Lær alt om skotsk hjortehund: En komplett raseguide

Har du noen gang lurt på hva som gjør skotske hjortehunder så unike? Disse majestetiske skapningene, med sin elegante framtoning og rolige natur, fanger hjertene til mange. Men å forstå deres behov og personlighet kan være en utfordring, spesielt for førstegangseiere.

I denne artikkelen vil du få en grundig guide til skotsk hjortehund, en rase som er både stolt og mild. Vi vil dekke alt fra deres historie, til hvordan du best kan ta vare på dem, slik at du kan gi din firbeinte venn det beste livet.

Historien til Skotsk Hjortehund

Skotske hjortehunder, med sin elegante og majestetiske framtoning, har en lang og fascinerende historie som strekker seg flere århundrer tilbake i tid. Disse hundene er ikke bare kjent for sitt vakre utseende men også for sin rolige og vennlige natur.

Opprinnelse

Historien begynner i de skotske høylandene, hvor disse hundene opprinnelig ble brukt til hjortejakt. Med deres lange ben og kraftige bygning var de i stand til å jage ned selv de raskeste hjortene over store avstander. Det er sagt at skotske hjortehunder var så verdsatt blant adelen at eierskap av dem var begrenset til de adelige.

Utvikling Gjennom Årene

Gjennom århundrene har skotsk hjortehund gjennomgått flere endringer. På 1800-tallet ble rasen nesten utryddet på grunn av strenge jaktlover og endrede jaktpreferanser. Heldigvis tok entusiaster grep for å bevare rasen ved å krysse de gjenværende eksemplarene med andre raser, slik som deerhound og greyhound, for å sikre deres overlevelse.

Dette arbeidet la grunnlaget for den moderne skotske hjortehunden vi kjenner i dag – en lojal følgesvenn som fortsatt bærer arven fra sine forgjengere både i utseende og natur. Rasens popularitet har steget jevnt, takket være dens unike kombinasjon av ynde, styrke, og et mildt temperament.

For deg som vurderer en skotsk hjortehund som ditt neste familiemedlem, er det viktig å huske på denne rasehistorikken. Den gir ikke bare innsikt i din fremtidige venns bakgrunn men understreker også behovet for passende aktiviteter som speiler deres opprinnelige formål – lange turer i variert terreng hvor de kan utfolde seg fysisk.

Beskrivelse av Rasen

Skotsk hjortehund har en imponerende silhuett som speiler både styrke og ynde. Den lange, slanke kroppen er laget for fart, mens den dype brystkassen gir plass til et stort hjerte og gode lunger. Dette er hunder som elsker å løpe og trenger mye mosjon.

Utseende

Pelsen er et annet særtrekk ved denne rasen. Den kan variere fra grov til middels lang og krever jevnlig pleie for å holde seg i god stand. Fargene spenner fra mørkegrå til sandfarget, ofte med karakteristiske mønstre eller merker.

Størrelse

KjønnHøyde (cm)Vekt (kg)
Hann76-8140-50
Hunn71-7635-43

Disse målene gir deg en ide om hvor stor en voksen Skotsk hjortehund blir. Store hunder betyr mer ansvar og større behov for plass både inne og ute.

Temperament

Skotske hjortehunder er kjent for sitt milde temperament. De er lojale mot familien sin men kan være reserverte rundt fremmede. Det betyr ikke at de ikke kan bli gode venner med nye folk; de trenger bare litt tid til å bli kjent.

Deres intelligens gjør dem lett å trene, men husk på deres uavhengige natur. En skotsk hjortehund vil oftere respondere på positiv motivasjon enn strenge kommandoer.

Selv om denne rasen har mange positive egenskaper, husk at hvert individ er unikt. Din opplevelse med en Skotsk hjortehund kan variere basert på dens personlighet, oppvekst, og hvordan du selv samhandler med den.

Behov og Pleie av Skotsk Hjortehund

Mosjon og Aktiviteter

Skotske hjortehunder trenger mye mosjon. De er tross alt avlet for å jage hjort over lange distanser. En daglig lang tur eller løpetur er essensielt for å holde dem lykkelige og sunne. Aktiv lek i en sikker, inngjerdet plass anbefales også, hvor de kan strekke på bena uten bånd.

 • Rolige familieturer
 • Løping ved siden av sykkelen din
 • Henteleker i en trygg park

Pelspleie og Hygiene

Til tross for den relativt lettstelte pelsen, krever skotske hjortehunder regelmessig børsting for å fjerne død pels og forebygge toving. Et besøk hos en profesjonell hundefrisør et par ganger i året kan bidra til å holde pelsen i topp stand.

Husk også på:

 • Klipping av klør hver 3.-4. uke
 • Regelmessig tannbørsting
 • Ørekontroll for tegn på infeksjoner eller irritasjoner

Ernæring

En balansert diett er nødvendig for alle hunder, men spesielt viktig for store raser som skotsk hjortehund med deres aktive livsstil. Kvalitetsfôr som matcher deres ernæringsmessige behov anbefales sterkt.

Finn fôr som støtter:

 • Sunn pelsvekst
 • God leddhelse
 • Riktig energinivå

Å sørge for at dine firbeinte venner får det de trenger både gjennom kostholdet og daglige rutiner vil ikke bare gjøre dem lykkeligere, men også fremme et langt og sunt liv ved din side.

Trening og Aktiviteter for Skotsk Hjortehund

Viktigheten av Mental Stimulering

Skotske hjortehunder er ikke bare fysisk aktive, men de trenger også mental stimulering. Dette holder dem engasjerte og forhindrer kjedsomhet. Du kan bruke interaktive leker som puslespill eller gjemsel-lek med godbiter. Dette får hunden din til å tenke og løse problemer, noe som er bra for deres mentale helse.

Fysisk Trening

Disse store hundene elsker å løpe og har en imponerende utholdenhet. Planlegg lange turer i variert terreng eller joggeturer som passer deres kondisjonsnivå. Husk at skotske hjortehunder setter pris på variasjon i treningsrutinene sine.

 • Rolige familieturer
 • Løping ved siden av sykkelen din
 • Henteleker i en trygg park

Sosialiseringsbehov

Skotske hjortehunder er kjent for å være reserverte mot fremmede. Tidlig sosialisering er nøkkelen til å utvikle en veltilpasset hund. Ta med valpen til ulike steder slik at den blir vant til forskjellige lyder, syn og lukter. Introduser den også forsiktig for nye mennesker og andre dyr.

Treningsmetoder

Bruk positiv forsterking når du trener skotsk hjortehund. De responderer godt på ros og godbiter som belønning for god oppførsel. Vær tålmodig og konsekvent med kommandoene dine, da dette bygger tillit mellom deg og din firbeinte venn.

Ved å følge disse rådene vil du sørge for at din skotske hjortehund får det fysiske utfordret seg selv både mentalt og fysisk samtidig som den utvikler gode sosiale ferdigheter.

Avslutning

Når du vurderer en Skotsk Hjortehund som din neste firbeinte venn, husk at du ikke bare får en hund med en stolt historie og en imponerende silhuett. Du inviterer inn i livet ditt et familiemedlem som krever dedikasjon, forståelse og kjærlighet. Deres behov for mosjon, mental stimulering og riktig ernæring er essensielt for deres velvære. Men mest av alt gir de tilbake med uendelig lojalitet, kjærlighet og et vennskap som varer livet ut. Så ta vare på din Skotske Hjortehund med den respekten og omsorgen som denne ærverdige rasen fortjener. Og husk at i hvert øyeblikk dere deler, fortsetter dere den rike historien og tradisjonen til Skotske Hjortehunder. Lykke til på reisen med din nye beste venn!

Ofte stilte spørsmål

Hva er opprinnelsen til Skotsk Hjortehund?

Skotske hjortehunder kommer opprinnelig fra Skottland, der de ble brukt til hjortejakt i de skotske høylandene. Gjennom århundrene har rasens adelskap og bruk blitt verdsatt blant den skotske adelen.

Hvordan ble Skotsk Hjortehund reddet fra nesten utryddelse?

På 1800-tallet var skotske hjortehunder nær utryddelse, men ble reddet gjennom entusiasters innsats og ved krysninger med andre raser, som deerhound og greyhound, for å bevare rasen.

Hva kjennetegner en Skotsk Hjortehund?

Skotske hjortehunder er kjent for sin imponerende silhuett, styrke, ynde, og et mildt temperament. De er lojale, reserverte mot fremmede, og intelligente, noe som gjør dem lette å trene med riktig motivasjon.

Hva er viktige behov for en Skotsk Hjortehund?

Denne rasen trenger mye mosjon, kvalitetspelspleie, en balansert diett for å støtte sunn pelsvekst og leddhelse, samt mental stimulering og sosialisering for å opprettholde en god mental og fysisk helse.

Hvilken type aktiviteter anbefales for Skotske hjortehunder?

Rolige familieturer, løping ved siden av en sykkel, og henteleker i en trygg park er gode aktiviteter som reflekterer Skotsk Hjortehunds opprinnelige formål med jakt og opprettholder deres fysiske og mentale helse.

Hvorfor er korrekt ernæring viktig for en Skotsk Hjortehund?

Riktig ernæring støtter sunn pelsvekst, god leddhelse, og et riktig energinivå, som er avgjørende for et langt og sunt liv for Skotske hjortehunder. En balansert diett er derfor sterkt anbefalt.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment