Border Collie – Norges mest populære hund (komplett guide)

Noen hunderaser er mer populære enn andre, og på toppen av listen over Norges mest populære hunder finner vi Border Collie.

Border Collie er en middels stor gjeterhund som har sin opprinnelse på de britiske øyer. Det er en utrolig intelligent og energisk rase som er svært trenbar og lojal mot sine eiere.Rasen er en ideell følgesvenn for aktive familier, bønder eller alle som leter etter en lojal og hardtarbeidende hund.

I denne Border Collie-raseguiden vil gi informasjon om Border Colliens historie, fysiske egenskaper, temperament, fysiske behov og trening, helse, stell, trening, aktiviteter, tilpasningsevne og mer.

Hvis du vil vite mer om denne fantastiske hunden – og kanskje har tenkt å gå til anskaffelse av en Border Collie valp – anbefaler vi deg å lese videre!

Historie og opphav

Border Collien har sine røtter i Skottland og England hvor den ble avlet for å gjete sauer og andre husdyr. Rasen ble utviklet over hundrevis av år ved å kombinere ulike gjeterraser som Bearded Collie og Welsh Sheepdog.

Navnet “Border” kommer fra dets tilknytning til den anglo-skotske grenseregionen hvor det først og fremst ble brukt til å gjete sauer på gårder. Rasen ble populær da dronning Victoria skaffet seg en Border Collie i 1879 som hun kalte “Sharp”.

Utseende og størrelse

border collie raseprofil

Border Collier er mellomstore hunder som er kjent for sin atletiske og smidige kroppsbygning. De har en sterk og muskuløs kropp, med et veldefinert bryst og en smal midje. Her er noen mer spesifikke fysiske egenskaper ved Border Collies:

 • Høyde: Border collier er vanligvis mellom 46-53 cm høye ved skulderen.
 • Vekt: Border collier veier vanligvis mellom 15-20 kg.
 • Pels: Border Collies har en middels lang, dobbeltlags pels som er tykk og vanntett. Ytterpelsen er grov og tett, mens underpelsen er myk og tykk. Border Collies kan komme i en rekke farger, inkludert svart og hvitt, rødt og hvitt og blått og hvitt.
 • Hode: Border Collie har et langt, magert hode med en sterk, firkantet kjeve og et skarpt, intelligent uttrykk. De har mellomstore ører som er trekantede og står oppreist.
 • Øyne: Border Collies har middels store, mandelformede øyne som er typisk brune i fargen. De er kjent for sitt intense, gjennomtrengende blikk, som ofte beskrives som «gjeterøye».
 • Hale: Border collier har en middels lang hale som vanligvis bæres lavt når de er avslappet og kan heves når de er våkne eller spente.


Samlet sett er Border Collies slanke og smidige hunder som er godt egnet til en rekke aktiviteter, som gjeting, lydighet og smidighet.

Temperament

Border Collien er kjent for sin intelligens og energinivå, noe som gjør dem til svært trenbare hunder som utmerker seg på oppgaver som agilitykurs eller å gjete husdyr hvis de får riktig veiledning fra eierne. De har en iver etter å tilfredsstille mennesker, noe som gjør dem veldig vennlige mot folk de kjenner.

Samtidig kan de være på vakt mot fremmede til de blir bedre kjent med dem, så sosialisering er viktig for disse hundene fra en tidlig alder for å hjelpe dem til å bli godt avrundede familiekjæledyr.

De har en tendens til å bjeffe ganske ofte, så tidlig opplæring i hvordan de kan kontrollere denne oppførselen anbefales. De bør også læres grunnleggende kommandoer som å sitte, bli og komme når de blir bedt om det, da dette vil bidra til å holde energinivået i sjakk. Samtidig vil det gi mental stimulering for hunden, noe som hjelper til med å forhindre at kjedsomhet utvikler seg over tid.

Fysiske behov og aktivitet

Border Collies er svært energiske hunder som trenger mye daglig mosjon for å holde seg friske både fysisk og mentalt, så de bør få minst 60 minutter fysisk aktivitet hver dag. Dette kan gjøres gjennom gåturer, løpeturer, fotturer eller leke apport med eierne for å beholde dem glade og sunne gjennom hele livet.

Det er ingen tvil om at denne rasen passer best for aktive familier. Hvis du ser etter en mer rolig hund, er Cocker Spaniel, Pomeranian og Staffordshire Bull Terrier andre populære hunder i Norge som ikke krever like mye aktivitet og mosjon som Border Collien.

border collie guide

Disse hundene har en utrolig utholdenhet, så det er viktig å ikke presse dem for hardt under treningsøkter fordi dette kan føre til skade hvis de ikke overvåkes nøye av eierne eller trenere som er kjent med rasens evner når det kommer til fysisk aktivitetsnivåer.

Helse

Border Collie-rasen er generelt sunne hunder, men det er noen vanlige helseproblemer som kan oppstå gjennom livet. Typiske helsemessige problemer som kan oppstå inkluderer hofteleddsdysplasi, øyeproblemer, epilepsi, allergier, luxating patella (glidende kneskåler), hypotyreose, døvhet, hudproblemer og kreft.

Regelmessige besøk hos veterinæren din vil bidra til å sikre at hunden holder seg frisk gjennom hele livet. Sørg i tillegg for at hunden din får alle nødvendige vaksinasjoner anbefalt av veterinæren din.

Stell av Border Collie

Stellbehovet til en border collie avhenger av om du har en langhåret eller korthåret variant. Korthårede Border Collier krever minimalt med stell, mens langhårede trenger regelmessig børsting en eller to ganger i uken.

Du bør også sjekke hundens ører regelmessig for tegn på infeksjon som voksoppbygging eller lukt.

Klipp neglene regelmessig med klippemaskiner som er utviklet spesielt for hunder/kjæledyr.

Bading bør bare gjøres når det er nødvendig med en mild sjampo designet spesielt for hunder.

Border Collie trening

Det å trene en Border Collie kan være en givende og hyggelig opplevelse for både deg og hunden din. Border Collie er intelligente, energiske og svært trenbare hunder som er godt egnet til en rekke treningsmetoder. Her er noen tips du bør huske på når du begynner å trene din Border Collie:

 • Begynn å trene tidlig: Jo tidligere du begynner å trene Border Collie, jo bedre. Border Collie-valper er naturlig mer mottakelige for trening og har mindre sannsynlighet for å utvikle dårlige vaner hvis de blir lært god oppførsel fra en tidlig alder.
 • Bruk positiv forsterkning: Border Collier reagerer godt på positiv forsterkning, som godbiter, ros og leker. Unngå å bruke straff eller fysisk makt som treningsmetode, da dette kan føre til at hunden din blir engstelig eller redd.
 • Hold treningsøktene korte og morsomme: Border Collies har mye energi og kan bli lei eller frustrert hvis treningsøktene er for lange eller repeterende. Bland sammen treningsmetodene dine og bruk belønninger for å holde hunden engasjert og motivert.
 • Vær konsekvent: Det er viktig å være konsekvent når det kommer til treningsmetoder og forventninger. Sett klare regler og grenser for Border Collien din, samtidig som du håndhever dem konsekvent på en rolig og tålmodig måte.
 • Meld deg på hundetrening: Hvis du ikke har erfaring med å trene Border Collier eller hunder generelt fra tidligere, er det lurt å melde seg på hundetrening, for eksempel et valpekurs, hundeskole eller private treningstimer.

Lek og aktivitet

Ettersom denne rasen er energiske og intelligente hunder, krever de mye mental og fysisk stimulering for å holde seg glade og sunne. Her er noen aktiviteter og leker som kan være morsomme og nyttige for Border Collies:

 1. Gjeting: Border Collier ble opprinnelig avlet for å gjete husdyr og mange har fortsatt et sterkt gjetingsinstinkt. Hvis du har tilgang til et passende område, kan du prøve gjeterøvelser eller gjetertimer for å gi Border Collien en sjanse til å utøve dette instinktet.
 2. Lydighetstrening: Border Collies er svært trenbare og utmerker seg i lydighetstrening. Det å engasjere din Border Collie i lydighetsøvelser og konkurranser kan være en fin måte å styrke båndet ditt og holde dem mentalt og fysisk stimulert.
 3. Agility: Border Collies er utrolig smidige og atletiske hunder som trives med fysisk aktivitet. Ved å ta med Border Collien din på en agilitytime eller sette opp en agilitybane hjemme kan du gi dem en utfordrende og morsom måte å trene på.
 4. Frisbee: Border Collies elsker å jage og hente, noe som gjør frisbee til en flott aktivitet for dem. Bare pass på å starte sakte og gradvis øke avstanden og vanskelighetsgraden for kast for å forhindre skade.
 5. Puslespill: Border Collies er intelligente hunder som liker mentale utfordringer. Å gi dem puslespilleleker eller matdispenserende leker kan bidra til å holde sinnet aktivt og engasjert.

border collie hund

Tilpasningsdyktighet – hvor kan en Border Collie bo?

Border collier trives best i hjem med store nok områder til at de kan løpe fritt rundt, men noen individer kan ha det bra i leiligheter forutsatt at de får nok daglig mosjon ute (minst én time per dag minimum).

Disse hundene tolererer generelt varme/kalde værforhold avhengig av hvilken type pels de har, men de foretrekker generelt kjøligere klima på grunn av opprinnelig oppdrett i Skottland/England.

Derfor er rasen elsket av hundeeiere verden over

Border collies er fantastiske følgesvenner for alle som ser etter lojale og kjærlige familiekjæledyr!

border-collie valp

Ikke bare har disse hundene intelligens som kan trenes opp som perfekte arbeidsdyr, men de har også sterk lojalitet mot de som bryr seg om å sørge for at de alltid er beskyttet uansett hvilken situasjon som oppstår. I tillegg har Border Collien en naturlig instinktiv evne til å følge instruksjoner som gjør det enkelt å lære triks ferdigheter selv nybegynnere, ettersom de opprinnelig ble oppdrettet for å gjete sau.

5 morsomme fakta om Border Collie

 • Border Collie anses å være en av de mest intelligente hunderasene. De har en naturlig evne til å lære nye kommandoer og oppgaver raskt og brukes ofte som brukshunder innen en rekke felt, som gjeting, søk og redning og terapiarbeid.
 • Border Collies er kjent for sitt intense “gjeterøye”, som er et blikk som er fokusert, intenst og svært kommunikativt. Dette blikket brukes av Border Collies til å kontrollere og lede husdyr og er en nøkkelkomponent i deres gjeteevne.
 • Border Collies er atletiske og smidige hunder som utmerker seg i en rekke aktiviteter, som gjeting, lydighet, smidighet og flyball. De har et naturlig driv og utholdenhet som gjør dem godt egnet til denne typen aktiviteter.
 • Border Collies er en av de mest populære rasene i Storbritannia, ifølge UK Kennel Club.
 • Border Collies har en middels lang, dobbeltlags pels som er tykk og vanntett. De kommer i en rekke farger, inkludert svart og hvitt, rødt og hvitt og blått og hvitt. Det er viktig å stelle Border Collien regelmessig for å opprettholde tilstanden til pelsen og forhindre mattering.

Du kan lese mer om rasen på raseklubben Norsk Sau og Gjeit sine sider.

Ofte stilte spørsmål om Border Collie

Hva er personligheten til Border Collie?

Border Collies er intelligente, energiske og svært trenbare hunder. De er også svært lojale og kjærlige med sine eiere og er generelt flinke med barn.

Er Border Collies gode familiehunder?

Border Collier kan være utmerkede familiehunder hvis de får riktig sosialisering og trening. De er generelt gode med barn og andre kjæledyr, forutsatt at de blir introdusert for dem i tidlig alder.

Hva er opphavet til Border Collie-rasen?

Border Collies er en gjeterhundrase som har sin opprinnelse i grenseområdet mellom England og Skottland. De ble utviklet for å hjelpe bønder med å gjete og kontrollere husdyrene sine, og har blitt brukt til dette formålet i århundrer.

Er Border Collie bra med barn?

Border Collies er generelt gode med barn og kan bli gode lekekamerater. Det er imidlertid viktig å lære barn hvordan de skal samhandle med enhver hund for å sikre sikkerheten til både barnet og hunden.

Hva er de fysiske trekke til en Border Collie?

Border Collie er mellomstore hunder med en sterk og atletisk bygning. De har en middels lang, dobbeltlags pels som er tykk og vanntett. Border Collies kan komme i en rekke farger, inkludert svart og hvitt, rødt og hvitt og blått og hvitt. De har et langt, magert hode med en sterk, firkantet kjeve og et skarpt, intelligent uttrykk. De har mellomstore ører som er trekantede og står oppreist.

Er Border Collie en farlig hund?

Border Collier anses generelt ikke for å være farlige hunder. Med riktig trening og sosialisering kan de være milde, vennlige og veloppdragne. Men som enhver rase kan de bli aggressive eller redde hvis de blir mishandlet eller ikke sosialisert ordentlig. Det er viktig å behandle alle hunder med respekt og aldri nærme seg en ukjent hund uten eierens tillatelse.

Egner Border Collie seg for førstegangseiere?

Border Collier kan passe for førstegangs hundeeiere, forutsatt at eieren er villig og i stand til å gi nødvendig tid, opplæring og engasjement. Husk at dette er rase med utrolig energi og utholdenhet, så de krever mye mosjon.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment