Kan hunder spise kylling (Anbefalinger og tips!)

Kan hunder spise kylling? Det er et spørsmål som mange hundeeiere har stilt seg – og det er ikke alltid like lett å vite hva som er det beste for hunden.

Å gi hunden den riktige fôringen er en av de viktigste måtene å sørge for at den får god helse, energi og en lang levetid. Derfor er det viktig å forsikre seg om at du gir hunden sunn og næringsrik mat som passer deres behov.

I denne artikkelen skal vi finne ut om kylling kan være et godt tilskudd til hundematen, og om det kan ha negative effekter på helsa di. Vi vil også diskutere næringsverdien av kylling, så du kan avgjøre om det er en god matvalg for hunden din.

Les videre for å finne ut om kyllinger er en sunn del av hundematen din!

Ja, hunder kan spise kylling som en del av et balansert kosthold. Kylling er en god proteinkilde for hunder, men det er viktig å servere den uten bein og krydder. Det er alltid best å snakke med veterinæren din før du gir hunden din en ny matvare.

 

Har hunder nytte av å spise kylling?

Kylling er et av de mest populære matvarene som brukes i hundefôr. Det er en utmerket kilde til protein og inneholder også mange andre næringsstoffer som er nyttige for hunder. Kylling har lite fett og er lett fordøyelig, noe som gjør den ideell for hunder med sensitiv mage. Kylling har flere helsemessige fordeler, inkludert å styrke immunforsvaret, støtte vekttap og bidra til å senke risikoen for sykdom.

Fordelene ved å spise kylling gjelder både rå og kokt kylling. Rå kylling inneholder mer proteiner, mens kokt kylling kan lette fordøyelsen og redusere risikoen for mageproblemer. Det anbefales imidlertid at du alltid lager kyllingen før du gir den til hunden din, da rå mat kan inneholde bakterier som kan være skadelige.

Kylling kan være en del av en balansert diett for hunder, men det er viktig at du ikke gir hunden din altfor mye av det. En god tommelfingerregel er å gi én del kylling per fem deler andre typer mat for å sikre at de får den rette sammensetningen av næringsstoffer. Det anbefales også at du sjekker med en veterinær før du endrer dietten til hunden din, slik at du kan være sikker på at den får tilstrekkelig næring.

I tillegg til helsemessige fordeler har kylling også noen andre positive effekter på hunder. Fersk eller smaksatt kylling kan være et godt motivasjonsmiddel under trening eller opplæring, da det er et sunt belønningsalternativ som ikke vil sabotere dietten deres. Det kan også brukes som et snackalternativ mellom måltider og bidra til å holde dem mentalt stimulert.

Alt i alt har kylling mange sunne egenskaper som gjør den til et godt valg for mange hunderase. Husk imidlertid at det ikke bare handler om de helsemessige aspektene; dyret ditt trenger alle typer matvarer i en sunn balansert diett for å bo friskt og lykkelig!

Kan hunder få matforgiftning fra kylling?

Ja, det er mulig for hunder å få matforgiftning fra kylling. Hvis kyllingen ikke er ordentlig tilberedt eller oppbevart, kan det føre til bakterier som salmonella eller campylobacter som har potensiale til å forårsake alvorlige sykdommer. Dette kan gi symptomer som diaré, oppkast, magesmerter og feber.

Hvis du er bekymret for at hunden din har fått matforgiftning fra kylling, bør du se til at den blir undersøkt av en veterinær så snart som mulig. Veterinæren din vil kunne diagnostisere problemet og gi råd om hvordan du best behandler det. Det kan være nødvendig med antibiotika for å behandle infeksjonen.

Det er viktig at du alltid sjekker at kyllingen som serveres til hunden din er grundig stekt. Kylling skal alltid være helstekt helt gjennom med et internt temperaturmål på 74°C i minst to minutter for å sikre at alle eventuelle bakterier blir drept. Dette kan måles med et kjøkkentermometer eller et steketermometer.

Du bør også ta spesielle hensyn når du oppbevarer kylling hjemme og generelt ha god hygiene når du lager mat til hunden din:

 • Oppbevar ustekte produkter separat fra ferdig stekte produkter, og legg dem i en plastpose eller tette containere.
 • Tilbered produktene samme dag som de skal serveres, og hold dem på riktig temperatur.
 • Ikke bruk ingredienser som har passert utløpsdatoen, eller ingredienser som ser mistenkelige ut.
 • Vask hendene regelmessig, spesielt etter å ha berørt rått kjøtt.

Hvor ofte bør hunder spise kylling?

Kylling er en utmerket proteinkilde for hunder, og kan gi dem næringsstoffer som de trenger for å holde seg friske. Men det er viktig å følge et kosthold som passer for hundens størrelse, alder og helse.

Hvis du skal begynne å mate din hund kylling, kan det være lurt å spørre veterinæren din om råd. De kan anbefale et balansert kosthold som er riktig for din beste venn. Det anbefales generelt at hunder får kylling to til tre ganger i uken, men dette vil variere avhengig av størrelsen på hunden. Små hunder bør få mindre enn store hunder.

Når du gir din hund kylling, må du huske at den skal serveres rå eller kokt – aldri stekt eller saltet. Kylling som har blitt stekt inneholder giftige oljer som kan være skadelige for hunden din. Det samme gjelder salt: Du bør ikke tilsette noe salt i maten til din firbente venn.

Det er også viktig å huske at maten skal serveres i små biter som passer for størrelsen på hunden din. For små raser, bør maten serveres i biter som er mindre enn en halv tomme lang, slik at de lettere kan svelge den uten problemer. Store raser kan ha biter opptil 2 cm lange, men dette vil avhenge av typen og størrelsen på bittene du velger å gi dem.

Som med alle typer mat, bør du alltid overvåke portionene når du materer din firbente venn med kylling. Overfeeding kan føre til helsemessige problemer nedover veien – særlig om du gir dem altfor mye fet mat som kylling over tid. Sjekk alltid veterinærens anbefalinger slik at du vet hvor mye mat din firbente venn trenger per dag og per uke og justerer middagsmengden deretter.

Er det bra for hunder å spise kyllinger?

Kyllinger inneholder mange næringsstoffer som er viktige for hundens helse. Det er viktig å sørge for at kyllingen som serveres til hunden, er riktig tilberedt og ikke har noen skadelige bakterier.

Kylling kan gi hundene en god dose protein, vitamin B-12 og selen som de trenger for å holde seg friske. Kyllingbryst er fettfattig, noe som gjør det ideelt for hunder med overvekt eller problemer med magesekken.

Det beste alternativet er å mate hunden din med kokte, usaltede kyllinger uten bein. Det anbefales også å fjerne alle fedre fra kjøttet før du gir det til din firbeinte venn. Dette vil bidra til å unngå problemer som oppstår når hunder spiser bein.

I tillegg bør du ikke gi din hund stekt eller røkt kylling, da disse matvarene inneholder store mengder salt og andre ingredienser som kan skade helsen deres.

Når du fodrer din furry venn med kylling, husk at:

 • Kok all kyllingen – Unngå fersk kjøtt og stekt eller røkt mat.
 • Fjern beinene – Bein kan fremkalle magetrubbel.
 • Posjoner maten – Kutt opp bitene i små porsjoner slik at den passer i munnen deres.

Hvis du velger å gi din hund en deilig bit av en godbit fra bordet ditt, må du huske på at dette bare bør gjøres innimellom og aldri skal brukes som en del av dens daglige diett.

Helserisiko ved å la hunder spise kyllinger

Det er viktig å huske at hunder ikke bør få kyllinger som har blitt stekt eller kokt, da dette kan medføre helserisiko. Det samme gjelder krydder og sauser som er tilsatt maten, som hunden ikke skal få. I tillegg bør man unngå å la hundene spise ben og andre deler av kylling, da de kan skade munnen eller tarmen til hunden.

Kylling kan være en god del av hundens diett, men det er best å sørge for at den er riktig forberedt. Kyllingbryst uten skinn og ben er det beste alternativet for hunder, men må alltid serveres rå eller dampet. Dampet kylling har mange næringsstoffer som fremmer god helse, noe som gjør det til et godt valg for hunder med sensitive mage- eller tarmsystemer.

Hvis du planlegger å mate din hund med kylling, bør du alltid sørge for at den ikke inneholder noen ingredienser som kan være skadelige for dyret ditt. Dette inkluderer:

 • Salt
 • Sukker
 • Krydder
 • Saus
 • Smaksforsterkere

Disse ingrediensene kan ha en negativ innvirkning på helsen til din hund og bør unngås. Husk også at selv om kylling kan være en god matvalg for din firbeinte venn, bør du aldri overfôre ham med det. Overfeeding av proteiner fra kjøttprodukter kan føre til alvorlige helseproblemer over tid. Sørg derfor alltid for å mate din firbeinte med riktig mengde mat basert på vekten den har.

Til slutt er det verdt å merke seg at selv om noen typer matvarer er trygt å gi til din firbeinte venner, anbefales det allikevel at du sjekker med veterinæren din før du gir dem enhver form for matvarer. Veterinæren vil ha et bedre overblikk over dyrets helsetilstand og vil dermed kunne anbefale mer egnet matvare i henhold til dens behov og livsstil.

Konklusjon

Kylling er en næringsrik mat som kan gi hunden mange fordeler. Det er viktig å huske at det må tilberedes riktig for å holde seg trygt for hunder, både for å unngå kjøttbårne sykdommer og andre helseproblemer som kan oppstå. I tillegg bør hunden ikke få store mengder kylling, da det kan gi dem magesmerter eller andre helsemessige problemer. Generelt sett er det trygt og godt for hunder å spise kylling som er riktig tilberedt og moderat i mengde.

For å sikre at kyllingen ikke skader hunden, anbefaler vi at du rådfører deg med en veterinær før du gir din firbente venn noe kylling. Med riktig risikoanalyse og veiledning fra en veterinær, vil du kunne gi din beste venn et sunnere og bedre liv.

Vetle Sjøberg er autorisert veterinær med spesiell interesse for hundens helse og atferd. Han har jobbet med hunder av alle raser og har en lidenskap for å hjelpe hunder med å leve sitt beste liv.

Han jobber jevnlig med klienter for å gi forebyggende behandling, diagnostikk og behandling for ulike tilstander, og gir også adferdskonsultasjoner.