Alt du trenger å vite om whippet: En komplett raseguide

Har du noen gang lurt på om whippet er den rette hunden for deg? Disse elegante og raske hundene er mer enn bare et vakkert ansikt. De er kjærlige, lekne, og utrolig lojale mot sine eiere. Men hvordan vet du om en whippet passer inn i din livsstil?

I denne artikkelen vil du finne alt du trenger å vite om whippet. Fra deres historie og personlighetstrekk til hvordan du best tar vare på dem, vi dekker det hele. Enten du allerede er en stolt whippet-eier eller vurderer å bli det, er denne guiden perfekt for deg.

Whippetens opprinnelse og historie

Whippet-rasen har en fascinerende historie som strekker seg tilbake til det 19. århundret i England. Disse elegante hundene ble opprinnelig brukt av arbeiderklassen for kaninjakt og hundeveddeløp. Deres utrolige hastighet og smidighet gjorde dem raskt populære blant folk som ønsket en effektiv jeger, men også en kjærlig familievenn.

Fra Jakt til Familievenn

På 1800-tallet fikk whippeter rollen som jakthunder takket være deres evne til å løpe raskt og fange små byttedyr. Men det var ikke bare deres jaktferdigheter som vakte oppmerksomhet. Deres milde natur og lojalitet mot eierne sine gjorde at de snart fant veien inn i hjemmene som kjæledyr.

Rasestandarder og Anerkjennelse

I slutten av 1800-tallet begynte hundeutstillinger å bli populært, og dette bidro til formaliseringen av rasestandarder for mange hunderaser, inkludert whippet. Dette var et viktig steg for rasen siden det sikret at bare de beste trekkene – både i utseende og temperament – ble videreført. Whippet ble offisielt anerkjent av The Kennel Club i Storbritannia i 1891.

En interessant detalj er at selv om whippeten er kjent for sin fart, er den også bemerkelsesverdig for sin evne til å være rolig og avslappet hjemme. Dette doble livet, fra racerbane til sofakrok, viser hvor allsidige disse hundene virkelig er.

Når du tenker på å få deg en whippet, husk at du ikke bare får en rask løper men også en trofast venn som vil berike livet ditt med sitt gode humør og selskap.

Whippetens personlighet og egenskaper

Whippetene er kjent for sin milde og vennlige natur. De elsker selskap og knytter seg fort til sine mennesker. Men det er viktig å huske på at de også har et jegerinstinkt. Dette betyr at de kan ta opp jakten på smådyr om muligheten byr seg.

Kjærlige Familiekamerater

Disse hundene trives best når de er en del av familien. De søker ofte nærhet og liker godt å krølle seg sammen ved siden av deg i sofaen. Selv om whippets elsker å løpe ute, er de overraskende rolige innendørs. Dette gjør dem til ideelle leilighetshunder så lenge de får nok mosjon.

 • Liker nærkontakt
 • Rolige hjemme
 • God med barn

Intelligent og Lærevillig

Whippets viser en imponerende lærevilje som gjør dem relativt enkle å trene. Med tålmodighet og positive forsterkninger vil du merke at din whippet raskt plukker opp nye kommandoer.

Viktig: Husk at whippets kan være sensitive, så myk tilnærming i treningssammenheng anbefales.

Aktiv Livsstil Kreves

Selv om de er rolige innendørs, krever disse raske løperne regelmessig mosjon for å holde seg sunne og lykkelige.

 • Daglige turer
 • Rom for sprint
 • Mentale utfordringer

Å gi din whippet mulighet til å strekke på beina i et sikkert område hvor den kan løpe fritt vil ikke bare hjelpe med fysisk form, men også mental velvære. Og ikke glem de mentale utfordringene! Intelligente spill og treningsøvelser holder deres hjerner aktive.

Med denne kunnskapen om whippetens personlighet og egenskaper kan du bedre møte behovene til din firbeinte venn samtidig som dere begge nyter et harmonisk liv sammen.

Er whippeten den rette hunden for deg?

Å velge riktig hund er en stor avgjørelse. Whippeten kan være perfekt for noen, men ikke ideell for andre. Her er noen punkter å vurdere.

Livsstil og Bolig

Whippeten trenger plass til å løpe og utfolde seg. Bor du i leilighet? Sørg da for daglige turer til parker eller andre åpne områder. De elsker også å slappe av hjemme etter aktivitet, så en komfortabel hvileplass er viktig.

Familiekompatibilitet

 • Barn: Whippeten er kjent for sin milde natur rundt barn.
 • Andre kjæledyr: Kan gå bra med andre dyr hvis de blir vant til hverandre fra ung alder.

Tid og Engasjement

En whippet krever både fysisk trening og mental stimulering:

 • Daglige turer
 • Leketid
 • Treningssesjoner

Er du borte store deler av dagen? Det kan påvirke hundens velvære negativt.

Helse og Pleie

Whippeter har generelt god helse, men som alle raser, har de visse predisposisjoner:

 • Tannhelse – Regelmessig tannpleie anbefales.
 • Pelsstell – Minimalt; en rask børsting holder pelsen sunn.

Vurder disse faktorene nøye før du bestemmer deg. En whippet kan gi mye glede hvis din livsstil matcher deres behov.

Omsorgsråd og beste praksis for whippet-eiere

Å ta vare på en whippet krever mer enn bare kjærlighet og gode intensjoner. Det er visse praksiser du bør følge for å sikre at din firbeinte venn lever et langt, sunt og lykkelig liv ved din side.

Daglig Trening

Whippets trenger regelmessig mosjon for å holde seg sunne. Dette inkluderer:

 • Lange turer hver dag.
 • Sprintøkter i et sikkert område noen ganger i uken.
 • Lek som stimulerer både fysisk og mentalt.

Sikre at de får utløp for sin energi vil bidra til å forebygge adferdsproblemer som kan oppstå fra kjedsomhet eller overskuddsenergi.

Kostholdshåndtering

Et balansert kosthold er nøkkelen til en sunn whippet. Husk på:

 • Å gi høykvalitets hundefôr som passer deres ernæringsmessige behov.
 • Unngå overfôring, siden whippets lett kan legge på seg ekstra vekt som belaster hjerte og ledd.
 • Alltid ha friskt vann tilgjengelig.

Helsekontroller

Regelmessige besøk hos veterinæren er essensielle for å oppdage eventuelle helseproblemer tidlig. Dette inkluderer:

 • Årlige sjekker
 • Vaksinasjoner
 • Tannpleie

Ikke vent med å søke veterinærhjelp hvis du merker noe unormalt med din whippets adferd eller fysiske tilstand.

Sosialisering og Trening

Whippets drar nytte av tidlig sosialisering og positiv forsterkningsbasert trening. Dette bidrar til å forme dem til veloppdragne voksne hunder. Start treningsøktene korte men konsekvente, og husk alltid på ros og belønninger.

Ved å følge disse rådene vil du kunne gi din whippet den omsorgen han fortjener samtidig som dere sammen skaper sterke bånd.

Avslutning

Å velge en whippet som din firbeinte venn er et valg som bringer med seg mye glede og selskap. Du har nå en dypere forståelse av rasens rike historie og de unike egenskapene som gjør dem til en så spesiell del av familien. Husk at å gi din whippet kjærlighet, oppmerksomhet, og riktig omsorg vil sikre et langt og lykkelig liv sammen. Du er nå godt rustet til å møte de daglige gledene og utfordringene som følger med å ha en whippet, og sammen vil dere skape uforglemmelige minner. Lykke til på reisen med din nye beste venn!

Ofte stilte spørsmål

Hva er opprinnelsen til whippet-hunden?

Whippet-rasen har røtter tilbake til det 19. århundret i England. Opprinnelig ble de brukt til kaninjakt og hundeveddeløp på grunn av deres imponerende hurtighet og smidighet.

Når ble whippet-rasen formelt anerkjent?

Rasen ble formelt anerkjent av The Kennel Club i Storbritannia i 1891. Standardiseringen av rasen hjalp til med å bevare de ønskede egenskapene i utseende og temperament.

Hvorfor er whippetene populære som familievenner?

Whippetene er kjent for sin milde og vennlige natur. De liker nærkontakt, er gode med barn, og trives som en del av familien. Dette, kombinert med deres intelligens og læringsvillighet, gjør dem til attraktive kjæledyr.

Hva slags livsstil passer for en whippet?

Whippetene krever en aktiv livsstil med daglige turer, sprintmuligheter, og mentale utfordringer for å holde seg sunne og lykkelige. Et sikkert område hvor de kan strekke på beina og utfordrende aktiviteter bidrar til et harmonisk liv.

Hvordan sikrer man at en whippet er lykkelig og sunn?

For å sikre at din whippet lever et langt, sunt og lykkelig liv, bør du tilby daglig mosjon, et balansert kosthold, regelmessige helsekontroller, tidlig sosialisering, og positiv forsterkningsbasert trening.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment