkel lydighetstrening og sosialisering. Bruk belønning og positiv forsterkning for god oppførsel, og vær konsistent i treningen for best mulig resultat.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment