Mops – liten, lojal og utrolig sjarmerende (Raseguide)

Mops er en elsket og særegen hunderase kjent for sine rynkete ansikter, lekne personligheter og kjærlige natur. Disse små hundene har en lang historie som følgesvenner og har blitt verdsatt av både kongelige og vanlige.

Med sitt unike utseende og sjarmerende personlighet er det ikke rart at Mops har blitt en av de mest populære hunderasene i verden.

I denne guiden tar vi en grundig titt på historien, fysiske egenskaper, temperament, fysiske behov og trening av Mops. Med andre ord alt du trenger å vite om disse småsjarmørene! Enten du vurderer å skaffe en mops til familien din eller bare er nysgjerrig på denne fascinerende rasen, er denne guiden for deg!

Historie

Historien til Mops kan spores tilbake til det gamle Kina, hvor de ble ansett som et symbol på lykke og ble høyt verdsatt av den keiserlige familien. Rasens engelske navn “Pug” antas å ha sin opprinnelse fra det latinske ordet “pugnus”, som betyr knyttneve, da ansiktet deres sies å ligne en menneskelig knyttneve.

Mops var også svært ettertraktet av europeisk adel, med mange kongelige familier som eier rasen. På 1500- og 1600-tallet ble Mops brakt til Europa av handelsmenn, og rasen ble raskt populær i England, Holland og Frankrike.

På 1800-tallet ble Mops en populær rase i Amerika, og American Kennel Club anerkjente rasen i 1885. Pug Dog Club of America ble dannet i 1931, og siden den gang har rasen fortsatt å være populær i USA . I Norge er det Norsk Mops Klubb som er raseklubben for disse sjarmerende hundene.

I dag kan Mops finnes over hele verden og er kjent for sin kjærlige og lojale natur. De brukes ofte som terapihunder, og konkurrerer i lydighets- og agilitykonkurranser.

Det er verdt å nevne at mops har blitt brukt til å avle frem andre raser som Carlin i Frankrike og kinesisk mops. Disse rasene deler mange likheter med mops, men har små forskjeller i størrelse, farge og funksjoner.

Størrelse og utseende

Mops guide

Mops er en liten hunderase, med et særegent rynket ansikt og en kompakt, firkantet kropp. De har en kort, glatt pels som kommer i en rekke farger, inkludert fawn, svart og sølv. De har en særegen “maske” i ansiktet, som kan være svart eller mørkebrun. De har en kort snute og en bred, dyp snute, med store, uttrykksfulle øyne som vanligvis er mørkebrune.

Mops veier vanligvis mellom 6 og 8 kilo, mens de kan bli 25 til 30 centimeter høy ved skulderen. De har en kort, dobbel pels som er glatt å ta på og krever minimalt med stell. De har en tykk, rund hale som ofte er krøllet over ryggen.

Det mest slående trekk ved en mops er deres rynkete ansikt. Rynkene deres bør rengjøres regelmessig for å forhindre infeksjon og for å opprettholde en god hygiene. De har også en karakteristisk “skruhale” som krøller seg tett over hoften.

Rasen har små, rette ører som sitter høyt på hodet. Mops har et rundt hode og en kort, bred snute. De har en sterk, firkantet kjeve og en svart eller mørkebrun maske i ansiktet. De har en godt muskuløs kropp som er kompakt og firkantet i form.

Temperament

Mops er kjent for sine lekne, kjærlige og kjærlige personligheter. De er svært sosiale hunder som trives med menneskelig samhandling og er gode kompanjonger for både familier, enslige og pensjonister. De er også kjent for sin sans for humor og sine morsomme krumspring, så en mops i stua fører ofte til smil og latter.

Mops er generelt flinke med barn og er kjent for å være tålmodige og tolerante når det kommer til tøff lek. De er også vanligvis gode med andre kjæledyr, selv om de kan være besittende når det kommer til maten og lekene deres. De er svært tilpasningsdyktige og kan klare seg godt i både små leiligheter og større hjem.

Mops er kjent for å være veldig lojale mot sine eiere og knytte sterke bånd med dem. En annen lojal hund er Staffordshire Bull Terrier, som samtidig er en litt mer robust og sterk hund sammenlignet med mopsen.

Mops er også svært trenbare og reagerer godt på positiv forsterkning. Imidlertid kan de til tider være sta, og tidlig trening og sosialisering for en Mops valp er viktig for å forebygge atferdsproblemer.

Fysiske behov og mosjon

Mops er en liten hunderase, noe som betyr at de ikke krever mye mosjon. De nøyer seg med noen korte turer om dagen og litt lek i hagen eller en park. En rask spasertur i ca. 20-30 minutter to ganger daglig bør være nok til å holde dem fysisk og mentalt stimulert. Det er imidlertid viktig å huske på at Mops har en tendens til å bli overvektig, så det er viktig å overvåke matinntaket og sørge for at de får nok mosjon.

Mops trening

Mops er kjent for å ha pusteproblemer på grunn av deres korte snute, så det er viktig å unngå å overanstrenge dem, spesielt i varmt og fuktig vær. Det er også viktig å holde dem i bånd eller i et inngjerdet område når de er ute for å forhindre at de stikker av eller går seg vill. De gjør det også bra med innendørsaktiviteter, som å leke apport eller lære nye triks.

Det er også viktig å merke seg at Mops er følsomme for varme og fuktighet. De er utsatt for heteslag og peser tungt i varmt vær, så det er best å holde dem innendørs i den heteste sommervarmen. Det er også viktig å gi dem rikelig med ferskvann og skygge når de er ute.

Mops trening

Mops er svært trenbare hunder som reagerer godt på positiv forsterkning og konsistens. De er intelligente hunder som er ivrige etter å glede eierne sine, noe som gjør treningen relativt enkel. De kan imidlertid være sta til tider, så det er viktig å begynne å trene tidlig og bruke en fast, men tålmodig tilnærming.

Å trene en mops valp til å bli husren kan være litt av en utfordring, da de kan være trege å lære og kan kreve ekstra tålmodighet og konsistens.

Lydighetstrening er også viktig for Mops, da de kan være utsatt for småhundsyndrom og kan prøve å hevde seg som flokkens leder hvis de ikke er riktig trent. Grunnleggende kommandoer, som sitt, bli, kom og hæl bør læres tidlig for å etablere klare grenser og for å forhindre atferdsproblemer.

Sosialisering er også et viktig aspekt ved trening for Mops. De bør eksponeres for forskjellige mennesker, dyr og miljøer fra en ung alder for å hjelpe dem å utvikle seg til godt avrundede og trygge voksne hunder.

Pleie og stell av Mops

Mops har en kort, glatt pels som krever minimalt med stell. De regnes som en rase med lav mengde røyting, noe som gjør dem til et godt valg for personer med allergi. Rynkene deres må imidlertid rengjøres regelmessig for å forhindre infeksjon og for å opprettholde god hygiene.

Å børste pelsen én gang i uken med en myk børste vil bidra til å fjerne løst hår og smuss. Pelsen deres bør vaskes av og til, med en mild hundesjampo for å holde den ren og skinnende.

Mops valp

Rynkene deres bør rengjøres daglig med en fuktig klut eller våtserviett for å fjerne smuss eller rusk. Det er viktig å holde rynkene tørre, da de lett kan bli infisert hvis de får bli fuktige eller fuktige.

Ørene deres bør sjekkes regelmessig for tegn på infeksjon, som rødhet eller utflod, og bør om nødvendig rengjøres med en fuktig klut eller bomullsdott. Neglene deres bør trimmes regelmessig for å unngå at de blir for lange og forårsaker ubehag.

Det er også viktig å pusse tennene regelmessig for å opprettholde god munnhygiene og forhindre tannproblemer.

Helse

Mops er generelt en sunn rase, men som alle raser er de utsatt for visse helseproblemer. Noen av de vanligste helseproblemene som Pugs kan utvikle inkluderer:

 • Pusteproblemer: På grunn av deres korte snute kan Mops ha luftveisproblemer og kan slite med å puste i varmt eller fuktig vær. De kan også snorke og pese mer enn andre raser.
 • Øyeproblemer: Mops er utsatt for øyeproblemer, som sår på hornhinnen, tørre øyne og entropion (en tilstand der øyelokket ruller innover og forårsaker irritasjon i øyet).
 • Hofteleddsdysplasi: Dette er en genetisk tilstand som påvirker hofteleddet og kan forårsake smerte og halthet.
 • Intervertebral skivesykdom (IVDD): Dette er en tilstand som påvirker skivene i ryggraden og kan forårsake smerte og svakhet i bakbena.
 • Fedme: Mops har en tendens til å bli overvektig, noe som kan sette dem i fare for helseproblemer som diabetes og leddproblemer.

Det er viktig å merke seg at regelmessige veterinærkontroller, et sunt kosthold og regelmessig mosjon kan bidra til å forebygge eller håndtere disse helseproblemene.

Det er også viktig å kjøpe en mops fra en anerkjent oppdretter som kontrollerer avlshundene sine for genetiske helseproblemer. Sjekk raseklubbens hjemmesider for mer informasjon angående pålitelige Mops-oppdrettere.

Hvis du heller ønsker å skaffe deg en hund med mindre helseproblemer, kan du se listen vår over de friskeste hunderasene.

5 fakta om Mops

 1. Mops ble en gang betraktet som et statussymbol for kinesiske keisere og ble holdt i det keiserlige palasset. De var høyt verdsatt og fikk ikke lov til å eies av vanlige.
 2. Mops har et unikt ansiktstrekk kalt “omvendt nysing” som høres ut som om de tuter. Dette er forårsaket av en spasme i den myke ganen og er ikke skadelig for hunden.
 3. Mops har en veldig særegen og unik gangart på grunn av sine korte ben. De har en rullende, vaglende gangart som er forårsaket av deres korte ben og runde kropp.
 4. Mops er kjent for å ha en “klovneaktig” personlighet og er kjent for å få eierne til å le med sine morsomme ablegøyer
 5. Mops er avbildet i ulike former for kunst gjennom historien, for eksempel i malerier av kjente kunstnere som Goya og Rembrandt, og kan også finnes i kinesisk kunst som dateres tilbake til Han-dynastiet.

Mops norge

Passende lek og aktiviteter for Mops

Mops er en liten hunderase som ikke trenger veldig mye mosjon, men det finnes fortsatt en rekke leker og aktiviteter som passer for rasen.

 1. Apport: Mops elsker å drive med apport, og det er en fin måte å få dem til litt trening og mental stimulering.
 2. Agility: Mops kan gjøre det bra i agilitykonkurranser, siden de er intelligente og svært trenbare.
 3. Trikstrening: Mops er svært trenbare og elsker å lære nye triks. Å lære dem nye triks er en fin måte å holde dem mentalt stimulert.
 4. Sniffeleker: Mops har god luktesans og liker sniffeleker, som gjemsel med godbiter.
 5. Kosetid: Mops er kjent for sin kjærlige natur og elsker å kose med eierne sine.
 6. Innendørslek: Mops kan også klare seg godt med innendørsleker, som å leke apport med ball eller drakamp med tau.

Det er viktig å merke seg at, som med enhver hund, er det viktig å overvåke aktivitetsnivået og justere det i henhold til deres alder, helse og tilstand.

Spørsmål og svar om Mops

Hvor lenge lever Mops?

Mops har en gjennomsnittlig levetid på 12-15 år.

Er Mops bra med barn?

Mops er generelt flinke med barn og er kjent for å være tålmodige og tolerante overfor leken roughhousing. Det er imidlertid viktig å overvåke barn og hunder for å sikre at alt går trygt for seg.

Røyter Mops mye?

Mops regnes som en rase med lavt fall, men de feller litt hår. Regelmessig børsting kan bidra til å minimere utslipp.

Er Mops allergivennlig?

Mops regnes som en rase med lav røyting og produserer mindre dander enn noen andre raser, noe som kan gjøre dem til et godt valg for personer med allergier.

Hvor mye mosjon trenger Mops?

Mops er en liten hunderase som ikke krever mye mosjon. De nøyer seg med noen korte turer om dagen og litt lek i hagen eller en park. En rask spasertur i ca. 20-30 minutter to ganger daglig bør være nok til å holde dem fysisk og mentalt stimulert.

Har Mops noen typiske helseproblemer?

Mops er utsatt for visse helseproblemer som luftveisproblemer, øyeproblemer, hofteleddsdysplasi, intervertebral platesykdom og fedme. Regelmessige veterinærkontroller, et sunt kosthold og regelmessig mosjon kan bidra til å forebygge eller håndtere disse helseproblemene.

Hvor mye veier en Mops?

Vanligvis veier en Mops mellom 6 og 8 kg.

Hvor høy bli en Mops?

Et vanlig, voksen Mops er som regel mellom 25 og 30 cm høy ved skulderen.

Mari Myrvold er en profesjonell hundefrisør og oppdretter med over 15 års erfaring. Hun har en dyp forståelse av rasers egenskaper og stellbehov, og driver sin egen kennel sammen med familien. Hennes lidenskap er å sikre høye rasestandarder med sunne hunder som kan leve i mange år, uten alvorlige helseproblemer.

Leave a Comment