Små hunderaser som ikke røyter – 5 gode valg

Er du lei av hundehår overalt i hjemmet ditt? Det å finne hundehår på klær, møbler og i bilen kan være frustrerende for mange hundeeiere. Heldigvis finnes det en løsning for deg som elsker hunder, men ønsker å slippe unna med mindre støvsuging og rengjøring.

I denne artikkelen skal vi ta for oss små hunderaser som ikke røyter, eller som røyter minimalt. Dette er perfekt for deg som ønsker en firbeint venn, men som også setter pris på et rent hjem. La oss hjelpe deg med å finne den perfekte lille følgesvennen som passer inn i din livsstil uten å etterlate seg et spor av hår.

Bichon Frisé

Bichon Frisé er en liten hunderase kjent for sitt lekne vesen og sin krøllete, hypoallergeniske pels som nesten ikke røyter. Denne egenskapen gjør dem til et ideelt valg for deg som ønsker å minimere mengden hundehår hjemme.

Pelspleie

Selv om Bichon Frisén ikke røyter mye, krever dens unike pels regelmessig stell for å holde den sunn og fri for floker. Her er noen tips:

 • Børsting: Regelmessig børsting hjelper med å fjerne løs underull og forebygger floker.
 • Profesjonell klipp: Å ta med din Bichon til en profesjonell hundefrisør hver 4.-6. uke anbefales for å holde pelsen kort og håndterbar.

Helsefordeler

Å velge en Bichon Frisé kan også gi helsefordeler, spesielt hvis du eller noen i familien har allergi. Deres lave røyting kan redusere eksponeringen for allergener betydelig, noe som gjør det lettere å puste og leve sammen med din firbeinte venn.

Aktivitetsnivå

Til tross for sin lille størrelse er Bichon Frisén ganske energisk og elsker lek og mosjon:

 • Daglige korte spaserturer bidrar til både fysisk og mental stimulering.
 • Leketid innendørs eller i en sikret bakgård hjelper dem å forbrenne overskuddsenergi.

Forståelsen av at Bichon Frisé krever engasjement når det kommer til pleie av deres særegne pels samt deres behov for regelmessig aktivitet vil sikre et lykkelig liv sammen med denne sjarmerende rasen.

Malteser

Malteseren er en strålende valg for deg som ønsker en liten hund som ikke røyter mye. Denne sjarmerende rasen er kjent for sin lange, silkeaktige pels som krever regelmessig stell, men etterlater lite hår i hjemmet ditt.

Pelspleie

Selv om malteseren ikke røyter mye, trenger den jevnlig børsting for å unngå floker og holde pelsen sunn. Det anbefales å børste hunden flere ganger i uken. I tillegg vil regelmessig bad og klipp bidra til å opprettholde pelsens kvalitet.

Helse og Aktivitetsnivå

Maltesere er generelt sunne hunder, men som alle raser har de noen spesifikke helseutfordringer du bør være oppmerksom på. Regelmessige veterinærbesøk er viktig for å forebygge problemer.

Når det gjelder aktivitetsnivået, trenger maltesere daglig mosjon, men de er også fornøyde med lek inne eller i en liten hage. Dette gjør dem til et godt valg selv om du bor i en leilighet.

Sosialisering og Trening

Tidlig sosialisering og trening er nøkkelen til et lykkelig liv med din malteser. De elsker menneskelig samvær og går godt overens med andre dyr når de blir ordentlig introdusert.

Å ta seg tid til å lære din malteser grunnleggende kommandoer vil styrke båndet mellom dere og sikre at dere begge nyter tiden sammen maksimalt. Husk alltid på at positive forsterkningsmetoder fungerer best med denne rasen.

Ved å følge disse tipsene kan du sikre at både du og din malteser får mest mulig ut av deres felles tid sammen uten bekymringene som ofte følger med røyting.

Puddel

Når du ser etter små hunderaser som ikke røyter, er puddelen et utmerket valg. Denne rasen har en unik pels som krever litt ekstra stell, men fordelen er at de nesten ikke røyter i det hele tatt. Puddeler kommer i forskjellige størrelser: leketøy, dverg og standard, så du kan velge størrelsen som passer best for din livsstil.

Pelspleie

Puddelens krøllete pels trenger regelmessig pleie for å holde seg sunn og fri for floker. Det anbefales å børste dem daglig og klippe pelsen hver 6-8 uke hos en profesjonell hundefrisør. Dette holder pelsen kort og håndterbar, noe som minimerer risikoen for floker og holder hunden komfortabel.

Helsefordeler

Allergivennlige Egenskaper: Mange foretrekker puddelen på grunn av dens allergivennlige pels. Selv om ingen hund er 100% allergifri, produserer puddelen færre allergener sammenlignet med mange andre raser. Dette gjør dem til et godt valg for folk med lett til moderat hundeallergi.

Aktivitetsnivå

Puddeler er kjent for sin intelligens og energi. De trives med mentale utfordringer samt fysisk aktivitet.

 • Daglige turer
 • Leketid
 • Treningstriks

Disse aktivitetene bidrar til å stimulere både kropp og sinn hos puddelen, noe som fremmer god oppførsel hjemme.

Ved å involvere deg i din puddels pleie og aktiviteter skaper du et sterkt bånd mellom deg og din firbente venn samtidig som du sikrer at de lever et langt, lykkelig liv uten mye røyting rundt i hjemmet ditt.

Shih Tzu

Shih Tzu er en populær liten hunderase kjent for sin vakre, luksuriøse pels og sjarmerende personlighet. I motsetning til mange andre raser, røyter Shih Tzus veldig lite. Dette gjør dem til et utmerket valg for deg som ønsker en hund, men helst vil unngå hår overalt i hjemmet ditt.

Pelspleie

Selv om Shih Tzus ikke røyter mye, krever deres lange pels regelmessig stell for å holde den fri fra floker og mattes:

 • Børsting: Daglig børsting holder pelsen glansfull og sunn.
 • Klipping: Regelmessige besøk hos en profesjonell hundefrisør anbefales for å klippe ned håret slik at det er mer håndterbart.

Disse rutinene hjelper ikke bare med å kontrolere mengden av løse hår i hjemmet ditt men også sikrer at din Shih Tzu ser best mulig ut.

Aktivitet og Oppførsel

Shih Tzus er kjent for sin avslappede holdning men de trenger fortsatt daglig mosjon for å holde seg sunne og lykkelige:

 • Korte turer passer perfekt.
 • Leketid innendørs kan stimulere både kropp og sinn.

Til tross for deres lille størrelse har disse hundene masse personlighet. De elsker oppmerksomhet fra sine eiere og kan være gode følgesvenner.

Ved å velge en Shih Tzu får du en lojal venn som passer perfekt inn i et hjem hvor man ønsker minimalt med røyting. Med passende omsorg og oppmerksomhet vil denne rasen trives og bringe mye glede til familien din.

Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier, ofte kjent som “Yorkie”, er en annen liten hunderase som har vunnet hjertene til mange på grunn av sitt dynamiske temperament og sin praktiske størrelse. Det spesielle med Yorkies er deres silkeaktige pels som ikke røyter mye. Dette gjør dem til et ypperlig valg for deg som ønsker å holde hjemmet fritt for hundehår.

Pelsstell

For å holde pelsen i topp stand krever Yorkies regelmessig stell. Deres fine hår trenger børsting flere ganger i uken for å unngå floker og tover. Selv om de ikke røyter mye, vil forsømmelse av pelsstell føre til en matt og uhåndterlig manke.

 • Børsting: Børst Yorkien din minst tre ganger i uken.
 • Bad: Gi dem bad når det er nødvendig, men ikke for ofte da det kan tørke ut deres sensitive hud.

Helse og Mosjon

Til tross for sin lille størrelse, er Yorkies fulle av energi og krever daglig mosjon for å være lykkelige og sunne. En kort tur eller lekesession i huset holder dem stimulerte.

 • Daglige Turer: Korte turer passer godt.
 • Leketid: Leker innendørs kan også bidra til nødvendig aktivitet.

Yorkshire Terriers elsker oppmerksomhet og trives i miljøer der de kan være midtpunktet. De knytter seg sterkt til sine eiere og kan bli gode følgesvenner på dine daglige eventyr uten å etterlate et spor av hår hjemme. Ved å gi Yorkien din den omsorgen og oppmerksomheten den fortjener, sikrer du at dere begge nyter godt av et langt liv sammen fylt med glede og minimalt med røyting.

Avsluttende ord

Å velge en liten hunderase som ikke røyter mye kan virkelig gjøre en forskjell i hjemmet ditt. Enten du går for en Bichon Frisé, Malteser, puddel, Shih Tzu eller nå en Yorkshire Terrier, får du en sjarmerende følgesvenn som holder hjemmet ditt friere for hår. Husk at selv om disse rasene er kjent for minimal røyting trenger de fortsatt regelmessig pleie for å holde pelsen sunn og vakker. En Yorkshire Terrier kan spesielt berike livet ditt med sitt livlige temperament og behov for å være i sentrum av oppmerksomheten. Så lenge du gir dem den omsorgen og oppmerksomheten de fortjener vil du ha en lojal venn som beriker hverdagen med minimalt med håravfall.

Vanlige spørsmål

Hvilke hunderaser røyter ikke mye?

Bichon Frisé, Malteser, puddel, Shih Tzu, og nå også Yorkshire Terrier er kjent for å ha lite håravfall. Velge en av disse rasene kan hjelpe med å holde hjemmet fri for hundehår.

Hva karakteriserer en Yorkshire Terrier?

Yorkshire Terrieren har et dynamisk temperament og en praktisk størrelse, med en silkeaktig pels som ikke røyter mye. De er kjærlige og krever oppmerksomhet, trives godt i et miljø der de kan være midtpunktet.

Hvordan opprettholder man en sunn pels hos disse hundene?

Regelmessig børsting og stell er nødvendig for å opprettholde en sunn pels. Dette bidrar til å minimere håravfall og holde pelsen silkeaktig og glansfull.

Trenger Yorkshire Terriers mye mosjon?

Ja, Yorkshire Terriers krever daglig mosjon og oppmerksomhet for å holde seg sunne og lykkelige. Et tilstrekkelig aktivitetsnivå bidrar også til å opprettholde en sunn pels og generell velvære.

Kan en Yorkshire Terrier være en lojal følgesvenn i et hjem med minimalt håravfall?

Med riktig omsorg og oppmerksomhet kan en Yorkshire Terrier definitivt være en lojal følgesvenn i hjemmet, med minimalt håravfall. Riktig stell og daglig omsorg er nøkkelen til å holde hjemmet rent og hunden lykkelig.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment