Golden Retriever – Den perfekte familiehunden (Full raseguide)

Golden Retriever er en av de mest elskede og populære hunderasene, både i Norge og verden generelt. Denne lojale, intelligente og godhjertede rasen er kjent for sin milde natur og kjærlige personlighet. De er enkle å trene og kan være et flott tilskudd til enhver familie. Enten du leter etter en lodden lekevenn til hverdagen eller en lojal turkamerat, er Golden Retriever et utmerket valg.

Les videre for å lære mer om denne fantastiske rasen.

Historie og opphav

Golden Retriever ble først utviklet i Skottland på slutten av 1800-tallet av Lord Tweedmouth. Han krysset en Yellow Retriever med en Tweed Water Spaniel for å skape rasen vi kjenner i dag. Rasen ble avlet frem for å brukes som skytterhund for å hente vilt under jaktturer. Over tid har de blitt populære familiekjæledyr på grunn av deres lojalitet og intelligens.

Utseende og størrelse

Golden Retriever er en middels stor hunderase med hanner som står mellom 53-61 cm ved skulderen og veier mellom 25-34 kg. Hunnene er litt mindre, og er vanligvis mellom 51-56 cm høye og veier mellom 23-29 kg.

golden retriever raseprofil

Golden Retrieveren har en tykk dobbel pels som kommer i nyanser av gull eller krem. Pelsen deres er vannavstøtende og røyter moderat gjennom hele året.

Den vanligste fargen for Golden Retriever er solid gull, men de kan også komme i nyanser av krem eller hvit med lyse gullmerker på bena og ansiktet.


Temperament

Golden Retriever er en aktiv rase med mye energi, og den trenger derfor mye trening og mental stimulering for å holde seg glad og frisk.

Selv om Golden Retrieveren ikke er en overdreven bjeffer, kan den bjeffe når den er spent eller når fremmede kommer i nærheten av hjemmet deres.

Denne hunderasen er svært trenbar og ivrig etter å tilfredsstille, noe som gjør dem enkle å trene med konsekvent praksis og positive forsterkningsmetoder som godbiter eller ros.

Som valper er det viktig for Golden Retrieverne å sosialiseres tidlig, slik at de kan lære å samhandle på riktig måte med både andre dyr og mennesker.

Golden Retriever er vennlig mot fremmede, men kan bjeffe når de kommer i nærheten av hjemmeterritoriet til de blir vant til at de er i nærheten regelmessig.

Rasen er veldig barnevennlig så lenge den har blitt ordentlig sosialisert fra en tidlig alder og lært hvordan man oppfører seg rundt barn.

Golden Retrieveren kommer godt overens med andre hunder hvis den har blitt ordentlig sosialisert fra en tidlig alder, men den bør alltid være under oppsyn mens den omgås med andre hunder, spesielt hvis det er nye hunder den ikke har møtt før tidligere, i tilfelle det skulle oppstå problemer mellom dem.


Fysiske behov og aktivitet

Golden Retrieveren har massevis av energi som må kanaliseres gjennom regelmessig trening som gåturer, joggeturer, løpeturer eller skogsturer for at de skal holde seg glade og sunne.

golden retriever guide

Selv om Golden Retrieveren elsker trening, trenger den ikke intense treningsøkter hver dag. Her skiller den seg for eksempel klart fra en Border Collie, som på sin side trenger massevis av daglig mosjon for å få kanalisert energien sin. For Golden Retriveren vil imidlertid moderat trening vil være tilstrekkelig for rasens behov.

For at din Golden Retriever skal holde seg frisk både fysisk og mentalt, vil de trenge minst 45 minutter med trening daglig som inkluderer både fysisk aktivitet som løping eller apportering, samt mental stimulering som puslespill eller interaktive spill som gjemsel eller tautrekking.

Golden Retrieveren elsker leketid og vil gjerne være med på alle aktiviteter du har planlagt for dem!


Helse

Golden Retrievere er generelt ansett som sunne hunder, men det er noen helsemessige forhold som kan påvirke dem. Dette inkluderer hoftedysplasi, albuedysplasi, øyeproblemer, hjertesykdom, hudallergier, øreinfeksjoner, hypotyreose og oppblåsthet/mage-vridning (vridd mage).

Det er viktig å holde tritt med regelmessige veterinærbesøk, slik at eventuelle potensielle helseproblemer kan fanges opp tidlig før de blir alvorlige problemer for den pelskledde bestevennen din!


Pleie og stell av Golden Retriever

Golden Retrieveren har moderate pleiebehov. De bør børstes minst én gang i uken for å forhindre at det dannes floker i pelsen, og neglene bør også trimmes regelmessig hvis hunden ikke sliter dem naturlig når den går eller løper ute.

De kan også trenge sporadiske bad når det er nødvendig, avhengig av hvor skitne de blir mens de leker utendørs. De røyter moderat, så det kan være lurt å investere i en god støvsuger hvis du planlegger å bo med en av disse hundene.

golden retriever trening


Golden Retriever trening

Golden Retriever-rasen er svært intelligent, noe som gjør dem veldig enkle å trene. Samtidig elsker denne hundenrasen å lære nye ting, noe som gjør det hele enda enklere!

Positive forsterkningsmetoder som godbiter eller ros fungerer best når du trener denne rasen. Å skjelle ut eller straffe dem vil bare få dem til å stenge seg inne mentalt, så dette er absolutt noe du bør unngå!

Regelmessighet og konsistens er nøkkelen når du trener en Golden Retriver valp. Sørg for at du holder deg til de kommandoene du lærer dem, slik at de forstår hva du forventer av dem hver gang!


Lek og aktivitet

Golden Retrieveren elsker å være aktiv. De liker å gå lange turer, enten det er gatelangs, i en park eller i skogen, men kan også utmerke seg på aktiviteter som agilitykurs eller til og med svømming. De er også gode følgesvenner for jogging eller sykling hvis du har noen som kan løpe ved siden av dem mens de holder tempoet oppe!


Tilpasningsdyktighet

Golden Retriever er en tilpasningsdyktig rase. Denne hunderasen kan bo komfortabelt i leiligheter forutsatt at de får nok mosjon hver dag, enten inne i hjemmet eller ute i parker/hundeparker i nærheten.

De trenger imidlertid litt plass, så å ha tilgang til en hage eller bakgård ville være ideelt hvis mulig. Å ha tilgang til åpne områder hvor hunden din kan løpe fritt, vil også bidra til å holde den firbente bestevennen din glad!

Golden Retrivere tåler både varmt og kaldt vær ganske godt, men bør alltid ha tilgang til skygge/ly på varme dager for sikkerhets skyld. De tolererer ikke å være alene i lange perioder, men å ha en annen kjæledyrsvenn vil bidra til å lindre kjedsomhetsproblemer som kan oppstå ved å være alene for ofte.


Derfor er Golden Retriever blant verdens mest populære hunderase

golden retriever valp

Det er lett å forstå hvordan Golden Retrivere er blant verdens og Norges mest populære hunderaser.

Noen av egenskapene som bidrar til rasens popularitet inkluderer:

  • Lojalitet: Golden Retrievere er kjent for sin sterke lojalitet og hengivenhet overfor sine eiere. De er generelt flinke med barn og er lojale og beskyttende kjæledyr.
  • Intelligens: Golden Retrievere er svært intelligente hunder som er enkle å trene og utmerker seg i en rekke aktiviteter, blant annet lydighet, agility, samt redningsarbeid.
  • Allsidighet: Golden Retrievere er allsidige hunder som kan tilpasse seg en rekke omgivelser og livsstiler. De er godt egnet for en rekke aktiviteter, inkludert jakt, apportering og svømming.
  • Vennlig personlighet: Golden Retrievere er kjent for sitt milde, vennlige og godmodige gemytt. De er generelt tålmodige og gode med både barn og andre kjæledyr.
  • Fysiske egenskaper: Golden Retrievere har et slående utseende med sin middels lange, tette, gylne pels og kraftige, atletiske kropp. De er velproporsjonerte og har et snilt, intelligent uttrykk.


5 morsomme fakta om Golden Retriever

  • Gjennomsnittlig levealder for en sunn Golden Retriever er 10-12 år gammel; noen har vært kjent for å leve opp til 15 år!
  • Hundene ble opprinnelig oppdrettet som jakthunder – retrievere brukt under jaktturer – men i dag brukes mange som terapihunder på grunn av deres milde natur og intelligens!
  • Disse hundene elsker svømming – noen konkurrerer til og med i dykkerkonkurranser der eiere kaster leker i vannet og deretter ser hunden hoppe fra kaien etter den!
  • Golden Retrivere er en av de mest populære rasene registrert av American Kennel Club (AKC) – konsekvent rangert blant topp 5 siden 1991!
  • Hunderasen ble vist fremtredende i Hollywood-filmer som Air Bud (1997) og Homeward Bound (1993)!

I Norge kan du bli bedre kjent med denne rasen via Retriverklubben.


Ofte stilte spørsmål om Golden Retriever

Passer Golden Retriver som førstegangshund?

Golden Retrievere kan passe som førstegangshund, forutsatt at eieren er villig og i stand til å gi nødvendig tid, opplæring og engasjement til hunden. Golden Retrievere er intelligente og svært trenbare hunder, men de krever konsekvent trening og sosialisering for å sikre at de vokser til veloppdragne og selvsikre voksne hunder.

Er Golden Retriver en bra familiehund?

Golden Retrievere er generelt gode med barn, og rasen ses på som lojale og beskyttende kjæledyr. De er tålmodige og godmodige, og går generelt godt overenes med andre kjæledyr også, forutsatt at de blir introdusert for dem i tidlig alder.

Hva kjennetegner Golden Retriverens utseende?

Golden Retrievere er mellomstore hunder med en sterk, atletisk bygning. De har en middels lang, tett, gylden pels som er vannavstøtende og krever regelmessig stell for å opprettholde tilstanden. Golden Retrievere har en kraftig, velproporsjonert kropp med et snilt, intelligent uttrykk og en sterk, firkantet kjeve. De har middels store ører som henger tett inntil hodet og en lang, tykk hale som bæres lavt.

Hvor stammer Golden Retrivere fra?

Golden Retrievere er en jakthundrase som ble utviklet i Skottland på 1800-tallet. De ble opprinnelig avlet for å hente viltfugler for jegere og har et sterkt apporteinstinkt. Golden Retrievere er etterkommere av forskjellige retrievere, spanieler og settere, samt en rase kalt Tweed Water Spaniel.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment