Staffordshire Bull Terrier – en leken og kjærlig hund (Raseprofil)

Staffordshire Bull Terrier, også kjent som “Staffie”, er en liten, men mektig rase som har fanget hjertene til mange. Dette er faktisk en av de mest populære rasene i Norge.

Med sin muskuløse bygning, lekne ånd og kjærlige natur, er Staffies flotte firbente venner og familiehunder. De har en historie som strekker seg århundrer tilbake, og deres lojalitet og hengivenhet overfor familiene deres har gitt dem et rykte som en av de beste rasene for familier med eldre barn. Men utover deres rykte, er det mye mer å lære om denne fascinerende rasen.

Denne guiden vil utforske alt fra deres historie og fysiske egenskaper, til deres pleie- og treningsbehov, samt rasens temperament. Mot slutten av denne veiledningen vil du ha en dypere forståelse av hva som skal til for å oppdra en glad og sunn Staffordshire Bull Terrier, samt se om denne rasen passer for deg.

Historie – hvor og hvordan oppstod Staffordshire Bull Terrier?

Staffordshire Bull Terrier ble utviklet fra Old English Bulldog og Old English Terrier i England på 1800-tallet. Den ble avlet for å være en kamphund, men den fungerte også som et selskapsdyr for sine eiere. Rasen ble populær blant kullgruvearbeidere på grunn av sin lille størrelse, styrke og mot. I 1935 ble bull-baiting gjort ulovlig i England og rasen ble nesten utryddet. Imidlertid klarte oppdrettere å redde den ved å avle den med andre raser som Bull Terrier og Dalmatiner. Dette skapte en ny rase som var mer egnet for selskap enn kamp.

I 1936 anerkjente Kennel Club of England Staffordshire Bull Terrier som en offisiell rase, og den ble raskt populær over hele verden. I dag er det en av de mest populære rasene i Storbritannia og har blitt anerkjent av en rekke kennelklubber rundt om i verden, inkludert The American Kennel Club (AKC) og Norsk Kennel Klub.

Størrelse og utseende

Staffordshire Bull Terrier er en liten, men muskuløs hunderase som vanligvis veier mellom 11 og 17 kg og er omtrent 35,6 til 40,6 cm høy ved skulderen. Rasen har en kort, glatt pels som finnes i en rekke farger, inkludert svart, blå, brindle, fawn, rød og hvit.

Staffordshire Bull Terrier valp

En av de mest slående fysiske egenskapene til Staffordshire Bull Terrier er hundens sterke, atletiske konstruksjon. De har et bredt hode med kort, firkantet snuteparti og kraftige kjever. Ørene deres er vanligvis små og V-formede, og de har en lang, tykk hale som smalner til et punkt. De er kjent for å ha en god muskulatur og kroppsdefinisjon, som er det som gjør dem flotte for vekttrekking og agility.

Øynene deres er vanligvis runde, mørke og uttrykksfulle, og nesen er svart. Pelsen deres er kort og skinnende, men ikke for tykk, og de krever ikke mye stell. De har en tykk og sterk hals, noe som gir dem et kraftig utseende.

Temperament

Staffordshire Bull Terrier er en rase som er kjent for sin lojalitet og hengivenhet til familien sin. De har rykte på seg for å være vennlige og flinke med barn, og de kan være flotte f.amiliehunder De er også kjent for å være svært beskyttende overfor familiene sine, og vil ofte være veldig forsiktige med fremmede. Med riktig sosialisering og opplæring kan Staffies læres å være vennlige og imøtekommende overfor folk utenfor deres nærmeste familie.

En av de mest karakteristiske egenskapene til Staffordshire Bull Terrier er deres høye energinivå og lekne personlighet. De elsker å leke og løpe rundt, og de trenger regelmessig mosjon og mental stimulering for å holde dem glade og sunne. De er også kjent for å være veldig intelligente og trenbare, og de utmerker seg i lydighet og smidighetstrening.

Til tross for deres historie som kamphunder, har Staffordshire Bull Terriers vist seg å være veldig kjærlige og kjærlige med familiene sine. De beskrives ofte som veldig «menneskeorienterte», og de trives med vennskap og samhandling med eierne sine. De kan til tider være sta, men med positiv forsterkning, konsistens og tålmodighet kan de læres å følge kommandoer og regler.

Det er viktig å merke seg at riktig sosialisering og trening er avgjørende for å sikre at Staffordshire Bull Terrier vokser til en veloppdragen hund. De kan være utsatt for aggressiv oppførsel hvis de ikke sosialiseres på riktig måte, så tidlig sosialisering og konsekvent trening er avgjørende. Med riktig trening og sosialisering kan Staffordshire Bull Terriers være en kjærlig, leken og kjærlig følgesvenn for familier med eldre barn og aktive eiere.

Fysiske behov og mosjon

Staffordshire Bull Terrier er en veldig aktiv og energisk rase som krever regelmessig mosjon for å holde seg frisk og glad. De har en sterk byttedrift og liker å jage og apportere, så de klarer seg godt med aktiviteter som lar dem frigjøre energien.

De trenger regelmessige gåturer, løpeturer eller joggeturer, og de elsker også å leke apport på et stort åpent område. De utmerker seg i agilitytrening og lydighet som også kan være en fin måte å gi dem fysisk og mental stimulering. Dette er en flott hunderase for eiere som liker å gjøre aktiviteter med hundene sine, som fotturer, jogging og sykling.

Det er viktig å gi dem minst 30 minutters trening per dag, men mer er enda bedre. De krever dermed ikke like mye trening som den litt større Rottweileren, som på sin side bør ha minst 1 times trening per dag, men mer trening enn en Cocker Spaniel, som er en annen fin familiehund. Regelmessig trening bidrar til å holde staffien din i fysisk form, forebygge overvekt og redusere risikoen for atferdsproblemer. Unnlatelse av å gi nok trening kan føre til rastløshet, destruktiv atferd og i noen tilfeller aggresjon.

Vekttrekking og frisbee er også gode aktiviteter for å forbruke energien og kanalisere styrken, men det er viktig å sørge for at de er under oppsyn og gjøres trygt. Det er også viktig å huske på at disse aktivitetene ikke passer for enhver hund eller eier, det avhenger av din individuelle hunds preferanser og egenskaper.

Det er også viktig å merke seg at selv om Staffordshire Bull Terriers er kjent for å ha høye energinivåer, nyter de også en god hvile- og avslapningstid. Så det er viktig å gi en balanse mellom trening og hvile for at hunden din skal ha et lykkelig og sunt liv .

Staffordshire Bull Terrier trening

Å trene en Staffordshire Bull Terrier kan være en givende opplevelse da de er kjent for å være intelligente og trenbare hunder. Men som med alle raser, er tidlig sosialisering og trening viktig for å sikre at Staffie vokser til en veloppdragen og lydig bestevenn.

En av de viktigste tingene å huske på når du trener en Staffordshire Bull Terrier er at de reagerer godt på positiv forsterkning. Dette betyr at du bør bruke godbiter, ros og hengivenhet for å belønne hunden din for god oppførsel, i stedet for straff eller fysisk makt.

Det er viktig å begynne å trene Staffordshire Bull Terrieren din tidlig, så snart du tar den med hjem, og å sørge for at treningsøktene er korte, konsekvente og morsomme. Grunnleggende lydighetskommandoer som “sitt”, “bli”, “kom” og “hæl” bør læres tidlig, sammen med hjemmetrening.

Staffordshire Bull Terrier trening

Det er viktig å bruke en fast, men rettferdig hånd når du trener din Staffie. De kan være ganske viljesterke og kan teste autoriteten din, så det er viktig å etablere deg selv som flokkleder og være konsekvent i treningen.

Sosialisering er et annet viktig aspekt ved trening av Staffordshire Bull Terrier. De har en tendens til å være mistenksomme overfor fremmede, så det er viktig å utsette dem for en rekke mennesker, dyr og miljøer mens de fortsatt er unge. Dette vil hjelpe dem til å bli mer selvsikre og veltilpassede voksne.

Agilitytrening er også et flott alternativ for Staffordshire Bull Terrier. De har stor energi og de utmerker seg i agility og lydighetstrening. Denne typen trening kan også være flott for å bygge et bånd mellom deg og hunden din.

Kort oppsummert er Staffordshire Bull Terrier svært trenbare og kan være en god bestevenn med riktig trening og sosialisering. De trives med positiv forsterkning, konsistens og tålmodighet. En tidlig start med grunnleggende lydighet og konsekvent trening er nøkkelen til å oppdra en veloppdragen og lydig ledsager.

Pleie og stell av Staffy

Å stelle en Staffordshire Bull Terrier er relativt enkelt, siden de har en kort, glatt pels som er lett å vedlikeholde. Her er noen tips for å stelle din Staffie:

 • Børst regelmessig: Staffies har en kort, jevn pels som er relativt lite vedlikehold. Imidlertid røyter de moderat gjennom året, så det er viktig å børste dem regelmessig for å fjerne løst hår og forhindre mattering. En gummibørste eller en myk bustbørste fungerer bra for denne rasen.
 • Bad av og til: Staffies krever ikke hyppig bading og kan bades etter behov. Når du bader dem, bør du bruke en mild hundesjampo for å unngå å tørke ut huden.
 • Klipp neglene: Staffies trenger å klippe neglene med noen få ukers mellomrom for å forhindre at de blir for lange og ubehagelige. Hvis du ikke er komfortabel med å trimme neglene til hunden din, kan du spørre veterinæren din eller en profesjonell hundefrisør om å gjøre det for deg.
 • Rengjør ørene: Staffies er utsatt for ørebetennelse, så det er viktig å holde ørene rene og tørre. Du kan gjøre dette ved å tørke av ørene med en bomullsdott eller en myk klut fuktet med en mild øreneløsning.
 • Sjekk tennene deres: Sjekk Staffiens tenner og tannkjøtt regelmessig, og børst dem med en tannbørste og tannkrem spesielt laget for hunder minst to ganger i uken.
 • Stell øynene deres: Det kan samle seg litt smuss og rusk i øynene deres, noe som kan rengjøres forsiktig med en fuktig klut.

Totalt sett trenger Staffies lite vedlikehold når det kommer til stell, men regelmessig børsting, bading, negleklipp og ørerens er nødvendig for at de skal se og føle seg best mulig.

Det er også viktig å merke seg at Staffordshire Bull Terriers ikke bør barberes, da dette kan fjerne pelsens naturlige isolasjon og beskyttelse mot solbrenthet, noe som gjør dem mer utsatt for solbrenthet og hudkreft.

Helse

Staffordshire Bull Terrier er generelt en sunn rase, men som alle raser er den utsatt for visse helseproblemer. Noen av de vanligste helseproblemene i rasen inkluderer:

 • Hofteleddsdysplasi: Dette er en genetisk tilstand som oppstår når hofteleddet er misdannet, noe som fører til smerte og leddgikt.
 • Albuedysplasi: En vanlig genetisk tilstand som oppstår når albueleddet ikke dannes riktig, noe som fører til smerte, leddgikt og halthet.
 • Luxating Patella: Dette er en tilstand der kneskålen går av ledd eller beveger seg ut av sin rette plass.
 • Allergier: Staffies kan være utsatt for hudallergier, noe som kan forårsake kløe, rødhet og varme flekker.
 • Øyesykdommer: Noen Staffies kan utvikle øyeproblemer som grå stær, progressiv retinal atrofi eller kirsebærøye.

Det er viktig å merke seg at ansvarlig avl kan bidra til å redusere sjansene for arvelige helseproblemer. Regelmessige veterinærkontroller og et sunt kosthold kan bidra til å holde Staffordshire Bull Terrieren i god helse. For å minimere helseproblemer er det sterkt anbefalt å kjøpe fra ansvarlige oppdrettere og gjøre skikkelig undersøkelser om rasen.

Det er også viktig å holde vekten under kontroll da fedme kan føre til ytterligere helseproblemer for hunden din.

5 fakta om Staffordshire Bull Terrier

 1. Staffordshire Bull Terrier, også kjent som “Staffie”, er en liten, men muskuløs hunderase som opprinnelig ble oppdrettet i Storbritannia for bull-baiting og hundekamp.
 2. Til tross for sitt voldsomme rykte, er Staffies kjent for å være kjærlige og kjærlige med sine eiere, og er flotte familiehunder. De er også kjent for å være gode med barn.
 3. Staffordshire Bull Terrier har eksistert i århundrer og regnes som en av de eldste bulldograsene.
 4. De var en av de første rasene som ble anerkjent av American Kennel Club, og ble anerkjent i 1936.
 5. I følge American Staffordshire Terrier Club of America er Staffies kjent for sin intelligens og treningsevne. De utmerker seg i lydighets- og agilitytrening og brukes også som terapihunder.

Passende lek og aktiviteter med Staffordshire Bull Terrier

Staffordshire Bull Terriers are energetic and playful dogs that thrive on activity and interaction with their owners. They have a strong prey drive and enjoy playing games that involve chasing and fetching. These are some of the activities and games that are great to do with this breed:

 • Trening: Staffies har mye energi, så det er viktig å gi dem regelmessig mosjon for å holde dem fysisk og mentalt friske. De liker å gå lange turer og løpeturer, og elsker også å leke apport på et stort åpent område.
 • Agilitytrening: Staffordshire Bull Terriers utmerker seg i agilitytrening, som involverer hinderløyper som tester deres hastighet, smidighet og koordinasjon. Dette kan være en fin måte å knytte bånd til hunden din og gi dem mental og fysisk stimulering.
 • Lydighetstrening: Staffies er svært trenbare hunder, så lydighetstrening kan være en fin måte å holde dem mentalt stimulert, samtidig som båndet mellom deg og hunden blir sterkere. Dette kan også hjelpe dem til å bli veloppdragne og lydige bestevenner.
 • Flyball: Flyball er en fartsfylt sport som går ut på å jage etter en ball som blir kastet fra en maskin. Det er en fin måte å brenne av energi og Staffies utmerker seg i denne sporten.
 • Drakamp: Staffordshire Bull Terrier er sterke hunder, og drakamp er en fin måte å kanalisere den styrken på en positiv måte.

Totalt sett er Staffordshire Bull Terrier aktive og intelligente hunder som trenger regelmessig mosjon og mental stimulering for å holde seg glade og sunne. Ved å gi dem en rekke aktiviteter og lek, kan du bidra til å holde dem fysisk og mentalt utfordret og styrke båndet med hunden din.

Det er viktig å også huske på at enhver aktivitet eller lek med denne rasen bør overvåkes og gjøres trygt, da de kan være ganske sterke og entusiastiske, også siden de har en sterk byttedrift er det viktig å holde dem i bånd eller i en sikker inngjerdet område for å hindre dem i å jage andre dyr.

Spørsmål og svar om Staffordshire Bull Terrier

Er Staffordshire Bull Terriers gode familiedyr?

Staffordshire Bull Terriers, også kjent som Staffies, kan være fotte familiehunder. De er kjent for å være kjærlige og kjærlige med sine eiere og er også kjent for å være gode med barn. De er generelt veldig lojale og beskyttende overfor familiene sine. Det er imidlertid viktig å merke seg at tidlig sosialisering og riktig trening er avgjørende for å sikre at Staffie vokser til en veloppdragen hund.

Er Staffordshire Bull Terriers aggressive?

Staffordshire Bull Terriers har rykte på seg for å være aggressive, men dette er ikke alltid tilfelle. Staffies kan være veldig kjærlige og kjærlige med sine eiere og kan også være flotte med barn. Men som enhver rase kan de bli aggressive hvis de ikke er riktig trent og sosialisert. Tidlig sosialisering og riktig trening kan bidra til å minimere aggressiv oppførsel hos Staffies.

Hvor mye trening trenger Staffordshire Bull Terriers?

Staffordshire Bull Terriers er en energisk rase som krever regelmessig mosjon for å holde dem fysisk og mentalt sunne. De liker å gå lange turer og løpeturer, og de elsker også å leke apport på et stort åpent område. Det er viktig å gi Staffie minst 30 minutter med trening per dag, men mer er enda bedre.

Er Staffordshire Bull Terriers enkle å trene?

Staffordshire Bull Terriers er intelligente og trenbare hunder, men de kan være viljesterke. Tidlig sosialisering og riktig trening er avgjørende for å sikre at Staffie vokser til en veloppdragen følgesvenn. Positiv forsterkning, konsistens og tålmodighet er nøkkelen til en vellykket trening med denne rasen.

Hvor mye stell krever en Staffordshire Bull Terrier?

Staffordshire Bull Terriers har en kort, glatt pels som krever relativt lite vedlikehold. De faller moderat gjennom året, så regelmessig børsting er nødvendig for å fjerne løse hår og forhindre mattering. De trenger sporadiske bad, negleklipp og ørerens. De har relativt lite vedlikehold når det kommer til stell, men regelmessig stell vil holde dem til å se og føle seg best mulig.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment